^
A
A
A

Ποιος είναι ο κίνδυνος ανεπάρκειας βιταμίνης Β12 κατά την εγκυμοσύνη;

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

31 May 2017, 09:00

Τα μωρά που γεννήθηκαν από μητέρες με ανεπάρκεια της βιταμίνης Β 12, έχουν αυξημένη τάση να αναπτύξουν διαβήτη τύπου, καθώς και άλλες μεταβολικές διαταραχές. Τέτοια συμπεράσματα αποκτήθηκαν από τους Αγγλικούς επιστήμονες μετά τη μελέτη.

Ο επικεφαλής του έργου, ο καθηγητής Ponusamli Saravanan, καθώς και άλλοι ερευνητές, μίλησαν για τα αποτελέσματα των εργασιών τους στη συνάντηση της Εταιρείας Ενδοκρινολογίας.

Η κυανοκοβαλαμίνη - ή η Β 12 - αναφέρεται σε υδατοδιαλυτές ουσίες βιταμινών, που υπάρχουν σε επαρκείς ποσότητες σε ζωικά προϊόντα: κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά, ψάρια. Επίσης, αυτή η βιταμίνη σε τεχνητή μορφή εισάγεται συχνά σε προϊόντα που προορίζονται για χορτοφάγους - για παράδειγμα, σε μούσλι ή μίγματα δημητριακών, για να αποτρέψει την ανεπάρκεια της.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τα Αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, η ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα κυανοκοβαλαμίνης για τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι 2,6 μg.

Ανεπαρκής αριθμός Β 12 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οδηγεί σε διαταραχή του μεταβολισμού στο σώμα του εμβρύου. Τα νεογέννητα βρέφη μπορεί να έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη και να έχουν αυξημένο κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη τύπου II.

Αυτές οι δυσμενείς συνέπειες οφείλονται σε μειωμένη παραγωγή λεπτίνης, μιας ορμονικής ουσίας που παράγεται σε λιποκύτταρα θηλαστικών και ανθρώπων. Η λεπτίνη είναι γνωστή σε πολλούς ως "ορμόνη πλήρους λίπους" - είναι χάρη σε αυτήν ότι καταλαβαίνουμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι ενώ τρώμε.

Εάν η λεπτίνη στο σώμα δεν είναι αρκετή, ή υπάρχει αντίσταση σε αυτό, τότε το άτομο αρχίζει να υπερκατανάλωση, υπάρχει ένα σύνολο βάρους. Κατά συνέπεια, οι μεταβολικές αντιδράσεις παραβιάζονται, οι ιστοί χάνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, γεγονός που δίνει ώθηση στην ανάπτυξη του ινσουλινοεξαρτώμενου διαβήτη.

Η έρευνα που διεξήχθη από τους επιστήμονες επέτρεψε να αποδειχθεί ότι η περιεκτικότητα σε κυανοκοβαλαμίνη στο αίμα μιας εγκύου γυναίκας μικρότερη από 150 pmol ανά λίτρο είναι ένας πιθανός κίνδυνος διαταραχής του μεταβολισμού σε ένα μελλοντικό μωρό. Τα παιδιά που γεννιούνται με έλλειψη βιταμινών ενδέχεται να έχουν προβλήματα με το επίπεδο της λεπτίνης και του φυσιολογικού μεταβολισμού γενικά. Υπάρχει ένα μεγάλο μερίδιο της πιθανότητας ότι χωρίς την κυανοκοβαλαμίνη, το γονίδιο που είναι υπεύθυνο για την ποσότητα της λεπτίνης αρχικά λειτουργεί εσφαλμένα, γεγονός που προκαλεί μόνιμη έλλειψη αυτής της ορμονικής ουσίας.

"Μέχρι σήμερα, δεν μπορούμε να εκφράσουμε έναν σαφή μηχανισμό γιατί συμβαίνει αυτό. Έχουμε μόνο μια υπόθεση που βασίζεται στο γεγονός ότι η κυανοκοβαλαμίνη συμμετέχει στις διεργασίες μεθυλίωσης, πράγμα που σημαίνει ότι η έλλειψή της μπορεί να επηρεάσει τον βαθμό ενεργοποίησης οποιωνδήποτε γονιδίων ", εξήγησαν οι επιστήμονες.

Οι ιατρικοί ειδικοί συμβουλεύουν κατηγορηματικά να ακούσουν τους επιστήμονες. Ακόμα και παρά το γεγονός ότι η μελέτη δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς και τα αποτελέσματα των πειραμάτων που δεν έχουν ακόμη επαληθευτεί επίσημα, μπορεί ήδη να γίνει το σωστό συμπέρασμα: όλες οι γυναίκες που σχεδιάζουν να συλλάβουν ή είναι ήδη έγκυες πρέπει να λαμβάνουν όλες τις απαραίτητες βιταμίνες - και κυανοκοβαλαμίνη σε τον αριθμό τους.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.