^
A
A
A

Βρουκέλλωση σε σκύλους

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Αυτή η ασθένεια, η οποία προκαλείται από το βακτήριο Brucella canis. Είναι η κύρια αιτία υπογονιμότητας και αυθόρμητης έκτρωσης στα σκυλιά. Τα κουτάβια που μολύνθηκαν στη μήτρα συνήθως αποβάλλονται 45-59 ημέρες μετά τη σύλληψη. Υποψία της νόσου αυτής θα πρέπει να συμβεί εάν το θηλυκό έχει αποβολή δύο εβδομάδες πριν από την αναμενόμενη παράδοση, όταν είναι θνητό ή εάν τα κουτάβια μετά τη γέννηση έχουν αρρωστήσει και πέθανε.

Σε σκύλους με οξεία λοίμωξη, μπορείτε να βρείτε διευρυμένους λεμφαδένες στην βουβωνική χώρα και / ή κάτω από τη γνάθο. Η θερμοκρασία αυξάνεται σπάνια. Τα αρσενικά στα πρώτα στάδια μπορούν να διογκώσουν τους όρχεις, και στη συνέχεια μειώνονται και αθροίζονται καθώς τα κύτταρα που παράγουν σπέρμα καταστρέφονται. Πρέπει να σημειωθεί ότι η βρουκέλλωση μπορεί να μολύνει τόσο αρσενικά όσο και θηλυκά ζώα χωρίς να προκαλέσει οποιαδήποτε σημάδια ασθένειας.

Σε σκύλους με οξεία λοίμωξη, βακτήρια βρίσκονται στο αίμα, τα ούρα, τις εκκρίσεις του σώματος και τα αποτελέσματα των αμβλώσεων. Σε σκύλους με χρόνια ή αδρανή μόλυνση, τα βακτηρίδια μπορούν να μεταδοθούν με κολπικό έκκριμα κατά τη διάρκεια του οίστρου και με το σπέρμα.

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος μετάδοσης είναι η επαφή με μολυσμένες κολπικές εκκρίσεις μετά από αυθόρμητες αποβολές και ούρα από μολυσμένα σκυλιά. Με τον ίδιο τρόπο, η ασθένεια μπορεί να εξαπλωθεί σε όλο το σκυλάκι. Τα αρσενικά μπορούν να μολυνθούν από την στοματική ή ρινική επαφή με την κολπική απόρριψη των θηλυκών με οιστρογόνα. Τα θηλυκά σκυλιά μπορούν να μολυνθούν ενώ ζευγαρώνουν με μολυσμένο αρσενικό. Οι κτηνοτρόφοι πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό, επειδή τα αρσενικά μπορούν να συσσωρεύουν βακτήρια σε όλη τη ζωή τους.

Θεραπεία: Η βρουκέλλωση είναι δύσκολο να θεραπευτεί. Διεξήγαγε θεραπεία με δισκία αντιβιοτικά και ενδομυϊκές ενέσεις αντιβιοτικών για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες. Αυτό σας επιτρέπει να θεραπεύσετε μέχρι και το 80% των σκύλων. Προκειμένου ένας σκύλος να θεωρηθεί ανακτημένος, δεν πρέπει να βρει βακτήρια για τουλάχιστον τρεις μήνες. Επειδή οι θεραπευτικές αγωγές δεν είναι εύκολο να επιτευχθούν, προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση της νόσου σε άλλους σκύλους, συνιστάται η αφαίρεση των ωοθηκών ή η κάσταται όλων των μολυσμένων ζώων.

trusted-source[1], [2], [3]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.