^
A
A
A

Οστών στα σκυλιά

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Τα περισσότερα από τα κατάγματα προκαλούνται από τροχαία ατυχήματα και πέφτουν από ύψος. Συχνότερα, υπάρχουν κατάγματα του μηριαίου οστού, οστά της λεκάνης, κρανίου, κάτω γνάθου και σπονδυλικής στήλης. Τα κατάγματα ταξινομούνται ως ανοιχτά και κλειστά. Με ανοιχτό κάταγμα στο τραύμα, τα οστά είναι ορατά. Συχνά ένα οστό τρυπά το δέρμα. Τέτοια κατάγματα μολύνονται από χώμα και βακτήρια και επίσης παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης οστικής μολύνσεως.

Σημάδια κάταγμα οστού περιλαμβάνουν πόνο, πρήξιμο, αδυναμία μεταφοράς βάρους και παραμόρφωση στο πόδι με τη μείωση του φλοιού των οστών. Θεραπεία: η βλάβη που προκαλεί κατάγματα μπορεί επίσης να προκαλέσει ηλεκτροπληξία, απώλεια αίματος και εσωτερικό τραύμα. Η ανακούφιση του σοκ πρέπει να προηγείται της θεραπείας οποιουδήποτε κατάγματος.

Ένα σκυλί που είναι στον πόνο συχνά δεν έρχεται σε επαφή και μπορεί να δαγκώσει σε αυτοάμυνα. Μην ξεχάσετε να λάβετε προφυλάξεις, έτσι ώστε να μην τσιμπήσετε. Εάν είναι απαραίτητο, βάλτε ένα ρύγχος στο σκυλί.

Μια ανοικτή πληγή πάνω από το οστό θα πρέπει να καλύπτεται με ένα αποστειρωμένο επίδεσμο με διάφορα στρώματα γάζας. Αν δεν έχετε γάζα, καλύψτε την πληγή με ένα καθαρό πανί ή πετσέτα και τυλίξτε το γύρω από την πληγή. Εάν η αιμορραγία συνεχίσει, πιέστε απαλά αυτό το μέρος.

Η επικάλυψη του ελαστικού στο κάταγμα διευκολύνει τον πόνο, αποτρέπει την ανάπτυξη σοκ και περαιτέρω βλάβη των ιστών, ενώ ο σκύλος μεταφέρεται σε κτηνιατρική κλινική. Η απόφαση για το ράψιμο λαμβάνεται με βάση ένα μεγάλο αριθμό παραγόντων, όπως η σοβαρότητα και η τοποθεσία των ζημιών, ο χρόνος που θα χρειαστεί για την αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας, η παρουσία άλλων ζημιών και η ύπαρξη υλικών. Μην ξεχνάτε ότι τα ελαστικά που έχουν κακή κατάσταση μπορούν να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Μην προσπαθήσετε να τοποθετήσετε το ελαστικό στο πόδι σας εάν το σκυλί αντιστέκεται.

Τοποθετείτε πάντα το ελαστικό στο πόδι στη θέση που το βρήκατε. Μην προσπαθήσετε να ισιώσετε το λυγισμένο πόδι.

Αποτελεσματικό είναι ένα ελαστικό που ακινητοποιεί τις αρθρώσεις πάνω και κάτω από το σημείο κατάγματος. Εάν το κάταγμα είναι κάτω από το γόνατο ή τον αγκώνα, τυλίξτε το πόδι με ένα περιοδικό, εφημερίδα ή ένα χαρτόνι. Ένα ρολό χαρτονιού μπορεί να εμφανιστεί, για παράδειγμα, από χαρτοπετσέτες ή χαρτί υγείας, αν το κόψετε. Τοποθετήστε το ελαστικό από τα δάχτυλα των ποδιών σε ένα σημείο πάνω από το γόνατο ή τον αγκώνα. Ενώ το τυλίγετε με γάζα, γραβάτα ή δαντέλα, κρατήστε το ελαστικό στη θέση του. Μην σφίξετε υπερβολικά.

Στα κατάγματα πάνω από τον αγκώνα και το γόνατο, το ελαστικό είναι δύσκολο να εφαρμοστεί. Ο καλύτερος τρόπος να αποτραπεί η περαιτέρω βλάβη είναι να κρατήσετε το σκυλί εκτός κίνησης όσο το δυνατόν περισσότερο.

Τα σκυλιά σε κατάσταση σοκ μπορούν να μεταφερθούν σε πρηνή θέση είτε σε σκληρή επιφάνεια είτε σε φορείο για να διευκολύνουν την αναπνοή και να αποτρέψουν την πτώση της αρτηριακής πίεσης. Η ζημιά στο κεφάλι και στο νωτιαίο μυελό απαιτεί ειδικές συνθήκες μεταφοράς.

Τα κατάγματα στα οποία τα άκρα των οστών βρίσκονται υπό γωνία μεταξύ τους ή σε μεγάλη απόσταση πρέπει να συγκρίνονται από κτηνίατρο υπό γενική αναισθησία. Αυτή η διαδικασία ολοκληρώνεται με το τέντωμα του ποδιού για να ξεπεραστούν οι δυνάμεις των μυών που προκαλούν μετατόπιση. Το εισαγόμενο οστό πρέπει να διατηρείται στη θέση αυτή. Στα περισσότερα σκυλιά, τα κατάγματα πάνω από το γόνατο ή τον αγκώνα είναι στερεωμένα με μπουλόνια ή μεταλλικές πλάκες, και κάτω - ακινητοποιούνται με ελαστικά και γύψο. Τα κατάγματα που επηρεάζουν τις αρθρώσεις απαιτούν συνήθως ανοικτή χειρουργική επέμβαση και βιδωτά, βίδες και σύρμα.

Η μετατόπιση της κάτω γνάθου οδηγεί στην ανάπτυξη λανθασμένης θέσης των δοντιών. Η σιαγόνα πρέπει να στερεώνεται και να συσφίγγεται μεταξύ τους, ώστε να διατηρείται η σωστή θέση μέχρι την πλήρη ανάκτηση.

Τα καταθλιπτικά κατάγματα του κρανίου μπορεί να απαιτούν χειρουργική θεραπεία για την αποκατάσταση των καταθλιπτικών θραυσμάτων.

  • Μεταφορά τραυματισμένων σκύλων

Εάν ο σκύλος ανυψωθεί ή μεταφερθεί εσφαλμένα, μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση της ζημίας. Ποτέ μην σηκώνετε το σκυλί από τα μπροστινά πόδια του, επειδή αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εξάρθρωση του αγκώνα ή του ώμου.

Φέρτε ένα μικρό σκυλί στα χέρια του, πιέζοντας στο πλευρό του με μια υγιή πλευρά. Αν έχετε ένα μεγάλο σκυλί, αγκαλιάστε το με το ένα χέρι γύρω από το στήθος ή ανάμεσα στα μπροστινά πόδια. Με το άλλο χέρι, πιάστε το σκυλάκι στην περιοχή του ιερού ή ανάμεσα στα οπίσθια πόδια, εάν υποπτεύεστε ότι υπάρχει βλάβη στο πίσω άκρο. Κρατήστε το σκυλί στο στήθος του, έτσι ώστε να μην απελευθερωθεί, αν αρχίσει να σπάει.

Τα σκυλιά σε κατάσταση σοκ θα πρέπει να μεταφέρονται σε πρηνή θέση είτε σε σκληρή επιφάνεια είτε σε φορείο, προκειμένου να διευκολυνθεί η αναπνοή και να αποφευχθεί η πτώση της αρτηριακής πίεσης.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.