^

Υγεία

Επιδερμίδα

, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 22.11.2021
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Το κύριο παράπονο των ασθενών, το οποίο προκαλεί την προσοχή στην κατάσταση του δέρματος, είναι φαγούρα. Τις περισσότερες φορές, συμβαίνει ταυτόχρονα με μεταβολές του δέρματος που ανιχνεύονται κατά την εξέταση (για παράδειγμα, στην ψωρίαση). Ωστόσο, ο κνησμός μπορεί να είναι δευτερογενής εκδήλωση μιας νόσου εσωτερικών οργάνων, η οποία παρατηρείται, για παράδειγμα, σε ασθένειες του ήπατος και της χοληφόρου οδού, λεμφογρονουλωμάτωση. Ο κνησμός μπορεί επίσης να είναι το πρώτο σημάδι δυσανεξίας σε ένα φάρμακο, σε άλλες αλλεργικές παθήσεις (κνίδωση ως απάντηση σε ορισμένα τρόφιμα κ.λπ.). Ο κνησμός μπορεί να είναι τόσο αφόρητος, ώστε οι ασθενείς που έχουν χάσει τον ύπνο να καταφεύγουν στα πιο ακραία μέτρα, είναι δυνατόν να πετύχουν αυτοκτονικές προσπάθειες. Με την παρατεταμένη σοβαρή φαγούρα συνήθως βρίσκεται στα ίχνη του δέρματος που γρατζουνίζουν.

trusted-source[1], [2], [3], [4],

Ποιος θα επικοινωνήσει;

Οπτική εξέταση του δέρματος

Οι αλλαγές χρώματος του δέρματος είναι τοπικές ή συνηθισμένες. Η ελάττωση και η ερυθρότητα του δέρματος μπορεί να εναλλάσσεται λόγω διακυμάνσεων στην παροχή αίματος σε άτομα με ασταθή φυτικό νευρικό σύστημα. Μόνιμη και συχνά αυξανόμενη χλιδή παρατηρείται με μείωση της περιεκτικότητας σε αιμοσφαιρίνη στο αίμα (αναιμία, αναιμία ), για παράδειγμα, στην οξεία απώλεια αίματος ή σε διάφορες παθήσεις του αίματος. Η λεύκανση με μια αίσθηση μούδιασμα, για παράδειγμα, των δακτύλων (ένα σύμπτωμα των "νεκρών δακτύλων") παρατηρείται με αγγειόσπασμους - τη νόσο του Raynaud. Το δέρμα και οι βλεννογόνοι μεμβράνες μπορεί να αποκτήσουν μια γαλαζωπή απόχρωση (κυάνωση) σε καρδιακή ανεπάρκεια με στασιμότητα του αίματος στη μεγάλη κυκλοφορία και αύξηση της περιεκτικότητας της αποκατεστημένης αιμοσφαιρίνης στο αίμα. Μια ιδιαίτερη σκιά ανοιχτού καφέ (το χρώμα "καφές με γάλα") αποκτά το δέρμα με μια υποξεία μολυσματική ενδοκαρδίτιδα, με ουραιμία, το δέρμα είναι ανοιχτό πρασινωπό (αναιμία με καθυστέρηση στο δέρμα των ουροχρωμάτων).

Η ιχθυρική κηλίδωση του δέρματος παρατηρείται σε ασθένειες του ήπατος και της χοληφόρου οδού ως αποτέλεσμα της συσσώρευσης χολερυθρίνης στο αίμα (υπερβιλερουβιναιμία), η οποία μπορεί επίσης να σχηματιστεί σε μεγάλες ποσότητες κατά τη διάσπαση των ερυθρών αιμοσφαιρίων (αιμόλυση). Πρώτα απ 'όλα, η κίτρινη εμφάνιση εμφανίζεται στον σκληρό χιτώνα και μετά εξαπλώνεται στην βλεννογόνο μεμβράνη της στοματικής κοιλότητας, στο δέρμα των παλάμων και σε άλλες περιοχές. Με παρατεταμένη σοβαρή υπερχολερυθριναιμία, ο ίκτερος μπορεί να αποκτήσει μια πρασινωπή ή σκοτεινή ("γήινη") απόχρωση.

Στην ανεπάρκεια των επινεφριδίων, το δέρμα φαίνεται μαυρισμένο, το οποίο παρατηρείται επίσης στην αιμοχρωμάτωση (καθυστέρηση στους ιστούς του σιδήρου). Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ορισμένων τροφίμων (για παράδειγμα καρότα που περιέχουν καρότο, ντομάτες) ή η λήψη ορισμένων φαρμάκων μπορεί επίσης να προκαλέσει αλλαγές στο χρώμα του δέρματος.

Η απώλεια της χρωστικής ουσίας σε ορισμένες περιοχές του δέρματος εμφανίζεται ως Λεύκη - οι αποχρωματισμένη άσπρα μπαλώματα, συχνά βρίσκεται στις συμμετρικά μέρη.

Μια χαρακτηριστική εμφάνιση αποκτάται από το δέρμα του προσώπου σε πολλούς ασθενείς που κάνουν κατάχρηση αλκοόλ: το δέρμα της μύτης και των μάγουλων έχει κυανό-κυανό χρώμα, υπάρχει έντονη διαστολή των αγγείων του σκληρού χιτώνα.

Διάφορα διαγνωστικά εξανθήματα αποκτούν εξαιρετική διαγνωστική αξία . Έτσι, σε περίπτωση μολυσματικών ασθενειών, συχνά «ανοίγουν» τη διάγνωση, σε άλλες περιπτώσεις βοηθούν στη διαφοροποίηση της νόσου. Οι αιμορραγίες και οι μικρές αιμορραγικές (πεταιικές) βλάβες εμφανίζονται σε διάφορες παθολογίες και όχι μόνο σε σχέση με αιμορραγικές διαταραχές. Μεγάλη κηλίδωση του δέρματος (ερύθημα) έχει διαφορετική προέλευση. Το λεγόμενο οζώδες ερύθημα στην πρόσθια επιφάνεια της κνήμης με οδυνηρή συμπίεση της ερυθηματώδους περιοχής του δέρματος παρατηρείται συχνότερα στη σαρκοείδωση, καθώς και σε όγκους, δυσανεξία σε φάρμακα και φυματίωση. Για παράδειγμα, για τη διάγνωση, αιμορραγικό εξάνθημα έχει μεγάλη σημασία ως εκδήλωση αιμορραγικής αγγειίτιδας - πρωτοπαθούς ( νόσου Schönlein - Genoch ) και δευτερογενούς (σε χρόνιες ηπατικές νόσους, μερικούς όγκους).

Κατά την εξέταση του δέρματος, είναι δυνατό να ανιχνευθούν τροφικές διαταραχές, κοιλιακοί χώροι σε περιοχές που υποβάλλονται σε παρατεταμένη πίεση, καθώς και κρόνοι, σχηματισμοί όγκων ( καρκίνωμα των βασικών κυττάρων, σπάνιοι όγκοι, μεταστάσεις όγκων). Πρέπει να δοθεί προσοχή στο τατουάζ, κατά τη διάρκεια του οποίου είναι δυνατόν οι εισβολείς ηπατίτιδας Β και C να εισέρχονται στο σώμα, γεγονός που βοηθά στην κατανόηση της αιτιολογίας των ανιχνευμένων αλλαγών στο ήπαρ και άλλα όργανα. Οι μετεγχειρητικές ουλές μετά το άνοιγμα των αποστημάτων, πρέπει επίσης να διορθωθούν οι αποστειρωμένες διαδρομές. Ίχνη ελάσσονων εγκαυμάτων στο δέρμα απαντώνται συχνά σε άτομα που υποφέρουν από αλκοολισμό.

Διάφορες μεταβολές του δέρματος παρατηρούνται σε συστηματικές νόσους συνδετικού ιστού. Όταν ο συστημικός ερυθηματώδης λύκος χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση ερυθηματώδους εξανθήματος στα μάγουλα με τη μορφή πεταλούδων, γέφυρα της μύτης. Με τη συστηματική σκληροδερμία, την κάλυψη του προσώπου, την εξαφάνιση των εκφράσεων του προσώπου, παρατηρείται η εμφάνιση πτυχών γύρω από το στόμα υπό τη μορφή σακούλας.

Livedo - μια ειδική κατάσταση του δέρματος, που χαρακτηρίζεται από το γαλαζωπό χρώμα του, λόγω του πλέγματος ή της δομής των δέντρων των δοχείων που είναι διαυγές μέσω του δέρματος. Υπάρχουν οι παρακάτω τύποι (στάδια) livedo:

  1. μαρμελάδα του δέρματος.
  2. σтηοοοηε livedo - livedo reticularis;
  3. τριαντάφυλλο livedo - livedo racimosa.

Τις περισσότερες φορές, παρατηρείται συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, σύνδρομο Sneddon, οζιδιακή περιαρτηρίτιδα, επιπλέον, μπορεί να παρατηρηθεί και σε άλλες ασθένειες: δερματομυοσίτιδα, συστηματικό σκληρόδερμα, λοιμώξεις (φυματίωση, δυσεντερία ελονοσία ). παρατηρείται σύνδεση με υπερπαραγωγή αντισωμάτων σε φωσφολιπίδια (καρδιολιπίνη, φωσφατιδυλσερίνη), συζητείται η παθογενετική σημασία των τελευταίων στην ανάπτυξη της ζωής.,

Τα ξανθώματα με τη μορφή λευκών κηλίδων, που ανεβαίνουν πάνω από την επιφάνεια του δέρματος, συνδέονται με την εναπόθεση χοληστερόλης.

Ιδιαίτερες διαστολές των δερματικών αγγείων ( τελαγγειεκτασία ) με τη μορφή «φλεβίτιδας» παρατηρούνται σε χρόνιες ηπατικές παθήσεις ( κίρρωση του ήπατος ).

Οι δερματικές αντιδράσεις υπερευαισθησίας (αλλεργίες) σε διάφορες ουσίες, κυρίως στα φάρμακα και στα τρόφιμα, μπορούν να εκδηλωθούν με διάφορα εξανθήματα και κνησμό, για παράδειγμα, την λεγόμενη κνίδωση.

Η ταχεία τριχόπτωση παρατηρείται, για παράδειγμα, στο συστηματικό ερυθηματώδη λύκο. Χειρουργική, δηλαδή υπερβολική ανάπτυξη μαλλιών στο πρόσωπο, το σώμα, τα πόδια, παρατηρείται σε νεαρές γυναίκες ως αποτέλεσμα μιας περίσσειας κυκλοφορούντων ανδρογόνων (αρσενικών ορμονών φύλου). Όταν ο υπογοναδισμός, δηλ. μείωση της λειτουργίας των γονάδων, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, παρατηρείται ανεπαρκής ανάπτυξη της τρίχας στην περιοχή του οσπισμού της μασχάλης, pubis.

Τα νύχια μπορούν να τροποποιηθούν για διάφορες ασθένειες. Οι πιο γνωστές είναι οι αλλαγές στα τερματικά φαλάγγες των δακτύλων, οι οποίες παίρνουν την εμφάνιση των λεγόμενων κουνουπιών, ενώ τα νύχια φαίνονται κυρτά, σαν τα γυαλιά (τα δάχτυλα του Ιπποκράτη). Παρόμοιες αλλαγές παρατηρούνται σε χρόνιες κυτταρικές ασθένειες ( βρογχεκτασίες,, οστεομυελίτιδα ), καθώς και σε λοιμώδη ενδοκαρδίτιδα, χρόνιες ηπατικές παθήσεις και συγγενή καρδιακά ελαττώματα. Με παρατεταμένη έλλειψη σιδήρου, τα νύχια μπορεί να είναι επίπεδη και στη συνέχεια να έχουν σχήμα κουταλιού (koilonhia).

Αίσθηση του δέρματος

Το αίσθημα της επιδερμίδας γίνεται συνήθως μαζί με την εξέταση. Ταυτόχρονα, είναι δυνατό να ανιχνευθεί αυξημένη ξηρότητα ή, αντιθέτως, υγρασία του δέρματος. Η υπερβολική εφίδρωση παρατηρείται με την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, τον υπερθυρεοειδισμό, την υπογλυκαιμία, τις παλίρροιες στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, ορισμένες νευρικές καταστάσεις, πόνο, φόβο. Υπερβολική εφίδρωση παρατηρείται με φυματίωση, μολυσματική ενδοκαρδίτιδα. Μερικές φορές με αυξημένη εφίδρωση, εμφανίζεται ένα ειδικό εξάνθημα ( φλεγμονή θερμότητας ) με τη μορφή φυσαλίδων μεγέθους σπόρου παπαρούνας, καλύπτοντας το δέρμα σαν δροσιά. Ο ιδρώτας περιέχει τους περισσότερους ηλεκτρολύτες αίματος, αλλά σε μια συγκέντρωση που είναι σημαντικά μικρότερη από το πλάσμα. Μερικές φορές μια μελέτη της σύνθεσης του ιδρώτα μπορεί να προσφέρει πολύτιμες διαγνωστικές πληροφορίες. Έτσι, στην κυστική ίνωση παρατηρείται μια χαρακτηριστική αύξηση της συγκέντρωσης χλωριούχου νατρίου στον ιδρώτα · σε σακχαρώδη διαβήτη, η περιεκτικότητα σε γλυκόζη αυξάνεται στον ιδρώτα, η οποία προδιαθέτει σε λοίμωξη του δέρματος ( φουρουλκίαση ).

Κατά την ψηλάφηση, μπορείτε επίσης να ανιχνεύσετε τοπική αύξηση ή μείωση της θερμοκρασίας του δέρματος. Η αυξημένη θερμοκρασία μπορεί να σχετίζεται με αυξημένη ροή αίματος κατά τη διάρκεια της φλεγμονής, για παράδειγμα, ερυσίπελα, με θρομβοφλεβίτιδα βαθιάς φλέβας των ποδιών. Η μείωση της θερμοκρασίας των άκρων παρατηρείται κατά παράβαση της αρτηριακής ροής αίματος.

Όταν αισθάνεται το δέρμα καθορίζεται από την ελαστικότητα ή την ελαστικότητά του, η οποία εξαρτάται από την κατάσταση των κολλοειδών και την παροχή αίματος. Με τη γήρανση και ορισμένες χρόνιες παθήσεις με απώλεια υγρών, η ελαστικότητα του δέρματος μειώνεται, είναι εύκολο να το πάρετε στην πτυχή. Ιδιαίτερα έντονη ελαστικότητα του δέρματος μειώνεται στην ασθένεια Ehlers-Danlos.

trusted-source[5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Αξιολόγηση της εμφάνισης του δέρματος

Η οπτική ανάλυση του δέρματος είναι σημαντική για την πρωτογενή διάγνωση και για τη δοκιμή καλλυντικών παρασκευασμάτων. Σήμερα υπάρχουν διάφοροι τύποι συστημάτων που σας επιτρέπουν να διεξάγετε γρήγορα και άνετα μια αντικειμενική αξιολόγηση της εμφάνισης του δέρματος. Η αξιολόγηση βασίζεται σε δύο βασικές παραμέτρους: 

  • επιφανειακή τοπογραφία και 
  • χρώμα δέρματος.

trusted-source[13], [14], [15], [16]

Μέθοδος εμφάνισης (μέθοδος αντιγραφής)

Η χύτευση του δέρματος επιτυγχάνεται με την εφαρμογή λεπτού στρώματος ειδικής σύνθεσης (νιτροκυτταρίνη ή σιλικόνη). Η σύνθεση, σκλήρυνση, σχηματίζει μια μεμβράνη, η εσωτερική επιφάνεια της οποίας επαναλαμβάνει την επιφάνεια του δέρματος. Αφού ληφθεί η εντύπωση, η επιφάνεια ανακούφισης σαρώθηκε, τα δεδομένα ψηφιοποιήθηκαν και αναλύθηκαν. Καθορίστε έτσι την πυκνότητα των ρυτίδων (τον αριθμό των ρυτίδων ανά μονάδα επιφάνειας), την περιοχή και το βάθος τους. Η επιφάνεια της εντύπωσης μεγεθύνεται κάτω από ένα μικροσκόπιο και φωτογραφίζεται. Η προκύπτουσα γκρίζα εικόνα ψηφιοποιείται και υπολογίζονται οι παράμετροι που χαρακτηρίζουν την υφή του δέρματος.

trusted-source[17], [18], [19], [20], [21], [22]

Άμεση οπτική σάρωση δέρματος

Πριν από μερικά χρόνια, η μέθοδος των χυτών ήταν ίσως ο πιο συνηθισμένος τρόπος μελέτης της τοπογραφίας του δέρματος. Παρ 'όλα αυτά, έχει μια σειρά από προβλήματα που συνδέονται κυρίως με την κατασκευή του ίδιου του cast. Ως εκ τούτου, η αναζήτηση εναλλακτικών μεθόδων δεν σταμάτησε. Σήμερα, μια νέα γενιά τεχνολογιών έρχεται να την αντικαταστήσει - χωρίς επαφή, γρήγορη, ασφαλή και ακριβή, πραγματοποιώντας άμεση οπτική σάρωση της επιφάνειας του δέρματος.

Οι σύγχρονες συσκευές είναι εξοπλισμένες με ισχυρούς υπολογιστές με ειδικά σχεδιασμένο λογισμικό υπολογιστή που επιτρέπει, μεταξύ άλλων, την επεξεργασία ογκωδών έγχρωμων εικόνων.

Για παράδειγμα, παρουσιάζουμε το PRIMOS, ένα σύστημα οπτικής τρισδιάστατης ανάλυσης δέρματος που αναπτύχθηκε από τη γερμανική εταιρεία GFMessetechnik GmbH. Ο σαρωτής PRIMOS είναι μια πολύπλοκη οπτική συσκευή που αποτελείται από ένα σύνολο μικροσκληρών, που "διαβάζουν" πληροφορίες από μια σαρωμένη επιφάνεια σε διαφορετικές γωνίες. Η ακρίβεια μέτρησης του σαρωτή είναι εντυπωσιακή: διακρίνει σημεία που βρίσκονται μεταξύ τους σε απόσταση από μερικά χιλιοστά έως αρκετά μικρά! Το PRIMOS λαμβάνει μια τοπογραφική εικόνα της επιφάνειας του δέρματος και, με βάση την εικόνα που προκύπτει, αξιολογεί την ανακούφιση, για παράδειγμα, καθορίζει το βαθμό τραχύτητας, "ψηφιοποιεί" τις ρυτίδες, τις ουλές και ούτω καθεξής.

Ένα άλλο παράδειγμα ενός συστήματος άμεσης σάρωσης είναι το SIAScope, που είναι μια προηγμένη μέθοδος  δερματοσκόπησης  (Astron Clinica Ltd., UK). Με βάση τη φασματική ανάλυση του φωτός που ανακλάται από την επιφάνεια του δέρματος, το SIAScope λαμβάνει πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του δέρματος. Για να γίνει αυτό, το SIAScope φωτίζει το δέρμα με ένα αόρατο ή σχεδόν κόκκινο φως που είναι ασφαλές για το σώμα και στη συνέχεια καταγράφει το ανακλώμενο φως, λαμβάνοντας συνεχώς 8 εικόνες σε μήκος κύματος από 450 έως 950 nm (από το μπλε έως το κόκκινο). Το προκύπτον συνδυασμένη εικόνα είναι ένας κύκλος με διάμετρο 11 mm με ανάλυση μεγαλύτερη από 900 κουκίδες / mm 2. Στη συνέχεια, η εικόνα αναλύεται σύμφωνα με το οπτικό μοντέλο του δέρματος, σύμφωνα με το οποίο το χρώμα του δέρματος εξαρτάται από τα κύρια χρωμοφόρα - μελανίνη και χρωστικές αιμοσφαιρίνης. η εξωκυτταρική ουσία της δερματικής στιβάδας, που αποτελείται κυρίως από ίνες κολλαγόνου, συμβάλλει επίσης στον τόνο του δέρματος. Η αρχική εικόνα του δερματοσκοπίου αποσυντίθεται με φασματικά χαρακτηριστικά σε αρκετά λεγόμενα SIAgraphs (SIAgraphs), η ανάλυση των οποίων επιτρέπει την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με το επίπεδο της χρωματισμού του δέρματος, την παροχή αίματος και την κατάσταση της δερματικής μήτρας. Η μέθοδος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και έχει δοκιμαστεί σε πολλές μεγάλες κλινικές, όπου έχει αποδειχθεί, ειδικότερα, για την ταχεία διάγνωση του μελανώματος.

trusted-source[23], [24], [25], [26], [27], [28]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.