^

Πίλινγκ δέρματος προσώπου με φερουλικό οξύ

, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 12.03.2022
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ των καλλυντικών επεμβάσεων είναι το επιφανειακό χημικό peeling, το οποίο βοηθά στην εξάλειψη ορισμένων δερματικών προβλημάτων και στη βελτίωση της υφής της επιδερμίδας. Μια τέτοια διαδικασία είναι το ξεφλούδισμα με φερουλικό οξύ.

Ενδείξεις για τη διαδικασία

Το peeling Ferul χρησιμοποιεί φαινολικό 3-μεθοξυ-4-υδροξυκινναμικό ή φερουλικό οξύ για την αφαίρεση των νεκρών κυττάρων του δέρματος από το επιφανειακό στρώμα του δέρματος. Η κύρια φαρμακολογική ιδιότητα αυτού του λιπόφιλου καρβοξυλικού οξέος είναι η ικανότητα να αναστέλλει τη διαδικασία οξειδωτικής αποικοδόμησης (υπεροξείδωση) των λιπιδίων όταν οι ελεύθερες ρίζες καταστρέφουν τα κύτταρα του δέρματος, δηλαδή μια αντιοξειδωτική δράση.

Έχει επίσης αποδειχθεί ότι το φερουλικό οξύ παρουσιάζει ένα ευρύ φάσμα βιολογικών δράσεων, όπως αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή, αντιαλλεργική, ηπατοπροστατευτική, αντικαρκινογόνος, αντιθρομβωτική, αυξάνει τη βιωσιμότητα του σπέρματος, αντιικά και αγγειοδιασταλτικά αποτελέσματα, χηλίωση μετάλλων, ρύθμιση της ενζυμικής δραστηριότητας, ενεργοποίηση των παραγόντων μεταγραφής, της γονιδιακής έκφρασης και των σημάτων μετάδοσης. [1]

Περισσότερες πληροφορίες -  Ελεύθερες ρίζες και αντιοξειδωτικά

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το φερουλικό οξύ (που διεισδύει καλά μέσω της κεράτινης στιβάδας) βοηθά στη διατήρηση των ενδοκυτταρικών αντιοξειδωτικών αμυντικών συστημάτων κερατινοκυττάρων, ινοβλαστών, κολλαγόνου και ελαστίνης, γεγονός που καθιστά εύλογη τη συμπερίληψή του στα καλλυντικά για την ώριμη φροντίδα του δέρματος. Και λόγω της ικανότητάς του να αναστέλλει τη δραστηριότητα της θυροκινάσης, του κύριου ενζύμου στο σχηματισμό της χρωστικής του δέρματος (μελανίνη), αυτό το οξύ είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την υπερμελάγχρωση του δέρματος. [2]

Το φερουλικό οξύ είναι ένας ισχυρός απορροφητής υπεριώδους ακτινοβολίας  [3]. Το φερουλικό οξύ μόνο του ή σε συνδυασμό με βιταμίνη Ε και βιταμίνη C παρέχει περίπου 4-8 φορές προστασία από τις βλάβες από την ακτινοβολία. [4]

Οι ενδείξεις για αυτές τις αισθητικές επεμβάσεις περιλαμβάνουν:

Παρασκευή

Ποια είναι η προετοιμασία για τη διαδικασία peeling με φερουλικό οξύ; Οι αισθητικοί  προτείνουν:

 • Αποφύγετε την αποτρίχωση, την ηλεκτροθεραπεία, την αποτρίχωση και τις κρέμες αποτρίχωσης με λέιζερ και τα τοπικά κορτικοστεροειδή για τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν από οποιοδήποτε χημικό πίλινγκ.
 • σταματήστε να χρησιμοποιείτε τοπικά προϊόντα που περιέχουν ρετινόλη, υπεροξείδιο του βενζοϋλίου ή υδροξυοξέα (AHA), π.χ. λευκαντικές κρέμες, κρέμες για μαύρα στίγματα, κρέμες ακμής κ.λπ. - επίσης μια εβδομάδα πριν το peeling.

Το χημικό πίλινγκ δεν πρέπει να γίνεται εάν το δέρμα του ασθενούς δεν έχει ανακάμψει μετά από άλλες πρόσφατες αισθητικές ή χειρουργικές επεμβάσεις στο πρόσωπο.

Τεχνική σκληρό ξεφλούδισμα

Η τεχνική του ferul peeling μπορεί να διαφέρει ελαφρώς - ανάλογα με το επιλεγμένο προϊόν (παρουσία ορισμένων συστατικών στη σύνθεσή του, για παράδειγμα, τριχλωροξικό οξύ) και το πρόβλημα για το οποίο εκτελείται αυτός ο χειρισμός.

Το βασικό πρωτόκολλο για μια διαδικασία ferul peeling περιλαμβάνει τα ακόλουθα βήματα:

 • αφαίρεση του μακιγιάζ με καλλυντικά κατάλληλα για τον τύπο δέρματος.
 • καθαρισμός του δέρματος με ιατρικό απολιπαντικό ή λιποσωματικό καθαριστικό (ως λοσιόν) για την αφαίρεση του σμήγματος.
 • εφαρμογή ενός παράγοντα απολέπισης σε καθαρό δέρμα.
 • έκθεση της εφαρμοζόμενης σύνθεσης (η διάρκεια της οποίας κυμαίνεται από 3-5 έως 10-15 λεπτά) - μέχρι να στεγνώσει τελείως.
 • καθαρισμός του δέρματος από τα υπολείμματα της σύνθεσης (χρησιμοποιήστε υγρά ή τζελ που εξουδετερώνουν το οξύ).
 • εφαρμόζοντας ένα προστατευτικό παράγοντα (κρέμα ή μάσκα) σε ξηρό δέρμα.

Πίλινγκ φερουλικού οξέος

Σήμερα, παράγονται μια σειρά από ειδικά προϊόντα peeling με φερουλικό οξύ.

Το Ferul peeling Sesderma (Sesderma) παράγεται από την ισπανική εταιρεία SesDermaLaboratories: ТМ Mediderma SesGlicopeel. Έτσι, το ferul peeling Mediderma (Mediderma) - Ferulac peel classic Mediderma - περιέχει φερουλικό οξύ και την αντιοξειδωτική πολυφαινόλη φλορετίνη.

Εκτός από αυτά τα συστατικά, το Ferulac peel plus Mediderma περιέχει ρετινόλη (η οποία εμπλέκεται στη διαφοροποίηση των επιθηλιακών κυττάρων) και οργανικά κερατολυτικά υδροξυοξέα (AHA), τα οποία καθαρίζουν το δέρμα από τα νεκρά κύτταρα του δέρματος: γάλα, μήλο και κιτρικό.

Και το Mediderma Ferulac nano additive mist με φερουλικό οξύ και φλορετίνη περιέχει επίσης αζελαϊκό οξύ (το οποίο βοηθά στη μείωση του λιπαρού δέρματος και στην απαλλαγή από την ακμή). βιταμίνη Β3 (νικοτινικό οξύ) απαραίτητη για το σχηματισμό ενός προστατευτικού μανδύα του δέρματος. ρετινόλη, κεραμίδια (λιπίδια του δέρματος) και ψευδάργυρο, που επιταχύνει την αναγέννηση των κυττάρων του δέρματος.

Ο ίδιος κατασκευαστής ferul peeling Valencia (SesDerma Valencia Peel). Περιέχει φερουλικό οξύ (6%), κερατολυτικά και απολεπιστικά - σαλικυλικό και τριχλωροξικό οξύ (5% και 10%, αντίστοιχα), καθώς και ασκορβικό οξύ και φυτική αρμπουτίνη λευκαντικού δέρματος. Αυτό το φάρμακο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φερουλικό πίλινγκ για ουλές ακμής.

Ισπανική παραγωγή (Simildiet Laboratorios) και συνδυασμένο ferul peeling Simildiet (Simildiet), το οποίο εκτός από φερουλικό περιέχει γαλακτικό, κιτρικό και μηλικό οξύ.

Ferul peeling Biomatrix (BioMatrix, Γαλλία) - ferulic-mandelic, με την προσθήκη αμυγδαλικού οξέος (ως κερατολυτικό και ρυθμιστής παραγωγής σμήγματος).

Το Pleyana Ferul Peeling (Pleyana, RF-Switzerland) είναι ένα σύμπλεγμα απολέπισης με αζελαϊκό οξύ. Και στον ορό απολέπισης Pleyana (για προβληματικό, μικτό και λιπαρό δέρμα) - μαζί με το φερουλικό, το μανδελικό και το αζελαϊκό οξύ - οι κατασκευαστές έχουν συμπεριλάβει γαλακτικό, ηλεκτρικό και σαλικυλικό οξύ και βιταμίνη Β3.

Το Ferul peeling Neosbiolab (NeosBioLab) Ρωσικής παραγωγής, εκτός από φερουλικό, γαλακτικό, κιτρικό και ασκορβικό οξύ, περιέχει D-γλυκονικό ανυδρίτη και ρετινόλη.

Το peeling Belita (Bielita) με φερουλικό οξύ (λεκορωσικά καλλυντικά Belita-Viteks) περιέχει επίσης γαλακτικό και κιτρικό οξύ.

Αντενδείξεις στη διαδικασία

Οποιοδήποτε επιφανειακό χημικό peeling, συμπεριλαμβανομένου του φερουλικού οξέος, αντενδείκνυται:

 • με αυξημένη ευαισθησία του δέρματος.
 • με μειωμένη ακεραιότητα της επιδερμίδας.
 • σε περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης με δερματικές εκδηλώσεις.
 • κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας, περισσότερες λεπτομέρειες -  Peeling κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
 • με πυρετό, οξείες φλεγμονώδεις ασθένειες και επιδείνωση χρόνιων λοιμώξεων.
 • εάν υπάρχει κονδυλώματα, σπίλοι ή ενεργό έρπητα εξάνθημα στην περιοχή εφαρμογής της σύνθεσης.

Το Ferul face peel δεν πρέπει να γίνεται σε ασθενείς με λεύκη και ροδόχρου ακμή.

 • ασθενείς με καρκίνο, ειδικά μετά από πρόσφατη ακτινοβολία ή χημειοθεραπεία. με ιστορικό αυτοάνοσων νοσημάτων (ψωρίαση, ΣΕΛ, ρευματοειδής αρθρίτιδα).

Επιπλοκές μετά τη διαδικασία

Μια πιθανή επιπλοκή και ανεπιθύμητη συνέπεια αυτής της διαδικασίας είναι το πρήξιμο του δέρματος, καθώς και το χημικό έγκαυμα του - με την ανάπτυξη ερυθήματος και το σχηματισμό ψώρας.

Διαβάστε -  Peeling: ενδείξεις και αντενδείξεις, επιπλοκές, φροντίδα

Συνέπειες μετά τη διαδικασία

Η απολέπιση του δέρματος που συνεχίζεται για κάποιο διάστημα (περίπου μια εβδομάδα) είναι ένα φυσικό (προγραμματισμένο) αποτέλεσμα του peeling.

Φροντίστε μετά τη διαδικασία

Μετά το ferul peeling, η φροντίδα του δέρματος περιλαμβάνει:

 • εξαίρεση για 7-10 ημέρες πλύσης με νερό και εφαρμογή βάσης ή κονσίλερ.
 • χρήση ήπιων καθαριστικών και ενυδατικής κρέμας για το πρόσωπο.
 • περιορισμός της έκθεσης στον ήλιο και εφαρμογή εντατικής ενυδατικής κρέμας με φίλτρα UV (SPF 30+) πριν φύγετε από το σπίτι.
 • προσωρινή άρνηση οποιασδήποτε έντονης σωματικής δραστηριότητας (στην οποία αυξάνεται η εφίδρωση).
 • αποκλεισμός των αλκοολούχων ποτών και το κάπνισμα.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεφλουδίζετε το δέρμα απολέπισης, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ουλές.

Η επίδραση του ferul peeling

Η επίδραση του ferul peeling που ισχυρίζονται οι κατασκευαστές -αν απορρίψουμε τις ξεκάθαρα διαφημιστικές υποσχέσεις της «ανανέωσης του δέρματος»- οφείλεται στη βιοχημική δράση όλων των συστατικών. Το αποτέλεσμά του όμως με τη μορφή της εξαφάνισης των κηλίδων ηλικίας και των μαύρων στιγμάτων, μια πιο φρέσκια εμφάνιση του δέρματος (βελτίωση του τόνου και της υφής του, καθώς και μείωση των λεπτών ρυτίδων) είναι προσωρινό.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.