^

Υγεία

Θεραπεία κρυολογήματος

, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 22.11.2021
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Ένα κρύο είναι μια ιογενής ασθένεια που επηρεάζει τους ανθρώπους όλων των ηλικιών, προκαλώντας συχνή χρήση ναρκωτικών. Η θεραπεία του κοινού κρυολογήματος απαιτεί προσοχή, επειδή προκαλείται κυρίως από ιούς και τα αντιβιοτικά δεν μπορούν να τα αντιμετωπίσουν. Ποιες μέθοδοι θεραπείας πρέπει να χρησιμοποιήσω για κρυολογήματα;

Διαβάστε επίσης: Η σωστή θεραπεία της γρίπης

Επιδημιολογία και κλινική παρουσίαση του κοινού κρυολογήματος

Το κοινό κρυολόγημα προκαλείται από διάφορους ιούς της αναπνευστικής οδού, συνηθέστερα ρινοϊούς. Οι ενήλικες έχουν κατά μέσο όρο δύο έως τέσσερα επεισόδια ετησίως, ενώ τα μικρά παιδιά μπορούν να έχουν έως έξι έως οκτώ επεισόδια. Τα κρύα χαρακτηρίζονται από πόνο στο λαιμό, αίσθημα κακουχίας, θερμοκρασία υποφλοιρίου κατά την εμφάνιση της νόσου.

Αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται για αρκετές ημέρες και συνοδεύονται από ρινική συμφόρηση, ρινική καταρροή και βήχα από 24 έως 48 ώρες μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων. Το δεύτερο σύνολο συμπτωμάτων απαιτεί στις περισσότερες περιπτώσεις η θεραπεία των ασθενών προς τον γιατρό για βοήθεια. Η απόρριψη από τη μύτη εμφανίζεται στην κορυφή της νόσου, μπορεί να γίνει πολύ πυκνή και πυώδης και μπορεί να διαγνωσθεί εσφαλμένα ως βακτηριακή μόλυνση των κόλπων της μύτης.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Θεραπεία του κοινού κρυολογήματος: τα κύρια καθήκοντα των φαρμάκων

Τόσο τα over-the-counter όσο και τα συνταγογραφούμενα φάρμακα εκτελούν ένα έργο για ένα κρύο. Η θεραπεία στοχεύει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων (π.χ. βήχας, ρινική συμφόρηση, ρινική καταρροή). Εάν ένα άτομο έχει επιτύχει αυτό το έργο χωρίς παρενέργειες, τότε αντιμετωπίζεται σωστά.

Παραδοσιακή φαρμακολογική θεραπεία

Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν αποτελεσματικά αντιιικά φάρμακα για τη θεραπεία κρυολογημάτων, η θεραπεία πρέπει να στοχεύει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος. Οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες θεραπείες περιλαμβάνουν τα φάρμακα, τα αντιισταμινικά, τα αποσυμφορητικά, τα αντιβηχικά και τα αποχρεμπτικά. Αυτοί οι παράγοντες μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνοι ή σε συνδυασμό.

Παρασκευάσματα για βήχα

Η δεξτρομεθορφάνη μπορεί να είναι χρήσιμη για ενήλικες ασθενείς με βήχα, αλλά η αποτελεσματικότητά τους δεν έχει αποδειχθεί για παιδιά και εφήβους. Επιπλέον, αυτό το φάρμακο λειτουργεί καλά για ξηρό βήχα, αλλά μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα αλλεργίας σε άτομα με άσθμα, δεν συνιστάται επίσης για εγκυμοσύνη και γαλουχία.

Η κωδεΐνη είναι μια ουσία που καταστέλλει επίσης τα συμπτώματα ενός βήχα με κρύο. Είναι μέρος των φαρμάκων που είναι γνωστά σε μας, για παράδειγμα, pentalgin. Όπως έδειξαν μελέτες, η κωδεΐνη δεν είναι πάντα αποτελεσματική όταν ο βήχας προκαλείται από κρύο. Αλλά καταστρέφει καλά τον πόνο στους αεραγωγούς.

Με υγρό βήχα, αποχρεμπτικά χρησιμοποιούνται για την αραίωση των πτυέλων.

Μπορεί να είναι τέτοια μέσα όπως atsestin, ακετυλοκυστεϊνη (NAC), mukomiks, mukobene, FLUIMUCIL, mukoneks, mukaltin, ekzomyuk, ambrobene, flavamed, Mucosolvan, haliksol.

Από ξηρό βήχα εφαρμόστε τα ακόλουθα αντικαταθλιπτικά με τη μορφή σιροπίου και δισκίων για τη θεραπεία ξηρού βήχα

  • Alex plus
  • Φαλίμιντ
  • Σιρόπι βήχα Bronchicum
  • Βρογχίτιδα Vramed (βρογχολιτίνη, βρογχίτιδα, βρογχοσίνη)
  • Bronhicum
  • Broncholin

Για τα κρυολογήματα, χρησιμοποιούνται επίσης ρινικά φάρμακα που υποδεικνύονται για την ανακούφιση των ρινικών συμπτωμάτων και τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εφήβους και ενήλικες.

Decoingstants

Αυτές είναι οι πιο δημοφιλείς και συνήθως χρησιμοποιούμενες θεραπείες για κρυολογήματα για κρυολογήματα. Μειώνουν το οίδημα του ρινικού βλεννογόνου και την υπεραιμία, επειδή έχουν αγγειοσυσπαστική δράση. Οι περισσότερες φορές χρησιμοποιούν ρινικούς ψεκασμούς ή σταγόνες, οι οποίοι περιέχουν την ουσία οξυμεταζολίνη. Αυτές είναι τέτοιες σταγόνες και σπρέι όπως:

  • Τίτλος
  • Επιστροφή στην κορυφή
  • Sanorinçik
  • Noxplay

Για την επίδραση της αγγειοσυστολής και ανακούφισης των συμπτωμάτων της ρινίτιδας χρησιμοποιούνται ως φάρμακα με ναφαζολίνη, συμπεριλαμβανομένων: Sanorin, Naphthyzinum σταγόνες με ευκάλυπτο.

Εκπρόσωποι των ρινικών παρασκευασμάτων για κρυολογήματα με ξυλομεταζολίνη στη σύνθεση - Otrivin, Ximelin, Rhinorus, γαλαζολίνη και ούτω καθεξής.

Όλες αυτές οι προετοιμασίες βοηθούν πολύ καλά με το κοινό κρυολόγημα στις πρώτες ημέρες του κοινού κρυολογήματος, στο αρχικό του στάδιο. Μετά από τρία λεπτά, το αποτέλεσμα έρχεται, αλλά το κρατά με διαφορετικούς τρόπους.

Φάρμακα με οξυμεταζολίνη λειτουργούν για 12 ώρες, με ναφαζολίνη και τετρυζολίνη - έως και έξι ώρες, με παράγοντες αγγειοσυσταλτικό είναι ξυλομεταζολίνη για έξι έως οκτώ ώρες.

Πριν χρησιμοποιήσετε αυτά τα φάρμακα, πρέπει να λάβετε υπόψη την ηλικία του ασθενούς (για παράδειγμα, ορισμένα από τα φάρμακα αντενδείκνυνται σε παιδιά ηλικίας κάτω των δύο ετών). Επομένως, όταν κάνετε θεραπεία με ρινικά φάρμακα για κρυολογήματα, ακολουθήστε τη συμβουλή ενός γιατρού.

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15], [16]

Αντιισταμινικά

... καθώς και οι συνδυασμοί αντιισταμινικών / αποσυμφορητικών μπορούν να βελτιώσουν ελαφρώς τα συμπτώματα κρυολογήματος σε ενήλικες, ωστόσο οι πιθανές παρενέργειες πρέπει απαραίτητα να ζυγίζονται. Τα αντιισταμινικά για κρυολογήματα δεν είναι τα κύρια μέσα θεραπείας. Αλλά μπορεί να διευκολύνει τα συμπτώματα του κρυολογήματος και τη βελτίωση της κατάστασης του ασθενούς, για παράδειγμα, για να καταργήσετε οίδημα των βλεννογόνων της μύτης και του λαιμού, να μειώσει το φτάρνισμα και βήχα, διευκολύνει την γενική κατάσταση του ασθενούς. Αυτά είναι φάρμακα όπως η χλωροπυραμίνη, η κλεμαστίνη, η διφαινυδραμίνη, η κυπροεπταδίνη, η μεβδροϋλίνη και άλλα μέσα.

trusted-source[17], [18], [19], [20], [21], [22], [23], [24]

Αντιβιοτικά για κρυολογήματα

Με ένα κρύο, δεν εμφανίζονται αντιβιοτικά, επειδή προκαλούνται από ιούς, όχι βακτήρια, τα οποία επηρεάζονται από αντιβιοτικά. Τα αντιβιοτικά ενδείκνυνται όταν το κοινό κρυολόγημα προκαλεί επιπλοκές, όπως για παράδειγμα βρογχίτιδα ή πνευμονία.

Παρά το γεγονός ότι το κοινό κρυολόγημα είναι μια ιογενής ασθένεια, τα αντιβιοτικά συχνά συνταγογραφούνται στους ασθενείς, ακόμη και με βακτηριακές επιπλοκές (για παράδειγμα πνευμονία, βακτηριακή ιγμορίτιδα). Μελέτες των αντιβιοτικών για τη θεραπεία των κρυολογημάτων αποσκοπούν στην πρόληψη δευτερογενών βακτηριακών επιπλοκών και παρενεργειών.

Συστηματική αξιολογήσεις έχουν δείξει ότι η αναποτελεσματική στη μείωση της διάρκειας των συμπτωμάτων και της σοβαρότητας του κινδύνου δυσμενών επιπτώσεων στην γαστρεντερική οδό, το κόστος της θεραπείας και να αυξήσει την αντοχή των βακτηρίων στα αντιβιοτικά (αντίσταση).

trusted-source[25], [26], [27], [28], [29], [30], [31], [32]

Εναλλακτικές θεραπείες για κρυολογήματα

Για τη βελτίωση των συμπτωμάτων ή τη μείωση της διάρκειας της ασθένειας, χρησιμοποιούνται επιπρόσθετες εναλλακτικές θεραπείες (για παράδειγμα, εχινόκεα, βιταμίνη C και ψευδάργυρος ). Δεν είναι πολύ αποτελεσματικές για τη θεραπεία συμπτωμάτων του κρυολογήματος, ωστόσο, μπορούν να είναι χρήσιμες για την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος και την εξάλειψη των δυσμενών παρενεργειών του κοινού κρυολογήματος. Η βιταμίνη C για την πρόληψη μπορεί ελαφρώς να μειώσει τη διάρκεια και τη σοβαρότητα των κρυολογημάτων μεταξύ του γενικού πληθυσμού και να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης ασθενειών σε άτομα που εκτίθενται σε σωματικό και περιβαλλοντικό άγχος.

Θεραπεία του κοινού κρυολογήματος: τα κύρια καθήκοντα των φαρμάκων

trusted-source[33], [34], [35], [36], [37], [38], [39]

Βιταμίνη C στη θεραπεία των κρυολογημάτων

Η επισκόπηση του Cochrane έδειξε ότι η λήψη ημερήσιας δόσης 200 mg ή περισσότερης βιταμίνης C δεν μειώνει σημαντικά τη σοβαρότητα των ψυχρών συμπτωμάτων και τη διάρκεια τους.

Τα δεδομένα σχετικά με την προληπτική χρήση της βιταμίνης C είναι πιο εντυπωσιακά. Τριάντα μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 9676 ασθενείς με κρύο έδειξαν στατιστικά σημαντική μείωση της διάρκειας της νόσου με τη βιταμίνη C. Πρόκειται για μείωση 8% στους ενήλικες και 13,5% στα παιδιά. Παρομοίως, 15 μελέτες που περιελάμβαναν 7045 κρυολογήματα έδειξαν μείωση στη σοβαρότητα των ψυχρών συμπτωμάτων κατά τη λήψη βιταμίνης C ακόμη και πριν από την έναρξη της ψυχρής περιόδου.

Συμπερασματικά, η βιταμίνη C δεν μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης κρυολογήματος στον γενικό πληθυσμό. Ωστόσο, μια υποομάδα των έξι μελέτες στις οποίες συμμετείχαν δρομείς, σκιέρ και οι στρατιώτες εμπλέκονται στις προληπτικές ασκήσεις, κατέδειξε μια μείωση κατά 50 τοις εκατό του κινδύνου κρυολογήματος τους με την προφυλακτική χορήγηση της βιταμίνης C (32 έως 62 τοις εκατό).

Ψευδάργυρος στη θεραπεία των κρυολογημάτων

Η χρήση του ψευδαργύρου αναστέλλει την ανάπτυξη των ιών και το RCT προτείνει ότι ο ψευδάργυρος μπορεί να συντομεύσει τη διάρκεια των ψυχρών συμπτωμάτων. Ωστόσο, αυτό δεν επιβεβαιώθηκε σε μετέπειτα μελέτες.

Ειδικότερα, τέσσερις από τις οκτώ μελέτες παρακολούθησης δεν έδειξαν κανένα όφελος για τους ασθενείς με κρυολόγημα από τη χρήση ψευδαργύρου, και οι υπόλοιποι τέσσερις έδειξαν ότι ο ψευδάργυρος συμβάλλει στην ταχύτερη ανάκτηση για κρυολογήματα. Λόγω αυτών των συγκρουόμενων αποτελεσμάτων της έρευνας, ο ψευδάργυρος για κρυολογήματα μπορεί να παρουσιαστεί μόνο στη συμβουλή του θεράποντος ιατρού, λαμβάνοντας υπόψη τα μεμονωμένα χαρακτηριστικά του ασθενούς.

Η αντιμετώπιση του κρυολογήματος απαιτεί δύναμη και ενέργεια, επομένως, όπως δείχνει η πρακτική, είναι προτιμότερο να ξοδέψουμε αυτές τις δυνάμεις στην πρόληψη και την ανάκτηση. Αυτό θα αποτελέσει τεράστιο πλεονέκτημα για την ανθρώπινη υγεία σε οποιαδήποτε ηλικία.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.