^

Υγεία

A
A
A

Παθολογική παχυσαρκία σε ενήλικες: νέες θεραπείες

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 27.11.2021
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Η παθολογική παχυσαρκία είναι πρόβλημα με το υπερβολικό βάρος, το οποίο έχει περάσει στα τελευταία στάδια. Ταυτοχρόνως, οι δείκτες βάρους είναι περισσότερο από 100% υψηλότεροι από τον αποδεκτό κανόνα για ένα άτομο.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Επιδημιολογία

Οι στατιστικές δείχνουν ότι η παχυσαρκία σε σοβαρή μορφή (νοσηρή) παρατηρείται στο 3-5% των ενηλίκων σε χώρες με υψηλό επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης.

trusted-source[10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21]

Αιτίες νοσηρή παχυσαρκία

Τα αίτια της νοσηρής παχυσαρκίας μπορούν να είναι τέτοιοι παράγοντες:

 • μια ποικιλία λοιμώξεων που διαταράσσουν τις μεταβολικές διεργασίες στο σώμα.
 • νόσους των επινεφριδίων.
 • των τραυματισμών και των ασθενειών της υπόφυσης ·
 • ασθένειες των γονάδων ή του θυρεοειδούς αδένα.

Συνήθως είναι αρκετά δύσκολο να διαχωριστούν τα διάφορα αίτια της νοσηρής μορφής της παχυσαρκίας, αφού στην περίπτωση αυτή τα προβλήματα επηρεάζουν σε κάποιο βαθμό όλους τους αδένες που ευθύνονται για την εσωτερική έκκριση.

trusted-source[22], [23], [24], [25], [26], [27], [28], [29], [30]

Παθογένεση

Με την ασθένεια αυτή, η ουσία της διαδικασίας εναπόθεσης των αποθεμάτων λίπους είναι ότι δημιουργείται μια ανισορροπία μεταξύ της ενέργειας που εισέρχεται κάτω από το πρόσχημα της κατανάλωσης στο σώμα, καθώς και των περαιτέρω δαπανών της. Υπάρχουν επίσης πρόσθετοι παράγοντες όπως οι ορμονικές διαταραχές - οι οποίες αυξάνουν τη διαδικασία της απόθεσης λίπους, αλλά γενικά ο μηχανισμός ανάπτυξης της παθολογίας παραμένει όπως περιγράφεται παραπάνω.

trusted-source[31], [32], [33], [34], [35], [36], [37], [38], [39], [40], [41], [42]

Συμπτώματα νοσηρή παχυσαρκία

Το κύριο σύμπτωμα αυτής της νόσου είναι το υπερβολικό βάρος, το οποίο μπορεί να προσδιοριστεί με τη βοήθεια του ΔΜΣ. Για να γίνει αυτό, πρέπει να διαιρέσετε το βάρος σας (σε kg) κατά το ύψος σας σε τετράγωνο (σε m). Για παράδειγμα, με αύξηση 1,70 m και βάρος 80 kg, το BMI υπολογίζεται ως εξής: 80 / 1,70 2 = 27,68. Ο φυσιολογικός ΔΜΣ στους άνδρες είναι 20-25, και στις γυναίκες - 19-23.

Μεταξύ των εξωτερικών συμπτωμάτων της νοσηρής παχυσαρκίας είναι τα ακόλουθα:

 • παρουσία του δεύτερου πηγούντος.
 • η εμφάνιση πτυχών λίπους στις πλευρές και στην κοιλιακή χώρα.
 • τα πόδια στο σχήμα τους μοιάζουν με παντελόνια "ιππασία"?
 • υποανάπτυξη του μυϊκού συστήματος.

Αργότερα, όταν αρχίζει να εμφανίζεται παχυσαρκία, τέτοια σημεία:

 • αυξημένη εφίδρωση.
 • συναισθηματική αστάθεια (συχνή αίσθηση νευρικότητας ή ευερεθιστότητα).
 • ένα σταθερό αίσθημα υπνηλίας.
 • την εμφάνιση δύσπνοιας.
 • ναυτία και γενική αδυναμία.
 • τα άκρα αρχίζουν να διογκώνονται.
 • μόνιμη δυσκοιλιότητα, και επιπλέον πόνο στις αρθρώσεις με τη σπονδυλική στήλη.

Στο πλαίσιο της νοσηρής παχυσαρκίας, αναπτύσσονται συχνά ασθένειες όπως η παθολογία ODA, το καρδιαγγειακό σύστημα και το ήπαρ. Εκδηλώνονται με τη μορφή αυξημένης αρτηριακής πίεσης, παγκρεατίτιδας και αρθροπάθειας των αρθρώσεων.

Στάδια

Η νοσηρή παχυσαρκία ξεκινά με τη μετάβαση της νόσου στον 3ο ή 4ο βαθμό.

trusted-source[43], [44], [45], [46], [47], [48], [49], [50]

Έντυπα

Υπάρχουν διάφοροι τύποι νοσηρής παχυσαρκίας:

 • Alimanno-συνταγματικό. Αυτός ο τύπος παχυσαρκίας μπορεί να αναπτυχθεί λόγω τέτοιων λόγων: υπερκατανάλωση από την πρώιμη παιδική ηλικία, απόκτηση δίαιτας (λόγω εθνικών παραδόσεων), κληρονομικότητα και υποδυμναμία. Επιπλέον, η ανάπτυξη της παχυσαρκίας μπορεί να επηρεαστεί από διαταραχές στις διαδικασίες του μεταβολισμού του λίπους και την κατάσταση των κέντρων του υποθαλάμου, οι οποίες ευθύνονται για την όρεξη και την κορεσμό. Η αιτία μπορεί να είναι η δομή του λιπώδους ιστού, αλλά επιπλέον η ορμονική αποτυχία (κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, της εγκυμοσύνης ή της GV).
 • Εγκεφαλική. Αναπτύσσεται λόγω βλάβης στο κρανίο, όγκου στον εγκέφαλο, νευροϊνεργίας ή παρατεταμένης αύξησης της ενδοκρανιακής πίεσης.
 • Ενδοκρινικό. Εμφανίζεται ως αποτέλεσμα πρωτοταγούς πάθησης των ενδοκρινών αδένων (με υποθυρεοειδισμό, σύνδρομο Cushing, ινσουλινώμα ή υπογοναδισμό).
 • Ιατρικό. Αναπτύσσεται λόγω της παρατεταμένης χρήσης φαρμάκων που αυξάνουν την όρεξη ή ενεργοποιούν τη λιποσύνθεση.

trusted-source[51], [52], [53], [54]

Επιπλοκές και συνέπειες

Μεταξύ των πιο συνηθισμένων επιπλοκών της νόσου είναι οι παραβιάσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, η υπέρταση, η νυχτερινή άπνοια ύπνου και διάφορες παθήσεις της σπονδυλικής στήλης και των μεγάλων αρθρώσεων.

trusted-source[55], [56], [57], [58], [59], [60], [61]

Διαγνωστικά νοσηρή παχυσαρκία

Οι ασθενείς με παχυσαρκία δείχνει αρχικά ιατρική εξέταση, κατά την οποία ο ασθενής θα πρέπει να καθορίζεται από το βάρος και δείκτη μάζας σώματος. Επιπλέον, πραγματοποίησε μια έρευνα που σας επιτρέπει να βρείτε έναν τρόπο ζωής του ασθενή: μάθετε για τη διατροφή και τη δίαιτα, εκτελεί τις σωματικές δραστηριότητες, κλπ Ταυτόχρονα αναγνωρίζεται ως φόντο της νόσου (που ο ασθενής ήταν άρρωστος και άρρωστος αυτή τη στιγμή) - θεωρείται το κύριο καθήκον του γιατρού ..

Αναλύσεις

Για να κάνετε μια διάγνωση, μπορεί να χρειαστείτε εξετάσεις αίματος - στο επίπεδο της ζάχαρης, των λιποπρωτεϊνών, των τριγλυκεριδίων και της χοληστερόλης.

Συσκευές διάγνωσης

Επιπλέον, διεξάγονται επίσης διαδραστικές διαγνωστικές διαδικασίες:

 • Υπερηχογράφημα.
 • MRI, καθώς και CT,
 • τη διαδικασία NMR.
 • ακτινογραφία ·
 • ΗΚΓ μαζί με ηχοκαρδιογραφία.

trusted-source[62], [63], [64], [65], [66], [67], [68], [69], [70], [71]

Θεραπεία νοσηρή παχυσαρκία

Για τη θεραπεία της νοσηρής παχυσαρκίας, είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε μια επιλεγμένη διατροφή, άσκηση και φαρμακευτική αγωγή. Πρέπει να σημειωθεί ότι το φάσμα των σύγχρονων φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας είναι μάλλον μικρό και όλα αυτά έχουν αντενδείξεις και παρενέργειες.

Φάρμακα

Η φαρμακευτική θεραπεία αποτελείται από φάρμακα με περιφερειακά, καθώς και κεντρικά αποτελέσματα. Η επιλογή του φαρμάκου γίνεται για κάθε ασθενή ξεχωριστά - για να ληφθούν υπόψη πιθανές αντενδείξεις και αποτελεσματικότητα.

Το φάρμακο Orlistat έχει περιφερειακό αποτέλεσμα. Αναστέλλει τις εντερικές λιπάσες, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της απορρόφησης λίπους. Ως αποτέλεσμα, το σώμα αρχίζει να στερείται ενέργειας, μειώνοντας έτσι το σωματικό βάρος. Επιπλέον, λόγω της μείωσης των FFA και μονογλυκερίδια στον εντερικό αυλό, απορρόφησης χοληστερόλης μειώνεται και η διαλυτότητά του - μειώσεις έτσι υπερχοληστερολαιμία. Το πλεονέκτημα του φαρμάκου είναι ότι επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς των κάθε ηλικιακή ομάδα, γιατί δρα μόνο στο έντερο χωρίς να επηρεάζει άλλα όργανα του συστήματος. Μεταξύ των ανεπιθύμητες ενέργειες - έχετε λιπαρό απαλλαγή συνοχή από τον πρωκτό, διαχωρισμού αερίων με μια μικρή ποσότητα της εκκένωσης, και εκτός από την άμεση αυτή παρόρμηση να αδειάσει το έντερο, αυξημένη πράξεις της αφόδευσης, ακράτεια κοπράνων, και στεατόρροια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο πόνος στο έντερο (παρόμοιο με τον κολικό) είναι πιθανός - αυτός είναι ο λόγος για την απόσυρση του φαρμάκου.

Η σιμπουραμίνη έχει κεντρική δράση - είναι ένας αναστολέας του OZSiN. Η φαρμακευτική αγωγή αντενδείκνυται με αναστολέα της ΜΑΟ λαμβάνουν και τα συστατικά της μισαλλοδοξίας μμ, βουλιμία ή ανορεξία. Επιπλέον, απαγορεύεται υποδοχής με ιστορικό νόσου του ασθενούς του καρδιαγγειακού συστήματος (όπως η καρδιακή ανεπάρκεια ή ισχαιμική καρδιακή νόσο, κυκλοφορικά προβλήματα, καρδιακές παθήσεις, ταχυκαρδία και αρρυθμία, και υπέρταση έως σοβαρή μορφή), διαταραχές των νεφρών ή του ήπατος, θυρεοτοξίκωση, προστατικού αδενώματος ή το γλαύκωμα. Αλλά η Sibutramine είναι το πιο αποτελεσματικό φάρμακο κατά της νοσηρής παχυσαρκίας (όταν συνδυάζεται με άλλες μεθόδους θεραπείας). Ορισμός μιας επαρκούς δόσης (10 mg ανά ημέρα με προοδευτική αύξηση έως και 15-20 mg (ατομικώς, ανάλογα με αισθήσεις του ασθενούς)) και η σωστή λήψη των φαρμάκων (1-2 δισκία το πρωί (μεταξύ 10: 00-11: 00 ώρες), ανεξάρτητα από το φαγητό) θα σας επιτρέψει να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το βάρος μειώνεται φυσικά, επειδή ο ασθενής αρχίζει να τρώει λιγότερο. Λόγω του γεγονότος ότι η sibutramine - ένα φάρμακο κεντρική δράση, και έχει κάποιες αντενδείξεις, συνιστάται να συνταγογραφούν μόνο οι ασθενείς που συμπεριελήφθησαν στη νεώτερη ηλικιακή ομάδα, και δεν έχουν σοβαρές συνοδά νοσήματα.

Το Meridia είναι ένα φάρμακο με κεντρικό αποτέλεσμα - η θεραπεία με αυτό πραγματοποιείται μόνο υπό την επίβλεψη ενός θεραπευτή ο οποίος θα λάβει υπόψη όλες τις πιθανές αντενδείξεις και περιορισμούς.

Το Xenical αποδυναμώνει τη διαδικασία απορρόφησης του λίπους στα έντερα, εμποδίζοντας έτσι την απορρόφηση της τροφής που εισέρχεται στο σώμα με τροφή (έως και 30%). Εξαιτίας αυτού, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η πιθανή παρενέργεια της λήψης του φαρμάκου θα είναι η διάρροια (σε ορισμένες περιπτώσεις αρκετά έντονη).

Βιταμίνες

Στην νοσηρή παχυσαρκία, οι ασθενείς έχουν συχνά ανεπάρκεια στο σώμα της βιταμίνης D.

Φυσιοθεραπευτική αγωγή

Από τις υπάρχουσες μεθόδους φυσιοθεραπείας για νοσηρή παχυσαρκία, χρησιμοποιούνται τα ακόλουθα:

 • bitemporal inductothermy;
 • μεταλλικά νερά.
 • η υδροθεραπεία, αλλά και η βαλνεοθεραπεία (στην περίπτωση αυτή, η επίδραση πραγματοποιείται από νευροθμηματικούς μηχανισμούς που προκαλούν αντανακλαστική επίδραση στο σώμα).
 • υδροξυτερθεμία;
 • διαδικασίες κολύμβησης πολλών τύπων: ξηρός αέρας (στη σάουνα) και επιπλέον υπέρυθρες (συχνά χρησιμοποιώντας την περιοχή βραχέων κυμάτων του UFI - περίπου 780-1400 nm) και ατμό.
 • επεξεργασία με λάσπη.

Εναλλακτική θεραπεία και θεραπεία με βότανα

Μεταξύ των μεθόδων εναλλακτικής θεραπείας της νοσηρής παχυσαρκίας:

 • χρησιμοποιήστε αφέψημα μαργάρου, φύλλα σημύδας, θυμάρι και λεύκα - προσθέστε το στο λουτρό με νερό, το οποίο στη συνέχεια παίρνετε (περίπου 20 λεπτά).
 • προετοιμάστε μια συλλογή βοτάνων που περιλαμβάνει τέτοια συστατικά - φύλλα σημύδας, βατόμουρα και μητέρα και μητέρα. Ένα μείγμα αυτών των συστατικών (1 κουταλιά της σούπας) πρέπει να προστεθεί σε βραστό νερό (1 ποτήρι) και να εγχυθεί για 1 ώρα. Πίνετε το βάμμα πρέπει να είναι το πρωί ή πριν από το δείπνο (φρέσκο).

trusted-source[72], [73], [74], [75], [76], [77], [78], [79], [80], [81], [82]

Σημείο μασάζ σε νοσηρή παχυσαρκία

Το Acupressure ή η acupressure είναι μια από τις παραδοσιακές μεθόδους της κινεζικής ιατρικής. Στο σώμα, υπάρχουν πολλά σημεία που επηρεάζουν την απώλεια βάρους - μπορούν να τονωθούν πατώντας με τα δάχτυλά σας. Αυτά τα σημεία βιοδραστικής βρίσκονται σε διαφορετικές περιοχές του σώματος. Το σωστά βρεθεί σημείο λόγω της πίεσης στο μασάζ θα βλάψει ελαφρώς, και αυτό είναι φυσιολογικό. Αλλά αν ο πόνος είναι πολύ ισχυρός, πρέπει να σταματήσετε αμέσως να τον πιέζετε.

Το πρώτο σημείο: η παχυσαρκία στους ανθρώπους αρχίζει συχνά λόγω της τακτικής υπερκατανάλωσης, επομένως πρέπει να τονωθεί το σημείο που είναι υπεύθυνο για το κέντρο κορεσμού. Βρίσκεται δίπλα στο αυτί. Για να καθορίσετε τη θέση του σημείου, μετακινήστε προς τα επάνω / κάτω με την κάτω γνάθο και ακολουθήστε με το δάχτυλό σας την ακριβή περιοχή κίνησης (όπου θα γίνει αισθητή η κίνηση της σιαγόνας και το επιθυμητό σημείο). Σε αυτό το μέρος πρέπει να πατήσετε και να κρατήσετε πατημένο για 2-3 λεπτά. Κάνετε αυτό το μασάζ πριν φάτε.

Το δεύτερο σημείο: Μερικές φορές η παχυσαρκία αναπτύσσεται εξαιτίας ενός εξασθενημένου πεπτικού συστήματος. Για να έχετε μια θετική επίδραση στο γαστρεντερικό σωλήνα, θα πρέπει να κάνετε μασάζ στο σημείο E-36 που βρίσκεται περίπου 4 δάχτυλα κάτω από την επιγονατίδα (δίπλα στην εξωτερική πλευρά της κνήμης). Για να το βρείτε, πρέπει να βάλετε μια παλάμη στο γόνατό σας. Ο δείκτης της, ο οποίος θα βρίσκεται στην εξωτερική επιφάνεια του ποδιού, θα βρίσκεται στην περιοχή του σημείου - υπάρχει μια μικρή κατάθλιψη. Πιέστε επάνω του θα πρέπει να είναι περίπου 15-30 δευτερόλεπτα. Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι αυτά τα σημεία πρέπει να διεγερθούν και στα δύο πόδια (για να αποφευχθεί η ανισορροπία στο σώμα). Η έκθεση σε έγκυο σε αυτό το σημείο αντενδείκνυται.

Τρίτο σημείο: ονομάζεται επίσης το σημείο 9 του μεσημβρινού του παγκρέατος με τη σπλήνα. Βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο E-36 - από αυτό πρέπει να μετακινήσετε τα δάχτυλά σας πιο κοντά στην εσωτερική πλευρά του ποδιού και να ανέβετε ελαφρώς υψηλότερα, στο γόνατο, μέχρι το σημείο με μια μικρή κατάθλιψη. Η τόνωση αυτού του χώρου προάγει τη ρύθμιση των διαδικασιών ανταλλαγής νερού, οι οποίες θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα με την έκκριση νερού από το σώμα.

Τέταρτο σημείο: είναι το σημείο του μεσημβρινού του παχέος εντέρου και βρίσκεται δίπλα στον αγκώνα - στην εσωτερική επιφάνεια της πτυχής του. Για να βρείτε αυτό το μέρος, πρέπει να μετακινήσετε το δάχτυλό σας κατά μήκος της πτυχής προς την κατεύθυνση της εσωτερικής επιφάνειας της άρθρωσης μέχρι τη στιγμή που αισθάνεστε μια κατάθλιψη. Όταν κάνετε ένα μασάζ, συνιστάται να κρατάτε το χέρι σας κοντά στον κορμό σας. Θα πρέπει πρώτα να κάνετε μασάζ με το αριστερό χέρι και στη συνέχεια το σωστό.

Χειρουργική θεραπεία

Υπάρχουν επίσης μέθοδοι χειρουργικής θεραπείας της νοσηρής παχυσαρκίας. Η μέθοδος είναι αρκετά ριζική, σας επιτρέπει να απαλλαγείτε από την παχυσαρκία αμέσως. Σήμερα, υπάρχουν πολλές διαφορετικές μέθοδοι διεξαγωγής της λειτουργίας - τόσο μη αναστρέψιμες όσο και αναστρέψιμες. Μεταξύ των πρώτων - μια τέτοια διαδικασία όπως χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης. Εκτός από αυτήν, υπάρχουν και άλλοι τρόποι - επίδεσμος στομάχου, γαστροπροπλαστική μανικιού και, επιπλέον, λιποαναρρόφηση της κοιλίας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η λειτουργία δεν επιτρέπεται να πραγματοποιηθεί εάν ο ασθενής είναι εξάρτηση από το ναρκωτικό ή τοξικομανία ή κατάχρηση οινοπνευματωδών ποτών.

Διατροφή και διατροφή για νοσηρή παχυσαρκία

Η κύρια αρχή της δίαιτας χαμηλών θερμίδων είναι η ανάγκη δημιουργίας μιας τέτοιας διατροφής, στην οποία ένα άτομο μπορεί να είναι κορεσμένο με τρόφιμα χαμηλών θερμίδων, τα οποία επιπλέον θα είναι χρήσιμα για το σώμα. Ο αριθμός των θερμίδων που χρειάζεται ένα άτομο ημερησίως είναι περίπου 1600. Ταυτόχρονα, η διατροφή δεν πρέπει να περιέχει πολλά υγρά, ζάχαρη και αλάτι, καθώς και προϊόντα αλευριού (και το ψωμί).

Το μενού με αυτή τη δίαιτα πρέπει να μοιάζει με αυτό:

 • Για πρωινό, ένα μικρό μέρος του χωρίς λιπαρά τυρί cottage και 1 μήλο?
 • Για μεσημεριανό γεύμα, η σούπα που παρασκευάζεται σε ζωμό κρέατος, στην οποία μπορεί να υπάρχει κάποιο κρέας, και επιπλέον κονσέρβες πράσινα μπιζέλια και μη ζαχαρούχο μήλο μούρων.
 • Για το δείπνο, ένα καρότο και ένα αφέψημα από γοητευμένους γοφούς.
 • Ως αργά δείπνο μπορείτε να πιείτε κεφίρ (1 ποτήρι).

Επιτρέπεται η αύξηση του αριθμού των γευμάτων για να ικανοποιηθεί η αίσθηση της πείνας. Αλλά αυτό θα μειώσει ελαφρώς την ποσότητα φαγητού που καταναλώνεται. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να τηρείτε μια τέτοια δίαιτα:

 • Το πρώτο μέρος του πρωινού (νωρίς) είναι το αυγό τηγανισμένο σε ηλιέλαιο, καθώς και μια απλή σαλάτα χωρίς ανεφοδιασμό καφέ και καφέ.
 • Το δεύτερο μέρος του πρωινού (αργά) είναι λίγο βραστό κουνουπίδι.
 • Στο μεσημεριανό γεύμα μπορείτε να φάτε ένα πιάτο πράσινης σούπας λάχανου, καθώς και 2 μήλα.
 • Σε ένα πρώιμο δείπνο σας επιτρέπεται να φάτε τυρί cottage και να το πίνετε με τριαντάφυλλο ισχίο?
 • Για αργά δείπνο, πίνετε κεφίρ (1 ποτήρι).

Με μια τέτοια δίαιτα χαμηλών θερμίδων, είναι απαραίτητο να κανονίσουμε τις λεγόμενες "ημέρες εκφόρτωσης". Θα πρέπει να συμβεί μία φορά την εβδομάδα. Σε αυτές τις μέρες συνιστάται να τρώτε ως εξής:

 • Ημέρα γάλακτος - ποτό κέφι ή γάλα μετά από κάθε 2 ώρες.
 • Ημέρα για τα λαχανικά - για μια μέρα για να φάει περίπου 1 κιλό του ίδιου τύπου λαχανικών (κατ 'ανάγκη ωμά) - όπως καρότα, λάχανο, ντομάτες, κ.λπ.
 • Τηγανητό ημέρας - χρησιμοποιήστε το τυρί cottage (0,5 kg), μαζί με τον καφέ και την ξινή κρέμα (εναλλασσόμενο με αφέψημα των τριαντάφυλλων).
 • Ημέρα μήλων - υπάρχουν φρέσκα μήλα (σε ποσότητα 1-1,5 κιλά), περίπου τα ίδια μερίδια καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας.
 • Ημέρα του κρέατος - μέσα σε μια μέρα επιτρέπεται να φάει λίγο βραστό κρέας (περίπου 300 g), γεμίζοντας το με ένα πιάτο λαχανικών και επίσης να πιείτε τσάι από τριαντάφυλλο σκύλου και καφέ.

Πρόληψη

Μεταξύ των μεθόδων πρόληψης κατά της παχυσαρκίας είναι οι ακόλουθες:

 • παρατηρήστε μια ισορροπημένη, αλλά και χρήσιμη για τη διατροφή του σώματος.
 • αφαιρέστε από τη διατροφή επιβλαβή τρόφιμα - όπως σάντουιτς, τσιπ, σόδα, κλπ.?
 • να οδηγήσει έναν κινητό τρόπο ζωής, να πάει για αθλήματα?
 • ελέγχετε το βάρος σας.

trusted-source[83], [84], [85], [86], [87], [88], [89], [90], [91], [92], [93]

Πρόβλεψη

Η παθολογική παχυσαρκία έχει συχνά πολύ δυσμενή πρόγνωση. Σε γενικές γραμμές, οι παχύσαρκοι ασθενείς πεθαίνουν νωρίτερα από τους ανθρώπους με φυσιολογικό βάρος. Μεταξύ των κύριων αιτίες θανάτου εκκρίνουν μια πιθανή εγκεφαλική αιμορραγία, καρδιακή ανεπάρκεια, επιπλοκές των χολολίθων ασθένεια, έμφραγμα του μυοκαρδίου, croupous μορφή πνευμονίας και άλλων λοιμώξεων, και εκτός από τη χειρουργική επέμβαση και ούτω καθεξής.

Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η ασθένεια εξελίσσεται, και τη σοβαρότητα των επιπλοκών και ο κίνδυνος της ανάπτυξης τους αυξήθηκε σε αναλογία με αυξανόμενες ποσότητες λίπους, την κατανομή τους σε όλο το σώμα, καθώς και απόλυτη μυϊκή μάζα. Μετά την απώλεια βάρους, η πλειοψηφία των ασθενών για τα επόμενα 5 χρόνια, επέστρεψε στο βάρος που είχε πριν από τη θεραπεία, έτσι ώστε να μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι η παχυσαρκία απαιτεί προγράμματος παρακολούθησης της ζωής, όπως και με κάθε άλλη χρόνιες παθήσεις.

trusted-source[94], [95], [96], [97], [98], [99], [100]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.