^

Υδατοδιαλυτές βιταμίνες

, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 10.08.2022
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Βιταμίνη Β6

Υπάρχουν τρεις κύριες μορφές βιταμίνης Β6: πυριδοξίνη, πυριδοξάλη και πυριδοξαμίνη. Ενεργές μορφές συνένζυμου 5-φωσφορικής βιταμίνης Β6 πυριδοξάλης και 5-φωσφορικής πυριδοξαμίνης. Η βιταμίνη Β6 εμπλέκεται σε περίπου 100 μεταβολικές αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένης της γλυκονεογένεσης, της σύνθεσης νιασίνης και του μεταβολισμού των λιπιδίων.

Βέλτιστη πρόσληψη βιταμίνης Β6

Διαιτητικά πρότυπα κατανάλωσης, η επαρκής πρόσληψη ή / και συνιστώμενη διαιτητική κανόνες για τις βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Wb, που λαμβάνονται από το Γραφείο Τροφίμων και Διατροφής Ινστιτούτο Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ. Το παράρτημα περιέχει τα πιο σύγχρονα πρότυπα για την κατανάλωση βιταμίνης Β6. Οι πίνακες επαρκούς πρόσληψης των συνιστώμενων διαιτητικών κανόνων για τις μέσες εκτιμώμενες ανάγκες και τα ανώτερα όρια του επιπέδου ανεκτής κατανάλωσης τοποθετούνται στο γενικό τίτλο "Πρότυπα κατανάλωσης διατροφής". Τα συνιστώμενα διαιτητικά πρότυπα (RDN) είναι ένα επίπεδο κατανάλωσης επαρκούς για το 98% περίπου των υγιεινών ατόμων. Οι επαρκείς ρυθμοί κατανάλωσης είναι συστάσεις που προέρχονται από παρατηρούμενα ή πειραματικά δεδομένα διατροφικής πρόσληψης από ομάδα (ή ομάδες) υγειών ατόμων και χρησιμοποιούνται όταν δεν μπορούν να καθοριστούν τα συνιστώμενα διαιτητικά πρότυπα. Οι μέσες εκτιμώμενες ανάγκες είναι οι κατά προσέγγιση τιμές των διατροφικών απαιτήσεων για το ήμισυ των υγιή ατόμων στην ομάδα. Τα ανώτερα όρια του επιπέδου ανεκτής πρόσληψης είναι οι μεγαλύτερες ποσότητες θρεπτικών ουσιών που οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να καταναλώσουν χωρίς την εμφάνιση αρνητικών παρενεργειών.

Συστάσεις για άτομα με σωματική δραστηριότητα

Μερικές μελέτες υποδεικνύουν ότι το φυσικό άγχος επηρεάζει το μεταβολισμό της βιταμίνης Β6 και η ανεπάρκεια της επιδεινώνει αυτούς τους δείκτες. Η παρατεταμένη άσκηση πιθανώς οδηγεί σε ασταθείς αλλαγές στην περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β και η έντασή της μπορεί να σχετίζεται με το περιεχόμενο αυτής της βιταμίνης. Ωστόσο, οι διαφορές στις συγκεντρώσεις της βιταμίνης Bb στο πλάσμα δεν παρατηρήθηκαν σε διαφορετική ένταση της εργονομίας ποδηλάτου. Οι ασταθείς επιδράσεις της σωματικής πίεσης στις μεταβολές της περιεκτικότητας σε βιταμίνη Β6 στο πλάσμα καθιστούν δύσκολη την εξακρίβωση εάν τα σωματικά ενεργά άτομα απαιτούν περισσότερη βιταμίνη Β6 στη διατροφή τους από ό, τι τα καθιστικά. Για να αποσαφηνιστεί αυτό το ζήτημα, 22 φυσικά δραστήριοι άνδρες έλαβαν είτε υψηλές δόσεις συμπληρωμάτων βιταμινούχου ορυκτού είτε ένα εικονικό φάρμακο.

Η συγκέντρωση βιταμινών Β στο αίμα αυξήθηκε σημαντικά, αλλά όταν η πρόσληψη συμπληρωμάτων έπαυσε, μειώθηκε. Η συγκέντρωση των βιταμινών Α και C, ψευδαργύρου, μαγνησίου και ασβεστίου στο αίμα δεν άλλαξε, γεγονός που υποδηλώνει την αυξημένη ζήτηση βιταμινών της ομάδας Β των φυσικά ενεργών ατόμων. Δεν ελήφθη υπόψη η επίδραση των προσθέτων στους δείκτες. Παρ 'όλα αυτά, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι τα σωματικά ενεργά άτομα δεν χρειάζονται μεγάλες δόσεις βιταμίνης Β6, αλλά εάν είναι ανεπαρκείς, πρέπει να γεμίσουν μέχρι το επίπεδο των προτύπων διαιτητικής κατανάλωσης ή υψηλότερα. Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία σχετικά με τη σχέση μεταξύ της βιταμίνης B6 και του φορτίου, απαιτείται περαιτέρω μελέτη αυτού του θέματος προτού αναπτυχθούν πιο συγκεκριμένες συστάσεις για την πρόσληψη Β6 για φυσικά ενεργά άτομα.

Βιταμίνη Β12 και φθαλικό εστέρα

Η βιταμίνη Β12 ή η κυανοκοβαλαμίνη και το φολικό οξύ (φολικό οξύ) είναι απαραίτητες για τη σύνθεση του DNA και αλληλεπιδρούν στον μεταβολισμό. Είναι απαραίτητες για την κανονική σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και χάρη σε αυτή τη λειτουργία οι βιταμίνες αυτές μπορούν να επηρεάσουν το φυσικό φορτίο.

Συστάσεις για άτομα με σωματική δραστηριότητα

Η ανεπαρκής πρόσληψη βιταμίνης Β12 και φολικού μπορεί να προκαλέσει μεγαλοβλαστική αναιμία. Επειδή η βιταμίνη Β12 έρχεται σιγά-σιγά στη χολή και στη συνέχεια να απορροφηθεί, οι υγιείς άνθρωποι χρειάζονται περίπου 20 χρόνια για να εντοπίσει σημάδια της ανεπάρκειας Παρ 'όλα αυτά sportsmenamvegetariantsam συνιστώνται συμπληρώματα με βιταμίνη Β12. Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης Β12 αποτελεί θέμα ιδιαίτερης ανησυχίας για τους χορτοφάγους, δεδομένου ότι βρίσκεται αποκλειστικά σε προϊόντα ζωικής προέλευσης. Επιπλέον, οι αθλητές λήψη συμπληρωμάτων με βιταμίνες και μέταλλα με υπερβολικές δόσεις (500-1000 mg) της βιταμίνης C, η οποία μπορεί να μειώσει bionalichie διαιτητικής βιταμίνης Β12 και να οδηγήσει σε ελλείψεις. Οι αθλητές, των οποίων οι ζωοτροφές περιέχουν επαρκείς ποσότητες βιταμίνης Β12 και φολικού οξέος, μπορεί να μην υποφέρουν από την ανεπάρκεια τους. Έτσι, για 78 μήνες, 82 άνδρες και γυναίκες που συμμετείχαν σε διάφορα αθλήματα έλαβαν συμπληρώματα βιταμινούχου ορυκτού ή ένα εικονικό φάρμακο. Όλοι οι αθλητές βρίσκονταν σε μια δίαιτα που συνάντησε συστάσεις για καθημερινή πρόσληψη βιταμινών και ανόργανων συστατικών. Και αν και τα συμπληρώματα βιταμινούχου ορυκτού δεν έχουν βελτιώσει κανένα μετρούμενο δείκτη που είναι συγκεκριμένος για ένα συγκεκριμένο άθλημα, ωστόσο ο Telford et al. κατέγραψε βελτιωμένο άλμα και αύξηση βάρους σε γυναίκες καλαθοσφαιριστές. Πρότειναν ότι το μεγαλύτερο μέρος του κέρδους βάρους οφείλεται στην αύξηση της λιπαρής μάζας και σε μια μικρότερη μυϊκή μάζα, καθώς βελτιώθηκε η jumpiness των μπάσκετ. Φυσικά, οι ερωτήσεις σχετικά με τα οφέλη της συμπλήρωσης και την επαρκή ποσότητα βιταμινών και ανόργανων ουσιών δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς. Παρόλα αυτά, η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 και του φολικού μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του επιπέδου ομοκυστεΐνης στον ορό, με αποτέλεσμα καρδιαγγειακές παθήσεις. Αυτό υποδηλώνει ότι οι σωματικά ενεργοί άνθρωποι πρέπει να φροντίζουν όχι μόνο τη διατροφή αλλά και την υγεία εν γένει.

Θυαμίνη

Θειαμίνη εμπλέκεται στις αντιδράσεις, που παράγουν ενέργεια υπό τη μορφή μερικώς tiamindifosfata (επίσης γνωστή ως η πυροφωσφορική θειαμίνη) στον κύκλο του κιτρικού οξέος, ο καταβολισμός της διακλαδισμένης αλυσίδας αμινοξέων και πεντόζης κύκλου φωσφορικής. Η θειαμίνη είναι απαραίτητη για τη μετατροπή του πυροσταφυλικού οξέος σε ακετυλCoA στην οξείδωση των υδατανθράκων. Αυτή η μετατροπή είναι απαραίτητη για την αερόβια οξείδωση της γλυκόζης και η απουσία της επιδεινώνει την αθλητική απόδοση και την υγεία. Έτσι, οι αθλητές πρέπει να καταναλώνουν επαρκή ποσότητα θειαμίνης και υδατανθράκων.

Συστάσεις για άτομα με σωματική δραστηριότητα

Προφανώς, υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, της κινητικής δραστηριότητας και της ανάγκης για θειαμίνη. Αυτό είναι το θέμα της φροντίδας των αθλητών, επειδή χρειάζονται υδατάνθρακες σε τρόφιμα σε μεγάλες ποσότητες. Ωστόσο, ορισμένοι ερευνητές έχουν σημειώσει ότι σωματικά δραστήριοι άνθρωποι απαιτούν περισσότερη θειαμίνη από καθιστική ζωή, έτσι είναι λογικό να συστήσει ότι οι αθλητές λαμβάνουν τουλάχιστον την κανονική δόση της θειαμίνης για την πρόληψη της καταστροφής του. Σε ορισμένες λογοτεχνικές πηγές λέγεται ότι οι δόσεις θειαμίνης 2 φορές υψηλότερες από τις συνιστώμενες διαιτητικές προδιαγραφές θα είναι ασφαλείς και θα ικανοποιούν τις ανάγκες των σωματικά ενεργών ατόμων. Διαπιστώθηκε ότι τα πρόσθετα multivitaminnomineralnye καταναλώνεται εντός 3 μηνών, δεν δίνουν μια σημαντική αύξηση στα επίπεδα ορού της θειαμίνης σε αθλητές, αλλά οι ερευνητές δεν μέτρησαν οποιεσδήποτε παραμέτρους μετά τη χρήση των προσθέτων. Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να προσδιοριστεί σαφώς αν η ζήτηση θειαμίνης είναι υψηλότερη μεταξύ των ενεργών ατόμων, σε εκείνους που εκπαιδεύουν αρκετές φορές την ημέρα σε σύγκριση με εκείνους με πιο ήπια φορτία.

Ριβοφλαβίνη

Ριβοφλαβίνη εμπλέκεται σε βασικές μεταβολικές αντιδράσεις σχετικές κατά τη διάρκεια άσκησης: γλυκόλυση, κύκλος κιτρικού οξέος και αλυσίδα μεταφοράς ηλεκτρονίων. Είναι ένας πρόδρομος για τη σύνθεση της φλαβίνης συνένζυμα, φλαβίνη μονονουκλεοτίδιο (FMN) και φλαβίνης δινουκλεοτίδιο αδενίνης (FAD), οι οποίες συμμετέχουν σε αντιδράσεις okislitelnovosstanovl Ithel εξέτασιν ενεργεί ως 1 και 2elektronnyh διανύσματα.

Συστάσεις για άτομα με σωματική δραστηριότητα

Το περιεχόμενο της ριβοφλαβίνης μπορεί να αλλάξει σε άτομα που αρχίζουν να παίζουν αθλήματα. Ωστόσο, τα σωματικά ενεργά άτομα που καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες ριβοφλαβίνης με τα τρόφιμα, η έλλειψή τους δεν απειλείται, οπότε δεν πρέπει να υπερβαίνουν το επίπεδο των διαιτητικών προτύπων. Διερευνήθηκε μέσα σε 3 μήνες η επίδραση των συμπληρωμάτων βιταμινούχου ορυκτού σε 30 αθλητές. Δεν παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση της συγκέντρωσης βιταμινών και μετάλλων στο αίμα. Εξαιρέσεις ήταν η πυριδοξίνη και η ριβοφλαβίνη. Weight et αϊ. κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτά τα συμπληρώματα δεν είναι απαραίτητα για όσους ασχολούνται με τον αθλητισμό, εάν στην τροφή τους η ποσότητα βιταμινών και ανόργανων συστατικών είναι επαρκής. Παρ 'όλα αυτά, είναι απαραίτητο να μελετηθεί και να αξιολογηθεί η μακροπρόθεσμη επίδραση της σωματικής πίεσης στην περιεκτικότητα της ριβοφλαβίνης.

Νιασίνη

Νιασίνη, νικοτινικό οξύ ή νικοτιναμίδιο. Οι μορφές συνένζυμου δινουκλεοτιδίου νικοτιναμιδίου νικοτιναμιδίου αδενίνης (ΝΑϋ) και φωσφορικού δινουκλεοτιδίου νικοτιναμιδίου αδενίνης (NADP). Και οι δύο εμπλέκονται στη γλυκόλυση, στον κύκλο πεντόζης, στον κύκλο του κιτρικού οξέος, στη σύνθεση λιπιδίων και στην αλυσίδα μεταφοράς ηλεκτρονίων.

Συστάσεις για άτομα με σωματική δραστηριότητα

Το νικοτινικό οξύ χρησιμοποιείται συχνά σε φαρμακολογικές δόσεις για τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στον ορό. Πιθανώς, οι φαρμακολογικές δόσεις νικοτινικού οξέος μπορούν να επεκτείνουν τη χρήση υδατανθράκων στη μορφή ενός υποστρώματος κατά τον χρόνο φόρτωσης, μειώνοντας παράλληλα την παρουσία ελεύθερων αμινοξέων. Παρά τη σχέση αυτή με το φορτίο, δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία που να αποδεικνύουν την ανάγκη αύξησης της ποσότητας συμπληρωμάτων νιασίνης για φυσικά ενεργά άτομα.

Δεδομένου του ρόλου της νιασίνης στη αγγειοδιαστολή, ορισμένοι ερευνητές έχουν μελετήσει την επίδραση των συμπληρωμάτων νιασίνης στη θερμορυθμία και έχουν λάβει διαφορετικά αποτελέσματα. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό οι αθλητές να καταναλώνουν νιασίνη κατάλληλη για τα διαιτητικά πρότυπα, προκειμένου να αποθαρρύνουν τη χρήση ενέργειας, η οποία μπορεί να επιδεινώσει την απόδοση.

Πηγές της νιασίνης

Οι πηγές τροφίμων του παντοθενικού οξέος είναι οι ηλιόσποροι, τα μανιτάρια, τα φιστίκια, η ζύμη ζυθοποιίας και το μπρόκολο.

Παντοθενικό οξύ

Οι βιολογικώς δραστικές μορφές συνένζυμου Α (CoA) και πρωτεΐνης παντοθενικού οξέος είναι ο φορέας ακύλ. Το παντοθενικό οξύ εμπλέκεται στη μεταφορά ακυλικών ομάδων. Τα συνένζυμα του παντοθενικού οξέος εμπλέκονται επίσης στη σύνθεση των λιπιδίων, στην οξείδωση του πυροσταφυλικού και του αλφακετογλουταρικού. Το Acetyl CoA είναι ένα σημαντικό ενδιάμεσο στο μεταβολισμό των λιπών, των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών.

Συστάσεις για άτομα με σωματική δραστηριότητα

Η επίδραση των προσθέτων του παντοθενικού οξέος στην απόδοση ασκήσεων έχει μελετηθεί ανεπαρκώς. Έτσι, οι Νίίε et αϊ. για 2 εβδομάδες, χορηγήθηκαν πρόσθετα σε 18 εκπαιδευμένους άντρες παντοθενικού οξέος (μία ομάδα) ή εικονικού φαρμάκου (άλλη ομάδα). Κατά την εξάντληση, τα αποτελέσματα των διαφορών μεταξύ των ομάδων στο χρόνο, του ρυθμού παλμών και του βιοχημικού δείκτη αίματος ήταν ασήμαντα. Μελέτες σε ποντικούς με έλλειψη εκπαιδευμένο παντοθενικό, έχουν δείξει ότι έχουν μειωμένο σωματικό βάρος και το περιεχόμενο του γλυκογόνου στο ήπαρ και τους μυς, και επίσης μείωσε την κίνηση προς την ανάλωση σε σύγκριση με τις εκπαιδευμένους ποντικούς που υπέστησαν αγωγή με το πρόσθετο παντοθενικό. Εντούτοις, αυτά τα αποτελέσματα είναι δύσκολο να εξαχθούν σε ανθρώπους. Μελέτες δείχνουν ότι η αυξημένη πρόσληψη του παντοθενικού οξέος δεν ωφελεί τα φυσικά ενεργά άτομα εάν έχουν επαρκές παντοθενικό οξύ.

Βιοτίνη

Η βιοτίνη είναι ένας απαραίτητος συμπαράγοντας των μιτοχονδριακών καρβοξυλασών (μία καρβοξυλάση στα μιτοχόνδρια και στο κυτοσόλιο). Αυτές οι εξαρτώμενες από καρβοξυλάση αντιδράσεις εμπλέκονται στον ενεργειακό μεταβολισμό, έτσι η έλλειψη βιοτίνης μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε φτωχά αποτελέσματα.

Συστάσεις για άτομα με σωματική δραστηριότητα

Μέχρι σήμερα, δεν έχει διερευνηθεί η επίδραση της βιοτίνης στην άσκηση άσκησης και στην ανάγκη βιοτίνης για φυσικά ενεργά άτομα.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Πηγές βιοτίνης

Οι καλές θρεπτικές πηγές βιοτίνης είναι το φυστικοβούτυρο, τα βραστά αυγά, το σπορόφυτο σιτάρι, τα νούφαρα αυγών, το ελβετικό τυρί και το κουνουπίδι. Θεωρείται ότι η βιοτίνη συντίθεται από βακτήρια στο γαστρεντερικό σωλήνα των θηλαστικών, αλλά δεν υπάρχουν δημοσιεύσεις σχετικά με αυτό το θέμα.

Βιταμίνη C

Χρησιμοποιείται βιταμίνη C, ασκορβικό οξύ, ασκορβικό ή ασκορβικό μονοανιόν για την πρόληψη κρυολογήματος. Αν και τα συμπληρώματα βιταμίνης C δεν εμποδίζουν τα κρυολογήματα, μερικές μελέτες δείχνουν ότι η χρήση τους εξασθενεί σημαντικά και μειώνει την πορεία της νόσου. Ωστόσο, οι μεγαδóσεις μιας βιταμίνης και / ή ορυκτών μπορούν να επιδεινώσουν τη λειτουργία άλλων βιταμινών και μετάλλων. Η βιταμίνη C εμπλέκεται στη διατήρηση της σύνθεσης κολλαγόνου, στην οξείδωση των λιπαρών οξέων και στο σχηματισμό νευροδιαβιβαστών και είναι επίσης αντιοξειδωτικό.

Βέλτιστη κατανάλωση

Νέα RDN, πρότυπα ή κανόνες για την επαρκή βιταμίνη C δεν υπάρχει, οπότε αυτής της βιταμίνης είναι RDN 1989. Οι κανόνες αυτοί μπορούν να τροποποιηθούν από το Γραφείο Τροφίμων και Διατροφής Ινστιτούτο Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ.

Συστάσεις για άτομα με σωματική δραστηριότητα

Τα πειράματα σε ζώα έδειξαν ότι η σωματική δραστηριότητα μειώνει την περιεκτικότητα της βιταμίνης C σε διάφορους ιστούς του σώματος. Μερικές μελέτες υποδηλώνουν ergogenic επίδραση της συμπλήρωσης βιταμίνης C στους δείκτες, άλλοι όχι. Πιθανώς, εάν το σώμα έχει λάβει την απαραίτητη ποσότητα βιταμίνης C, τότε τα συμπληρώματα βιταμινών δεν βελτιώνουν τους δείκτες της σωματικής δραστηριότητας. Ωστόσο, τα άτομα που εκπαιδεύουν μπορούν να καταναλώνουν έως και 100 mg βιταμίνης C ανά ημέρα για να διατηρήσουν την κανονική τους κατάσταση και να προστατεύσουν το σώμα από βλάβες που προκαλούνται από οξειδωτικά που προκαλούνται από σωματική άσκηση. Οι αθλητές που συμμετέχουν σε αθλητικές διοργανώσεις που απαιτούν υπερβολική αντοχή μπορούν να καταναλώσουν έως και 500 mg ή περισσότερη βιταμίνη C ανά ημέρα Peter et al. μελέτησε την επίδραση της βιταμίνης C σε δόση 600 mg ημερησίως σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο σε περίπτωση μόλυνσης του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος σε αθλητές που συμμετέχουν στον υπεραναθώνιο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στους μαραθωνοδρόμους που έλαβαν βιταμίνη C, η τάση για λοιμώξεις ήταν σημαντικά ασθενέστερη από εκείνες που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Μερικοί ερευνητές βρήκαν συγκεντρώσεις βιταμίνης C χαμηλότερες από τις κανονικές στους αθλητές, άλλοι ανέφεραν φυσιολογικές τιμές. Επομένως, πρέπει να είστε προσεκτικοί σε περιπτώσεις όπου οι τιμές της βιταμίνης C στο αίμα χρησιμοποιούνται σε μελέτες ως παράμετροι αξιολόγησης.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13]

Χολίν

Χολίνη (βιταμίνη Β4) είναι μια βιταμίνη-όπως ένωση που εμπλέκεται στη σύνθεση των συγκεκριμένων συστατικών όλων των κυτταρικών μεμβρανών: φωσφατιδυλοχολίνη, λυσοφωσφατιδυλοχολίνη, σφιγγομυελίνη και holinplazmogena και μεθειονίνη, καρνιτίνη και lipoproteidholesterina πολύ χαμηλής πυκνότητας. Από την ρητή ανεπάρκεια χολίνης είναι καμία πληροφορία στον άνθρωπο.  

Βέλτιστη κατανάλωση

Πριν από τις διαιτητικές συστάσεις του 1998 δεν υπήρχαν κανόνες κατανάλωσης χολίνης. Η εφαρμογή περιέχει τα πιο ενημερωμένα πρότυπα για τη χολίνη.

Συστάσεις για άτομα με σωματική δραστηριότητα

Δεδομένου ότι η χολίνη είναι πρόδρομος της ακετυλοχολίνης και της φωσφατιδυλοχολίνης, υποτίθεται ότι εμπλέκεται στη μετάδοση νευρικών ερεθισμάτων, αυξάνει τη δύναμη και προστατεύει από την παχυσαρκία. Υπάρχουν στοιχεία ότι η συγκέντρωση της χολίνης στο πλάσμα αίματος μειώνεται σημαντικά μετά το κολύμπι και το τρέξιμο για μεγάλες αποστάσεις, καθώς και το triathlon. Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκαν όλοι οι ερευνητές αυτή η μείωση. Η μείωση της συγκέντρωσης της χολίνης στο πλάσμα του αίματος μπορεί να παρατηρηθεί μόνο μετά από εκτέλεση για μεγάλες αποστάσεις και ασκήσεις που απαιτούν αντοχή. Επιπλέον, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα συμπληρώματα χολίνης βελτιώνουν τα αποτελέσματα, αυξάνουν ή μειώνουν την ποσότητα του λίπους στο σώμα.

Πηγές χολίνης

Βοδινό συκώτι, φυστικέλαιο, μαρούλι, κουνουπίδι, και το λευκό ψωμί είναι οι πλουσιότερες πηγές χολίνης (στην κλίμακα από 5831 kg-mmol) για βοδινό συκώτι σε 968 mmol ψωμί kg-σιτάρι). Οι πατάτες, ο χυμός σταφυλιών, οι ντομάτες, οι μπανάνες και τα αγγούρια είναι επίσης καλές πηγές χολίνης.

Προσοχή!

Για να απλουστευθεί η αντίληψη των πληροφοριών, αυτή η οδηγία για τη χρήση του φαρμάκου "Υδατοδιαλυτές βιταμίνες" μεταφράστηκε και παρουσιάστηκε σε ειδικό έντυπο με βάση τις επίσημες οδηγίες για ιατρική χρήση του φαρμάκου. Πριν από τη χρήση, διαβάστε το σχόλιο που έρχεται απευθείας στο φάρμακο.

Η περιγραφή παρέχεται για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελεί οδηγό για αυτοθεραπεία. Η ανάγκη για αυτό το φάρμακο, ο σκοπός του θεραπευτικού σχήματος, οι μέθοδοι και η δόση του φαρμάκου καθορίζονται αποκλειστικά από τον θεράποντα ιατρό. Η αυτοθεραπεία είναι επικίνδυνη για την υγεία σας.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.