^

Υγεία

A
A
A

Τι είναι το κρύο;

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Ένα κρύο είναι μια ιική μολυσματική ασθένεια που επηρεάζει την ανώτερη αναπνευστική οδό. Είναι επίσης γνωστή ως οξεία ρινική ρινοφαρυγγίτιδα ή οξεία κρύα. Όντας η πιο κοινή μολυσματική ασθένεια στον κόσμο, το κοινό κρυολόγημα προκαλείται κυρίως από κοροναϊό ή ρινοϊό. Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε για το κοινό κρυολόγημα;

Διαβάστε επίσης: Τι είναι η γρίπη;

Γιατί οι άνθρωποι υποφέρουν από κρυολογήματα;

Το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να αντισταθεί σε όλους τους ιούς που μπορεί να προκαλέσουν κρυολογήματα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το κοινό κρυολόγημα είναι τόσο κοινό και συνεχώς επαναλαμβανόμενο. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, τα παιδιά στο νηπιαγωγείο πάσχουν από κρυολόγημα κατά μέσο όρο 12 φορές το χρόνο, σε σύγκριση με εφήβους και ενήλικες που πάσχουν από κρυολόγημα περίπου επτά φορές το χρόνο. Αυτά είναι πολύ εντυπωσιακά στοιχεία. Αξίζει να το σκεφτόμαστε.

Τι προκαλεί το κρυολόγημα;

Ένα κρύο μπορεί να προκληθεί από περισσότερους από 200 διαφορετικούς τύπους ιών. Μέχρι το 50% των κρυολογήσεων προκαλούνται από ρινοϊούς που προκαλούν άλλα κρυολογήματα: ιό Parainfluenza

Όταν ο ιός κατορθώσει να ξεπεράσει τη λοίμωξη, το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού γίνεται πιο ισχυρό. Η πρώτη γραμμή άμυνας του σώματος είναι το λάσπη, το οποίο παράγεται στη μύτη και το λαιμό (η βλέννα παράγεται από τους αδένες). Αυτή η βλέννα παρεμβαίνει πολύ στην αναπνοή. Η ίδια η βλέννα είναι ένα ολισθηρό υγρό που εντοπίζεται στις μεμβράνες της μύτης, του στόματος, του λαιμού και του κόλπου. Αυτό είναι το συνηθέστερο κρύο σύμπτωμα στους κρύους χειμωνιάτικους μήνες, το οποίο επηρεάζει παιδιά και ενήλικες όλων των ηλικιών. Οι περισσότεροι άνθρωποι κρύβονται δύο έως τέσσερις φορές το χρόνο.

Πώς μπορούμε να πάρουμε ένα κρύο;

Η περίοδος επώασης του κρυώματος διαρκεί από 1 έως 4 ημέρες. Η μόλυνση μεταδίδεται από αερομεταφερόμενα σταγονίδια όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζει. Η μόλυνση μπορεί επίσης να εξαπλωθεί λόγω βρώμικων χεριών αν αγγίξει η μύτη ή το στόμα ή τα μάτια. Αυτός είναι ίσως ο πιο συνηθισμένος τρόπος μετάδοσης του ιού. Κλήση κρύου.

Ποια είναι τα συμπτώματα του κρυολογήματος;

 • Πονόλαιμος
 • Πονόλαιμος κατά την κατάποση
 • το φτάρνισμα,
 • Η βλέννα κατά τη διάρκεια της ρινίτιδας μοιάζει αρχικά με νερό, και στη συνέχεια η έκκριση βλέννας γίνεται σταδιακά παχύτερη και πιο κίτρινη.
 • Όταν η βλεννογόνος μεμβράνη της μύτης διογκώνεται, μπορεί να είναι δύσκολο για ένα άτομο να αναπνεύσει από τη μύτη
 • Αίσθημα κνησμού ή εμβοή
 • Πονοκέφαλος
 • Βήχας
 • Αίσθημα σοβαρής αδιαθεσίας
 • Υψηλή θερμοκρασία
 • Τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή σε υψηλή θερμοκρασία από τους ενήλικες.

Κρύα στα παιδιά

Τα κρύα στα παιδιά τείνουν να φύγουν από μόνα τους για αρκετές ημέρες. Τα συμπληρώματα βήχα χωρίς ιατρική συνταγή δεν συνιστώνται για παιδιά κάτω των έξι ετών, καθώς δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι δουλεύουν. Επιπλέον, αυτά τα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν παρενέργειες, όπως αλλεργικές αντιδράσεις, επιρροή στον ύπνο του μωρού και αυξημένη κόπωση.

Εάν το παιδί σας πάσχει από υψηλό πυρετό, μπορείτε να του δώσετε παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη για να ανακουφίσει τον πόνο και να μειώσει τον πυρετό. Εάν το παιδί έχει βήχα, μπορείτε να του δώσετε ένα απλό καταπραϋντικό σιρόπι βήχα που περιέχει γλυκερίνη, μέλι και λεμόνι. Για παιδιά ηλικίας άνω των έξι ετών χρειάζονται άλλα φάρμακα - επικοινωνήστε με έναν γιατρό για συμβουλές. Οποιοδήποτε φάρμακο για το μωρό πρέπει να χορηγείται με μεγάλη προσοχή. Τα σιρόπια για το βήχα πρέπει να μετριούνται χρησιμοποιώντας κουτάλι ή κύπελλο μέτρησης, ώστε να μην υπερβαίνει τη δόση.

Για μικρά παιδιά που έχουν δυσκολία στη διατροφή λόγω ρινικής συμφόρησης, μπορεί κανείς να ασκεί σταγόνες αλατιού στη μύτη, τα οποία μπορούν να αγοραστούν στα φαρμακεία. Οι αντιπυρετικοί παράγοντες μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για παιδιά με βουλωμένη μύτη.

Θα πρέπει να αποφύγετε τη χρήση περισσότερων από μία θεραπευτικών μέτρων για βήχα και κρυολόγημα, ειδικά όταν αντιμετωπίζετε συμπτώματα σε παιδιά. Διαφορετικά φάρμακα μπορεί να περιέχουν τα ίδια δραστικά συστατικά και η χρήση περισσότερων από αυτές μπορεί να οδηγήσει σε υπέρβαση της μέγιστης συνιστώμενης δόσης. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για ακριβέστερες συνταγές.

Ένα κρύο είναι μια ασθένεια που πρέπει να αντιμετωπιστεί σωστά. Επομένως, για να αποφύγετε τις επιπλοκές που οφείλονται στην ασθένεια αυτή, πρέπει να προστατευθείτε και να πάτε στον γιατρό εγκαίρως.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Πιθανές επιπλοκές του κρυολογήματος

Συνήθως ένα κρυολόγημα δεν προκαλεί σοβαρό πρόβλημα και τα συμπτώματά του σταματούν μέσα σε μία έως δύο εβδομάδες.

Πιθανές επιπλοκές περιλαμβάνουν φλεγμονή των ματιών, ιγμορίτιδα, φλεγμονή μέσου ωτός, αμυγδαλίτιδα και πνευμονία. Η αιτία αυτών των επιπλοκών μπορεί να είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που επηρεάζει την ερεθισμένη βλεννογόνο του λαιμού ή της μύτης.

Οξεία βρογχίτιδα

Αυτή η ασθένεια εμφανίζεται όταν οι βρόγχοι φλεγμονώνονται ως αποτέλεσμα είτε βακτηριακής είτε ιογενούς μόλυνσης. Τα αντιβιοτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο αν η μόλυνση είναι βακτηριακή και εάν είναι ιογενής, τότε τα αντιβιοτικά δεν χρησιμοποιούνται. Για σαφέστερη διάγνωση, χρησιμοποιούνται δείγματα πτυέλων, τα οποία οι γιατροί εξετάζουν υπό μικροσκόπιο για να προσδιορίσουν ποια βακτήρια προκάλεσαν βρογχίτιδα.

Τα συμπτώματα της βρογχίτιδας είναι η δύσπνοια, η δύσπνοια, ο βήχας και τα πτύελα.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19]

Πνευμονία

Αυτή είναι μια κατάσταση κατά την οποία οι πνεύμονες είναι φλεγμονώδεις, αλλά αυτή τη φορά λόγω της πλήρωσης των κυψελίδων με το μολυσμένο υγρό. Η πνευμονία μπορεί να προκληθεί από βακτήρια ή ιούς. Ωστόσο, ο κρύος ιός δεν προκαλεί πνευμονία. Εάν εμφανιστεί πνευμονία λόγω επιπλοκών μετά από κρυολόγημα, τότε πιθανότατα προκλήθηκε από βακτηριακό παθογόνο. Οι ασθενείς με πνευμονία συνήθως συνταγογραφούνται αντιβιοτικά.

Τα συμπτώματα της πνευμονίας είναι ο θωρακικός πόνος, ο βήχας, ο πυρετός και η δύσπνοια.

Οξεία βακτηριακή ιγμορίτιδα (ιγμορίτιδα)

Πρόκειται για μια ασθένεια στην οποία οι παραρινικές κόλποι μολύνονται με βακτήρια. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως θεραπεία για ρινικούς και στοματικούς εισπνευστήρες, αλλά χρειάζονται επίσης αντιβιοτικά για τη θεραπεία αυτής της νόσου και για την πρόληψη περαιτέρω εξάπλωσης της λοίμωξης. Διαφορετικά, ένα κρύο μπορεί να οδηγήσει σε βακτηριακή μηνιγγίτιδα.

Τα συμπτώματα της παραρρινοκολπίτιδας: πονοκέφαλος, πόνος στους παραρρινοειδείς κόλπους και εκκρίσεις από τη μύτη.

Άλλες επιπλοκές του κρυολογήματος μπορεί να είναι:

 • Βρογχιολίτιδα
 • Κρουπ
 • Μέση ωτίτιδα μεσαίου ωτός
 • Οξεία φαρυγγίτιδα
 • Άσθμα - οι επιθέσεις της προκαλούνται από ένα κρύο, ειδικά στα παιδιά.

Τα άτομα με αυτές τις ασθένειες μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στο κρυολόγημα και να λάβουν μέτρα για να μην καταστραφούν οι ίδιοι, καθώς αυτό μπορεί να επιδεινώσει την κατάστασή τους:

Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (COPD) είναι δύο ασθένειες ταυτόχρονα - το εμφύσημα και η χρόνια βρογχίτιδα. Τα κρύα μπορούν να επιδεινώσουν το εμφύσημα ή τη χρόνια βρογχίτιδα, γεγονός που οδηγεί σε αυξημένο βήχα και δύσπνοια. Μερικές φορές μια βακτηριακή λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει πυρετό και τότε ο ασθενής θα πρέπει να πάρει αντιβιοτικά.

trusted-source[20], [21], [22], [23], [24], [25], [26], [27], [28], [29], [30], [31]

Πώς να συμπεριφέρεσαι κατά τη διάρκεια του κρυολογήματος;

Ενάντια στο κοινό κρυολόγημα δεν υπάρχουν μοναδικές αποτελεσματικές θεραπείες για να καταστεί πιο γρήγορη. Εάν ένας ασθενής δεν έχει άλλες ασθένειες παρά ένα κοινό κρυολόγημα και διέρχεται μόνο μία ή δύο εβδομάδες, δεν υπάρχει κανένας λόγος να έλθει σε επαφή με έναν γιατρό.

Αξίζει να γνωρίζουμε ότι αν ένα κρύο προκαλείται από έναν ιό, τα αντιβιοτικά δεν είναι κατάλληλα για θεραπεία.

 • Βεβαιωθείτε ότι πίνετε πολλά μη αλκοολούχα υγρά, ιδανικά θα πρέπει να είναι καθαρό νερό - αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα παιδιά. Πολλά ψυχρά συμπτώματα περνούν πολύ πιο γρήγορα μετά τη λήψη ζεστών ποτών.
 • Ξαπλώστε σε ένα υψηλό μαξιλάρι.
 • Με κρύο, δεν χρειάζεται να αλλάζετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες. Αλλά θα πρέπει να ξέρετε ότι με τα κρυολογήματα θα κουραστείτε πολύ πιο γρήγορα. Ως εκ τούτου, ξεκουραστείτε περισσότερο. Και τα παιδιά με κρυολογήματα, επίσης, πρέπει να ξεκουραστούν περισσότερο.
 • Αποφύγετε το κάπνισμα. Ερεθίζει ακόμα περισσότερο τον ρινικό βλεννογόνο.

Η ρινική συμφόρηση και ο βήχας στο στήθος μπορούν να ανακουφιστούν με τη βοήθεια εισπνοών ατμού που βοηθούν να καταστεί η βλέννα πιο ρευστή και να διευκολυνθούν τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος. Καθίστε άνετα και γυρίστε το κεφάλι σας πάνω από ένα μπολ με ζεστό νερό, βάλτε μια πετσέτα πάνω από το κεφάλι σας, κλείστε τα μάτια σας και αναπνεύστε βαθιά. Πολύ αποτελεσματική μέθοδος για να απαλλαγείτε από το κοινό κρυολόγημα. Είναι αλήθεια ότι αυτή η μέθοδος δεν συνιστάται για παιδιά λόγω του κινδύνου εγκαυμάτων.

Τα συμπτώματα όπως ο βήχας, ο πονόλαιμος, η ρινική συμφόρηση και ο πονοκέφαλος μπορούν να μετριαστούν με τη χρήση διαφόρων ρινικών φαρμάκων και φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή που μπορούν να διευκολύνουν την αναπνοή. Συνιστάται να συμβουλευτείτε γιατρό, ποια φάρμακα είναι τα πλέον κατάλληλα για εσάς και τα συμπτώματά σας.

Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε το κρυολόγημα;

 • Εάν είναι δυνατόν, μείνετε μακριά από ανθρώπους με κρυολογήματα.
 • Αποφύγετε τους πολυσυζητημένους χώρους όπου ο κίνδυνος να πάθετε κρύο είναι πολύ μεγαλύτερος
 • Μην αγγίζετε τη μύτη ή τα μάτια αφού έχετε έρθει σε φυσική επαφή με ένα άτομο που έχει κρύο
 • Πλύνετε καλά τα χέρια σας, ειδικά κατά τη διάρκεια του κρυολογήματος
 • Καλά αερίστε το δωμάτιό σας
Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.