^

Δεύτερη εξέταση για εγκυμοσύνη

, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 19.10.2021
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Ο δεύτερος έλεγχος εγκυμοσύνης περιλαμβάνει μια εξέταση αίματος που προσδιορίζει τρεις τύπους ελεύθερων ορμονών estriol, hCG, AFP (σε ορισμένες περιπτώσεις προσδιορίζεται η ινχιμπίνη Α). Η απόκλιση από τον κανόνα υποδηλώνει παραβίαση της κανονικής ανάπτυξης του εμβρύου.

Ο όρος διαλογής άρχισε να χρησιμοποιείται μεταξύ των γιατρών όχι πολύ καιρό πριν.

Παρακολούθηση σημαίνει ειδικές εξετάσεις, με τις οποίες μπορείτε να προσδιορίσετε τις αλλαγές στο ορμονικό υπόβαθρο σε μια έγκυο γυναίκα. Τέτοιες δοκιμές μπορούν να εντοπίσουν τις πιθανές συγγενείς δυσπλασίες στο έμβρυο (για παράδειγμα, σύνδρομο Down).

Η εξέταση περιλαμβάνει την ανάλυση του φλεβικού αίματος και του υπερήχου. Λαμβάνονται υπόψη όλες οι μικρότερες αποχρώσεις της εγκυμοσύνης, καθώς και τα φυσιολογικά χαρακτηριστικά της εγκύου γυναίκας - ηλικία, βάρος, ύψος, υπάρχουσες κακές συνήθειες, ορμονικά μέσα κλπ.

Καθ 'όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γίνονται δύο προβολές, οι οποίες γίνονται με ένα διάστημα αρκετών εβδομάδων (υπάρχουν επίσης κάποιες διαφορές μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου σεναρίου).

Ο πρώτος έλεγχος πραγματοποιείται στις 11-13 εβδομάδες κύησης, ο δεύτερος σε 16-18 εβδομάδες.

Όροι της δεύτερης εξέτασης για εγκυμοσύνη

Η δεύτερη εξέταση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνήθως συνταγογραφείται από έναν γυναικολόγο από 16 έως 20 εβδομάδες κύησης.

Μερικοί γιατροί πιστεύουν ότι η δεύτερη μελέτη διεξάγεται καλύτερα από 22 έως 24 εβδομάδες, αλλά οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι στις 16-17, ο έλεγχος είναι πιο ενημερωτικός.

Ποιος θα επικοινωνήσει;

Δεύτερη βιοχημική εξέταση για εγκυμοσύνη

Ο βιοχημικός έλεγχος επιτρέπει σε έναν γυναικολόγο να εκτιμήσει την υγεία τόσο της μητέρας όσο και του μελλοντικού παιδιού της. Επίσης, ο δεύτερος έλεγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για την εξαίρεση πιθανών παραβιάσεων στην ανάπτυξη του παιδιού, η άμβλωση, η εκτίμηση της κατάστασης του πλακούντα και του ομφάλιου λώρου, υποδηλώνουν ενδεχόμενα ελαττώματα (π.χ. καρδιακές παθήσεις).

Η δεύτερη μελέτη εξέτασης περιλαμβάνει υπερηχογράφημα, εξέταση αίματος και ερμηνεία των αποτελεσμάτων. Ένας ιδιαίτερος ρόλος δίνεται ακριβώς στην ερμηνεία των αναλύσεων, αφού η σωστή αξιολόγηση της κατάστασης του παιδιού του παιδιού στη μήτρα εξαρτάται όχι μόνο από τη ζωή του μωρού αλλά και από την ψυχολογική κατάσταση της γυναίκας.

Η βιοχημική ανάλυση του αίματος καθορίζει τρεις δείκτες (estirol, hCG, AFP), το επίπεδο του οποίου κρίνεται ως προς την ανάπτυξη γενετικών διαταραχών στο παιδί.

Δεύτερη εξέταση για εγκυμοσύνη σε υπερηχογράφημα

Η δεύτερη εξέταση για εγκυμοσύνη με υπερηχογράφημα καθιστά δυνατό τον προσδιορισμό μεγάλου αριθμού αναπτυξιακών διαταραχών και ανατομικών ελαττωμάτων σε ένα μελλοντικό παιδί.

20-24 εβδομάδα υπέρηχο για να δείξει τις κύριες ανατομικές αναπτυξιακές διαταραχές, όπως καρδιακές ανωμαλίες, εγκεφάλου, των νεφρών, ανώμαλη ανάπτυξη του γαστρεντερικού σωλήνα, ανωμαλίες του προσώπου, ανωμαλίες των άκρων.

Οι αποκαλυπτόμενες παθολογικές καταστάσεις δεν υπόκεινται σε χειρουργική θεραπεία, στην περίπτωση αυτή συνιστάται η έκτρωση.

Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί υπερηχογράφημα για να αξιολογηθούν οι πιθανές χρωμοσωμικές ανωμαλίες (επιβράδυνση της ανάπτυξης, πολυϋδραμνιόζη, υποχονδρία, κύστεις, μικρά σωληνοειδή οστά και κάποιες άλλες).

Ο υπερηχογράφος διαλογής σε 16-19 εβδομάδες συνταγογραφείται εάν είναι απαραίτητο, όταν είναι απαραίτητο να αξιολογηθεί η πιθανότητα εμφάνισης εμβρυϊκών χρωμοσωμικών ανωμαλιών στο έμβρυο.

Πρότυπο για τη δεύτερη εξέταση για εγκυμοσύνη

Μερικοί ειδικοί δεν εξηγούν πώς να αποκρυπτογραφήσουν τη δεύτερη εξέταση για την εγκυμοσύνη της μελλοντικής μητέρας.

Οι ενδείξεις που αντιστοιχούν στην φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου πρέπει να είναι οι ακόλουθες:

  • AFP, 15-19 εβδομάδες - 15-95 μονάδες / ml, 20-24 εβδομάδες - 27-125 μονάδες / ml
  • HCG, 15-25 εβδομάδες - 10000-35000 mU / ml
  • Εστιρόλ, 17-18 εβδομάδες - 6,6-25,0 nmol / l, 19-20 εβδομάδες - 7,5-28,0 nmol / l, 21-22 εβδομάδες - 12,0-41,0 nmol / l

Δείκτες δεύτερης εξέτασης για εγκυμοσύνη

Η δεύτερη εξέταση για εγκυμοσύνη διεξάγεται για τον εντοπισμό πιθανών χρωμοσωμικών ανωμαλιών στο έμβρυο. Ο δεύτερος προσυμπτωματικός έλεγχος αναθέτει συνήθως μια "τριπλή εξέταση" - μια εξέταση αίματος για το επίπεδο των ορμονών:

  • Η εστερόλη (που παράγεται από τον πλακούντα, χαμηλό επίπεδο υποδεικνύει την παθολογία του μελλοντικού παιδιού)
  • AFP ή α-φετοπρωτεΐνης (μια πρωτεΐνη που είναι παρούσα στο αίμα της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη μόνο, σε μειωμένο ή αυξημένο επίπεδο εξασθενημένη κατάσταση του παιδιού, η απότομη αύξηση στην πρωτεΐνη υποδεικνύει θάνατο του εμβρύου)
  • HCG, ή ανθρώπινη χοριονική γοναδοτροπίνη (αρχίζει να παράγει κατά τις πρώτες ημέρες της εγκυμοσύνης, μειωμένου επιπέδου δείχνει παθολογία στην ανάπτυξη του πλακούντα, αυξήθηκε - από χρωμοσωμικές ανωμαλίες, διαβήτη και ορισμένες άλλες ασθένειες).

Εάν είναι απαραίτητο, προσδιορίζεται το επίπεδο της ινχιμπίνης Α, το χαμηλότερο επίπεδο της οποίας δεικνύει τις χρωμοσωμικές παθολογίες (σύνδρομο Down, κλπ.).

Το επίπεδο AFP στο σύνδρομο Down μειώνεται και η hCG αυξάνεται.

Με το σύνδρομο Edwards, υπάρχει χαμηλό επίπεδο hCG, τα υπόλοιπα είναι εντός των κανονικών ορίων.

Οι αυξημένοι δείκτες AFP ενδέχεται να υποδεικνύουν ανωμαλίες στα νεφρά του εμβρύου, διαταραχές του κοιλιακού τοιχώματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνδρομο Edwards και Down μέσω της ανίχνευσης μπορεί να ανιχνευθεί μόνο στο 70%. Για να αποφευχθούν τα λάθη, ο γιατρός πρέπει να αξιολογήσει τα αποτελέσματα του τεστ αίματος μαζί με τα αποτελέσματα του υπερηχογραφήματος.

Εάν ο έλεγχος αίματος είναι φυσιολογικός, τότε ο γιατρός εκτιμά την ανάπτυξη του παιδιού όπως είναι φυσιολογικό. Για μικρότερες αποκλίσεις σε οποιαδήποτε κατεύθυνση μια φορά υποτίθεται παθολογία δεν μπορεί να είναι, δεδομένου ότι συχνά δοκιμάζεται είναι ψευδής, επιπλέον, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα (για παράδειγμα, πολλαπλή κύηση, ο σακχαρώδης διαβήτης, κάπνισμα, ανακριβής ορισμός του όρου, το υπερβολικό βάρος της εγκύου ).

Διακοπή της εγκυμοσύνης ή να κάνει μια διάγνωση που βασίζεται μόνο στα αποτελέσματα της ανίχνευσης, κανένας γιατρός δεν μπορεί. Αυτός ο έλεγχος παρέχει την ευκαιρία να εκτιμηθεί η πιθανότητα συγγενών ανωμαλιών σε ένα παιδί. Εάν η πιθανότητα μιας γυναίκας να έχει παιδί με παθολογίες είναι υψηλή, τότε της έχουν ανατεθεί ορισμένες επιπλέον μελέτες.

Αποτελέσματα της δεύτερης εξέτασης για εγκυμοσύνη

Η δεύτερη εξέταση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί μερικές φορές να παρουσιάσει κακά αποτελέσματα, αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για την απελπισία και τον πανικό μπροστά από το χρόνο. Τα αποτελέσματα του διαγνωστικού ελέγχου ενδέχεται να υποδεικνύουν υψηλή πιθανότητα να είναι δυνατές ορισμένες ανωμαλίες, αλλά δεν το επιβεβαιώνουν κατά 100%.

Εάν ο δεύτερος προσυμπτωματικός έλεγχος έδειξε σημαντική απόκλιση από τον κανόνα τουλάχιστον ενός από τους δείκτες, μια εγκύου γυναίκα λαμβάνει πρόσθετη εξέταση.

Επίσης, ορισμένοι παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα της εξέτασης διαλογής:

  • γονιμοποίηση in vitro.
  • υπερβολικό βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • παρουσία χρόνιων ασθενειών (σακχαρώδης διαβήτης).
  • βλαβερές συνήθειες της μελλοντικής μητέρας (κάπνισμα, κατανάλωση κ.λπ.).

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν μια γυναίκα είναι έγκυος με δίδυμα (τρίδυμα, κ.λπ.), τότε διεξαγωγή βιοχημική ανάλυση του αίματος θεωρείται ακατάλληλη, διότι σε αυτή την περίπτωση, οι γυναίκες είναι οι δείκτες είναι πάνω από το φυσιολογικό και να υπολογίσει τον κίνδυνο αναπτυξιακές διαταραχές στην ανάπτυξη θα είναι σχεδόν αδύνατη.

Ο δεύτερος έλεγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επιτρέπει σε μια γυναίκα και τον ιατρό της να ενημερωθούν για την κατάσταση του εμβρύου, την εξέλιξή του και επίσης για τον τρόπο που πηγαίνει η εγκυμοσύνη. Οι γιατροί συνταγογραφούν μια μελέτη διαλογής κατά τα δύο πρώτα τρίμηνα, στο τρίτο τρίμηνο, η εξέταση γίνεται μόνο εάν είναι απαραίτητο.

Η διεξαγωγή μιας τέτοιας έρευνας δεν πρέπει να προκαλεί φόβο στην έγκυο γυναίκα, η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών είναι θετική για την εξέταση.

Συνιστάται να κάνετε όλες τις μελέτες εξέτασης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε ένα εργαστήριο, το οποίο θα διευκολύνει τον γιατρό να αποκρυπτογραφήσει τα αποτελέσματα.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.