^

Υγεία

A
A
A

Κρύα στα παιδιά

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Τα κρύα στα παιδιά προκαλούνται από ιούς που μολύνουν τη μύτη, το λαιμό και άλλα όργανα όταν μπαίνουν στο σώμα. Ο ιός είναι ένας μικροοργανισμός, λόγω του οποίου τα παιδιά αρρωσταίνουν. Τα κρύα στα παιδιά είναι συνηθέστερα το φθινόπωρο και το χειμώνα, όταν τα παιδιά βρίσκονται σε ένα δωμάτιο σε στενή επαφή μεταξύ τους.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Πώς εξαπλώνεται το κοινό κρυολόγημα;

Τα παιδιά μπορεί να μολυνθούν από κρυολογήματα από αδέλφια, γονείς, άλλα μέλη της οικογένειας, φίλους ή κηδεμόνες. Τα μικρόβια, κατά κανόνα, διανέμονται με έναν από τους τρεις τρόπους:

Άμεση επαφή, όπως το φιλί, το άγγιγμα ή το άγγιγμα των χεριών ενός προσβεβλημένου ατόμου. Εάν ένας ιός εισέλθει στο σώμα σας, θα έχετε πολλά μικρόβια στη βλεννογόνο μεμβράνη της μύτης, του στόματος, των ματιών και επίσης στο δέρμα.

Έμμεση επαφή σημαίνει ότι το παιδί άγγιξε το παιχνίδι, τη λαβή της πόρτας ή τον ιστό που άγγιξε το μολυσμένο άτομο και στο οποίο παρέμειναν τα μικρόβια. Ορισμένα μικρόβια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκαλούν κρυολογήματα και διάρροια, μπορούν να παραμείνουν στις επιφάνειες για ώρες.

Ορισμένα μικρόβια διαδίδονται μέσω του αέρα όταν το άρρωστο παιδί βήχει ή φτερνίζει. Σταγόνες από το βήχα ή το φτέρνισμα μπορούν να φτάσουν στη μύτη ή στο στόμα ενός άλλου παιδιού, εάν απέχουν λιγότερο από ένα μέτρο.

Γιατί τα παιδιά υποφέρουν από κρυολόγημα;

Μπορεί να φαίνεται ότι το κρύο του παιδιού σας ακολουθείται το ένα μετά το άλλο καθ 'όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Αυτό μπορεί να είναι αληθινό: τα μικρά παιδιά δεν έχουν ανοσία σε περισσότερους από 100 διαφορετικούς κρύους ιούς που στροβιλίζονται συνεχώς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κάθε χρόνο με παιδιά κάτω των 2 ετών υπάρχουν από 8 έως 10 κρύα περιστατικά.

Μόλις εισέλθει ο κρύος ιός στο σώμα, το ανοσοποιητικό σύστημα μαθαίνει να το καταπολεμά. Επομένως, τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να κρυώσουν μόλις γερνούν.

Πώς μπορώ να πω εάν ένα παιδί έχει κρύο;

Τα τυπικά συμπτώματα του κρυολογήματος περιλαμβάνουν:

 • απώλεια της όρεξης,
 • κόπωση
 • μια ελαφρά αύξηση της θερμοκρασίας.

Τα κρύα στο αρχικό στάδιο είναι πολύ εύκολο να συγχέονται με τη γρίπη. Ο ιός της γρίπης προκαλεί θερμότητα, βήχα και μούδιασμα στο σώμα. Τον χτυπάει το μωρό πιο γρήγορα από το κρύο και κάνει το παιδί να αισθάνεται πολύ χειρότερο. Τα παιδιά με κρυολογήματα τείνουν να εξασθενίζουν, αλλά όχι αρκετά για να σταματήσουν να παίζουν. Τα παιδιά με γρίπη συνήθως ξοδεύουν πολύ χρόνο στο κρεβάτι, επειδή το σώμα τους δηλητηριάζεται από τις τοξίνες των ιών.

Πότε πρέπει να αναφερθεί παιδιατρικό κρύο σε γιατρό;

Τα παιδιά ηλικίας έως 3 μηνών μπορεί να δυσκολεύονται να αναπνεύσουν λόγω ρινικής συμφόρησης. Η σίτιση τέτοιων παιδιών μπορεί επίσης να είναι δύσκολη. Επικοινωνήστε με το γιατρό σας για να κλείσετε ραντεβού ή να καλέσετε ένα ασθενοφόρο αν το παιδί σας έχει:

 • υπήρχαν προβλήματα με την αναπνοή,
 • το παιδί δεν τρώει λόγω εμετού
 • έχει αυξημένη θερμοκρασία 38,5 ° C ή υψηλότερη.

Ορισμένοι αναπνευστικούς ιούς που προκαλούν κρυολόγημα σε μεγαλύτερα παιδιά, μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρά συμπτώματα σε βρέφη και νήπια. Αυτές οι ασθένειες μπορεί να είναι λαρυγγίτιδα (βραχνάδα, θορυβώδη αναπνοή, αποφλοίωση βήχας), πνευμονία (πνευμονία), βρογχίτιδα ( δύσπνοια, δυσκολία στην αναπνοή), ή συμπτώματα όπως πόνο στα μάτια, το λαιμό, και διόγκωση των λεμφαδένων του λαιμού. Τα παιδιά με αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να αξιολογούνται από γιατρό προκειμένου να διαγνωστούν σωστά.

Οι ενήλικες με παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας πρέπει να συμβουλεύονται γιατρό εάν το κρυολόγημα ενός παιδιού μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερα προβλήματα υγείας. Επικοινωνήστε με το γιατρό σας για να κλείσετε ραντεβού ή να στείλετε το παιδί σας στην αίθουσα έκτακτης ανάγκης εάν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας:

 1. αναπνέει γρήγορα και σκληρά,
 2. έχει μπλε χείλη,
 3. το παιδί βήχει έντονα, αυτό το σύμπτωμα συμπληρώνεται με ασφυξία ή έμετο,
 4. το παιδί ξυπνά το πρωί με μάτια (ένα ή και τα δύο) στα οποία το πύον σκληρύνθηκε,
 5. το παιδί είναι πιο υπνηλία από το συνηθισμένο, δεν θέλει να φάει ή να παίξει, ή, αντίθετα, πολύ δάκρυα και δεν μπορεί να ηρεμήσει,
 6. Έχει άφθονη και πυκνή (κίτρινη, πράσινη) απαλλαγή από τη μύτη που διαρκεί περισσότερο από 10 ή 14 ημέρες.

Επικοινωνήστε με το γιατρό με έναν γιατρό εάν έχει πόνο στο αυτί του ή μια απόρριψη από το αυτί που μπορεί να προκληθεί από κρυολόγημα.

Πώς να ενεργείτε όταν ένα παιδί έχει κρύο;

Τα κρύα συνήθως διαρκούν περίπου 1 εβδομάδα, αλλά μπορούν να διαρκέσουν έως 2 εβδομάδες. Τα συμπτώματα κρύου (αν δεν υπάρχουν επιπλοκές) συνήθως εξαφανίζονται από μόνα τους.

Ένα παιδί με κρύο στο σπίτι πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο άνετο. Πρέπει να δώσει μια μεγάλη ποσότητα υγρού (μέχρι 1 λίτρο) και πιάτα διατροφής.

Ελέγξτε τη θερμοκρασία του παιδιού σας. Για την ανακούφιση του πόνου ή της δυσφορίας σε θερμοκρασίες άνω των 38,5 ° C, μπορεί να χρησιμοποιηθεί παρακεταμόλη. Το ιβουπροφαίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παιδιά άνω των 6 μηνών. Εάν ο γιατρός είναι ενάντια στη χρήση παρακεταμόλης, μπορεί να χρησιμοποιήσει άλλο φάρμακο ενώ η θερμοκρασία του παιδιού πέφτει. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χορηγείται σε παιδιά ακετυλοσαλικυλικό οξύ (π.χ. ασπιρίνη) ή οποιοδήποτε άλλο φάρμακο, επειδή αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανωμαλίες του εγκεφάλου και του ήπατος (σύνδρομο Reye).

Εάν το μωρό σας έχει προβλήματα στο θηλασμό λόγω βλεννογόνου στη μύτη, πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα λαστιχένιο αχλάδι για να καθαρίσετε τη βλέννα από τη μύτη. Χρησιμοποιήστε ρινικές σταγόνες ή ρινικό σπρέι σπρέι αν η βλέννα είναι πολύ παχύ. Ο ψεκασμός διεισδύει στα ρινικά περάσματα και μπορεί να δράσει πιο ήπια και αποτελεσματικότερα από τις σταγόνες.

Πώς να θεραπεύσει ένα παιδί με κρύο;

Μην χορηγείτε φάρμακα για το βήχα και το κρύο σε παιδιά ηλικίας κάτω των 6 ετών, εάν ο γιατρός δεν τους συνταγογραφήσει.

Συζητήστε με το γιατρό σας προτού δώσετε στο παιδί σας φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή ή άλλα φάρμακα που σχετίζονται με χρόνιες παθήσεις. Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες και τις οδηγίες για τις παρασκευές. Το κυριότερο είναι να μην δίνονται περισσότερα φάρμακα από αυτά που συνιστώνται για ένα παιδί ορισμένης ηλικίας.

Ο βήχας βοηθά στον καθαρισμό του μαστού του μωρού από τη βλέννα. Πολλά φάρμακα κατά του κρυολογήματος και του βήχα περιέχουν φάρμακα για την ανακούφιση. Αυτά μπορεί να είναι αντιβηχικά σιρόπια ή αφέψημα κατά του βήχα.

Τα αντι-οίδημα και τα αντιισταμινικά (φάρμακα για τον καθαρισμό της μύτης και των ιγμορείων) δεν βοηθούν στο βήχα του παιδιού. Αν τα πάρετε μέσα, αυτά τα φάρμακα μπορεί να είναι άχρηστα και ακόμη και επιβλαβή: το παιδί μπορεί να έχει καρδιακό παλμό ή προβλήματα με τον ύπνο. Τα αντιισταμινικά, δυστυχώς, δεν βοηθούν στο κρυολόγημα.

Οι σταγόνες στη μύτη ή στα σπρέι παρέχουν μόνο μια σύντομη ανακούφιση για το μωρό, επομένως δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν για περισσότερο από 2 ή 3 ημέρες. Μπορούν να επιβαρύνουν το σώμα του μωρού και να χειροτερεύουν την κατάστασή του. Συγκεκριμένα, μην χρησιμοποιείτε αυτά τα προϊόντα για παιδιά κάτω των 6 ετών.

Οι υγραντήρες για κρυολογήματα δεν συνιστώνται λόγω του κινδύνου μόλυνσης από βακτήρια και μούχλα. Και οι εξατμιστές ζεστού νερού χρήσης δεν συνιστώνται λόγω του κινδύνου εγκαυμάτων.

Τα αντιβιοτικά για το μωρό δεν θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από το κοινό κρυολόγημα. Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο όταν τα παιδιά αναπτύσσουν πιο σοβαρές ασθένειες που προκαλούνται από βακτήρια, όπως λοίμωξη αυτιών ή πνευμονία.

Τα παιδιά κατά τη διάρκεια του κρυώματος μπορούν να συνεχίσουν τις κανονικές τους δραστηριότητες εάν αισθάνονται αρκετά καλά γι 'αυτό. Εάν έχουν πυρετό ή επιπλοκές, μπορεί να χρειαστούν αρκετές ημέρες ανάπαυσης στο σπίτι. Το παιδί σας μπορεί να πάει στο σχολείο για ένα κρύο αν αισθάνεται αρκετά καλά για να συμμετάσχει σε σχολικές δραστηριότητες. Τα παιδιά με κρυολογήματα μπορούν ακόμη να παίξουν στο δρόμο.

Πώς να αποφύγετε ένα κρυολόγημα σε ένα παιδί;

Το πλύσιμο των χεριών του παιδιού είναι ο σημαντικότερος τρόπος για να μειωθεί η εξάπλωση των κρυολογημάτων:

 • Πλύνετε τα χέρια του παιδιού μετά από βήχα, φτάρνισμα ή σκούπισμα της μύτης.
 • Πλύνετε τα χέρια του παιδιού αφού έχει έρθει σε επαφή με εκείνους που έχουν λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος.
 • Πλύνετε τα χέρια και τα χέρια του μωρού μετά το σκούπισμα της μύτης του μωρού.
 • Αν δεν διατίθενται νερό και σαπούνι, χρησιμοποιήστε χαρτοπετσέτες με βάση το αλκοόλ ή ξεπλύνετε με το χέρι. Κρατήστε τα στοματικά διαλύματα μακριά από το παιδί σας, καθώς το παιδί μπορεί να καταπιεί.
 • Κρατήστε τα παιδιά κάτω των 3 μηνών μακριά από άτομα με κρύο όσο το δυνατόν περισσότερο.
 • Διδάξτε τα παιδιά σας να κλείσουν τη μύτη και το στόμα όταν φτερνίζουν ή βήχουν.
 • Αποφύγετε τη χορήγηση παιχνιδιών σε μικρά παιδιά μέχρι να πλυθούν καλά ή να υποβληθούν σε ηλεκτρική σκούπα (εάν τα παιχνίδια είναι μαλακά).
 • Αποφύγετε τα κοινά πιάτα και τις πετσέτες, επειδή μπορεί να είναι ιοί ή βακτήρια ενός άρρωστου ατόμου.

Εάν το παιδί σας επισκέπτεται ένα νηπιαγωγείο, ο φροντιστής πρέπει να μιλήσει για τυχόν συμπτώματα κρύου και να τον ρωτήσει αν το παιδί δεν μπορεί να μείνει εκείνη την ημέρα στο σπίτι.

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας έχει λάβει όλους τους συνιστώμενους εμβολιασμούς. Παρόλο που τα εμβόλια δεν λειτουργούν στην πρόληψη των κρυολογημάτων, θα βοηθήσουν στην πρόληψη κάποιων επιπλοκών, όπως οι βακτηριακές λοιμώξεις των αυτιών ή των πνευμόνων.

Κρύα στα παιδιά - φυσικά, προκαλούν ανησυχία των γονέων, αλλά αυτό δεν είναι ένας λόγος για να καθίσετε αδρανώς. Οι απλές μέθοδοι πρόληψης και έγκαιρης πρόσβασης σε γιατρό μπορούν να προστατεύσουν το παιδί σας από το κρύο ή τις επιπλοκές του.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.