^
A
A
A

Διαταραχές ταυτότητας φύλου

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Το φύλο ενός ατόμου καθορίζεται κατά τη στιγμή της γονιμοποίησης όταν συνδυάζεται το σπερματοζωάριο και το ωάριο. Από αυτό το σημείο, η ανάπτυξη ενός άνδρα ή γυναίκας επηρεάζεται από την πολύπλοκη αλληλεπίδραση των προγεννητικών και μεταγεννητικών παραγόντων.

Η σεξουαλική ταυτότητα ορίζεται ως αυτο-αντίληψη της ανάρτησής της στο αρσενικό ή θηλυκό φύλο, το οποίο δεν αντιστοιχεί πάντα στο φύλο. Ο ρόλος του φύλου είναι η συμπεριφορά που το άτομο προσδιορίζει με τον άνδρα ή το θηλυκό. Ο σεξουαλικός ρόλος βασίζεται σε λεκτική και μη λεκτική καθοδήγηση από τους γονείς, τους συμμαθητές και την κοινωνία σχετικά με τον τρόπο συμπεριφοράς των αγοριών και των κοριτσιών ή των ανδρών και των γυναικών.

Στα πρώτα δύο ή τρία χρόνια της ζωής, το περιβάλλον του παιδιού σχηματίζει τα συναισθήματά του σχετικά με την ανάρτησή του σε ένα συγκεκριμένο φύλο. Ανυψωθεί ως αγόρι, ένα παιδί συνήθως θεωρεί τον εαυτό του ως αγόρι και συμπεριφέρεται κατάλληλα (σεξουαλικός ρόλος), ακόμα και αν "βιολογικά" αναφέρεται σε γυναίκες. Σε περίπτωση που ένα παιδί γεννιέται με τα χαρακτηριστικά φύλου και των δύο φύλων (ερμαφρόδιτη), το ίδιο συμβαίνει.

Υπάρχουν αμέτρητες θεωρίες που εξηγούν την επίδραση πολλών παραγόντων που εμπλέκονται στην ανάπτυξη της ταυτότητας φύλου. Μεγάλη σημασία έχει η παραγωγή ορμονών κατά τη διάρκεια της προγεννητικής ανάπτυξης. Σε γενικές γραμμές, όλοι συμφωνούν ότι πρόκειται για ένα μεγάλο αριθμό των μέχρι σήμερα ανεξερεύνητο αισθητήρια, βιοχημικών και ψυχολογικών παραγόντων, μεταξύ των οποίων θα πρέπει να αναδείξει τη φύση και τη θεραπεία τους γονείς με ένα παιδί στα πρώτα στάδια της ανάπτυξής του. Αλλά καμία από τις εξηγήσεις δεν είναι εξαντλητική. Η σύγχυση που σχετίζεται με τα αγόρια και τα κορίτσια έχει περιορισμένο μόνο αντίκτυπο στη μελλοντική σεξουαλική τους ταυτότητα. Δεν είναι καθόλου απαραίτητο η επιλογή της ταυτότητας φύλου να εξαρτάται από το τι παίζει το παιδί με τις κούκλες ως παιδί και η κοπέλα προτιμά τα τεχνικά παιχνίδια.

Αφού εδραιωθεί σταθερά η σεξουαλική ταυτότητα του παιδιού, συνήθως δεν αλλάζει καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής του. Εάν ένα κορίτσι, για παράδειγμα, μεγαλώνει και ανατρέφεται ως αγόρι, κατά κανόνα, και αργότερα θα θεωρεί τον εαυτό του αγόρι, παρά την εμφάνιση προφανών σημείων για γυναίκα. Μόνο μερικές φορές είναι δυνατή η επίλυση των προβλημάτων της σεξουαλικής ταυτότητας που προκύπτουν, ενθαρρύνοντας τα πρότυπα συμπεριφοράς που αντιστοιχούν στο βιολογικό φύλο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ανατομικές ανωμαλίες μπορούν να διορθωθούν χειρουργικά.

Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η ταυτότητα φύλου ενός προσώπου καθορίζεται όχι μόνο από την ερωτική του έλξη για άλλους ανθρώπους. Εξαρτάται επίσης από το αν ο άντρας αισθάνεται ταυτισμένος με τη γυναίκα ή που η γυναίκα αισθάνεται ταυτισμένος με τον άνδρα.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Διαταραχές της σεξουαλικής ταυτότητας στην παιδική ηλικία

Αυτές οι διαταραχές αναφέρονται σε παιδιά που αισθάνονται ότι ανήκουν στο άλλο φύλο. Αναγνωρίζονται από την επαναλαμβανόμενη και σταθερή συμπεριφορά που είναι εγγενής στο σεξουαλικό ρόλο που αντιστοιχεί στην εσφαλμένη αντίληψη τους ως αγοριών ή κοριτσιών. Οι αιτίες αυτών των σπάνιων διαταραχών δεν είναι σαφείς.

Υπάρχει μια υπόθεση ότι αυτή η διαταραχή εξαρτάται από τους γονείς που ενθαρρύνουν τη συμπεριφορά του παιδιού, η οποία είναι πιο χαρακτηριστική του αντίθετου φύλου. Για παράδειγμα, ένας από τους γονείς που ήθελε να γεννηθεί η κόρη του, φορέζει το αγόρι που γεννήθηκε στη θέση της αναμενόμενης κόρης στο φόρεμα ενός κοριτσιού και του λέει πόσο ελκυστικός και συμπαθητικός είναι.

Στην αρχή της θεραπείας συνιστάται να βοηθήσετε το παιδί να γίνει φίλος με άλλα παιδιά που ανήκουν στο ίδιο φύλο μαζί του, προστατεύοντάς τα από την γελοιοποίηση και την κακομεταχείριση. Η συμπεριφορική θεραπεία τροποποιεί τη συμπεριφορά που αντιστοιχεί στο αντίθετο φύλο με τρόπο που το καθιστά αποδεκτό. Η ψυχοδυναμική θεραπεία που στοχεύει στην επεξεργασία ανεπίλυτων ψυχικών συγκρούσεων και προβλημάτων διεξάγεται σε οικογένειες που σχετίζονται με την εκδήλωση της τρανσεξουαλικότητας.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18]

Τρανσεξουαλικότητα

Οι διαταραχές της σεξουαλικής ταυτότητας, που ορίζονται ως τρανσεξουαλικότητα, προσελκύουν την προσοχή των μέσων μαζικής ενημέρωσης, αν και στην πραγματικότητα είναι πολύ σπάνιες. Πριν από το 1985, μόνο 30.000 τέτοιες περιπτώσεις καταγράφηκαν παγκοσμίως. Η τρανσεξουαλικότητα περιλαμβάνει τη σεξουαλική ταυτότητα, το αντίθετο από το ανατομικό φύλο του ατόμου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο άνθρωπος είναι πεπεισμένος ότι στην πραγματικότητα είναι γυναίκα και αντίστροφα. Οι περισσότεροι τρανσεξουαλικοί στην προσωπική τους ιστορία είχαν περιπτώσεις τραβεστισμού και άλλων μορφών συμπεριφοράς που έρχονταν σε αντίθεση με το φύλο τους. Για να γίνει μια τέτοια διάγνωση, είναι απαραίτητο να επιβεβαιώσουμε κατηγορηματικά ότι η κατάσταση αυτή διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα (συνήθως από την παιδική ηλικία), δεν αλλάζει και συνοδεύεται από μεγάλη δύναμη πεποίθησης.

Αυτές οι περιπτώσεις εντοπίζονται συνήθως όταν οι τραβεστί αναζητούν αλλαγή στο φύλο τους, συνήθως με χειρουργική επέμβαση. Ο θεράπων ιατρός πρέπει να θεωρήσει ότι ο ασθενής μπορεί να είχε συναισθηματικά προβλήματα στην παιδική του ηλικία που οδήγησαν σε μια κρίση της ταυτότητας του φύλου. Ίσως αυτή η κρίση να ξεπεραστεί χωρίς παρέμβαση.

Σε όλα τα άτομα που αγωνίζονται για μια λειτουργική αλλαγή στο φύλο τους, συνταγογραφείται η ψυχοθεραπεία. Έχει ως στόχο να αποσαφηνίσει τις ρυθμίσεις του ασθενούς σε μια μη αναστρέψιμη πράξη και την επιθυμία να εξασφαλίσει ότι η επιθυμία για την επέμβαση και την ακλόνητη πεποίθησή είναι το αποτέλεσμα μιας εθελοντικής. Η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή να προσαρμοστεί σε νέο σεξουαλικό ρόλο μετά την επέμβαση.

Η αλλαγή φύλου μπορεί να οδηγήσει σε επιτυχία, όταν ο ασθενής ζει στον επιλεγμένο σεξουαλικό ρόλο για αρκετά χρόνια πριν από τη λειτουργία. Έτσι, ένας άνθρωπος που θέλει να είναι γυναίκα μπορεί να εξαλείψει τα ανεπιθύμητα μαλλιά, να εφαρμόσει τα καλλυντικά και να φορέσει τα ρούχα των γυναικών. Μια γυναίκα μπορεί να κρύψει το στήθος της και να ντυθεί σαν άνδρας. Ταυτόχρονα, και τα δύο φύλα τείνουν, ει δυνατόν, να επιβεβαιώσουν ότι ανήκουν στο φύλο που επέλεξαν για τον εαυτό τους.

Περίπου 6 μήνες πριν από την επέμβαση, αρχίζει η ορμονοθεραπεία, η οποία προωθεί την ανακατανομή του λιπώδους ιστού και των τριχών, καθώς και αλλαγές στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και σε άλλα όργανα. Τελικά, αποφασίστηκε η διεξαγωγή της πρώτης πλαστικής χειρουργικής. Η αλλαγή φύλου είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, η οποία συχνά απαιτεί διάφορες λειτουργίες. Όταν μια γυναίκα μετατρέπεται σε έναν άνδρα υπό την πίεση περιστάσεων, κατά κανόνα, η αφαίρεση των μαστικών αδένων, καθώς και η μήτρα και, συχνά, μια πλαστική λειτουργία για την κατασκευή του πέους. Όταν ένας άντρας μετατρέπεται σε μια γυναίκα, αφαιρείται το πέος και οι όρχεις και εκτελείται μια πράξη για την πλαστική κατασκευή του αιδοίου και του κόλπου.

Ακόμη και μετά από πολλά χρόνια προετοιμασίας δεν μπορεί να υπάρξει εγγύηση ότι η χειρουργική επέμβαση θα έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα. Η ψυχοθεραπεία συχνά διαρκεί αρκετά χρόνια μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.