^

Υγεία

Συμπτώματα του κρυολογήματος: πώς να μην συγχέεται με άλλες ασθένειες;

, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 17.10.2021
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος μπορεί να είναι δύσκολο να αναγνωριστούν, γιατί συχνά καλύπτει άλλες ασθένειες - για παράδειγμα, γρίπη ή αλλεργίες. Πώς να αναγνωρίσετε τα σημάδια του κρυολογήματος;

trusted-source[1]

Κρύοι ιοί

Περισσότεροι από 200 διαφορετικοί ιοί μπορούν να προκαλέσουν κρυολογήματα. Ο συνηθέστερος τύπος είναι οι ρινοϊοί, που προκαλούν περίπου το 40% των κρυολογήματος στους ενήλικες. Η κορύφωση του κρύου είναι από το φθινόπωρο μέχρι την αρχή της άνοιξης, όταν οι άνθρωποι περνούν τον περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους, πράγμα που διευκολύνει την εύκολη εξάπλωση αυτών των ιών.

trusted-source[2], [3], [4], [5]

Τα πιο ζωντανά συμπτώματα του κρυολογήματος

Ένα κρύο συνήθως αρχίζει ξαφνικά με πονόλαιμο, ακολουθούμενο από άλλα συμπτώματα:

 • Υδατική απαλλαγή από τη μύτη
 • φτάρνισμα
 • Αυξημένη κόπωση και αδυναμία
 • Βήχας - ξηρός ή υγρός

Κατά κανόνα, το κρύο δεν συνοδεύεται από υψηλό πυρετό. Ο υψηλός πυρετός και τα βαρύτερα συμπτώματα κρύου μπορεί να σημαίνει ότι έχετε τη γρίπη ή άλλη μη καταρράκτη νόσο.

Λεπτομέρειες των συμπτωμάτων του κρυολογήματος

Τις πρώτες μέρες ένα άτομο έχει μια υδαρή απόρριψη από τη μύτη. Είναι η υπεράσπιση του ανοσοποιητικού συστήματος από τη διείσδυση των ιών μέσω των ρινικών διόδων. Αργότερα, αυτές οι εκκρίσεις μπορούν να γίνουν πυκνότερες και πιο σκούρες.

Ένας ήπιος βήχας είναι επίσης ένα σύμπτωμα του κοινού κρυολογήματος και μπορεί να διαρκέσει για τη δεύτερη εβδομάδα του κοινού κρυολογήματος. Εάν έχετε άσθμα ή άλλα προβλήματα με τους πνεύμονες, ένα κρύο μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Συζητήστε με το γιατρό σας για να αλλάξετε το σχέδιο θεραπείας άσθματος ή να εξετάσετε την ανάγκη για επιπλέον κρύο θεραπεία.

Εάν ο βήχας συνοδεύεται από παχιά βλέννα ή έχετε πυρετό, μπορεί να έχετε βακτηριακή λοίμωξη. Επικοινωνήστε με το γιατρό σας για βοήθεια.

trusted-source[6], [7], [8], [9], [10], [11]

Ψυχρός χρόνος

Τα συμπτώματα του κρυολογήματος συνήθως διαρκούν μία έως τρεις ημέρες αφού μολυνθείτε από έναν κρύο ιό. Κατά κανόνα, τα συμπτώματα του κρυολογήματος διαρκούν από τρεις έως επτά ημέρες. Σε μια εποχή που όλα τα χειρότερα έχουν τελειώσει, μπορείτε να αισθανθείτε εξασθενημένα και κουρασμένα για μια εβδομάδα ή περισσότερο. Κατά τις πρώτες τρεις ημέρες, όταν έχετε συμπτώματα κρύου, μπορείτε εύκολα να μολύνετε άλλους ανθρώπους. Αξίζει να γνωρίζουμε ότι το κρύο είναι ιδιαίτερα μεταδοτικό κατά την πρώτη εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να μεταδώσετε τον κρύο ιό σε εκείνους με τους οποίους έρχεστε σε επαφή (πλησιάζοντας περισσότερο από ένα μέτρο).

trusted-source[12], [13]

Πώς να μην συγχέουμε μια αλλεργία με το κρυολόγημα;

Μερικές φορές μπορείτε να συγχέετε τα συμπτώματα κρύου με αλλεργική ρινίτιδα, γνωστή και ως αλλεργική ρινίτιδα. Εάν τα ψυχρά σας συμπτώματα περνούν ταχύτερα από μέσα σε μία έως δύο εβδομάδες, υπάρχει πιθανότητα να μην είναι αλλεργία. Εάν τα συμπτώματα επιμείνουν για περισσότερο από δύο εβδομάδες, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να δείτε αν έχετε αναπτύξει μια χρόνια αλλεργία.

Η αλλεργία προκαλείται από ένα υπερδραστικό ανοσοποιητικό σύστημα. Για λόγους που είναι δύσκολο να ανακαλυφθεί, το σώμα σας αντιδρά σε ορισμένες ουσίες, όπως σκόνη οικιακής χρήσης ή γύρη. Στη συνέχεια, το σώμα παράγει χημικά όπως η ισταμίνη. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο στα ρινικά περάσματα, ρινική καταρροή, βήχα και φτάρνισμα. Η αλλεργία δεν είναι μεταδοτική, αν και μερικοί άνθρωποι μπορούν να κληρονομήσουν μια τάση για αλλεργίες.

Πότε πρέπει να καλέσετε γιατρό για ένα κρύο;

Με εξαίρεση τα νεογέννητα και τους ηλικιωμένους με χρόνιες παθήσεις, το κρυολόγημα για τους ανθρώπους δεν είναι επικίνδυνο. Τα συμπτώματα κρύου συνήθως εξαφανίζονται μέσα σε μια εβδομάδα ή δύο χωρίς ειδική θεραπεία. Δυστυχώς, το κρύο μπορεί να επιδεινώσει σημαντικά την αντίσταση του σώματός σας, καθιστώντας σας πιο ευαίσθητο στη βακτηριακή λοίμωξη.

Εάν τα ψυχρά συμπτώματα συνεχίσουν να σας ενοχλούν και η κατάστασή σας δεν βελτιώνεται, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Ο γιατρός σας θα εξετάσει προσεκτικά το λαιμό και τα αυτιά σας και με τη βοήθεια ενός στηθοσκοπίου θα ακούσετε τους πνεύμονές σας. Μπορεί να πάρει ένα στυλό από το λαιμό για να σπείρει τις καλλιέργειες, καθιστώντας το μακρύ βαμβάκι. Ένα στέλεχος από το λαιμό θα δείξει εάν έχετε μια βακτηριακή λοίμωξη που απαιτεί θεραπεία με αντιβιοτικά.

Καλέστε το γιατρό σας αν έχετε:

 1. Πόνος στα αυτιά
 2. Πόνος γύρω από τη μύτη και γύρω από τα μάτια για περισσότερο από μία εβδομάδα
 3. Η θερμοκρασία είναι πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου. Εάν το παιδί σας είναι μικρότερο από 3 μήνες (12 εβδομάδες) και έχει θερμοκρασία 39 βαθμών ή υψηλότερη, συμβουλευτείτε γιατρό.
 4. Ένας πυρετός που διαρκεί περισσότερο από μία ημέρα σε ένα παιδί ηλικίας κάτω των 2 ετών και όχι άνω των τριών μηνών και επίσης σε ηλικία 2 ετών και άνω
 5. Βήχας λόγω του οποίου πτύελα εκκρίνεται περισσότερο από μια εβδομάδα
 6. Δύσπνοια
 7. Επιδείνωση των συμπτωμάτων
 8. Συμπτώματα κρυολογήματος που διαρκούν περισσότερο από δύο έως τρεις εβδομάδες
 9. Προβλήματα με την κατάποση
 10. Πονόλαιμος για περισσότερο από πέντε ημέρες
 11. Σκληρότητα των ινιακών μυών ή ευαισθησία στο έντονο φως

trusted-source[14], [15], [16], [17]

Επίσης, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε αμέσως έναν γιατρό αν:

 • Είστε έγκυος ή θηλάζετε και εμφανίζετε συμπτώματα κρύου
 • Το νεογέννητο ή το μεγαλύτερό σας μωρό πάσχει από ψυχρά συμπτώματα
 • Τα συμπτώματά σας από κρυολογήματα επιδεινώνονται μετά την τρίτη ημέρα

Τα κρύα μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα άλλων ασθενειών, όπως το άσθμα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (COPD). Τα κρύα μπορούν να οδηγήσουν σε οξεία βακτηριακή βρογχίτιδα, οξεία φαρυγγίτιδα, πνευμονία ή μολύνσεις των αυτιών, ειδικά για τα άτομα με πνευμονικές παθήσεις.

Δεν είναι ακόμη σαφές τι ακριβώς - κόπωση, άγχος, κακή διατροφή ή κακή υγεία οδηγεί σε συχνότερα κρυολογήματα, αλλά συχνά προκαλούν πιο σοβαρά συμπτώματα.

Όσο μεγαλύτερος είναι ο άνθρωπος, τόσο πιο σκληρά υποφέρει από τα συμπτώματα του κρυολογήματος. Αυτό δεν πρέπει να ξεχαστεί και είναι απαραίτητο να φροντίσουμε για επαρκή ανάπαυση και ύπνο.

trusted-source[18], [19], [20]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.