Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Ατροφική γαστρίτιδα

Ιατρικός εμπειρογνώμονας του άρθρου

Γαστρεντερολόγος
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 11.04.2020

Αυτοάνοσες μεταπλασίας ατροφική γαστρίτιδα είναι κληρονομική αυτοάνοση ασθένεια, η οποία βασίζεται στην βλάβη τοιχωματικού κυττάρου, οδηγώντας σε μειωμένη παραγωγή και υποχλωρυδρία ενδογενή παράγοντα. Μια συνέπεια αυτής της διαδικασίας είναι η ανάπτυξη ατροφικής γαστρίτιδας, δυσαπορρόφηση της βιταμίνης Β 12 και μερικές φορές pernitsioznoi αναιμία. Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του στομάχου αυξάνεται τρεις φορές. Η διάγνωση γίνεται με ενδοσκόπηση με βιοψία. Θεραπεία της ατροφικής γαστρίτιδας είναι η παρεντερική χορήγηση της βιταμίνης Β 12.

Διαβάστε επίσης:

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15]

Αιτίες ατροφικής γαστρίτιδας

Οι ασθενείς με αυτοάνοση μεταπλαστική ατροφική γαστρίτιδα αναπτύσσουν αντισώματα στα βαρειά κύτταρα και τα συστατικά τους (τα οποία περιλαμβάνουν τον εσωτερικό παράγοντα και την αντλία πρωτονίων H, K ATPase). Η ατροφική γαστρίτιδα μεταδίδεται ως αυτοσωμικό κυρίαρχο χαρακτηριστικό. Μερικοί ασθενείς αναπτύσσουν επίσης τη θυρεοειδίτιδα του Hashimoto και σε 50% προσδιορίζουν τα αντισώματα του θυρεοειδούς. αντίθετα, αντισώματα στα βρεγματικά κύτταρα εντοπίζονται στο 30% των ασθενών με θυρεοειδίτιδα.

Η έλλειψη ενδογενούς παράγοντα οδηγεί σε ανεπάρκεια της βιταμίνης Β 12, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλοβλαστική αναιμία (κακοήθης αναιμία) ή νευρολογικά συμπτώματα (υποξεία συνδυασμένη εκφύλιση του νωτιαίου μυελού).

Η υποχλωρυδρία οδηγεί σε υπερπλασία των κυττάρων G και αυξημένα επίπεδα γαστρίνης στον ορό (συχνά> 1000 pg / ml). Η αύξηση του επιπέδου της γαστρίνης με τη σειρά της οδηγεί σε υπερπλασία των κυττάρων που μοιάζουν με εντεροχρωμαφίνη, τα οποία μερικές φορές μετασχηματίζονται σε όγκο καρκινοειδούς.

Σε ορισμένους ασθενείς, η ατροφική γαστρίτιδα μπορεί να συσχετιστεί με χρόνια μόλυνση του Helicobacter pylori, αν και αυτή η σύνδεση δεν είναι πλήρως κατανοητή. Η γαστρεκτομή και η παρατεταμένη καταστολή της οξύτητας με αναστολείς αντλίας πρωτονίων προκαλούν παρόμοια ανεπάρκεια στην έκκριση του εσωτερικού παράγοντα.

Περιοχές ατροφικής γαστρίτιδας του σώματος και του πυθμένα του στομάχου μπορεί να εκδηλωθούν ως μεταπλασία. Οι ασθενείς με ατροφική γαστρίτιδα έχουν 3 φορές μεγαλύτερο σχετικό κίνδυνο ανάπτυξης αδενοκαρκινώματος στο στομάχι.

trusted-source[16], [17], [18], [19], [20], [21], [22], [23], [24]

Συμπτώματα ατροφικής γαστρίτιδας

Τυπικές καταγγελίες για χρόνια ατροφική γαστρίτιδα είναι:

  • αίσθημα βαρύτητας, πληρότητα στο επιγαστρικό μετά το φαγητό, λιγότερο συχνά - θαμπό πόνου στο στομάχι μετά από το φαγητό.
  • πρήξιμο με αέρα, και με σοβαρή ανεπάρκεια έκκρισης - σάπια, φαγώσιμα τρόφιμα, πικρά?
  • καούρα, μια αίσθηση μεταλλικής γεύσης στο στόμα.
  • κακή όρεξη;
  • με σοβαρή εκκριτική ανεπάρκεια, υπάρχουν συμπτώματα ατροφικής γαστρίτιδας εξαιτίας της διαταραχής της λειτουργίας του εντέρου (τρανταξία, μετάγγιση στην κοιλιακή χώρα, ασταθή κόπρανα).
  • τα παράπονα που προκαλούνται από το σύνδρομο λειτουργικής απόφραξης: μετά από να φάει ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες, παρατηρείται απότομη αδυναμία, ζάλη, εφίδρωση.

Δεδομένης συμπτώματα της ατροφικής γαστρίτιδας που προκαλείται από το γεγονός ότι λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας του υδροχλωρικού οξέος στο στομάχι των υδατανθράκων των τροφίμων εισέλθουν γρήγορα στο μικρό έντερο, απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσει μια μεγάλη απελευθέρωση της ινσουλίνης.

Διάγνωση ατροφικής γαστρίτιδας

Η διάγνωση της "ατροφικής γαστρίτιδας" καθιερώνεται με ενδοσκόπηση με βιοψία. Επίπεδα θα πρέπει να καθορίζεται σε 12 ορό. Στο αίμα μπορούν να ανιχνευθούν αντισώματα στα βρεγματικά κύτταρα, αλλά το επίπεδο τους δεν μπορεί να προσδιοριστεί με μεθόδους ρουτίνας. Το πρόβλημα της ενδοσκοπικής διαλογής για την ανίχνευση του καρκίνου είναι διφορούμενο. δεν απαιτούνται μελέτες παρακολούθησης εάν δεν υπάρχουν ιστολογικές αλλαγές (π.χ. δυσπλασία) ή συμπτώματα ατροφικής γαστρίτιδας κατά τη διάρκεια της αρχικής βιοψίας.

trusted-source[25], [26], [27], [28], [29], [30], [31], [32]

Τι χρειάζεται να εξετάσετε;

Ποιος θα επικοινωνήσει;

Θεραπεία της ατροφικής γαστρίτιδας

Εκτός από ανεπάρκεια παρεντερική υποκατάσταση της βιταμίνης Β 12, δεν απαιτείται καμία θεραπεία της ατροφικής γαστρίτιδας.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη θεραπεία


Η πύλη iLive δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία.
Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται στην πύλη είναι μόνο για αναφορά και δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται χωρίς τη συμβουλή ειδικού.
Διαβάστε προσεκτικά τους κανόνες και πολιτικές του ιστότοπου. Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε μαζί μας!

Πνευματικά δικαιώματα © 2011 - 2020 iLive. Ολα τα δικαιώματα διατηρούνται.