^

Υγεία

Τι είναι η φαλλοπλαστική;

, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 16.11.2022
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Η φαλλοπλαστική είναι η διόρθωση ή/και ανακατασκευή του ανδρικού πέους μέσω χειρουργικής επέμβασης. Η ανάγκη για αυτή την πλαστική επέμβαση μπορεί να προκύψει για διάφορους λόγους.

Ενδείξεις για τη διαδικασία

Οι ενδείξεις για φαλλοπλαστική στους άνδρες περιλαμβάνουν:

 • τραυματισμοί και τραυματισμοί του πέους , συμπεριλαμβανομένης της σύνθλιψης και της πλήρους απώλειας του (τραυματικός ακρωτηριασμός), εγκαύματα, παραβίαση με επακόλουθη νέκρωση ιστού κ.λπ.
 • Πηνεκτομή που μεταφέρεται για ιατρικούς λόγους (ιδίως με κακοήθη νεοπλάσματα της ουρήθρας ή του πέους).
 • ελαττώματα του δέρματος του πέους που δεν επιδέχονται συντηρητική θεραπεία.
 • μη φυσιολογική θέση του εξωτερικού ανοίγματος της ουρήθρας - επισπαδίας ή  υποσπαδίας .
 • συγγενής απόκλιση (κυρτότητα του πέους) ή παραμόρφωση που προκαλείται από το σχηματισμό ινωδών πλακών μέσα στην αλβουγίνη των σπογγωδών και σπηλαιωδών σωμάτων (νόσος του Peyronie).
 • συγγενείς ανατομικές ανωμαλίες: αγενεσία του πέους, μικροπέος,  κρυφό πέος .
 • πενοσχέδιο λεμφοίδημα - ελεφαντισμός ή ελεφαντίαση του πέους.

Επιπλέον, ορισμένοι άνδρες που αμφιβάλλουν για τις σεξουαλικές τους ικανότητες ή είναι απλώς δυσαρεστημένοι με την εμφάνιση των γεννητικών τους οργάνων -πιθανότατα λόγω  δυσμορφοφοβίας-  αποφασίζουν δραστικά μέτρα: με τη βοήθεια της πλαστικής χειρουργικής, αυξάνουν τις «διαστάσεις» του πέους. Ωστόσο, στους περισσότερους άνδρες δεν υπάρχει ιατρική ένδειξη για μια τέτοια επέμβαση και σε τέτοιες περιπτώσεις η φαλλοπλαστική είναι αισθητική και σκοπός της είναι να αυξήσει την αυτοεκτίμηση. [1]

Πώς οι χειρουργοί μακραίνουν το πέος, αναλυτικά στο υλικό -  Λειτουργία συνδεσμοτομή . Και η δημοσίευση είναι αφιερωμένη στην τεχνική της μεγέθυνσης πέους σε όγκο -  Λειτουργία για πάχυνση του πέους .

Η φαλλοπλαστική αλλαγής φύλου, την οποία η Αμερικανική Εταιρεία Πλαστικών Χειρουργών (ASPS) ονομάζει χειρουργική αλλαγής φύλου, περιλαμβάνει επίσης πλαστική χειρουργική, αλλά σε αυτή την περίπτωση, όπως στον τραυματικό ακρωτηριασμό και μετά την πηνεκτομή, είναι ολική φαλλοπλαστική. Κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας ολοκληρωμένης χειρουργικής επέμβασης, δημιουργείται ένα τεχνητό πέος για έναν τρανσέξουαλ άνδρα (δηλαδή μια γυναίκα που νιώθει άντρας) μεταμοσχεύοντας ιστό από το σώμα του (αυτομόσχευμα), παρόμοιο σε εμφάνιση και λειτουργία με ένα φυσικό ένας. Η ουσιαστική διαφορά μιας τέτοιας επέμβασης κατά την  αλλαγή φύλου  από θηλυκό σε αρσενικό (θηλυκό σε αρσενικό ή FtM) είναι ότι δεν αποκαθίσταται η αρχική ανδρική ανατομία, αλλά η φαλλοπλαστική γίνεται σε γυναίκες με τη δημιουργία νεοφαλλού - ένα ανύπαρκτο εξωτερικό γεννητικό όργανο. όργανο. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η τεχνητή τροποποίηση του πέους μέσω χειρουργικής επέμβασης δεν είναι η μόνη χειρουργική επέμβαση αρρενωποποίησης που χρησιμοποιείται κατά τη σεξουαλική μεταμόρφωση γυναικών με δυσφορία φύλου,  μια διαταραχή ταυτότητας φύλου, που διαγιγνώσκεται και επιβεβαιώνεται από συμβούλιο ψυχιάτρων .

Παρασκευή

Ανεξάρτητα από τις ενδείξεις για φαλλοπλαστική στους άνδρες και την επιλεγμένη τεχνική για την υλοποίησή της, απαιτείται προετοιμασία, ιδίως προεγχειρητική εξέταση: ΗΚΓ, υπερηχογράφημα πέους, dopplerography των αγγείων του και πριν από την επέμβαση για υποσπαδία, ηχογραφία ουρήθρας.

Εκτός από τη γενική εξέταση αίματος και το πήγμα, απαιτούνται αιματολογικές εξετάσεις για ΣΜΝ, HIV, ηπατίτιδα C, καθώς και ένα ολοκληρωμένο μεταβολικό πάνελ που περιλαμβάνει περισσότερες από δώδεκα εξετάσεις αίματος, συμπεριλαμβανομένων σακχάρου, ηλεκτρολυτών, λευκωματίνης, αζώτου ουρίας, κρεατινίνης, αλκαλική φωσφατάση, C-αντιδρώσα πρωτεΐνη κ.λπ.

Οι τρίχες αφαιρούνται από το δέρμα που πρόκειται να μεταμοσχευθεί και από την περιοχή των γεννητικών οργάνων με αποτρίχωση με λέιζερ.

Απαιτείται επίσης προετοιμασία του εντέρου: δύο ημέρες πριν από την επέμβαση, τα τηγανητά και πικάντικα, το κόκκινο κρέας, τα όσπρια, οι χονδροειδείς φυτικές ίνες και το αλκοόλ αποκλείονται από τη διατροφή. μια ημέρα πριν από την επέμβαση, ένα διάλυμα κιτρικού μαγνησίου ή δισκία καθαρτικού Bisacodyl (έως 20 mg) λαμβάνονται από το στόμα και το απόγευμα διακόπτεται η στερεά τροφή και γίνεται καθαριστικός κλύσμα.

Η πλαστική χειρουργική του πέους είναι μια μακροχρόνια επέμβαση που γίνεται με γενική αναισθησία και στην προετοιμασία της συμμετέχει αναισθησιολόγος. Ανακαλύπτει την κατάσταση του καρδιαγγειακού και αναπνευστικού συστήματος του ασθενούς, την αλλεργική του κατάσταση και καθορίζει φάρμακα για προφαρμακευτική αγωγή και την ίδια την αναισθησία.

Υποχρεωτικές προϋποθέσεις για φαλλοπλαστική κατά την αλλαγή φύλου FtM: λήψη σκευασμάτων ανδρικής ορμόνης (εντός 12 μηνών), υστερεκτομή (αφαίρεση της μήτρας), κολπεκτομή (αφαίρεση κόλπου) και ωοθηκεκτομή (αφαίρεση ωοθηκών), καθώς και υποδόρια μαστεκτομή (αφαίρεση των μαστικών αδένων) – τουλάχιστον τρεις έως πέντε μήνες πριν από τη χειρουργική δημιουργία του νεοφαλλού.

Τεχνική Τι είναι η φαλλοπλαστική;

Μετά από τραυματισμό του πέους, έγκαυμα με σημαντική απώλεια (νέκρωση) του δέρματος, αφαίρεση αποστήματος ή εκτομή ιστών σε περίπτωση ελεφαντίασης του πέους, απαιτείται φαλλοπλαστική με αντικατάσταση δέρματος, για την οποία η κλασική τεχνική της αυτοδερμοπλαστικής χρησιμοποιείται. Σε αυτή την περίπτωση, χρησιμοποιούνται τόσο μίσχοι δερματικοί κρημνοί (από το όσχεο, κάτω κοιλιακή χώρα ή έσω μηρό) όσο και ελεύθερα δερματικά μοσχεύματα: με τη μορφή πτερυγίων σπασμένου πάχους από την εσωτερική επιφάνεια του μηρού και πλήρους πάχους πτερυγίων που λαμβάνονται από τη βουβωνική χώρα. περιφέρεια. Το πτερύγιο συνδέεται με διακεκομμένα απορροφήσιμα ράμματα και καλύπτεται με επίδεσμο στήριξης. η περιοχή όπου ελήφθη το δέρμα κλείνεται με αποφρακτικό ή κενό επίδεσμο.

Στην φαλλοπλαστική, που γίνεται σε περιπτώσεις υποσπαδίας, ο άξονας του πέους ανορθώνεται. ρυθμίστε τον αυλό της ουρήθρας, περνώντας στο πέος. το εξωτερικό άνοιγμα της ουρήθρας (ουροποιητικό κρέας) μετακινείται στο κορυφαίο σημείο της κεφαλής. τα ελαττώματα του δέρματος κλείνονται με αυτομόσχευμα.

Σε περίπτωση καμπυλότητας του πέους λόγω ινωδών αλλαγών στο albuginea του (tunika albuginea), χρησιμοποιείται η τεχνική της πλαστικής χειρουργικής του πτερυγίου του σώματος του πέους (corpus penis) - σωματοπλαστική, πλαστική με εγκάρσια πτυχή, βράχυνση t. Albuginea στην ετερόπλευρη πλευρά. Όλες οι λεπτομέρειες βρίσκονται στη δημοσίευση  Peyronie's Disease .

Το υλικό για το νέο πέος στην ολική φαλλοπλαστική είναι:

 • ελεύθερο ακτινωτό δερματικό πτερύγιο του αντιβραχίου (με λεπτό χόριο, βέλτιστο στρώμα υποδόριου λιπώδους ιστού και επαρκή νεύρωση). Τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα συρράπτονται με μικροχειρουργική. η ουρήθρα για ούρηση ενώ στέκεται σχηματίζεται ταυτόχρονα - με τη μέθοδο του σωλήνα μέσα στη μέθοδο του σωλήνα.
 • δερματικό πτερύγιο (με πόδια) του προσθιοπλάγιου τμήματος του μηρού - χωρίς αιμοφόρα αγγεία και νεύρα (μπορεί να σχηματιστεί η ουρήθρα για όρθια ούρηση και να τοποθετηθεί εμφύτευμα πέους).
 • ένα ορθογώνιο δερματικό πτερύγιο από το υπερηβικό τμήμα της κοιλιακής κοιλότητας (χωρίς η ουρήθρα να διέρχεται από τον νεοφάλλο, δηλαδή η ούρηση πραγματοποιείται σε καθιστή θέση).
 • ελεύθερο κρημνό του μυοδερματικού πλατύ ραχιαίο (musculocutaneous latissimus dorsi) με θωρακικά αγγεία και θωρακοραχιαίο νεύρο.

Η ολική φαλλοπλαστική εκτελείται σε διάφορα στάδια. Αρχικά, λαμβάνεται δερματικό μόσχευμα με την κατάλληλη θεραπεία και σχηματίζεται νέο πέος, το οποίο μεταφέρεται στο ηβικό και ράβεται στην τομή που έχει γίνει. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης από γυναίκα σε άνδρα, η ουρήθρα μπορεί είτε να αφεθεί στη φυσική της θέση, είτε να βγει έξω (με τη μορφή περινεϊκής ουροστομίας), είτε να επιμηκυνθεί μέχρι τη βάση του πέους από τους ιστούς των μικρών χειλέων.

Στη δότρια θέση (το σημείο όπου ελήφθη ο κρημνός), πραγματοποιείται δερμοπλαστική με σπαστό κρημνό δέρματος. Για την εκροή ούρων τοποθετείται ουρηθρικός καθετήρας Foley, το ραμμένο μόσχευμα ανυψώνεται λίγα εκατοστά από το κοιλιακό τοίχωμα με ειδικό επίδεσμο.

Στα επόμενα στάδια, ο σχηματισμός της κεφαλής του πέους, η αποκατάσταση ή η δημιουργία του οσχέου (οσχεοπλαστική), η νεοδημιουργηθείσα ουρήθρα συνδέεται με την ουροδόχο κύστη. το τελευταίο στάδιο είναι η τοποθέτηση της πρόσθεσης του πέους και των όρχεων. Φυσικά, όλα αυτά δεν γίνονται σε μία επέμβαση: περνούν τουλάχιστον τρεις μήνες μεταξύ των σταδίων και η πλήρης φαλλοπλαστική μπορεί να διαρκέσει έως και δύο χρόνια.

Φαλλοπλαστική με προσθετική

Για πρόσθετη πυκνότητα και αξονική σταθερότητα του στελέχους του νεοφαλλού που σχηματίζεται από αυτομόσχευμα δέρματος, πραγματοποιείται φαλλοπλαστική με προσθετική, που είναι η εμφύτευση ενδοπρόθεσης πέους κατά τη διάρκεια ξεχωριστής χειρουργικής επέμβασης. [2]

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν δύο τύποι προθέσεων πέους: ημιάκαμπτες ράβδοι και φουσκωτές. Ο πρώτος τύπος είναι μια ράβδος σιλικόνης με έναν εύκαμπτο αλλά άκαμπτο πυρήνα. Η ακαμψία δεν επιτρέπει τη «μεταφορά» του νεοπένιου σε χαλαρή κατάσταση και, επιπλέον, η συνεχής πίεση στο δέρμα, που οδηγεί σε διάβρωση.

Η βάση των υδραυλικών φουσκωτών προθέσεων πέους είναι φουσκωτοί κυλινδρικοί θάλαμοι (τοποθετημένοι στο ανακατασκευασμένο πέος), μια αντλία (εμφυτεύεται στο όσχεο και ενεργοποιείται με συμπίεση με το χέρι) και μια δεξαμενή γεμάτη υγρό (η οποία είναι ραμμένη στην κοιλιακή κοιλότητα). [3]

Αντενδείξεις στη διαδικασία

Η χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση ή τη διόρθωση του πέους αντενδείκνυται σε:

 • οξεία φλεγμονή ή έξαρση μιας χρόνιας φλεγμονώδους διαδικασίας (οποιοσδήποτε εντοπισμός).
 • ΣΜΝ, AIDS ή ηπατίτιδα C.
 • πυρετός
 • κακή πήξη του αίματος?
 • Διαβήτης
 • υπέρβαρο (δείκτης μάζας σώματος ˃30);
 • συστηματικά αυτοάνοσα και δερματικά νοσήματα.
 • ψυχικές διαταραχές και ασθένειες.

Η φαλλοπλαστική στους άνδρες έχει περιορισμούς ηλικίας: δεν γίνεται μετά τα 60 χρόνια. Και η φαλλοπλαστική κατά την αλλαγή φύλου δεν πραγματοποιείται σε ασθενείς κάτω των 18 ετών.

Συνέπειες μετά τη διαδικασία

Αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση φαλλοπλαστικής, οι ασθενείς αισθάνονται πόνο, συμπεριλαμβανομένου του σημείου από όπου ελήφθη το κρημνό του δέρματος. Υπάρχουν τέτοιες συνέπειες της χειρουργικής επέμβασης όπως ναυτία μετά από παρατεταμένη γενική αναισθησία, αναφορά μαλακών ιστών και αιματωμάτων στην περιοχή του χειρουργικού τραύματος, αιμορραγία, κάψιμο και αιματουρία κατά την ούρηση.

Όμως ο κατάλογος, ο οποίος περιλαμβάνει επιπλοκές μετά την φαλλοπλαστική, είναι μεγαλύτερος και οι χειρουργοί και άλλοι ειδικοί έχουν συμπεριλάβει σε αυτόν:

 • Αιμορραγία;
 • βακτηριακή λοίμωξη που απαιτεί αντιβιοτικά.
 • προβλήματα με την παροχή αίματος στο νεόφαλο, που μπορεί να οδηγήσει σε μερική ή πλήρη νέκρωση του μοσχεύματος.
 • πόνος στην περιοχή της πυέλου?
 • βλάβη στην ουροδόχο κύστη ή στο ορθό.
 • ο σχηματισμός επώδυνων υποδόριων κοκκιωμάτων.
 • φλεβική θρόμβωση?
 • απώλεια ευαισθησίας κατά την ούρηση (με την ανάγκη συνεχούς χρήσης καθετήρα ουρήθρας).
 • επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος?
 • ο σχηματισμός συριγγίων της ουρήθρας (συρίγγια) που απαιτούν ουρηθροστομία.
 • διαρροή ούρων μετά την αφαίρεση του καθετήρα και ακράτεια ούρων από πίεση.
 • παραβίαση της ούρησης λόγω στένωσης της ουρήθρας του νέου πέους.
 • έλλειψη αίσθησης μεταμοσχευμένου πέους και στύση.
 • μεγάλες ουλές στο σημείο από όπου αφαιρέθηκε το κρημνό του δέρματος.

Φροντίστε μετά τη διαδικασία

Η φροντίδα μετά τη διαδικασία απαιτεί υγιεινή και μέγιστο περιορισμό της φυσικής δραστηριότητας.

Την πρώτη ημέρα μετά την επέμβαση, οι ασθενείς δεν λαμβάνουν φαγητό, στη συνέχεια - για να μην υπερφορτωθούν τα έντερα - συνταγογραφείται δίαιτα χωρίς φυτικές ίνες (για μερικές εβδομάδες). Ο μετεγχειρητικός πόνος ελέγχεται με αναλγητικά, οι κάλτσες συμπίεσης χρησιμοποιούνται για την πρόληψη της θρόμβωσης στις φλέβες των ποδιών και το ακετυλοσαλικυλικό οξύ (Ασπιρίνη) συνταγογραφείται για την πρόληψη της θρόμβωσης των φλεβών της βουβωνικής περιοχής.

Τις τρεις πρώτες ημέρες παρακολουθείται συνεχώς η θερμοκρασία του σώματος, το επίπεδο της ροής του αίματος και η κατάσταση των αιμοφόρων αγγείων που τροφοδοτούν το πέος (αγγείο Doppler). Ελέγχεται η κατάσταση της δότριας περιοχής του δέρματος, εάν είναι απαραίτητο, αλλάζει ο επίδεσμος.

Μετά από πέντε ημέρες, επιτρέπεται να περπατήσετε λίγο, αφού φορέσετε υποστηρικτικά εσώρουχα. Την πρώτη φορά μετά την επέμβαση, η ούρηση γίνεται μέσω του υπερηβικού καθετήρα και η περιοχή γύρω από αυτόν κατά την πρώτη εβδομάδα μετά την έξοδο από το νοσοκομείο θα πρέπει να καθαρίζεται με ένα σφουγγάρι. Επιτρέπεται να κάνετε ντους μόνο μετά από δύο εβδομάδες: τόσο το πέος όσο και η δότρια περιοχή στο αντιβράχιο, στο μηρό κ.λπ. πρέπει να διατηρούνται στεγνά, επομένως πρέπει να καλύπτονται από νερό. Το μπάνιο και το κολύμπι στην πισίνα απαγορεύονται. [4]

Στην σωματοπλαστική, η οποία διορθώνει το σχήμα του πέους, οι χειρουργοί συνιστούν την εφαρμογή αλοιφής Bacitracin, Baneocin ή Argosulfan (δύο φορές την ημέρα) στις τομές και τα ράμματα.

Το πέος πρέπει να διατηρείται σε ανυψωμένη θέση (συμπεριλαμβανομένου του ξαπλωμένου στο κρεβάτι) και πρέπει να αποφεύγεται η πίεση σε αυτό, επομένως, είναι αδύνατο να λυγίσει το σώμα στη ζώνη σε γωνία μεγαλύτερη από 90 °. Η άρση βαρών αντενδείκνυται επίσης.

Και μόνο ένας γιατρός, μετά από εξέταση και συνεννόηση, μπορεί να επιτρέψει στον χειρουργημένο ασθενή να προσπαθήσει να έχει σεξουαλική επαφή - πάντα χρησιμοποιώντας προφυλακτικό. Πότε μπορεί να συμβεί αυτό; Η περίοδος αποκατάστασης - αποκατάσταση μετά τη διαδικασία, ειδικά όταν έγινε φαλλοπλαστική κατά τη διάρκεια αλλαγής φύλου - μπορεί να διαρκέσει περίπου δύο χρόνια.

Αναλύοντας τα σχόλια των ασθενών τους σχετικά με τα πραγματικά αποτελέσματα της φαλλοπλαστικής -λειτουργικά και αισθητικά- και τα προβλήματα που προκύπτουν με τις επιπλοκές της, οι ειδικοί υπενθυμίζουν ότι η πλαστική χειρουργική του ουρογεννητικού συστήματος δεν έχει ακόμη καταφέρει να αποκαταστήσει τη  φυσιολογία της σεξουαλικής λειτουργίας , παρά τη συνεχή βελτίωση της τις τεχνικές αυτής της χειρουργικής επέμβασης και τη συσσωρευμένη κλινική εμπειρία.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.