^

Υγεία

Φαρυγκοσκόπηση

, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 23.11.2021
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Η τυπική διαδικασία για την εξέταση του φάρυγγα - φαρυγγοσκόπηση - πραγματοποιείται από έναν ωτορινολαρυγγολόγο για τον προσδιορισμό της κατάστασής του και τη διάγνωση ασθενειών.

Τύποι φαρυγκοσκόπησης

Ανάλογα με τον εντοπισμό της εξέτασης των τμημάτων του  φάρυγγα  - άνω (ρινική), μεσαία (στοματική) ή κάτω (λάρυγγα) - υπάρχουν τύποι φαρυγοσκόπησης.

Η στοματοφαρυγγοσκόπηση, η ανώτερη φαρυγκοσκόπηση ή η μεσοφαρυγγοσκόπηση περιλαμβάνει την εξέταση του στοματικού μέρους - του στοματοφάρυγγα.

Η εξέταση του ρινικού τμήματος (ρινοφάρυγγας) και των περιφερικών του τμημάτων ονομάζεται επιφαρυγγοσκόπηση ή οπίσθια ρινοσκόπηση, η οποία μπορεί να είναι έμμεση και ευθεία.

Με υποφαρυγγοσκόπηση (που ονομάζεται έμμεση λαρυγγοσκόπηση), εξετάζεται το κάτω μέρος του φάρυγγα - ο υποφάρυγγος, δηλαδή ο λάρυγγας -.

Σήμερα, η φαρυκοσκόπηση εκτελείται επίσης χρησιμοποιώντας ένα φαρυνοσκόπιο, το οποίο είναι μια ηλεκτρονική συσκευή οπτικών ινών εξοπλισμένη με κάμερα που μεταδίδει μια εικόνα σε μια οθόνη. Η σύγχρονη ενδοσκοπική φαρυκοσκόπηση επιτρέπει την εξέταση όλων των τμημάτων του φάρυγγα και του άνω μέρους της αναπνευστικής οδού. Για παράδειγμα, η εφαρμογή του σάς επιτρέπει να ανακαλύψετε τις ανατομικές αιτίες του ροχαλητού και της  αποφρακτικής άπνοιας ύπνου  και να αποφασίσετε πώς να απαλλαγείτε από αυτό το πρόβλημα.

Ενδείξεις για τη διαδικασία

Η φαρυγκοσκόπηση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της  μελέτης του φάρυγγα και οι ενδείξεις για τη συμπεριφορά της μπορεί να είναι παράπονα: εφίδρωση και πονόλαιμος (επιδεινωμένος κατά την κατάποση). αίσθημα εξογκώματος (ξένο σώμα) στο λαιμό και δυσκολία στην κατάποση. βραχνάδα ή ρινικότητα ξηρότητα και καύση στον ρινοφάρυγγα. δυσκολία στην αναπνοή μέσω της μύτης.

Στις ίδιες περιπτώσεις, καθώς και σε οξείες αναπνευστικές παθήσεις και οξείες αναπνευστικές ιογενείς λοιμώξεις, η φαρυκοσκόπηση πραγματοποιείται στο παιδί.

Η παρουσία των αναφερόμενων συμπτωμάτων είναι χαρακτηριστική πολλών οξέων και  χρόνιων παθήσεων του φάρυγγα και είναι αδύνατο να εξακριβωθεί η πραγματική αιτία των παραπόνων του ασθενούς χωρίς οπτική εξέταση.

Εάν υπάρχει υποψία ωτορινολαρυγγολογικής νόσου, η φαρυγκοσκόπηση αποκαλύπτει οξείες και χρόνιες φλεγμονώδεις διεργασίες στη βλεννογόνο μεμβράνη του φάρυγγα, καθώς και παθολογίες των αμυγδαλών, προβλήματα με τα φωνητικά κορδόνια, στένωση και νεοπλάσματα του λαρυγγοφάρυγγα. [1]

Παρασκευή

Δεν απαιτείται προετοιμασία πριν από την εκτέλεση μιας φαρυγγοσκόπησης.

Ποιος θα επικοινωνήσει;

Τεχνική φαρυκοσκόπηση

Ο πιο κοινός τύπος φαρυγγοσκόπησης που πραγματοποιείται από ωτορινολαρυγγολόγους, θεραπευτές και παιδίατρος είναι η στοματοφαρυγγοσκόπηση και η τεχνική για τη διεξαγωγή αυτής της εξέτασης είναι απλή.

Ο γιατρός χρειάζεται σπάτουλα φαρυκοσκόπησης και καλό φωτισμό. Οι γιατροί ENT χρησιμοποιούν τεχνητό φωτισμό και έναν ανακλαστήρα κεφαλής - έναν στρογγυλό καθρέφτη που αντανακλά το φως με μια τρύπα στο κέντρο.

Ο ασθενής θα πρέπει να ανοίξει το στόμα του πλατιά (και να αναπνέει μέσα από τη μύτη του), μετά την οποία ο γιατρός πιέζει το πίσω μέρος της γλώσσας προς τα κάτω με μια σπάτουλα και εξετάζει τα τοιχώματα του στοματοφάρυγγα, των υπερώων και των αμυγδαλών. Πιέζοντας την αψίδα του υπερώου αμυγδαλής (αμυγδαλή), ελέγχεται η παρουσία των περιεχομένων των κρύπτων της. Και για να αυξηθούν οι πλευρικές γλωσσικές-υπεργλωττικές πτυχές για καλύτερη οπτικοποίηση του φάρυγγα (είσοδος στον φάρυγγα), καθώς και για τον προσδιορισμό του βαθμού κινητικότητας του μαλακού ουρανίσκου, ζητείται από τον ασθενή να πει "ah-ah". [2]

Εάν ο ασθενής έχει αυξημένο αντανακλαστικό gag, το οπίσθιο φάρυγγα τοίχωμα ψεκάζεται με αναισθητικό σπρέι που περιέχει λιδοκαΐνη.

Κατά την εξέταση του ρινοφάρυγγα μέσω του στόματος - έμμεση επιφαρυγγοσκόπηση (οπίσθια ρινοσκόπηση) - χρησιμοποιήστε ρινοφαρυγγικούς καθρέφτες διαφόρων διαμέτρων, με μακρά λαβή και σπάτουλα. Επίσης, η εξέταση του ρινοφάρυγγα μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω της μύτης - με άμεση επιφαρυγγοσκόπηση χρησιμοποιώντας ένα εύκαμπτο ενδοσκόπιο, πριν από την εισαγωγή του οποίου ο ρινικός βλεννογόνος αντιμετωπίζεται με αναισθητικό διάλυμα. Με αυτόν τον τρόπο, πραγματοποιείται φαρυκοσκόπηση των αδενοειδών - η φαρυγγική (αδενοειδής) αμυγδαλή που βρίσκεται στο οπίσθιο τοίχωμα του ρινοφάρυγγα  .

Ο αλγόριθμος για τη διεξαγωγή της φαρυγγοσκόπησης του κάτω μέρους του φάρυγγα (υποφαρυγγοσκόπηση) είναι κάπως διαφορετικός από τους τύπους εξέτασης που έχουν ήδη αναφερθεί. Με έμμεση (καθρέφτη) υποφαρυγγοσκόπηση, χρησιμοποιείται ένας λαρυγγικός καθρέφτης και η εξέταση πραγματοποιείται με τη γλώσσα να βγαίνει από το στόμα, η οποία συγκρατείται και ελαφρώς τραβιέται προς τα εμπρός (χρησιμοποιώντας μια χαρτοπετσέτα γάζας, αυτό μπορεί να γίνει από γιατρό ή ενήλικα) υπομονετικος). Ο γιατρός εστιάζει το φως με τους μετωπικούς ανακλαστήρες και εισάγει τον λαρυγγικό καθρέφτη. Για την άμεση υποφαρυγγοσκόπηση, χρησιμοποιείται ένας καθρέφτης κατευθυνόμενου ωροσκοπίου. [3]

Φαρυγκοσκοπικά σημεία ορισμένων ασθενειών

Η φαρυγκοσκόπηση για τη  στηθάγχη (οξεία αμυγδαλίτιδα)  απεικονίζει τη βλεννογόνο μεμβράνη των τοιχωμάτων του μεσαίου τμήματος του φάρυγγα (που συχνά ονομάζεται λαιμός), της ουλώδους μήτρας και των αμυγδαλών.

Οι φαρυκοσκοπικές ενδείξεις καταρροϊκού πονόλαιμου περιλαμβάνουν: έντονη ερυθρότητα και διεύρυνση των αμυγδαλών υπερώου, πρήξιμο των τόξων, παρουσία εστιακών διηθημάτων ή ινώδους φιλμ στις αμυγδαλές.

Τα πιο χαρακτηριστικά φαρυκοσκοπικά σημάδια της θυλακοειδούς στηθάγχης: υπεραιμία και πρήξιμο των αμυγδαλών και καμάρες, αμυγδαλόστρωση και μαλακός ουρανίσκος. η παρουσία στις αμυγδαλές ενός μεγάλου αριθμού στρογγυλεμένου κιτρινωπού λευκού (το μέγεθος της κεφαλής του ταιριάσματος) που περιέχει λεμφοειδή θυλάκια.

Τα εμφανή φαρυκοσκοπικά σημάδια της δακρυϊκής αμυγδαλίτιδας εκδηλώνονται με τη μορφή της ίδιας υπεραιμίας και οιδήματος των αμυγδαλών, καθώς και με την παρουσία κιτρινωπός λευκής πλάκας σε αυτά και συσσώρευση πύου στα κενά τους (κρύπτες).

Οι φαρυκοσκοπικές ενδείξεις οξείας  φαρυγγίτιδας / επιδείνωση της χρόνιας φαρυγγίτιδας είναι έντονη υπεραιμία και οίδημα του φάρυγγα βλεννογόνου (συχνά αμυγδαλές, καμάρες και ραγοειδίτιδα) και ορώδης πλάκα στις αμυγδαλές.

Τα φαρυκοσκοπικά σημάδια ενός φαρυγγικού  αποστήματος  - συσσώρευση πύου στο φαρυγγικό χώρο στο επίπεδο των άνω και μεσαίων τμημάτων του φάρυγγα - μπορούν να απεικονιστούν ως εστιακή ερυθρότητα της βλεννογόνου μεμβράνης του οπίσθιου φάρυγγου τοιχώματος και της προεξοχής του. Όταν ένα οπισθοφαρυγγικό απόστημα εντοπίζεται στο επίπεδο του υποφάρυγγα, η διάγνωση πραγματοποιείται με ακτινογραφία ή CT του λαιμού.

Αντενδείξεις στη διαδικασία

Οι ειδικοί σημειώνουν τέτοιες αντενδείξεις σε αυτήν τη διαγνωστική διαδικασία όπως ανατομικές ανωμαλίες του φάρυγγα, επιληψία στο οξύ στάδιο, αιμορραγία στο λαιμό.

Επιπλοκές μετά τη διαδικασία

Συνήθως, δεν υπάρχουν συνέπειες και επιπλοκές μετά την εξέταση του λάρυγγα. Αλλά δεν αποκλείεται αλλεργία στην τοπική αναισθησία, καθώς και αντίδραση με τη μορφή ενός φλεγμονώδους αντανακλαστικού - εάν η σπάτουλα είχε εισαχθεί πολύ βαθιά και επηρέαζε τη ρίζα της γλώσσας που νευρώθηκε από το γλωσσοφαρυγγικό νεύρο.

Κριτικές

Οι ανασκοπήσεις των γιατρών και των ασθενών σχετικά με την φαρυγγοσκόπηση, ως ο κύριος αντικειμενικός τρόπος κλινικής έρευνας στην ωτορινολαρυγγολογία, επιβεβαιώνει τον σημαντικό ρόλο της στη διάγνωση διαφόρων ασθενειών.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.