^

Υγεία

Επιπλοκές του κοινού κρυολογήματος: πότε να δείτε έναν γιατρό;

, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 17.10.2021
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Κατά κανόνα, τα συμπτώματα ενός ψυχρού περάσματος από μόνοι τους, χωρίς θεραπεία. Αλλά εάν το σώμα σας επιτεθεί από επιπλοκές από το κρύο, η κατάσταση μπορεί σύντομα να επιδεινωθεί. Πώς να διακρίνετε τα συμπτώματα των ψυχρών επιπλοκών και τι πρέπει να κάνετε αν επιδεινωθεί η κατάστασή σας;

trusted-source[1], [2], [3]

Κρύο και ιγμορίτιδα (ιγμορίτιδα)

Η παραρρινοκολπίτιδα είναι μια φλεγμονή των βλεννογόνων μεμβρανών που φέρουν τα κόλπα της μύτης. Αυτή η φλεγμονή προκαλεί βλέννα στους κόλπους της μύτης, οι αδένες των οποίων θα εκλύουν τώρα περισσότερη βλέννα. Στη συνέχεια σε σας σε μια μύτη η αυξημένη πίεση λόγω του υγρού σε κόλλες μύτης μπορεί να αυξηθεί - και το κεφάλι μπορεί να βλάψει ή να είναι άρρωστος, να είναι άρρωστος.

Αν το κρύο έχει καθυστερήσει για περισσότερο από μία εβδομάδα, και θα αρχίσει να βιώνουν πόνο στα ιγμόρεια, πονοκέφαλος, οδοντικός πόνος, ρινική συμφόρηση, βήχας, παχύ κίτρινο ή πράσινο απαλλαγή από τη μύτη, να είστε βέβαιος να συμβουλευτείτε ένα γιατρό. Μπορεί να έχετε λοίμωξη από τα ρινικά περάσματα. Πρόκειται για μια μάλλον επικίνδυνη κατάσταση, στην οποία πρέπει πάντα να συμβουλευτείτε γιατρό.

trusted-source[4], [5], [6], [7], [8]

Μη συγχέετε το κοινό κρυολόγημα με τη γρίπη

Τα συμπτώματα όπως η ρινική καταρροή, ο πονόλαιμος, η κόπωση με κρυολογήματα εξαφανίζονται μόνα τους. Αλλά με τη γρίπη θα πρέπει να αντιμετωπίζονται. Εάν έχετε σοβαρούς μύες και πονοκεφάλους ή θερμοκρασία πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου, μπορεί να είναι γρίπη. Στη συνέχεια, θα χρειαστεί να ελέγξετε με τη βοήθεια του γιατρού τι ακριβώς είστε άρρωστοι. Τα φάρμακα που συνταγογραφούνται σε αυτά μπορούν να συντομεύσουν τη διάρκεια των συμπτωμάτων της γρίπης εάν συμβουλευτείτε έναν γιατρό αμέσως μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Αλλά μερικές φορές ακόμη και ένα εύκολο κρύο μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ιατρικές επιπλοκές, όπως:

 • Οι λοιμώξεις του κόλπου (ιγμορίτιδα ή ιγμορίτιδα)
 • Επιθέσεις άσθματος
 • Βρογχίτιδα (με ξηρό βήχα)
 • Μολύνσεις στα αυτιά

Διαβάστε επίσης: Επιπλοκές μετά τη γρίπη: τι πρέπει να φοβάμαι;

Επιπλέον, εάν είστε σε κρυολογήματα είχε άσθμα, χρόνια βρογχίτιδα ή έπασχαν από εμφύσημα, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε συμπτώματα από το αναπνευστικό μέσα σε λίγες εβδομάδες - όταν αναπνέετε ελεύθερα και να έχουν αποφασίσει ότι θα μείνει κρύο. Ας δούμε μερικές επιπλοκές από το κοινό κρυολόγημα.

trusted-source[9], [10], [11], [12]

Πότε πρέπει να καλέσετε γιατρό για επιπλοκές από το κρυολόγημα;

Εάν εσείς ή το παιδί σας έχετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα, θα πρέπει σίγουρα να ζητήσετε βοήθεια από γιατρό:

 • Πόνος στο αυτί
 • Πόνος στους κόλπους της μύτης (πόνος γύρω από τη μύτη και τα μάτια), που διαρκεί περισσότερο από μία εβδομάδα
 • Η θερμοκρασία είναι πάνω από 39 βαθμούς Κελσίου, ειδικά αν είναι σε παιδί κάτω των 12 εβδομάδων.
 • Βήχας με φλέγμα, που δεν σταματά περισσότερο από μια εβδομάδα
 • Δύσπνοια
 • Επιδείνωση των συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια των πρώτων τριών ημερών
 • Συμπτώματα κρυολογήματος που διαρκούν περισσότερο από 14 ημέρες

Εάν έχετε αυτές τις κρύες επιπλοκές, μπορεί να χρειαστείτε αντιβιοτικά ή άλλα φάρμακα. Και, φυσικά, διαβούλευση με έναν γιατρό-θεραπευτή.

Κρύα και βρογχίτιδα (με επιπλοκές του κοινού κρυολογήματος)

Οξεία βρογχίτιδα (που ονομάζεται επίσης κρύο) είναι μια φλεγμονή και ερεθισμός της αναπνευστικής οδού που προκαλείται από βακτηριακή ή ιογενή λοίμωξη. Με βρογχίτιδα, μπορείτε να έχετε έναν βήχα με βλέννα, που μπορεί να είναι πυκνό και κίτρινο, και μερικές φορές με αιματηρές φλέβες.

Οι περισσότεροι άνθρωποι ανακτούν χωρίς θεραπεία. Εάν όμως τα συμπτώματα αυτά παραμείνουν για περισσότερο από μία εβδομάδα ή εάν εμφανίσετε δύσπνοια, καλέστε το γιατρό σας για να λάβετε ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό. Συμβουλευτείτε επίσης το γιατρό σας εάν έχετε χρόνια πνευμονική νόσο ή άσθμα ή οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα.

trusted-source[13], [14]

Κρύες και αυχενικές λοιμώξεις

Οι μολύνσεις των αυτιών είναι μια άλλη επιπλοκή του κοινού κρυολογήματος. Οι ιοί προκαλούν έως και 80% των λοιμώξεων του αυτιού και, δυστυχώς, τα αντιβιοτικά δεν τα επηρεάζουν.

Για βακτηριακές λοιμώξεις που σχετίζονται με στρεπτόκοκκο βακτήριο που προκαλεί περισσότερα από 7 εκατομμύρια κρούσματα λοίμωξης στο αυτί, μπορεί να εμφανιστεί πόνος στο αυτί, αϋπνία, προβλήματα ακοής, πυρετός, μερική κώφωση.

trusted-source[15], [16], [17], [18], [19]

Κρύα και χρόνιες ασθένειες

Εάν έχετε χρόνιες ασθένειες όπως το άσθμα, οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης, το εμφύσημα ή το HIV / AIDS, το κρυολόγημα μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρά προβλήματα υγείας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να γνωρίζουμε τι είδους πρόληψη και θεραπεία θα πρέπει να ληφθεί για να αντιμετωπίσει τις επιπλοκές του κοινού κρυολογήματος.

trusted-source[20], [21], [22]

Άλλες δευτερογενείς λοιμώξεις

Αυτές περιλαμβάνουν οξεία φαρυγγίτιδα (στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα), πνευμονία, βρογχίτιδα στους ενήλικες και βρογχιολίτιδα στα παιδιά. Αυτές οι μολύνσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται μόνιμα.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.