^
A
A
A

Δυσλεξία (εξασθενημένη ικανότητα μάθησης)

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Η παραβίαση της ικανότητας μάθησης μπορεί να προκύψει για πολλούς λόγους, μερικές φορές χωρίς οργανική βάση. Ωστόσο, οι νευρολογικές παθήσεις, ιδιαίτερα όταν συνδυάζονται με ήπια διανοητική καθυστέρηση ή διαταραχή προσοχής, έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη διαδικασία μάθησης. Ο ίδιος ο όρος "δυσλεξία" προορίζεται για εκείνες τις καταστάσεις όπου ο ασθενής έχει ειδική ανικανότητα να διαβάζει απουσία νευρολογικών προβλημάτων, φυσιολογικής νοημοσύνης και καλής υγείας. Πολλοί από αυτούς τους ασθενείς παραπέμπονται σε οφθαλμίατρο, λόγω της εσφαλμένης αντίληψης ότι η υπάρχουσα δομή της ιδιαιτερότητας των παιδιών της οπτικής οργάνων, κίνηση των ματιών ή φυσιολογικές διαταραχές είναι η αιτία της κακής ακαδημαϊκή επίδοση.

Ωστόσο, η προσεκτική δυναμική παρατήρηση δεν επιτρέπει την ανίχνευση συγκεκριμένων οπτικών διαταραχών που εμφανίζονται σε αυτούς τους ασθενείς, όχι συχνότερα από ό, τι στην ομάδα ελέγχου παιδιών παρόμοιας ηλικίας. Η σύνδεση με τη δυσλεξία δεν εντοπίστηκε στις ακόλουθες παραβιάσεις:

 1. στραβισμός, ειδικά συγκλίνοντας με μικρή γωνία εκτροπής ή έλλειψη σύγκλισης.
 2. η σχέση μεταξύ της κυριαρχίας των ματιών του δεξιού ή του αριστερού ματιού επί του δεξιού ή του αριστερού βραχίονα.
 3. παθολογία των σακκαδικών κινήσεων.
 4. παθολογικές μεταβολές στην όχληση.
 5. διαταραχές επικοινωνίας αιθουσαίου-οφθαλμοκινητικού συστήματος.
 6. ογκοκινητικός νυσταγμός.
 7. δυσλειτουργία των κυττάρων μαγνητικών κυττάρων του γονιδιακού σώματος.

Η σχέση μεταξύ ορισμένων περιπτώσεων δυσλεξίας και νευρολογικής παθολογίας είναι πέρα από κάθε αμφιβολία. Αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία και αυτοψία υποδεικνύουν ότι σε ασθενείς με δυσλεξία, μια αλλαγή της ασυμμετρίας των δομών του εγκεφάλου που υπάρχουν στο πρότυπο: για παράδειγμα, οι σωστές περιοχές κροταφο-βρεγματική και στην ινιακή έχουν μεγάλα, σε σύγκριση προς τα αριστερά μέγεθος. Άλλες παθολογικές μελέτες αποκαλύπτουν παραβίαση της μετανάστευσης των νευρώνων στα στρώματα του φλοιού της αριστεράς, ειδικά γύρω από το αύλακας Sylvian (Sylvian) και αφέθηκε κροταφικού λοβού. Σε μερικές μελέτες, έχουν αναφερθεί νευρικές εκτομές και αμφίπλευρες παθήσεις του θαλαμού. Ωστόσο, οι μελέτες αυτές δεν επιτρέπουν να συναχθεί το συμπέρασμα ότι η συμμετοχή τους σε συγκεκριμένες διαταραχές του συστήματος οφθαλμοκινητικού ή παθολογίας του πρόσθιου οπτικού μονοπατιού. Υπάρχει ια οιονεί ιατρική άποψη σχετικά ε τη σκοπιότητα χρήσης των ακόλουθων εθόδων θεραπείας για τη δυσλεξία:

 1. ειδικές ασκήσεις για την ανάπτυξη των κινήσεων των ματιών.
 2. θεραπευτική αδιαβροχοποίηση του κήπου.
 3. γυαλιά με σκοτεινά γυαλιά.
 4. γενική σωματική άσκηση.

Ωστόσο, οι διεξαγόμενες επιστημονικές μελέτες δεν επιβεβαίωσαν την αποτελεσματικότητα αυτών των μεθόδων στη θεραπεία παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες. Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι η παθολογία του οπτικού συστήματος σε παιδιά με δυσλεξία δεν απαιτεί επαρκή διόρθωση, αλλά τονίζει την έλλειψη άμεσης σύνδεσης μεταξύ των οπτικών διαταραχών και της μαθησιακής αναπηρίας.

Έτσι, ο ρόλος του οφθαλμιάτρου περιορίζεται στη μελέτη των οπτικών και οφθαλμοκινητικών συστημάτων και στη διόρθωση των αποκαλυφθεισών διαταραχών. Είναι επίσης απαραίτητο να ενημερώσουμε τους γονείς και να τους βοηθήσουμε να κατανοήσουν το πρόβλημα, εξηγώντας τη σπουδαιότητα της καλής μάθησης και της συμφιλίωσης γονέων και παιδιών που συχνά δεν καταλαβαίνουν την κατάσταση.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.