^

Υγεία

Βήχας

, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 19.10.2021
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Βήχας (λατ tussis.) - τυχαία ή ακούσια (αντανακλαστικό) tolchkoobrazny συντονισμού αναγκαστική εκπνοή, συμφόρηση συμβαίνει όταν η βλέννα των αεραγωγών, εισπνοή ή ερεθιστικές αέριες ουσίες που απελευθερώνονται μέσα στην τραχεία ή τους βρόγχους ξένα σωματίδια. Ο σκοπός του αντανακλαστικού είναι ο καθαρισμός των αεραγωγών με τη βοήθεια ισχυρής και αιχμηρής εκπνοής.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Μηχανισμός ανάπτυξης βήχα

Βήχας λαμβάνει χώρα σε απόκριση σε διέγερση των υποδοχέων του βήχα βρίσκεται στο λάρυγγα, βλεννογόνο διαφορετικές αναπνευστικής οδού, αλλά πάνω απ 'όλα - της τραχείας και των βρόγχων (ιδίως στην περιοχή τρόπιδα διακλάδωσης βρόγχου), και πλευριτικό φύλλα. υποδοχείς Ερεθισμός βήχας προκαλεί μια βαθιά αναπνοή και, στη συνέχεια, φωνή Shel κλείσει και σφίξτε των αναπνευστικών μυών και τους κοιλιακούς μυς, η οποία δημιουργεί μια υψηλή θετική ενδοθωρακική πίεση, και ως εκ τούτου, υψηλή πίεση στους αεραγωγούς. Σε αυτή την περίπτωση, η οπίσθια μεμβράνη της τραχείας κάμπτεται στον αυλό της. Στη συνέχεια γλωττίδας απότομα ανοίγει και τα αποτελέσματα διαφοράς πίεσης σε μία ροή αέρα των οποίων η ταχύτητα σε διαφορετικά επίπεδα του βρογχικού δένδρου μπορεί να κυμαίνεται από 0,5 έως 50-120 m / sec (η ταχύτητα τυφώνα). Η ροή αέρα αυτής της δύναμης βοηθά στην απομάκρυνση της βλέννας και των ξένων σωμάτων.

Οι αιτίες του βήχα είναι οι εξής: ο ερεθισμός των υποδοχέων του βήχα προκαλεί μηχανικές, χημικές και θερμικές επιδράσεις, καθώς και φλεγμονώδεις μεταβολές, ιδιαίτερα του αναπνευστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αναπτύσσονται υπό την επίδραση των παραπάνω παραγόντων.

Έτσι, αν η συχνότητα του βήχα σε ένα παιδί κάθε 3 λεπτά, και ο ίδιος ο βήχας έχει μια σφύριγμα σκισίματα - είναι χαρακτηριστικό για μακρά βήχα. Η ιδιαιτερότητα του βήχα με κοκκύτη συνίσταται σε μια σειρά από σύντομες εκπνοές που διαρκούν μερικά λεπτά και διακόπτονται από καιρό σε καιρό από μια σφύριγμα της αναπνοής. συμβαίνει επίσης ότι ορισμένες από αυτές τις κινήσεις εκπνοής, που αποτελούν την πραγματική επίθεση βήχα, μπορεί να διαρκέσει από 2-3 λεπτά ή περισσότερο. Η συχνότητα του βήχα σε ένα παιδί κάθε 3 λεπτά μερικές φορές δείχνει επίσης μια αλλεργία ή βρογχικό άσθμα, ειδικά εάν υπάρχουν οικογενειακές περιπτώσεις αλλεργικών ασθενειών.

Φλεγμονή προκαλεί υποδοχείς ερεθισμό βήχα οφείλεται σε οίδημα, υπεραιμία, εξίδρωση με κατανομή ευρεία ποικιλία βιολογικά ενεργών ουσιών, και επίσης λόγω του ότι είναι στον αυλό της εκκρίσεων κυττάρου του βλεννογόνου των αεραγωγών, βλέννα, αίμα, πύον - οι πιο κοινοί παράγοντες ερεθισμού υποδοχείς βήχα. Φλεγμονή επηρεάζει έτσι μερικές φορές τόσο την αναπνευστική οδό (λάρυγγας, τραχεία, βρόγχοι, βρογχιόλια) και τις κυψελίδες (για παράδειγμα, πνευμονία, πνευμονικό απόστημα).

 • Μηχανικά ερεθιστικά - σκόνη και άλλα μικρά σωματίδια, καθώς και παραβίαση της διαπερατότητας των αεραγωγών λόγω συμπίεσης και αύξησης των κυττάρων λείων μυών των τοιχωμάτων τους.
  • Tumor μεσοθωράκιο σχηματισμό, πνεύμονα, διογκωμένους λεμφαδένες, αορτικό ανεύρυσμα, ενδοβρογχικούς όγκους προκαλέσει βρογχικό και συμπίεση της τραχείας από το εξωτερικό, οδηγώντας στην εμφάνιση του βήχα.
  • Μια σημαντική αύξηση στον αριστερό κόλπο (συνήθως συνδέεται με καρδιακή νόσο) οδηγεί σε ερεθισμό του υποτροπιάζοντος λαρυγγικού νεύρου.
  • Ο μηχανικός ερεθισμός έχει επίσης μια μείωση στα κύτταρα των λείων μυών της τραχείας και των βρόγχων, για παράδειγμα, με επίθεση βρογχικού άσθματος.
  • Ο μηχανικός ερεθισμός του λάρυγγα και της τραχείας μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του θυρεοειδούς αδένα.
 • Χημικά ερεθιστικά - η εισπνοή διαφόρων ουσιών με ισχυρή οσμή, συμπεριλαμβανομένου του καπνού τσιγάρων και πολύ έντονης οσμής αρώματος. Επιπλέον, ο χημικός ερεθισμός είναι δυνατός με παλινδρόμηση-οισοφαγίτιδα, όταν το περιεχόμενο του στομάχου εισέρχεται στον λάρυγγα και την τραχεία (αναρρόφηση).
 • Θερμικός ερεθισμός - ο βήχας εμφανίζεται όταν αναπνέετε πολύ κρύο και πολύ ζεστό αέρα.

Σε σχέση με τη μεγάλη ποικιλία παθολογικών καταστάσεων που συνοδεύονται από βήχα, τίθεται το ερώτημα της διαφοροποίησης των διαφόρων τύπων αυτού του χαρακτηριστικού. Για να γίνει αυτό, αξιολογήστε την παραγωγικότητα, το χρόνο εμφάνισης και τη διάρκεια, τον όγκο και το στύψιμο, την εξάρτηση από την πρόσληψη τροφής, τα σωματικά, τα ψυχοεπιβεβλημένα φορτία και άλλους παράγοντες που προκαλούν.

Η σωστή συλλογή της αναισθησίας σε πολλές περιπτώσεις σας επιτρέπει να βάλετε τη σωστή προκαταρκτική διάγνωση. Όταν συλλέγετε αναμνησία, καλό είναι να σταματήσετε σε ορισμένα σημεία. Θα πρέπει να είναι:

 • για να προσδιοριστεί ποιο είναι το ντεμπούτο της νόσου (είτε ήταν ARD, επαφή με έναν ρύπο ή ένα πιθανό αλλεργιογόνο);
 • καθορίζουν τη διάρκεια των βήχα, περιοδικότητα (μερικές φορές είναι μόνιμη, όπως η φλεγμονή του λάρυγγα, καρκίνο βρογχογενής, μεταστάσεις σε λεμφαδένες του μεσοθωρακίου, σε ορισμένες μορφές της φυματίωσης, αλλά όσο περισσότερο ανησυχούν περιοδικά)?
 • για να διαπιστωθεί η ύπαρξη συμπτωμάτων (πυρετός, ρινική εκκένωση, κνησμώδη βλέφαρα, κρίσεις άσθματος, επεισόδια αναπνοής "συριγμού", καούρα ή πρήξιμο, πρήξιμο των ποδιών κ.λπ.).
 • για τον προσδιορισμό της παρουσίας των πτυέλων, της φύσης της.
 • Για να διαπιστώσετε εάν οι εποχικές παροξύνσεις είναι χαρακτηριστικές:
 • να διαπιστώσει εάν ο ασθενής καπνίζει και αν υπάρχει επακόλουθο επαγγελματικά επιβλαβών παραγόντων, δυσμενείς περιβαλλοντικοί παράγοντες ·
 • για να διαπιστώσετε εάν ο ασθενής παίρνει φάρμακα από την ομάδα αναστολέων ΜΕΑ. Reflex βήχας είναι συνήθως ξηρό παροξυσμική (πριν από την επίθεση υπάρχει ένα αίσθημα ξηρότητας και πονόλαιμο) και δεν σχετίζεται με την παθολογία της βρογχοπνευμονικής συστήματος. Ένας προβοκάτορας συχνά ενεργεί μεταβιβαζόμενος ORVI. Αυτός ο βήχας εμφανίζεται συχνότερα σε εκείνους με ασταθή νευρικού συστήματος, δυσλειτουργία του αυτόνομου νευρικού, εναντίον του στρες, ενώ μειώνει την παραγωγή βλέννας στην ανώτερη αναπνευστική οδό (η οποία διευκολύνεται από συναισθηματική παράγοντες, το κάπνισμα, ξηρό αέρα, υπεραερισμό). Σε αυτούς τους ασθενείς, μπορεί κανείς να εντοπίσει μια μακρά γλώσσα του παλατιού, την υπερτροφία των αμυγδαλών παλατινών, την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Η τραχειοβρογχική δυσκινησία εκδηλώνεται με ένα επίμονο, ξηρό, βήχας που αποβάλλει. αυτό χαρακτηρίζεται συχνά ως παροξυσμική Pipe βήχα: αυτό συμβαίνει κατά τη διάρκεια της άσκησης, γέλιο στο παρασκήνιο του κοινού κρυολογήματος, μπορεί να ενισχυθεί σε πρηνή θέση, ακολουθούμενη από εισπνευστική δύσπνοια, όταν μια προσπάθεια καταναγκαστικής αυξάνει εκπνοής των συμπτωμάτων. Μπορεί να συνδυαστεί με βρογχικό άσθμα και άλλες ασθένειες.

Επιδημιολογία

Επιδημιολογικές μελέτες που διερευνούν τη συχνότητα εμφάνισης του βήχα, ανεξάρτητα από τη φύση της νόσου, δεν διεξάγονται. Ωστόσο, μέχρι το 25% των ασθενών που αναζητούν ιατρική βοήθεια πάσχουν από αναπνευστικές νόσους. Στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις, ένα από τα συμπτώματα της νόσου είναι ο βήχας. Δεδομένου ότι υπάρχουν περίπου 50 αιτίες βήχα, μπορεί να ειπωθεί για την υψηλή συχνότητα εμφάνισης αυτού του συμπτώματος.

trusted-source[6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18]

Ταξινόμηση

Ο βήχας συνήθως θεωρείται οξύς εάν διαρκεί λιγότερο από 3 εβδομάδες και είναι χρόνιος εάν ανησυχεί τον ασθενή για περισσότερο από 3 εβδομάδες. Ωστόσο, αυτή η διαίρεση είναι σχετικά, Για παράδειγμα, ο βήχας με επιδείνωση της χρόνιας βρογχίτιδας με επαρκή θεραπεία μπορεί να διαρκέσει λιγότερο από 3 εβδομάδες.

Διακρίνουμε επίσης ξηρό (χωρίς διαχωρισμό των πτυέλων) και υγρό (με εκκρίσεις πτυέλων διαφορετικής φύσης).

Σύμφωνα με τα κλινικά χαρακτηριστικά των:

 • bitonal (με τον ήχο δύο τόνων - χαμηλό και εξαιρετικά υψηλό) παρατηρείται ως ένδειξη συμπίεσης της τραχείας και των μεγάλων βρόγχων:
 • η αποφλοίωση (δυνατός, τραχύς, ξηρός), συμβαίνει όταν επηρεάζεται ο λάρυγγας ή η τραχεία, μερικές φορές σε συνδυασμό με φωνή και αφώνια.
 • σπασμωδικές (παροξυσμικές, με ταχείες διαδοχικές διαταραχές, διαταραγμένες από μια θορυβώδη έμπνευση), μπορεί να είναι με μαύρο βήχα.
 • σπασμωδικό (επίμονο ξηρό, με σπασμό του λάρυγγα), συμβαίνει όταν το κάτω λαρυγγικό νεύρο είναι ερεθισμένο.
 • κώφωση συμβαίνει με σοβαρό εμφύσημα.
 • χωρίς ήχο παρατηρείται με παράλυση ή καταστροφή φωνητικών χορδών, με τραχειοστομία, βλάβες του επαναλαμβανόμενου λαρυγγικού νεύρου.
 • αντηχείται, παρατηρείται παρουσία σπηλαίων και άλλων πνευμονικών κοιλοτήτων στους πνεύμονες.
 • ρινική (επίμονη, με πόνο στο λαιμό).

Η παρουσία ή η απουσία πτύων είναι ένα σημαντικό διαγνωστικό χαρακτηριστικό. Σε νόσους όπως η λαρυγγίτιδα, ξηρό πλευρίτιδα, συμπίεση των κύριων βρόγχων διακλάδωση διογκωμένοι λεμφαδένες (φυματίωση, χλαμύδια, μετάσταση καρκίνου, κλπ)., Είναι ξηρό βήχα. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι ξηρό μέχρι τις αρχές της νόσου (βρογχίτιδα, πνευμονία, πνευμονικό απόστημα, η φυματίωση, βρογχογενούς καρκίνου και άλλων.).

Με τη βρογχοκάκκα, το απόστημα, τη σπειραματική φυματίωση, τη χρόνια βρογχίτιδα, σημειώνεται η πρωινή αναχώρηση των πτυέλων που συσσωρεύονται καθ 'όλη τη διάρκεια της νύχτας σε κοιλότητες και βρόχους. Στην περίπτωση των βρογχεκτασιών, όταν βρίσκονται στον αριστερό πνεύμονα, τα πτύελα πηγαίνουν μακριά στη θέση τους στη δεξιά πλευρά και αντίστροφα. Εάν η βρογχεκτασία βρίσκεται στα πρόσθια τμήματα των πνευμόνων, τα πτύελα αφήνονται καλύτερα στη θέση που βρίσκεται στην πλάτη και στην πλάτη - στο στομάχι.

Νυκτερινός βήχας παρατηρείται, για παράδειγμα, με αύξηση των λεμφαδένων του μεσοθωρακίου (λεμφογρονουλωμάτωση, φυματίωση, κακοήθη νεοπλάσματα). Σε αυτή την περίπτωση, διόγκωση των λεμφαδένων ερεθίσει reflexogenic ζώνη του διχασμού της τραχείας, και το αντανακλαστικό του βήχα είναι πιο έντονη το βράδυ, κατά τη διάρκεια τόνο αύξηση του πνευμονογαστρικού νεύρου. Με αυξημένο τόνο του πνευμονογαστρικού νεύρου, παρατηρούνται νυχτερινές κρίσεις βήχα στο βρογχικό άσθμα.

Μπορείτε να ανιχνεύσετε αίμα στα πτύελα. Απαλλαγή του αίματος, πτύελα, ή αιμόπτυση, πιο συχνά στη νόσο του πνευμονολογία (όγκος, φυματίωση, πνευμονία, απόστημα, βρογχιεκτασία, μυκητιασικές λοιμώξεις, και συμπεριλαμβανομένων ακτινομυκητίαση, καθώς και η γρίπη) και καρδιαγγειακή νόσο (καρδιακή νόσο, θρόμβωση ή εμβολή αγγεία της πνευμονικής αρτηρίας). Επιπλέον, η αιμόπτυση μπορεί να είναι με αιματολογικές παθήσεις, συστηματική αυτοάνοση παθολογία και κάποιες άλλες καταστάσεις.

Πιθανές επιπλοκές αυτού του χαρακτηριστικού, το συνηθέστερο από τα οποία είναι αϋπνία, βράγχος φωνής, εφίδρωση, πόνος στους μυς, τα οστά, πονοκέφαλος, ακράτεια ούρων. Όταν βήχετε, είναι δυνατό να αυξηθεί η βουβωνική χώρα και η ανάπτυξη διαφραγματικών κήρων. Σοβαρές επιπλοκές είναι ανάπτυξη δευτερογενών αυτόματου πνευμοθώρακα και βήχα, σύνδρομο συγκοπή, παλαιότερα ονομαζόταν σύνδρομο bettolepsii (απώλεια της συνείδησης, μερικές φορές σε συνδυασμό με σπασμούς στο ύψος της επίθεσης βήχα).

trusted-source[19], [20], [21]

Τύποι βήχα

Ανάλογα με τους παραπάνω λόγους, διακρίνεται ένας μη παραγωγικός και παραγωγικός βήχας. Το παραγωγικό χαρακτηρίζεται από το διαχωρισμό των πτυέλων. Για ορισμένες ασθένειες, μόνο μη παραγωγικός βήχας είναι χαρακτηριστικός, για άλλους, ειδικά φλεγμονώδεις πνευμονικές ασθένειες, παραγωγικός, συνήθως μη παραγωγικός. Σε αρκετές περιπτώσεις (για παράδειγμα, με οξεία λαρυγγίτιδα) μετά την παραγωγική φάση, παρατηρείται επανειλημμένα η φάση ενός μη παραγωγικού βήχα που προκύπτει από τη μείωση του ορίου ευαισθησίας των υποδοχέων βήχα. Στην τελευταία περίπτωση, η παθογένεια δικαιολογούσε το διορισμό μη-αποχρεμπτικών και αντιβηχικών παραγόντων.

Ξηρός βήχας

Μη παραγωγικό βήχα - ξηρό, παροξυσμική, κουραστική και φέρνοντας ανακούφιση - χαρακτηριστικό των πρώιμων σταδίων της οξείας βρογχίτιδας, πνευμονία (ιδιαίτερα ιογενείς), πνεύμονα μυοκαρδίου, αρχική περίοδο του βρογχικού άσθματος επίθεσης, πλευρίτιδα, και πνευμονική εμβολή. Ο ξηρός βήχας με οξεία βρογχίτιδα συχνά ακολουθείται από μια αίσθηση στενότητας στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή. Επίσης, τέτοια ένδειξη εμφανίζεται σε απόκριση προς την εισπνοή ερεθιστικών ουσιών βλεννογόνο ή να φθάσουν τα αυλό της τραχείας dbronhov ή ξένο σώμα.

trusted-source[22], [23], [24], [25]

Υγρός βήχας

Ο παραγωγικός βήχας διαφέρει με την έκκριση των πτυέλων.

Παρά την ισχυρή ώθηση του βήχα, τα πτύελα δεν μπορούν να απογοητευθούν. Αυτό συμβαίνει συνήθως λόγω του αυξημένου ιξώδους ή της αυθαίρετης κατάποσης. Συχνά, μια μικρή βήχας και η ελάχιστη ποσότητα βλέννας ο ασθενής δεν θεωρείται σημάδι της νόσου (για παράδειγμα, το συνηθισμένο πρωινό βήχα βρογχίτιδα καπνιστής), έτσι ώστε ένας γιατρός θα πρέπει να είναι πολύ ασθενής για να εστιάσουν την προσοχή τους σε αυτή την καταγγελία.

Ποιος θα επικοινωνήσει;

Επείγοντα μέτρα για τη διάγνωση και τη θεραπεία

Συνήθως ο βήχας ως μονοσυμπτωματικό (χωρίς ασφυξία, απώλεια συνείδησης, οξύ πόνο και άλλες καταστάσεις) δεν απαιτεί επείγοντα διαγνωστικά και θεραπευτικά μέτρα. Μια εξαίρεση μπορεί να είναι η εισχώρηση ξένων σωματιδίων και ερεθιστικών αερίων στην αναπνευστική οδό. Στις προφανείς περιπτώσεις, είναι απαραίτητο πρώτα απ 'όλα να σταματήσετε την επαφή με το ερεθιστικό αέριο και να εξασφαλίσετε την εισπνοή καθαρού αέρα και, σε περίπτωση επαφής με ξένο σώμα, να το αφαιρέσετε από την αναπνευστική οδό. Σε περίπλοκες ή ασαφείς περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί λαρυγγοσκόπηση ή τραχειοβρογχοσκόπηση.

Σε ποιον πρέπει να επικοινωνήσω αν έχω βήχα;

Εάν υποψιάζεστε αλλεργικό βήχα, άσθμα, χρόνια αποφρακτική θωράκιση, αλλεργική ρινοκολπίτιδα και πολυσωπική ρινίτιδα, πρέπει να συμβουλευτείτε έναν αλλεργιολόγο.

Δεδομένων των μεγάλων διαγνωστικών δυσκολιών στη διάγνωση του βρογχικού άσθματος με την παραλλαγή του "βήχα", θα πρέπει να θυμόμαστε ότι ο χρόνιος βήχας σε τέτοιους ασθενείς μπορεί να είναι το μόνο σύμπτωμα. Είναι γενικά ξηρό, παροξυσμική, νύχτα, τη διάρκεια της ημέρας τυχόν εκδηλώσεις της νόσου μπορεί να μην είναι παρόντες (ξηρό ρόγχους κατά τη στηθοσκόπηση δεν ανιχνεύεται, και σύμφωνα με σπιρομέτρηση βρογχική απόφραξη είναι απούσα). Η διάγνωση διευκολύνεται από την παρουσία ηωσινοφιλίας στις εξετάσεις αίματος και πτύελα, η οποία, σε συνδυασμό με τις παραπάνω κλινικές εκδηλώσεις, είναι η βάση για την παραπομπή του ασθενούς σε αλλεργιολόγο. Η σε βάθος εξέταση συνήθως αποκαλύπτει την υπερδραστηριότητα των βρόγχων (σύμφωνα με τις δοκιμές βρογχοσκόπησης), καθώς και μια καλή ανταπόκριση στην αντι-ασθματική θεραπεία. Περιγράφεται επίσης η "ηωσινοφιλική βρογχίτιδα" - ένας συνδυασμός βήχα και σοβαρής ηωσινοφιλίας που προκαλεί πτύελα χωρίς σημάδια βρογχικής υπερδραστηριότητας. Επιτυγχάνει επίσης ένα καλό θεραπευτικό αποτέλεσμα από τη χρήση εισπνεόμενων γλυκοκορτικοειδών. Η τελική διάγνωση μπορεί να γίνει μόνο μετά από εξέταση από αλλεργιολόγο.

Ο ωτορινολαρυγγολόγος είναι απαραίτητος για την αναρρόφηση, την παθολογία των οργάνων της ΟΝT (συμπεριλαμβανομένου του αντανακλαστικού βήχα), το άσθμα και τη χρόνια βρογχίτιδα. Ο πνευμονολόγος διαβούλευσης είναι απαραίτητος για τις διάμεσες πνευμονοπάθειες, τη χρόνια βρογχίτιδα, τη βρογχεκταμία, την πλευρίτιδα, το απόστημα των πνευμόνων. Διαβούλευση με γαστρεντερολόγο με νόσο γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Διαβούλευση με τον θωρακοχειρουργό - με βρογχεκτασία, απόστημα του πνεύμονα.

Διαβούλευση με έναν καρδιολόγο - εάν υπάρχει υποψία καρδιαγγειακής γήρανσης, φθισιατρική διαβούλευση - εάν υπάρχει υποψία φυματίωσης και σαρκοείδωσης. Συμβουλευτική του ογκολόγου - εάν υπάρχει υποψία δημιουργίας όγκου, διαβούλευση με τον ενδοκρινολόγο εάν υπάρχουν ενδείξεις παθολογίας του θυρεοειδούς αδένα. διαβούλευση με τον ψυχοευρολόγο - με υποψία ψυχογενούς βήχα.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.