^

Βιταμίνη Β12

, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 20.11.2021
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Η βιταμίνη Β12 είναι πολύ σημαντική για το σώμα μας, γιατί η αρμονική πρόσληψη βιταμινών βοηθάει να φανεί καλή. Η λέξη "βιταμίνη" προέρχεται από τη λατινική "βίτα" - δηλαδή τη ζωή. Η απουσία τουλάχιστον μιας βιταμίνης στο ανθρώπινο σώμα προκαλεί κάθε είδους αποτυχίες και διαταραχές. Η βιταμίνη Β12 δεν αποτελεί εξαίρεση και ο ρόλος της είναι επίσης πολύ σημαντικός.

Βιταμίνη Β12

Γενικές γνώσεις σχετικά με τη βιταμίνη Β12

Άλλα ονόματα αυτού του βιταμινού ήχου όπως κοβαλαμίνη, αντι-αναιμική βιταμίνη, κυανοκοβαλαμίνη.

Γιατί η βιταμίνη Β12 λέγεται ότι είναι "αντιανεμική"; Το γεγονός είναι ότι η ανακάλυψη αυτής της βιταμίνης έχει γίνει μια πραγματική ανακάλυψη στην επιστήμη και την ιατρική. Χάρη στην επίδραση αυτής της βιταμίνης, η αιματοποιητική λειτουργία του σώματος ατόμων με αναιμία επανέρχεται στο φυσιολογικό. Ακόμα και ένα εκατομμυριοστό μέρος ενός γραμμαρίου αυτής της βιταμίνης συμβάλλει στη βελτίωση της γενικής κατάστασης του ασθενούς. Στο ανθρώπινο σώμα, μια μικρή κοβαλαμίνη παράγεται με τη βοήθεια της μικροχλωρίδας του εντέρου, και το υπόλοιπο έρχεται με ζωοτροφές.

Αυτή η βιταμίνη θεωρείται διαλυτή στο νερό, αλλά μια μικρή ποσότητα μπορεί να κατατεθεί από το ήπαρ, υπό την προϋπόθεση ότι είναι εντελώς υγιής.

Η καθημερινή ανάγκη για βιταμίνη Β12

Για το σώμα δεν δίνουν αποτυχίες, χρειάζεται μόνο να καταναλώσετε έως και 3 μg βιταμίνης Β12 την ημέρα. Δεν υπάρχει ιδιαίτερο όριο στην ποσότητα του, δεδομένου ότι δεν καθορίζεται το μέγιστο επιτρεπτό επίπεδο αυτής της βιταμίνης.

Οι συνθήκες υπό τις οποίες αυξάνεται η ζήτηση για τη βιταμίνη B12

Όπως και σε οποιαδήποτε άλλη βιταμίνη, η ανάγκη για βιταμίνη Β12 αυξάνεται με υπερβολική σωματική άσκηση, εγκυμοσύνη και θηλασμό. Και επίσης όταν καπνίζετε και πίνετε αλκοόλ σε υψηλές δόσεις.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14]

Απορρόφηση της βιταμίνης Β12

Mukoproteidov πρωτείνη που περιέχεται στο γαστρικό υγρό (είναι επίσης ονομάζεται ενδογενής παράγοντας Κάστρου) δεσμεύεται με τη βιταμίνη Β12 (έναν εξωτερικό παράγοντα Castle), και αυτό το σύμπλοκο πρωτεΐνης σχηματίζεται. Έτσι, η βιταμίνη Β12 απορροφάται εύκολα από τα τοιχώματα του στομάχου μέσα στο αίμα.

trusted-source[15], [16], [17], [18], [19], [20], [21], [22], [23], [24], [25], [26], [27], [28], [29]

Χρήσιμα αποτελέσματα της βιταμίνης Β12

Η κύρια "ανησυχία" της βιταμίνης Β12 είναι η διαχείριση της λειτουργίας του αίματος. Η κοβαλαμίνη διεγείρει την ανάπτυξη του σώματος, μειώνει την ποσότητα χοληστερόλης στο αίμα. Χάρη σε αυτό, απορροφάται η πρωτεΐνη, τα ηπατικά κύτταρα μεταβολίζουν το λίπος και το περιφερικό και κεντρικό νευρικό σύστημα διατηρείται σε υγιή κατάσταση.

Αλληλεπίδραση με άλλες ουσίες του σώματος

Η βιταμίνη Β12 αλληλεπιδρά καλά με τη βιταμίνη Β9 στη διαδικασία της αιματοποίησης, την τόνωση της ανάπτυξης και την ανάπτυξη του σώματός μας.

Σημάδια ανεπάρκειας βιταμίνης Β12 στο ανθρώπινο σώμα

Οι άνθρωποι με προφανή έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να έχουν ποικίλες πληγές στο στόμα τους, να αισθάνονται καύση ή μυρμήγκιασμα στη γλώσσα. Το σώμα αυτών των ανθρώπων έχει μια δυσάρεστη οσμή. Εάν ένα άτομο είναι πολύ κουρασμένο, αισθάνεται αδύναμο και υποφέρει από πονοκεφάλους, τότε αξίζει να σκεφτούμε αν πρόκειται για ανεπάρκεια βιταμίνης Β12; Με έντονη σωματική άσκηση, ένα άτομο μπορεί να αλλάξει δραματικά τον ρυθμό της καρδιάς και να εμφανίσει δύσπνοια. Αν αυτή η βιταμίνη είναι ανεπαρκής, η όρεξη μπορεί να χαθεί, το δέρμα μπορεί να γίνει κίτρινο. Μερικές φορές υπάρχει ένα αίσθημα "φουσκώματος" και βαρύτητας όταν περπατάτε.

Σημάδια υπέρμετρης βιταμίνης Β12

Δεν υπήρχαν ενδείξεις περίσσειας κοβαλαμίνης στους ανθρώπους.

Τι επηρεάζει την ποσότητα της βιταμίνης Β12 στα τρόφιμα;

Η ποσότητα κοβαλαμίνης στα τρόφιμα δεν μπορεί να επηρεαστεί από τις υψηλές θερμοκρασίες, ακόμη και μετά το βράσιμο του προϊόντος, η βιταμίνη δεν θα χάσει τις ιδιότητές της. Σε θερμοκρασία δωματίου, η βιταμίνη δεν το χάνει. Μόνο το ηλιακό φως μπορεί να μειώσει τη δραστηριότητά του.

Γιατί υπάρχει έλλειψη βιταμίνης Β12;

Η έλλειψη κοβαλαμίνης στο σώμα μπορεί να συμβεί με ασθένειες του πεπτικού συστήματος (γαστρίτιδα, κολίτιδα, έλκη, με χειρουργική επέμβαση για την απομάκρυνση του στομάχου ή των εντέρων). Εάν ένα άτομο έχει έλμινθες στο σώμα, τότε η αφομοίωση της βιταμίνης μπορεί επίσης να διαταραχθεί. Οι ασθένειες του ήπατος και του αλκοολισμού δεν δίνουν κοβαλαμίνη που απορροφάται κανονικά από το σώμα, έτσι με τέτοια προβλήματα λαμβάνεται με τη μορφή ενέσεων.

Μερικές φορές η χορτοφαγία μπορεί να έχει κακή επίδραση στο σώμα. Οι άνθρωποι που τρώνε μόνο τα χορτοφαγικά τρόφιμα θα υποφέρουν αναγκαστικά από την έλλειψη βιταμίνης Β12 και αυτό θα έχει κακή επίδραση στο σώμα τους. Γι 'αυτό να είναι λογικό, καμία προκατάληψη αξίζει την υγεία σας!

Ποια τρόφιμα περιέχουν βιταμίνη Β12;

Μπορείτε να συμπληρώσετε την ποσότητα κοβαλαμίνης στο σώμα, τρώγοντας κρέας κουνελιού, αρνί, χοιρινό κρέας ή βόειο κρέας - περιέχουν 2 - 4,5 mcg αυτής της βιταμίνης. Το ήπαρ διαφόρων ζώων περιέχει βιταμίνη Β12 σε διάφορες ποσότητες: μέχρι 60 mkg - βοδινό, έως 30 mcg χοιρινό και έως 16,58 mcg - κοτόπουλο. Μιλώντας για τα ψάρια, μια μεγάλη ποσότητα κοβαλαμίνης περιέχει γάδο, σκουμπρί, σαρδέλα, λαβράκι και κυπρίνο - όλα περιέχουν από 1 έως 12 mcg κοβαλαμίνης.

Το χταπόδι και τα καβούρια περιέχουν επίσης βιταμίνη Β12, οπότε η παρουσία αυτών των τροφών σας καθημερινή διατροφή δεν βλάπτει. Μεταξύ των προϊόντων που παράγονται από γάλα, μια μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Β12 περιέχει ολλανδικό τυρί και ξινή κρέμα (0.4-1.4 mkg). Ας μην ξεχνάμε τα αυγά κοτόπουλου. Είναι επίσης πολύ πλούσια σε βιταμίνη Β12 (μέχρι 0,5mkg).

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.