^

Υγεία

A
A
A

Φυσιολογία της σεξουαλικής λειτουργίας

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Οι μηχανισμοί νευρικής ρύθμισης φαίνεται πολύ περίπλοκοι λόγω της ιδιαίτερης εξάρτησής τους από διάφορες περιβαλλοντικές επιρροές που προκαλούνται από κοινωνικούς παράγοντες. Ωστόσο, για όλη τους την πολυπλοκότητα, διεξάγονται με βάση τις γενικές αρχές της αντανακλαστικής δραστηριότητας. Το υλικό υπόστρωμα είναι υποδοχείς, προσαγωγές οδούς, σεξουαλικά κέντρα σε διαφορετικά επίπεδα του κεντρικού νευρικού συστήματος, και απαγωγείς αγωγούς στα γεννητικά όργανα.

Το ζήτημα του εντοπισμού των κέντρων φύλου στον εγκέφαλο είναι ιδιαίτερα σημαντική για την κατανόηση των μηχανισμών ρύθμισης της σεξουαλικής λειτουργίας, την αιτιολογία και παθογένεση των σεξουαλικών διαταραχών, καθώς και για την αντιμετώπιση των πρακτικών ζητημάτων της διάγνωσης και θεραπείας.

Συμπαθητικού απαγωγές ίνες που προέρχονται από το νωτιαίο μυελό ραμφοειδές οσφυϊκής νευρώνουν τα σπερματικός πόρος, σπερματικά κυστίδια και προστάτη αδένα, που διέρχεται από podzheludochkovoe πλέγματος. Η διέγερση αυτού του πλέγματος προκαλεί εκσπερμάτωση. Το κέντρο εκσπερμάτωσης, ή το γεννητικό κέντρο συμπάθειας, βρίσκεται στα άνω οσφυϊκά τμήματα του νωτιαίου μυελού. Το κέντρο μιας στύσης, ή το σεξουαλικό παρασυμπαθητικό κέντρο, βρίσκεται στα πλευρικά κέρατα των ιερών τμημάτων του SII-SIV. Τρέχει μακριά παρασυμπαθητικές ίνες είναι νεύρα αγγειοδιασταλτικό φυγόκεντρων σκάφη του πέους και συμβάλλουν σε μια στύση που προκαλεί διαστολή των αρτηριών και αύξηση της πιέσεως στα σπηλαιώδη ιστούς. Κατά την πορεία τους, αυτές οι ίνες διακόπτονται στο πλέγμα του αδένα του προστάτη. Bulbocavernous spongiokavernoznye γραμμωτών μυών και την προώθηση διαχωρισμό του σπέρματος από την ουρήθρα, νευρώνεται από σωματικών γεννητικό νεύρο (nn. Rudendi).

Στις γυναίκες, η συμπερίληψη του κυρίως παρασυμπαθητικού μηχανισμών οδηγεί σε σεξουαλική διέγερση - στύση της κλειτορίδας, ουρήθρα σπογγώδες σώμα, το βολβό του σηραγγώδους σώματος του προθαλάμου, η σπηλαιώδης ένταση των μυών και απελευθερώνουν μυστικό αδένες bartolinievyh που χαρακτηρίζει την ετοιμότητα των γεννητικών οργάνων σε συνουσιάζονται. Μεταγενέστερες διέγερση του συμπαθητικού αυξανόμενη ρυθμιστικών μηχανισμών οδηγεί στην οργασμική συγκρότημα κινητήρα.

Από αυτά που έχουν ειπωθεί είναι σαφές ότι η εμπλοκή των νεύρων στην παθολογική διαδικασία που ελέγχει κάθε φάση της σεξουαλικής αντίδρασης σε άνδρες και γυναίκες οδηγεί σε παραβίαση της σεξουαλικής λειτουργίας.

Η πλησιέστερη περιοχή όπου πραγματοποιείται υποκορεστικός έλεγχος της σεξουαλικής λειτουργίας είναι υποθάλαμος. Πιστεύεται σήμερα ότι ο υποθάλαμος διαχωριζόμενες συμπαθητικού και παρασυμπαθητικού κυτταρικές δομές που σχετίζονται με ένα ευρύ δίκτυο πολλαπλών παλμών απαγωγών οδών φορέα από τον περιβάλλοντα εξωτερικό περιβάλλον από τα εσωτερικά όργανα υποδοχείς, καθώς και από διάφορα μέρη του εγκεφάλου. Υπάρχουν επίσης ειδικές απαγωγών οδών (υποθάλαμος-νωτιαίο) από τον υποθάλαμο στην περιοχή του εγκεφαλικού υδραγωγείου και στη συνέχεια κατά μήκος του κεντρικού καναλιού στα πλευρικά κέρατα του νωτιαίου μυελού.

Η παρουσία των συγκεκριμένων συμπαθητικό και το παρασυμπαθητικό νεύρωση των γεννητικών οργάνων δεν αποκλείει την παρουσία ενός συμπλόκου συνδυασμού του αυτόνομου συσκευές, λειτουργικά ενσωμάτωση σεξουαλικές δραστηριότητες με άλλα όργανα και συστήματα: καρδιαγγειακό, το ενδοκρινικό, τον έλεγχο της θερμοκρασίας, κ.λπ. Αυτές οι συσκευές παρουσιάζονται στο μεταιχμιακό-δικτυωτό σύστημα του εγκεφάλου .. Όλες οι δραστηριότητες του σώματος για τη βέλτιστη συντήρηση της σεξουαλικής λειτουργίας πραγματοποιείται χάρη στην ενοποιητική δραστηριότητα του μεταιχμιακού-δικτυωτό σύστημα μέσω ergotrop και trophotropic μηχανισμούς. Ehrgotropnyh ζώνη (οπίσθιο υποθάλαμο και μεσεγκέφαλο) παρέχουν προσαρμογή στις μεταβαλλόμενες περιβαλλοντικές επιδράσεις, κατά προτίμηση χρησιμοποιώντας τμηματική συμπαθητικού συσκευής? Trophotropic ζώνη (Rin-entsefalon, πρόσθιο υποθάλαμο και το ουραίο τμήμα κορμού) εκτελείται για την αποκατάσταση και τη διατήρηση της σταθερότητας του εσωτερικού περιβάλλοντος (ομοιόσταση) χρησιμοποιώντας το παρασυμπαθητικό βοηθά επωφελώς.

Υποθαλάμου ειδικό σύστημα για τη ρύθμιση της γοναδοτρόπες λειτουργία της υπόφυσης, εξέτασε την παρακοιλιακός και μεσοκοιλιακό πυρήνα σχετίζονται με τον τομέα της parvocellular γκρι φύματος. Με την καταστροφή του γκρίζου σωλήνα, υπάρχει παραβίαση της σεξουαλικής λειτουργίας και της ατροφίας των γονάδων.

Παρατηρήσεις ασθενών με οργανικές αλλοιώσεις του εγκεφάλου δείχνουν την ανισότητα του δεξιού και του αριστερού ημισφαιρίου στη ρύθμιση της σεξουαλικής λειτουργίας. Οι ασθενείς με εκτεταμένες αλλοιώσεις του κυρίαρχου ημισφαιρίου αναπτύξουν σοβαρές διαταραχές του λόγου και την παράλυση του αντίθετου άκρου, αλλά σεξουαλική λειτουργία ή δεν πάσχει, ή υποφέρουν μόνο λόγω της αποδυνάμωσης της γενικής (σωματικά) για την υγεία. Δευτερευούσης βλάβες ημισφαίριο, ακόμη λιγότερο εκτεταμένη, σχεδόν πάντα οδηγεί σε σεξουαλική δυσλειτουργία, μαζί με ένα είδος συναισθηματικές διαταραχές και την παράλυση του αντίθετου άκρου.

Τα σεξουαλικά ερεθίσματα υπό όρους-αντανακλαστικά, χωρίς τα οποία είναι αδύνατο να εκτελεστεί η φυσιολογική σεξουαλική λειτουργία, γίνονται αντιληπτά κυρίως από το φλοιό του δεξιού ημισφαιρίου. Ο φλοιός του αριστερού ημισφαιρίου διεξάγει κατά κύριο λόγο φρενάρισμα δεύτερου σηματοδοτικού αποτελέσματος στις φλοιώδεις πρωταρχικές (συναρπαστικές) σεξουαλικές εντυπώσεις και τους υποκορετικούς συναισθηματικούς-βλαστικούς ρυθμιστικούς μηχανισμούς.

Η ρύθμιση ανεπιθύμητης αντανακλαστικότητας είναι συγγενής. χρησιμεύει ως βάση για το σχηματισμό υψηλότερων ρυθμιζόμενων-αντανακλαστικών ρυθμιστικών μηχανισμών και στη διαδικασία της σεξουαλικής ζωής εξαρτάται από την επιρροή τους.

Έτσι, η νευρική ρύθμιση της σεξουαλικής λειτουργίας είναι ένα δυναμικό λειτουργικό σύστημα που συνδυάζει τις κυτταρικές δομές διαφορετικών επιπέδων του νευρικού συστήματος σε έναν ενιαίο ρυθμιστικό μηχανισμό.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.