^

Υγεία

Διατροφή με παρόξυνση της ουρικής αρθρίτιδας

, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 19.10.2021
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Το πιο σημαντικό θεραπευτικό μέτρο για την εξάλειψη της ουρικής αρθρίτιδας είναι η σωστή διατροφή. Είναι εντελώς αδύνατο να απαλλαγείτε από την ασθένεια, αλλά μπορείτε να ανακουφίσετε τη γενική κατάσταση. Έτσι, με μια παρόξυνση της ουρικής αρθρίτιδας, χρησιμοποιείται μια ειδική διατροφή. Θα κάνει τις περιόδους ύφεσης μεγαλύτερες. Η τήρηση μιας συγκεκριμένης διατροφής είναι πολύ σημαντική, θα συμβάλει στη διατήρηση της καλής υγείας.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Η ουσία της διατροφής

Η ουρική αρθρίτιδα είναι μεταβολική νόσο. Η κατάσταση αυτή χαρακτηρίζεται από αύξηση του άλατος του ουρικού οξέος. Η κύρια ουσία μιας δίαιτας με επιδείνωση είναι η μείωση αυτού του επιπέδου. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση ειδικών προϊόντων. Η θεραπεία ουρικής αρθρίτιδας δεν είναι δυνατή, αλλά είναι πολύ πιθανό να μετριαστεί η κατάσταση του ασθενούς. Για αυτό, κατά τη διάρκεια των περιόδων επιδείνωσης, αξίζει να τρώτε με έναν ειδικό τρόπο.

Οι αρθρώσεις υποφέρουν πολύ από την ουρική αρθρίτιδα, επειδή περιέχουν πολλά άλατα. Οι αρθρώσεις των δακτύλων και των ποδιών είναι πιο επιρρεπείς σε αυτό. Γενικά, η νόσος επηρεάζει όλες τις αρθρώσεις στο δρόμο της. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ασθένεια είναι χρόνια. Η θεραπεία με φαρμακευτική αγωγή δεν είναι δυνατή. Ως εκ τούτου, αξίζει να δοθεί προσοχή στην σωστή διατροφή. Ο αποκλεισμός των προϊόντων που προκαλούν εναπόθεση αλάτων και η αύξηση του ουρικού οξέος θα διευκολύνει την κατάσταση του θύματος. Αυτός είναι ο σκοπός αυτής της δίαιτας.

Διατροφή με ουρική αρθρίτιδα κατά τη διάρκεια μιας παροξυσμού

Μια ειδική διατροφή συνταγογραφείται για την πρώτη εκδήλωση της νόσου. Πιο συχνά, η περίοδος επιδείνωσης παρατηρείται τη νύχτα. Η επίθεση είναι παρόμοια με την οξεία αρθρίτιδα. Τα κλινικά συμπτώματα αρχίζουν να αναπτύσσονται γρήγορα, φτάνοντας στο απόγειο του σε 6 ώρες. Έντονος πόνος γίνεται αισθητός στην πληγείσα άρθρωση. Συχνά υπάρχει οίδημα και ερυθρότητα. Μετά από 14 ημέρες, η επίθεση σταματά και το άτομο επιστρέφει στην κανονική ζωή. Το κύριο πράγμα κατά την περίοδο μιας παροξυσμού είναι να ξεκινήσει μια ειδική διατροφή που συνιστάται για ουρική αρθρίτιδα.

Η βασική αρχή της θεραπείας είναι η πρόληψη της εξέλιξης της νόσου. Για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητο να διαμορφωθεί ένας σωστός τρόπος ζωής για τον ασθενή. Συνιστάται να περιορίζεται η χρήση προϊόντων κρέατος, συμπεριλαμβανομένων των ζωμών. Κάτω από την απαγόρευση είναι τα παραπροϊόντα, τα θαλασσινά και τα φασόλια. Η δίαιτα πρέπει να εμπλουτίζεται με τη βέλτιστη ποσότητα υδατανθράκων και πρωτεϊνών γάλακτος. Το υγρό πρέπει να καταναλώνεται σε όγκο 2-3 λίτρων.

Η διατροφή συνταγογραφείται για 10-14 ημέρες. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη χρήση υγρών τροφίμων. Συνιστάται να προτιμάτε τα προϊόντα με ξινόγαλα. Δώστε προσοχή στο αδύναμο τσάι, τις σούπες λαχανικών, τους χυμούς και τα κομπόστα. Ιδιαίτερο πλεονέκτημα είναι η χρήση αλκαλικού μεταλλικού νερού.

Κατά τη διάρκεια της επιδείνωσης της πέψης παρατηρείται συχνά. Ως εκ τούτου, πρέπει να ακολουθήσετε μια διατροφική διατροφή. Όταν η ασθένεια αρχίζει να υποχωρεί, μπορείτε να προσθέσετε μια μικρή ποσότητα κρέατος και ψαριών στη διατροφή. Επιτρέπεται η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, λαχανικών, αυγών και φρούτων.

trusted-source[7]

Μενού διατροφής για ουρική αρθρίτιδα κατά τη διάρκεια μιας παροξυσμού

Η δίαιτα για την ουρική αρθρίτιδα κατά την έξαρση θα πρέπει να αποκλείει τροφή πλούσια σε πουρίνη. Ο περιορισμός της παραγωγής ουρικού οξέος θα μειώσει το σύνδρομο πόνου. Επομένως, κατά τη διάρκεια περιόδου παροξυσμού με ουρική αρθρίτιδα, είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε ένα συγκεκριμένο μενού διατροφής. Αναφέρεται σε αυτό το θέμα είναι αρκετά σοβαρό. Το φαγητό πρέπει να είναι κλασματικό, τουλάχιστον 4 φορές την ημέρα. Για να λιμοκτονηθεί σε κάθε περίπτωση είναι αδύνατο, θα προκαλέσει την παραγωγή ουρικού οξέος. Η διατροφική διατροφή είναι πολύ σημαντική, ακριβώς η ίδια με τη θεραπεία με φάρμακα.

Οι παραλλαγές του μενού βασίζονται σε κατάλογους επιτρεπόμενων και απαγορευμένων προϊόντων, μπορείτε να τα δημιουργήσετε μόνοι σας. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να απαλλαγείτε από μια επιδείνωση είναι να απομακρυνθείτε από το μενού διατροφής # 6. Πώς να τρώτε καλύτερα, αξίζει να διευκρινιστεί με τον επιβλέποντα γιατρό. Παρακάτω είναι μια κατά προσέγγιση δίαιτα για την ημέρα.

Για πρωινό είναι απαραίτητο να δίνετε προτίμηση στη λαχανική σαλάτα. Αραιώστε τα πάντα με μια πίτα φρούτων με κεχρί. Μπορείτε να φάτε ένα βραστό αυγό (να θυμάστε ότι μια εβδομάδα μπορούν να φάνε όχι περισσότερο από 3 κομμάτια). Για το δεύτερο πρωινό, πιείτε ένα ζωμό ενός σκύλου. Για το δείπνο είναι απαραίτητο να μαγειρεύουμε ζυμαρικά στο γάλα και να πίνουμε τα πάντα με το kissel. Το μεσημέρι θα έρθουν φρέσκα φρούτα. Δείπνο: κέικ τυριού χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, ρολά λάχανου από λαχανικά, καθώς και ελαφρύ τσάι.

Αυτό το μενού είναι κατά προσέγγιση. Δείχνει σαφώς τι μπορεί να είναι η διατροφή ημέρας. Φυσικά, μπορείτε να δημιουργήσετε μόνοι σας το μενού, ακολουθήστε όλες τις συστάσεις.

Διατροφικές συνταγές

Προετοιμασία νόστιμα πιάτα δεν είναι δύσκολο, γι 'αυτό δεν υπάρχει ανάγκη να έχουν ειδικές ικανότητες. Έτσι, μια δίαιτα μπορεί να περιλαμβάνει πολλές νόστιμες και απλές συνταγές. Θα πρέπει να ξεκινήσετε με σαλάτες λαχανικών.

  • Αριθμός συνταγής 1. Σαλάτα από αγγούρια. Είναι απαραίτητο να παίρνετε το κύριο συστατικό σε οποιαδήποτε ποσότητα, να το πλένετε και να το ψιλοκομίζετε. Στη συνέχεια προσθέτουμε αλάτι, προσθέτουμε τα φύλλα μαρουλιού και την εποχή με χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ξινή κρέμα ή κρέμα.
  • Αριθμός συνταγής 2. Βινεγκρέτ. Θα πρέπει να βράσουν πατάτες, τεύτλα και καρότα. Μετά την ψύξη των λαχανικών, τα κόβουμε σε κύβους. Προσθέστε στη σαλάτα ψιλοκομμένα μήλα, αγγούρια και φύλλα μαρουλιού. Όλα αυτά τα συστατικά αναμιγνύονται μαζί και γεμίζουν με ηλιέλαιο.
  • Αριθμός συνταγής 3. Σαλάτα καρότο με πράσινα μπιζέλια. Τα καρότα πρέπει να είναι αλεσμένα σε μια γερή κατάσταση με ένα τρίφτη. Στη συνέχεια, προστίθενται εδώ πράσινα και κονσερβοποιημένα μπιζέλια. Μπορείτε να περιποιηθείτε τη σαλάτα με χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ξινή κρέμα.

Οι σαλάτες είναι καλές, αλλά είναι επίσης απαραίτητο να ετοιμάσετε κάτι για το πρώτο πιάτο. Σε αυτό το στάδιο, πρόκειται για νόστιμες και απλές σούπες.

  • Αριθμός συνταγής 1. Πατάτα σούπα. Αρκεί να βράσουν τις πατάτες μέχρι να είναι έτοιμες και μετά σκουπίστε τους μέσω κόσκινων. Στην επιθυμητή κατάσταση, είναι διαζευγμένος με αφέψημα. Στη συνέχεια προστίθενται λευκή σάλτσα, αυγό και βούτυρο. Όλα αυτά βράζονται για αρκετά λεπτά. Σερβίρετε σούπα με χόρτα και ξινή κρέμα.
  • Αριθμός συνταγής 2. Σούπα γάλακτος με βότρυπα. Είναι απαραίτητο να βράσει βόλτα, όχι περισσότερο από 5 λεπτά, και στη συνέχεια να προσθέσετε σε το βραστό γάλα. Η σούπα μαγειρεύεται μέχρι να είναι έτοιμη για βότανα. Όταν όλα είναι έτοιμα, προσθέστε βούτυρο και ζάχαρη.

Υπάρχουν μερικές απλές και νόστιμες συνταγές των πλευρικών πιάτων, σάλτσες και επιδόρπια. Ο καθένας μπορεί να τα προετοιμάσει με ένα ελάχιστο σύνολο προϊόντων.

  • Αριθμός συνταγής 1. Πλιγούρι βρώμης με γάλα. Πρέπει να βράσετε το γάλα και να προσθέσετε πλιγούρι βρώμης. Στη συνέχεια προσθέστε αλάτι και ζάχαρη στη γεύση. Τα πάντα μαγειρεύονται πλήρως. Στο τέλος της διαδικασίας, μπορείτε να προσθέσετε λίγο βούτυρο.
  • Αριθμός συνταγής 2. Ομελέτα. Είναι απαραίτητο να αλέσετε το αλεύρι σε μια μικρή ποσότητα γάλακτος και να προσθέσετε στα χτυπημένα αυγά. Στη συνέχεια, όλα αυτά χύνεται σε δίσκο ψησίματος και μαγειρεύονται στο φούρνο.

  • Αριθμός συνταγής 3. Πρέπει να αναμίξετε το τυρί cottage με το αλεύρι, προσθέστε το αυγό εκεί. Όλα αυτά αναμιγνύονται με μια παχιά συνεκτικότητα και σχηματίζονται κέικ τυριού. Στη συνέχεια, πετάγονται σε αλεύρι και τηγανίζονται σε ένα τηγάνι και στις δύο πλευρές μέχρι να σχηματιστεί μια χρυσή κρούστα.
  • Αριθμός συνταγής 4. Λευκή σάλτσα. Είναι απαραίτητο να στεγνώσει το αλεύρι λίγο σε ένα τηγάνι σε μια σκιά κρέμας. Στη συνέχεια, συνδέστε το με το βούτυρο, ενώ συνεχώς ανακατεύετε τα πάντα. Προσθέστε τον ζεστό ζωμό στο μείγμα και μαγειρέψτε για 10 λεπτά.

Μαγειρεύοντας γρήγορα, εύκολα και νόστιμα μπορεί να το καθένα. Η ουρική αρθρίτιδα δεν είναι ετυμηγορία. Ακόμη και αυτή η ασθένεια σας επιτρέπει να τρώτε πολύ νόστιμα, χωρίς ισχυρούς περιορισμούς.

trusted-source[8], [9]

Τι μπορεί να καταναλωθεί με επιδείνωση της ουρικής αρθρίτιδας;

Η διατροφή θα πρέπει να είναι όχι μόνο φειδωλή, αλλά και χρήσιμη. Επομένως, τι μπορείτε να φάτε κατά τη διάρκεια περιόδων παροξυσμού. Πρέπει να δώσετε προσοχή στις χορτοφαγικές σούπες. Κατάλληλο μπορς, σούπα λάχανου, σούπα λαχανικών και πατάτας. Σε αυτά είναι δυνατή η προσθήκη δημητριακών. Επιτρέπεται να τρώνε άπαχο κρέας, μπορεί να είναι κοτόπουλο, κουνέλι και γαλοπούλα. Αραιώστε τη διατροφή μπορεί να είναι τα θαλασσινά, όπως καλαμάρια και γαρίδες.

Επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριών με χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ποικιλίες, αλλά όχι περισσότερο από 170 γραμμάρια ημερησίως έως και 3 φορές. Είναι απαραίτητο να δοθεί προσοχή στα γαλακτοκομικά προϊόντα, μπορεί να είναι ξινή γαλακτοκομικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων cottage τυρί και πιάτα από αυτό, επιτρέπεται να φάει ξινή κρέμα. Όσον αφορά το γάλα, θα πρέπει να είναι παρούσα, αλλά μόνο σε ένα μικρό ποσό.

Αυγά έως 3 τεμάχια την εβδομάδα. Τα ζυμαρικά και τα δημητριακά μπορούν να καταναλωθούν σε απεριόριστες ποσότητες. Προτιμήστε το λευκό λάχανο, τις πατάτες, τα καρότα, τα αγγούρια και τα κολοκυθάκια. Πρέπει να καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες. Με τη μορφή των εδεσμάτων, επιτρέπονται ξηροί καρποί και ξηροί καρποί. Μη σοκολατάκια, μαρμελάδα, marshmallows και παστίλιες, που εισέρχονται στη λίστα επιτρεπόμενων προϊόντων.

Το πλεόνασμα πουρίνης αφαιρεί από το σώμα χυμό αγγουριού. Μόνο ένα ποτήρι την ημέρα είναι αρκετό. Τα αλκαλικά μεταλλικά νερά έχουν παρόμοιο αποτέλεσμα. Συνιστάται να χρησιμοποιείτε μήλα με πράσινες ποικιλίες, φραγκοστάφυλο, οποιεσδήποτε μούρα, εκτός από τα σμέουρα. Μαύρο και άσπρο ψωμί, άνηθο και φυτικό έλαιο δεν απαγορεύονται.

Τι δεν μπορεί να καταναλωθεί με επιδείνωση της ουρικής αρθρίτιδας;

Τα απαγορευμένα προϊόντα δεν είναι τόσο λίγα. Η παραίτηση από αυτά για πολλούς ανθρώπους μπορεί να είναι ένα αφόρητο βάρος, αλλά είναι απλά απαραίτητο να διευκολυνθεί το κράτος να ακολουθήσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Έτσι από ό, τι είναι απαραίτητο να αρνηθεί και ότι είναι αδύνατο να φάει κατά τη διάρκεια μιας επιδείνωσης.

Το κρέας των νεαρών ζώων δεν συνιστάται. Κάτω από τις "κυρώσεις" πήρε ένα κολλώδες ζωμό, μαγειρεμένο από το κεφάλι, τα πόδια, κλπ. Σε γενικές γραμμές, κάτω από την απαγόρευση είναι σχεδόν όλα τα ζωμό, και όχι κατ 'ανάγκη κρέας. Ακόμη και ο ζωμός μανιταριών που χρησιμοποιείται δεν είναι απαραίτητο. Αρνηθείτε να έχετε από ζωμούς κρέατος και καπνιστά προϊόντα.

Οι λιπαρές ποικιλίες ψαριών μπορούν να καταστούν επιβλαβείς όταν επιδεινωθούν. Απαγορεύεται να τρώτε αλατισμένα και τηγανητά ψάρια, καθώς και κονσέρβες ψαριών. Τα ομαλά και αλμυρά τυριά περιλαμβάνονται στην ομάδα απαγόρευσης. Αυτό περιλαμβάνει επίσης διάφορα μπαχαρικά, όπως πιπέρι, μουστάρδα και χρένο. Δεν μπορείτε να γευτείτε το φαγητό με ξύδι και αλάτι.

Εξαιρούνται προϊόντα που είναι ικανά να συναρπάζουν το νευρικό σύστημα. Αυτά περιλαμβάνουν ισχυρό τσάι, καφέ και κακάο. Τα απορρίμματα πρέπει να προέρχονται από κέικ κρέμας, σοκολάτα και κέικ. Απλά, από όλα τα βαριά τρόφιμα. Αυτό περιλαμβάνει το χοιρινό και τα προϊόντα από αυτό. Είναι απαράδεκτο να πίνετε χυμούς με συντηρητικά, όσπρια και σταφύλια. Φυσικά, το αλκοόλ είναι υπό αυστηρή απαγόρευση.

Είναι απαραίτητο να περιορίσετε την κατανάλωση αλατιού, λουκάνικων, βραστό κρέας και ψάρια. Προτιμώνται τα πουλερικά, ο σολομός, η πέστροφα και το σκουμπρί. Περιορίστε τη χρήση τουρσιάλων, μαρινάδων, λαρδιού και δαμάσκηνων.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.