^

Υγεία

Η δοκιμασία Addis-Kakovsky

, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 20.11.2021
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Δείγμα Αντίς Kakovskogo - αυτό είναι ένα πολύ παλιό αλλά αποτελεσματικό τρόπο της μετρήσεως του αριθμού των ερυθρών αιμοσφαιρίων - ερυθρά αιμοσφαίρια, και τα λευκοκύτταρα κύλινδρος ( «κολλημένα» πρωτεΐνης που σχηματίζεται στοιχεία) στα ούρα.

Ποιος είναι ο σκοπός μιας τέτοιας μελέτης όπως η δοκιμή Addis-Kakovski;

Πολλές ασθένειες έχουν μια λανθάνουσα μορφή, και ένα άτομο συχνά δεν παρατηρεί τα απειλητικά συμπτώματα, αντιμετωπίζοντας μόνο μια μικρή αδιαθεσία. Οποιεσδήποτε λανθάνουσες ασθένειες που σχετίζονται με τα νεφρά και την ουροφόρο οδό απαιτούν προσεκτική διάγνωση, η οποία περιλαμβάνει συνήθως τις μεθόδους μέτρησης πρωτεϊνικών ενώσεων, μορφοποιημένων στοιχείων στα ούρα. Η δοκιμή Addis-Kakovski είναι πολύ παρόμοια με μια άλλη ανάλυση - η δοκιμή του Nechiporenko, αλλά τα στοιχεία υπολογίζονται από το υλικό που συλλέγεται ανά ημέρα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μπορείτε να δείτε τη δυναμική και να προσδιορίσετε με μεγαλύτερη ακρίβεια τι είναι περισσότερο στο ίζημα των ούρων - ερυθροκύτταρα ή λευκοκύτταρα.

Η ιστορία της ανάπτυξης της μεθόδου είναι ενδιαφέρουσα γιατί το 1910 ο διάσημος γιατρός εκείνης της εποχής, Kakovsky Anton Fomich, πρότεινε μια αποτελεσματική μέθοδο για τη διάγνωση της νεφρίτιδας.

Ο Κακόφσκι σε όλη την επαγγελματική του σταδιοδρομία προσπάθησε να βρει πραγματικά αποτελεσματικές μεθόδους αντιμετώπισης της νεφροπαθολογίας. Ως έμπειρος ιατρός, πρότεινε ότι η μέτρηση του αριθμού των διαμορφωμένων στοιχείων στα ούρα που συλλέγονται είναι απαραίτητη καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας, αρχίζοντας από νωρίς το πρωί.

Τέτοια κλασματική μέτρηση έδωσε πιο λεπτομερείς και ακριβείς πληροφορίες σχετικά με την καθίζηση των κυττάρων. Όπως συμβαίνει συχνά, περίπου την ίδια ώρα στην άλλη πλευρά του πλανήτη, ο Αμερικανός Addis πειραματίστηκε επίσης με ανάλυση ούρων. Και το 1925, λαμβάνοντας τη μέθοδο Kakowski ως βάση, το βελτίωσε λίγο. Από τότε, το εργαστήριο άρχισε να μελετά το υλικό που συλλέχθηκε όχι για τη μέρα, αλλά για την ημέρα. Οι συνάδελφοι δεν ξεκίνησαν τη μάχη για τον φοίνικα, επειδή ήταν ένα αποτελεσματικό διαγνωστικό γεγονός. Και από τότε, η μέθοδος έχει αποκαληθεί διπλό όνομα, δηλαδή η δοκιμή Addis-Kakovski. Προφανώς, ο Αντίς τοποθετήθηκε για πρώτη φορά σύμφωνα με το αλφάβητο και όχι ακολουθώντας τη χρονολόγηση της μεθοδολογίας.

Πώς γίνεται η δοκιμή Addis-Kakovski;

Τα ούρα θα πρέπει να συλλέγονται εντός μιας ημέρας, λιγότερο συχνά γίνεται μέσα σε δέκα ώρες. Δεν συνιστάται άφθονο ποτό, η χρήση του υγρού παραμένει κανονική. Η μόνη προϋπόθεση που τίθεται ενώπιον του ασθενούς είναι, αν είναι δυνατόν, να μην ουρήσει τη νύχτα. Η δοκιμή Addis-Kakovsky υποθέτει μια κλασματική μελέτη του υλικού, δηλαδή, απομόνωση των ούρων μέσα σε 10-15 λεπτά. Κανονικά, περίπου 4 εκατομμύρια λευκά προστατευτικά κύτταρα λευκοκυττάρων αίματος, όχι περισσότερο από 2 εκατομμύρια κόκκινα ερυθροκύτταρα και περίπου 20.000 ενώσεις κυλίνδρων θα πρέπει να ξεχωρίζουν με ούρα την ημέρα. Εάν τα όρια του κανόνα ξεπεραστούν σε μία από τις κατηγορίες ομοιόμορφων κυττάρων, αυτό σηματοδοτεί τις νεφρικές παθήσεις ή τις μολυσματικές ασθένειες του ουροποιητικού συστήματος.

Η δοκιμή Addis-Kakovsky βοηθά επίσης να εντοπιστεί ο επιπολασμός των ερυθροκυττάρων ή των λευκοκυττάρων στο ίζημα. Εάν τα λευκά κύτταρα υπερβαίνουν τα φυσιολογικά όρια, τότε πιθανότατα πρόκειται για ένδειξη πυελονεφρίτιδας. Τα λευκοκύτταρα φθάνουν μερικές φορές έξι εκατομμύρια, και αυτό είναι ήδη μια σοβαρή μορφή βακτηριακής λοίμωξης. Τα ερυθροκύτταρα, τα οποία «διασχίζουν» τα όρια του φυσιολογικού, μιλούν για σπειραματονεφρίτιδα, σε τέτοιες περιπτώσεις τα ερυθρά αιμοσφαίρια μπορούν να φθάσουν τα 5 εκατομμύρια.

Η δοκιμή Addis-Kakowski είναι μια μέθοδος που έχει δοκιμαστεί από έναν ολόκληρο αιώνα και ποτέ δεν απέτυχε στους γιατρούς, η οποία μέθοδος βοήθησε πριν και συνεχίζει να βοηθά στη διατύπωση μιας ακριβούς διάγνωσης.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.