^

Υγεία

Αντιβιοτικά και κρυολογήματα: όταν μπορούν να βλάψουν;

, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 10.08.2022
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Τα αντιβιοτικά και τα κρυολογήματα είναι σχεδόν πάντα ασυμβίβαστα. Πολλοί άνθρωποι, άρρωστοι, πιστεύουν ότι τα αντιβιοτικά θα τους βοηθήσουν να θεραπεύσουν σε όλες τις περιπτώσεις. Αλλά αυτό απέχει πολύ από την υπόθεση. Από την ανακάλυψη και χρήση αντιβιοτικών το 1941, οι άνθρωποι εξακολουθούν να έχουν πολλές παρερμηνείες που σχετίζονται με αυτές. Ας λύσουμε αυτά τα λάθη τουλάχιστον εν μέρει.

Τα αντιβιοτικά και τα κρυολογήματα είναι σχεδόν πάντα ασυμβίβαστα.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Τι πρέπει να μάθετε χωρίς αποτυχία για ένα κρύο;

Αν αρρωστήσετε με το κρύο και τρέξετε στο φαρμακείο για αντιβιοτικά, βεβαίως, ελπίζετε ότι με τη βοήθειά τους σίγουρα θα αισθανθείτε καλύτερα. Αλλά μπορεί να αποδειχθεί ακριβώς το αντίθετο.

Τα αντιβιοτικά μπορεί να σας βοηθήσουν μόνο για τη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων. Και, όπως δείχνει η πρακτική, τα κρυολογήματα προκαλούνται κυρίως από ιογενείς λοιμώξεις, έναντι των οποίων τα αντιβιοτικά δεν λειτουργούν. Λαμβάνοντας αδικαιολόγητα τα αντιβιοτικά, μπορείτε μόνο να επιδεινώσετε τον κίνδυνο για την υγεία σας και να αυξήσετε τον κίνδυνο αντίστασης επιβλαβών μικροοργανισμών στα αντιβιοτικά.

Ποιος είναι ο ρόλος των αντιβιοτικών στη θεραπεία των κρυολογημάτων;

Οι περισσότεροι άνθρωποι φαντάζονται αόριστα τι είναι οι ιοί και ποια βακτήρια είναι. Ως εκ τούτου, δεν μπορούν να καταλάβουν πότε μπορείτε να πάρετε αντιβιοτικά για κρυολογήματα, και όταν όχι. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτές τις πληροφορίες και να καταστήσουμε σαφές.

Τι είναι οι ιοί;

Οι ιοί είναι μικροσκοπικές γεωμετρικές δομές που μπορούν να αναπαραχθούν μόνο μέσα σε ένα ζωντανό κύτταρο. Διαφέρουν σε μέγεθος από 20 έως 250 νανόμετρα (ένα νανόμετρο είναι ίσο με ένα δισεκατομμύριο ενός μέτρου). Έξω από το ζωντανό κύτταρο, ο ιός είναι σε κατάσταση ηρεμίας, αλλά όταν εισέρχεται στο εσωτερικό του, αναλαμβάνει τους πόρους του κυττάρου ξενιστή και αρχίζει να αναπαράγει τους ίδιους μικροοργανισμούς του ιού. Τότε ο οργανισμός δηλητηριάζεται από τις τοξίνες των ιών, και το άτομο αισθάνεται αδυναμία, κόπωση, έχει κακή όρεξη, για να μην αναφέρουμε τον πόνο στους μύες και τους πονοκεφάλους.

Τι είναι τα βακτήρια;

Τα βακτήρια είναι μονοκύτταροι ζωντανοί οργανισμοί. Το μέσο μέγεθος βακτηριδίων είναι 1000 νανόμετρα. Αν τα βακτήρια ήταν το μέγεθος ενός ανθρώπου, ο τυπικός ιός σε σύγκριση με αυτόν θα έμοιαζε με ένα μικρό ποντίκι. Και αν ο ιός ήταν το μέγεθος ενός ανθρώπου, το βακτήριο σε σύγκριση με αυτό θα είχε φθάσει το μέγεθος ενός δεινοσαύρου - περίπου σαν ένα δεκαπενταετές οικοδόμημα.

Όπως μπορείτε να δείτε, τα βακτήρια και οι ιοί είναι αρκετά διαφορετικά σε μέγεθος. Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι όλα τα βακτηρίδια περιβάλλονται από ένα κυτταρικό τοίχωμα. Μπορούν να αναπαραχθούν ανεξάρτητα και να κατοικήσουν σχεδόν σε όλα τα περιβάλλοντα της γης, συμπεριλαμβανομένου του εδάφους, του νερού, των θερμών πηγών, των συσκευασιών πάγου, ακόμη και των τμημάτων των φυτών και των οργάνων των ζώων.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των βακτηρίων και των ιών στο κρυολόγημα;

Τα περισσότερα βακτήρια είναι αβλαβή για τον άνθρωπο. Τα βακτήρια στο περιβάλλον είναι απαραίτητα, για παράδειγμα, για την αποσύνθεση οργανικών αποβλήτων και τη χρήση σωματιδίων στη βιόσφαιρα. Τα βακτήρια που ζουν κανονικά στο ανθρώπινο σώμα, μπορεί να αποτρέψει μολύνσεις και παράγουν ουσίες, όπως βιταμίνη Κ. Τα βακτηρίδια στα στομάχια των αγελάδων και των προβάτων, για παράδειγμα, τους επιτρέπουν να χωνεύουν χόρτο. Τα βακτήρια είναι επίσης σημαντικά για την παραγωγή γιαουρτιού, τυριού και αγγουριού τουρσί. Ωστόσο, ορισμένα βακτήρια προκαλούν μόλυνση στον άνθρωπο. Με άλλα λόγια, είναι οι αιτίες των ανθρώπινων ασθενειών.

Τα αντιβιοτικά δεν θεραπεύουν τα κρυολογήματα

Τα κρύα προκαλούνται κυρίως από ιούς, όχι βακτήρια. Μπορεί να υπάρχουν περισσότερα από 200 διαφορετικά είδη ιών, έναντι των οποίων τα αντιβιοτικά είναι ανίσχυρα. Τα αντιβιοτικά δεν βοηθούν τα κρυολογήματα - μπορεί ακόμη και να σας βλάψουν. Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι (περίπου ένας στους 40.000) μπορούν να ανταποκριθούν στη θεραπεία με αντιβιοτικά με μια αλλεργία που μπορεί να είναι θανατηφόρα. Η λήψη αντιβιοτικών οδηγεί άσκοπα στην ανάπτυξη αρκετών στελεχών βακτηρίων ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Για αυτούς και για άλλους λόγους, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε αντιβιοτικά μόνο όταν είναι απαραίτητα.

trusted-source[6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]

Παρενέργειες των αντιβιοτικών

Ακόμη χειρότερα, τα αντιβιοτικά μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες. Μπορούν να σκοτώσουν ωφέλιμα βακτήρια και αυτό μπορεί να προκαλέσει διάρροια, λοιμώξεις μαγιά και βακτηριακή λοίμωξη. Ακόμη και τέτοια «μαλακά» αντιβιοτικά όπως η αμοξικιλλίνη είναι γνωστό, όταν λαμβάνονται σε λάθος δόσεις και σε εκείνες τις περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα του μυελού των οστών, σπασμοί, οξείας διάμεσης νεφρίτιδας, νευρομυϊκές ευαισθησία, ναυτία, έμετος, κνίδωση, με εκρήξεις του, ψευδομεμβρανώδης κολίτιδα , θρομβοκυτταροπενική πορφύρα, αναφυλακτικό σοκ και ακόμη και θάνατο.

Τα αντιβιοτικά θεραπεύουν τις βακτηριακές λοιμώξεις

τα αντιβιοτικά είναι απαραίτητα για τη θεραπεία των λοιμώξεων και ασθενειών που προκαλούνται από βακτήρια, που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ασθενειών όπως η βακτηριακή βρογχίτιδα, πνευμονία, πονόλαιμο, βακτηριακή λοίμωξη του αυτιού και μάτι ερυθρότητα. Όταν τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται σωστά και σύμφωνα με τη συνταγή του γιατρού, μπορούν να σώσουν τη ζωή των ανθρώπων.

Τα αντιβιοτικά θεραπεύουν τις βακτηριακές λοιμώξεις

Μερικές φορές μια βακτηριακή λοίμωξη μπορεί να συνοδεύεται από έναν κρύο ιό. Τα σημάδια που μπορείτε να πάρετε μια βακτηριακή λοίμωξη μετά από ένα κρύο, θα είναι ο πόνος στο πρόσωπο και τα μάτια. Αυτοί οι πόνοι μπορούν να επιδεινωθούν όταν λοξοτομείτε, μπορούν να συμπληρωθούν με βήχα με παχιά κίτρινη ή πράσινη βλέννα από τη μύτη. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να συμβούν μόνο κατά τη διάρκεια του κρυολογήματος. Αλλά αν διαρκούν περισσότερο από μία εβδομάδα ή είναι δύσκολο να αντέξουν, τότε μπορεί να έχετε βακτηριακές λοιμώξεις που απαιτούν θεραπεία με αντιβιοτικά, εκτός από το κοινό κρυολόγημα.

Αλλά είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε ότι μόνο ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά. Έτσι, μιλήστε με το γιατρό σας εάν νομίζετε ότι χρειάζεστε αντιβιοτικά.

trusted-source[14], [15], [16], [17], [18]

Τι είναι η αντίσταση στα αντιβιοτικά;

Σύμφωνα με το CDC, η αντίσταση (αντίσταση) στα αντιβιοτικά είναι ένα από τα πιεστικότερα παγκόσμια προβλήματα υγείας. Όταν τα βακτηρίδια επιτίθενται συνεχώς με αντιβιοτικά, για παράδειγμα, όταν παίρνετε αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια κρυολογήματος ή τα παίρνετε πολύ συχνά, τα μικρόβια στο σώμα υφίστανται αλλαγές. Αυτό τους επιτρέπει να σταματήσουν να παίρνουν το αντιβιοτικό.

Όταν συμβεί αυτό, το κρύο σας θα καθυστερήσει συνεχώς, δεν θα υπάρχουν σημάδια βελτίωσης. Ή η ασθένειά σας μπορεί ξαφνικά να στραφεί προς το χειρότερο. Ίσως, για τα κρυολογήματα, πρέπει ακόμη να αναζητήσετε επείγουσα ιατρική περίθαλψη ή να πάτε στο νοσοκομείο, όπου με τη βοήθεια ενός σταγονόμετρου θα σας δοθούν τα φάρμακα που το σώμα σας εξακολουθεί να αντιλαμβάνεται.

Αντιμετωπίστε με υπευθυνότητα τα αντιβιοτικά

Εδώ είναι τρία πράγματα που πρέπει να θυμάστε όταν πρόκειται να πάρετε αντιβιοτικά.

  1. Ακούστε το γιατρό σας. Πριν σας διορίσει για θεραπεία, ο γιατρός πρέπει να καθορίσει ποια λοίμωξη έχει γίνει η αιτία της ασθένειάς σας: βακτηριακή ή ιογενής. Θα συνταγογραφήσει αντιβιοτικά μόνον εάν είναι απαραίτητο.
  2. Χρησιμοποιείτε αντιβιοτικά με τον προβλεπόμενο τρόπο. Πάρτε όλα τα φάρμακα που συνταγογραφούνται για την ασθένειά σας, την εποχή εκείνη και με τον τρόπο που υποδεικνύει ο γιατρός σας. Εάν σταματήσετε να παίρνετε το χάπι πριν τελειώσετε τη θεραπεία, μπορείτε να νοσήσετε ξανά.
  3. Μην χρησιμοποιείτε φάρμακα μόνο και μόνο επειδή είναι αντιβιοτικά. Μην καθοδηγείτε από την αρχή ότι αν βοηθά κάποιον, θα σας βοηθήσει. Όλα τα αντιβιοτικά είναι διαφορετικά, αυτό δεν είναι το ίδιο πράγμα. Όταν χρειάζεστε ένα συγκεκριμένο φάρμακο, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Τα αντιβιοτικά και τα κρυολογήματα, όπως ήδη έχετε καταλάβει, μπορούν να είναι συνεργάτες μόνο εάν σας επιτεθεί από βακτήρια και όχι από ιογενείς λοιμώξεις. Οπλισμένοι με αυτές τις γνώσεις και δεν αυτο-φαρμακοποιούν.

Προσοχή!

Για να απλουστευθεί η αντίληψη των πληροφοριών, αυτή η οδηγία για τη χρήση του φαρμάκου "Αντιβιοτικά και κρυολογήματα: όταν μπορούν να βλάψουν;" μεταφράστηκε και παρουσιάστηκε σε ειδικό έντυπο με βάση τις επίσημες οδηγίες για ιατρική χρήση του φαρμάκου. Πριν από τη χρήση, διαβάστε το σχόλιο που έρχεται απευθείας στο φάρμακο.

Η περιγραφή παρέχεται για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελεί οδηγό για αυτοθεραπεία. Η ανάγκη για αυτό το φάρμακο, ο σκοπός του θεραπευτικού σχήματος, οι μέθοδοι και η δόση του φαρμάκου καθορίζονται αποκλειστικά από τον θεράποντα ιατρό. Η αυτοθεραπεία είναι επικίνδυνη για την υγεία σας.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.