^
A
A
A

Αναμένεται σημαντική αύξηση του αριθμού των ασθενών με προβλήματα ακοής

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 04.09.2021
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

25 March 2021, 09:00

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σε 30 χρόνια, το 24% του παγκόσμιου πληθυσμού θα υποφέρει από διάφορες διαταραχές της ακοής . Εάν η κατάσταση δεν αλλάξει, τότε εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σύντομα θα χρειαστούν σοβαρά μέτρα θεραπείας και αποκατάστασης.

Η απώλεια ακοής στερεί από ένα άτομο πολλές χαρές και ευκαιρίες στη ζωή: υπάρχουν προβλήματα με την εργασία, τη μελέτη, την επικοινωνία. Με πλήρη κώφωση, η ψυχολογική υγεία ενός ατόμου υποφέρει επίσης και αναπτύσσεται κατάθλιψη. Μέχρι σήμερα, ο ΠΟΥ προτείνει να εντοπιστούν επειγόντως τα κύρια προληπτικά μέτρα για την πρόληψη τέτοιων παραβιάσεων και να τα συμπεριλάβουν σε μια σειρά εθνικών σχεδίων υγείας.

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν επαρκείς επενδύσεις για την πρόληψη των παθήσεων της ακοής στον κόσμο και δεν υπάρχει χρηματοδότηση για έργα που αφορούν τη φροντίδα ασθενών που πάσχουν από βαρηκοΐα ή απώλεια ακοής. Σε πολλές, ακόμη και ανεπτυγμένες χώρες, δεν υπάρχουν αρκετοί ειδικοί ωτορινολαρυγγολόγοι.

Σε κάθε δεύτερη χώρα με χαμηλό επίπεδο εισοδήματος ανά εκατομμύριο πληθυσμό, μπορεί να υπάρχει μόνο ένας γιατρός ΩΡΛ και μόνο ένας δάσκαλος για παιδιά με προβλήματα ακοής, κάτι που είναι εξαιρετικά απαράδεκτο.

Σε κάθε δεύτερο παιδί με προβλήματα ακοής, ήταν δυνατό να προληφθεί το πρόβλημα με τη βοήθεια του εμβολιασμού κατά της μηνιγγίτιδας και της επιδημικής ερυθράς , καθώς και την τήρηση των προληπτικών και νεογνικών προληπτικών συστάσεων, εξασφαλίζοντας έγκαιρη θεραπεία και ιατρική εξέταση ασθενών με φλεγμονώδεις παθολογίες του αυτιού.

Είναι σημαντικό να εξηγήσετε στους ανθρώπους ότι για να διατηρήσουν την ακοή τους, πρέπει να διατηρούν το επίπεδο θορύβου υπό έλεγχο, να τηρούν τους βασικούς κανόνες υγιεινής των αυτιών και να είναι προσεκτικοί όταν λαμβάνουν φάρμακα που έχουν αρνητική τοξική επίδραση στην ακοή.

Οι ειδικοί εστιάζουν την προσοχή του κοινού στο γεγονός ότι το πρώτο βήμα για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου εμφάνισης προβλημάτων ακοής θα πρέπει να είναι η έγκαιρη διάγνωση και η υψηλής ποιότητας και συστηματική κλινική εξέταση. Προς το παρόν, η ιατρική έχει διαφορετικές μεθόδους για την ανίχνευση τέτοιων ασθενειών στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης, ενώ είναι πολύ πιθανό να οργανωθούν δραστηριότητες δοκιμών σε απομακρυσμένες περιοχές και σε υπανάπτυκτες χώρες.

Οι περισσότερες παθολογίες του αυτιού θεραπεύονται επιτυχώς, οπότε σε πολλές περιπτώσεις, με έγκαιρη θεραπεία, τα προβλήματα ακοής μπορούν να αποφευχθούν. Για ασθενείς που έχουν χάσει την ακοή τους, θα πρέπει να παρέχονται υψηλής ποιότητας ακουστικά βαρηκοΐας, κοχλιακά εμφυτεύματα και άλλες συσκευές υψηλής τεχνολογίας για τη βελτιστοποίηση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να δοθεί η δέουσα προσοχή και να εξασκηθούν τεχνικές που θα μπορούσαν να παρέχουν πιο ελεύθερη επικοινωνία των ασθενών: μιλάμε για τη νοηματική γλώσσα, τη χρήση υποτίτλων και την ερμηνεία της νοηματικής γλώσσας.

Τα υπουργεία υγείας σε κάθε πολιτεία πρέπει να δείχνουν ενδιαφέρον για τον πληθυσμό, ώστε όλοι να έχουν πρόσβαση σε τέτοιες ευκαιρίες.

Πηγή πληροφοριών: επίσημος ιστότοπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ)

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.