^
A
A
A

Τα βακτήρια βοηθούν να απαλλαγούμε από πλαστικά απόβλητα

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

10 January 2022, 09:00

Ορισμένα βακτήρια περιέχουν συγκεκριμένες πρωτεΐνες που μπορούν να αποικοδομήσουν ορισμένους τύπους πλαστικού.

Η βακτηριακή χλωρίδα παίζει σημαντικό ρόλο στην κυκλοφορία των ουσιών. Συγκεκριμένα, αυτοί οι μικροοργανισμοί αποσυνθέτουν τα υπολείμματα ζώων και φυτών, ακόμη και πλαστικό. Ήταν αυτό το γεγονός που λίγο νωρίτερα έγινε μια άνευ όρων ανακάλυψη για τους επιστήμονες.

Ειδικοί από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Chalmers στο Γκέτεμποργκ ανακάλυψαν μια ενεργή παγκόσμια ανάπτυξη μικροοργανισμών που μπορούν να αποικοδομήσουν το πλαστικό. Βακτήρια βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της μελέτης του DNA τους - ένα σταθερό και ανθεκτικό μόριο ικανό να εγκαθίσταται μόνιμα στο έδαφος και την ατμόσφαιρα. Το μικροβιακό DNA είναι διαφορετικό από αυτό των άλλων μικροοργανισμών και οι κωδικοποιημένες πρωτεΐνες του έχουν τα δικά τους ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Οι επιστήμονες γνώριζαν εδώ και καιρό ότι υπάρχουν βακτήρια που διασπούν πλαστικά πολυμερή - συγκεκριμένα, βρέθηκαν στο στομάχι των αγελάδων. Τώρα, οι ειδικοί αποφάσισαν να βελτιώσουν τα μικροβιακά κύτταρα για τη μετέπειτα χρήση τους στην επεξεργασία βιομηχανικών απορριμμάτων.

Δείγματα DNA των απαραίτητων μικροοργανισμών συλλέχθηκαν από τους ερευνητές από διάφορα μέρη του κόσμου. Εξορύσσονταν τόσο στο έδαφος όσο και στο νερό. Ταυτόχρονα, ένας μεγαλύτερος αριθμός των απαραίτητων δειγμάτων βρέθηκε σε μέρη όπου συσσωρεύτηκε κυρίως πλαστικό, κάτι που είναι απολύτως κατανοητό: τα ίδια τα βακτήρια προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν ό,τι μπορούν προς όφελός τους. Οι διαφορές ήταν μόνο στον τύπο του πλαστικού που υποβλήθηκε σε βακτηριακή αποσύνθεση.

Είναι πιθανό ότι σύντομα οι ειδικοί θα είναι σε θέση να δώσουν μια στοχευμένη κατεύθυνση και να προσαρμόσουν τα βακτήρια για να καθαρίσουν τα πλαστικά απόβλητα. Ένα άλλο αποτέλεσμα γεγονότων είναι επίσης πιθανό: στην πορεία της φυσικής εξέλιξης, οι ίδιοι οι μικροοργανισμοί θα μάθουν να «χωνεύουν» το πλαστικό στο βαθμό που μπορούν τελικά να βάλουν τα πράγματα σε τάξη στο περιβάλλον. Η βιοαποδόμηση είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τον περαιτέρω έλεγχο των εκατομμυρίων τόνων πλαστικού που συσσωρεύονται σήμερα στο έδαφος, στο έδαφος και στα νερά του κόσμου. Το γεγονός ότι οι ερευνητές κατάφεραν να ξεκλειδώσουν τη δυνατότητα του μικροβιώματος των κατοίκων να ανακυκλώνει πλαστικό είναι ήδη ένα σημαντικό επιστημονικό βήμα και ένα ερέθισμα για περαιτέρω έρευνα.

Παρά την παγκόσμια κυριαρχία του πλαστικού, η ζήτηση για την παραγωγή του στον κόσμο αυξάνεται σταθερά, γεγονός που επιδεινώνει περαιτέρω το υπάρχον περιβαλλοντικό πρόβλημα. Η συντριπτική πλειοψηφία του πλαστικού καταλήγει σε χωματερές ή διανέμεται σε όλο το περιβάλλον. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, περίπου 11 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι πλαστικού εισέρχονται στους ωκεανούς κάθε χρόνο (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι ήδη υπάρχουσες συσσωρεύσεις). Ωστόσο, παρά τους κινδύνους οικολογικής καταστροφής, το πραγματικό βακτηριακό δυναμικό για την υποβάθμιση του πλαστικού σε διαφορετικούς οικοτόπους είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Πληροφορίες παρουσιάζονται στη σελίδα ASM JOURNALS

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.