^
A
A
A

Η αφαίρεση των αμυγδαλών στα παιδιά επηρεάζει την ακράτεια ούρων

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

31 December 2021, 09:00

Η χειρουργική εκτομή του ιστού των αμυγδαλών και των αδενοειδών αυξήσεων είναι μια συχνή χειρουργική επέμβαση που συνταγογραφείται σε παιδιά με χρόνια και υποτροπιάζουσα αμυγδαλίτιδα και φαρυγγίτιδα. Μερικές φορές η επέμβαση συνοδεύεται από αφαίρεση αδενοειδών ιστών. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η αδενοαμυγδαλεκτομή, η οποία έγινε σε παιδιά που έπασχαν από αποφρακτική άπνοια ύπνου, συνέβαλε στη μείωση της επεισοδιακής νυχτερινής ενούρησης.

Τα αποτελέσματα της ερευνητικής εργασίας δημοσιεύτηκαν από τους ειδικούς στις σελίδες της έκδοσης JAMA Otolaryngology Head&Neck Surgery .

Οι επιστήμονες έχουν αποδείξει εδώ και καιρό την ύπαρξη σχέσης μεταξύ της νυχτερινής ενούρησης και της νόσου της υπνικής άπνοιας - μια κατάσταση κατά την οποία η αναπνευστική δραστηριότητα διακόπτεται ξαφνικά κατά τη διάρκεια του ύπνου, επαναλαμβάνοντας απότομα μετά από ένα σύντομο διάλειμμα. Η ενούρηση διαγιγνώσκεται σχεδόν στα μισά παιδιά με αυτό το σύνδρομο. Έχει διαπιστωθεί ότι η αιτία της παθολογίας συνδέεται συχνά με μια υπερτροφική αύξηση του λεμφοεπιθηλιακού φαρυγγικού δακτυλίου - μια μεγάλη συσσώρευση λεμφικού ιστού στους βλεννογόνους του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Η συσκευή αντιπροσωπεύεται από τις φαρυγγικές, γλωσσικές, λαρυγγικές, σαλπιγγικές και υπερώιες αμυγδαλές, καθώς και μεμονωμένα ωοθυλάκια που βρίσκονται στους βλεννογόνους ιστούς του φάρυγγα και του στοματοφάρυγγα. Οι ερευνητές ξεκίνησαν να δοκιμάσουν εάν η εξουδετέρωση της αιτίας της αποφρακτικής διαταραχής θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην επεισοδιακή ενούρηση.

Περίπου τετρακόσια παιδιά που έπασχαν από ήπια άπνοια ύπνου συμμετείχαν στη μελέτη . Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 6-7 έτη (γενικά - από 5 έως 9 έτη). Τα παιδιά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη περιελάμβανε μικρούς ασθενείς που υποβλήθηκαν σε αδενοαμυγδαλεκτομή. Η δεύτερη ομάδα περιελάμβανε παιδιά που υποβλήθηκαν σε παρακολούθηση και προσεκτική ιατρική παρακολούθηση. Η μελέτη συνεχίστηκε για περισσότερο από έξι μήνες. Μετά από περίπου επτά μήνες, οι επιστήμονες συνόψισαν και παρατήρησαν ότι στη δεύτερη ομάδα που παρατηρήθηκε, η συχνότητα της ενούρησης ήταν περίπου διπλάσια από αυτή που ήταν στην ομάδα των παιδιών που υποβλήθηκαν σε αδενοαμυγδαλεκτομή. Ταυτόχρονα, οι ερευνητές υπέδειξαν μείωση κατά 11% στη συχνότητα εμφάνισης επεισοδιακής ενούρησης σε ασθενείς μετά από εκτομή αμυγδαλών.

Στις επεξηγηματικές πληροφορίες της ερευνητικής εργασίας, υποδεικνύεται ότι η ενούρηση διαγιγνώσκονταν συχνότερα στα κορίτσια. Δόθηκε επίσης προσοχή στα ηλικιακά χαρακτηριστικά, τη φυλετική και εθνική καταγωγή των υποκειμένων, την τάση για παχυσαρκία, την αναλογία υπόπνοιας/άπνοιας. Η ύπαρξη σύνδεσης μεταξύ αυτών των παραγόντων και της βελτίωσης της ευημερίας των παιδιών δεν έχει αποδειχθεί.

Όπως εξήγησε η ομάδα των ερευνητών, τα αποτελέσματα της δουλειάς τους είναι πράγματι πολύ σημαντικά. Τα παιδιά που πάσχουν από νυχτερινή ακράτεια ούρων πρέπει να εξετάζονται από παιδο-ωτορινολαρυγγολόγο. Είναι σημαντικό να αξιολογείται έγκαιρα η παρουσία κλινικών ενδείξεων για αδενοαμυγδαλεκτομή.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.