^

Ασβέστιο

, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 20.11.2021
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Το ασβέστιο (Ca) έχει σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος και είναι επίσης μέρος των οστών και των δοντιών. Μόνο το ασβέστιο επηρεάζει τη δύναμη των οστών και κατατίθεται στο σώμα μας καθ 'όλη τη ζωή. Τι άλλες χρήσιμες λειτουργίες εκτελούνται με ασβέστιο, τώρα θα μάθουμε.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Γενικά χαρακτηριστικά του ασβεστίου

Η ποσότητα του ασβεστίου στο σώμα μας είναι πολύ εύκολο να υπολογιστεί. Θα είναι περίπου 2% του συνολικού σωματικού βάρους, η οποία είναι περίπου 1000 - 1500 Περίπου 99% του τμήματος του οστού, οδοντίνη και σμάλτο στα δόντια, και το υπόλοιπο - στα νευρικά κύτταρα και των μαλακών ιστών.

Η ποσότητα ασβεστίου που απαιτείται ανά ημέρα

Την ημέρα, ένα άτομο χρειάζεται 800-1000 mg ασβεστίου. Εάν είστε άνω των 60 ετών ή είστε αθλητής, αυξήστε το ποσό αυτό στα 1200 mg.

Υπό ποιες συνθήκες αυξάνεται η ανάγκη για ασβέστιο;

Είναι γνωστό σε όλους ότι τα παιδιά από νεαρή ηλικία πρέπει να δώσουν πολλά τυρί cottage και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα και όλα αυτά επειδή σε νεαρή ηλικία η ανάγκη για ασβέστιο είναι πολύ υψηλή. Εάν το παιδί λάβει επαρκές ποσό αυτού του στοιχείου στην παιδική ηλικία, τότε θα είναι υγιές και δεν θα υπάρξουν προβλήματα με τα οστά.

Οι έγκυες γυναίκες και οι γυναίκες που θηλάζουν πρέπει επίσης να καταναλώνουν πολλά τρόφιμα κορεσμένα με ασβέστιο. Σε αυτό εξαρτάται η υγεία του μέλλοντος ή του ήδη υπάρχοντος παιδιού!

Οι αθλητές και τα άτομα με βαριές ιδρώτες συστήνουν επίσης την αύξηση της ημερήσιας δόσης ασβεστίου.

Χρήσιμο αποτέλεσμα του ασβεστίου στο σώμα

Το ασβέστιο είναι ένα υλικό για την κατασκευή δοντιών και οστών. Το αίμα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ασβέστιο, επειδή είναι μέρος αυτού. Το ιστό και το κυτταρικό υγρό έχουν επίσης στη σύνθεση τους ασβέστιο. Το ασβέστιο εμποδίζει την είσοδο στο σώμα ιών και ξένων σωμάτων, παίζει σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος.

Το ασβέστιο εμπλέκεται στη διαχείριση των λειτουργιών ορμόνης και είναι υπεύθυνη για την έκκριση της ινσουλίνης, το σώμα εμφανίζει αντι-αλλεργικές και αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες, παίρνει μέρος στη σύνθεση των νουκλεϊκών οξέων και των πρωτεϊνών στους μύες, αυξάνει την άμυνα του οργανισμού, συμμετέχει στην αποκατάσταση της ισορροπίας άλατος-νερού του σώματος.

Η αλκαλική επίδραση στην ισορροπία όξινης βάσης συμβαίνει επίσης με τη συμμετοχή του ασβεστίου. Το ασβέστιο πρέπει απαραίτητα να υπάρχει στο σώμα στο σωστό ποσό για τη μετάδοση νευρικών ερεθισμάτων, να διατηρεί την καρδιά, τις συσπάσεις των μυών, να προσαρμόζει τη σταθερότητα του νευρικού συστήματος. Αποθηκεύει ασβέστιο σε μακρά σωληνοειδή κόκαλα.

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι αν το ασβέστιο τροφοδοτείται στο σώμα άσχημα, ο ίδιος χρησιμοποιεί το αποθηκευμένο ασβέστιο για τις "ανάγκες" του αίματος. Με τη βοήθεια της παραθυρεοειδούς ορμόνης, ο φωσφόρος και το ασβέστιο μεταφέρονται στο αίμα από τον οστικό ιστό. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο τα οστά θυσιάζονται για χάρη της ευημερίας του αίματος!

Τη δυνατότητα πέψης του ασβεστίου από το σώμα

Το ασβέστιο είναι ένα ανυπόστατο στοιχείο, οπότε δεν είναι πολύ εύκολο να παρασχεθεί στο σώμα το σωστό ποσό ασβεστίου. Για παράδειγμα, τα δημητριακά, η εσπεριδοειδής και το σπανάκι περιέχουν συγκεκριμένες ουσίες που παρεμβαίνουν στην απορρόφηση του ασβεστίου. Το ασβέστιο μπορεί να απορροφηθεί, πρώτα να υποβληθεί σε θεραπεία με υδροχλωρικό οξύ στο στομάχι και στη συνέχεια να υποβληθεί σε χολή, έτσι ώστε τα άλατα ασβεστίου να μετατραπούν σε εύπεπτες ουσίες.

Προκειμένου να μην μειωθεί η αφομοίωση του ασβεστίου, δεν πρέπει να τρώτε ταυτόχρονα γλυκά και κορεσμένους υδατάνθρακες, καθώς προκαλούν την απελευθέρωση αλκαλικών γαστρικών υγρών και εμποδίζουν το υδροχλωρικό οξύ να επεξεργάζεται ασβέστιο.

Από την άλλη πλευρά, η υπερβολική περιεκτικότητα σε μαγνήσιο (Mg) και φωσφόρου (P) στο σώμα εμποδίζει την επεξεργασία του ασβεστίου. Το σημείο είναι ότι ο φώσφορος (Ρ) εισέρχεται σε μια χημική αντίδραση με ασβέστιο και σχηματίζει ένα άλας το οποίο δεν μπορεί να διαλυθεί ακόμη και σε οξύ.

Το ασβέστιο απορροφάται καλά από τα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς περιέχουν λακτόζη - ζάχαρη γάλακτος. Αυτός υπό την επίδραση της μικροχλωρίδας του εντέρου μετατρέπεται σε γαλακτικό οξύ και διαλύει ασβέστιο. Οποιαδήποτε αμινοξέα ή ακόμη και κιτρικό οξύ σχηματίζεται μαζί με ασβεστώδεις ουσίες που διαλύονται εύκολα.

Τα λίπη συμβάλλουν επίσης στην καλή απορρόφηση του ασβεστίου. Αλλά πρέπει να υπάρχει ένα ορισμένο ποσό. Με την έλλειψη λίπους για την επεξεργασία του ασβεστίου, τα λιπαρά οξέα δεν επαρκούν και αν υπάρχει υπερβολικό λίπος, τα χολικά οξέα δεν επαρκούν. Η αναλογία ασβεστίου και λίπους πρέπει να είναι 1: 100. Έτσι, θα σερβιριστεί με κρέμα, για παράδειγμα, 10% λίπος.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι έγκυες γυναίκες απορροφούν το ασβέστιο πολύ καλύτερα από αυτές. Ποιος δεν περιμένει το παιδί.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19]

Σημάδια έλλειψης ασβεστίου στο σώμα

Σημάδια έλλειψης ασβεστίου στο σώμα

Με έλλειψη ασβεστίου στους ανθρώπους, παρατηρείται επιβράδυνση στην ανάπτυξη, αύξηση της νευρικής διεγερσιμότητας. Αυτοί οι άνθρωποι υποφέρουν από αϋπνία, μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα άκρα, πόνο στις αρθρώσεις και από την ευθραυστότητα των νυχιών. Έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, υπερεκτίμηση κατωφλίου πόνου, γρήγορο καρδιακό ρυθμό. Ένα από τα σημάδια της ανεπάρκειας ασβεστίου είναι η λαχτάρα για την κατανάλωση κιμωλίας.

Στις γυναίκες με έλλειψη ασβεστίου, υπάρχει συχνή άφθονη έμμηνος ρύση.

Τα παιδιά με ανεπάρκεια ασβεστίου μπορούν να αναπτύξουν ραχίτιδα, και σε ενήλικες - εύθραυστα οστά και οστεοπόρωση. Με μια μικρή ποσότητα ασβεστίου στο αίμα, μπορεί να διαταραχθεί η μυϊκή συστολή: συμβαίνουν σπασμοί και σπασμοί.

Σε άτομα με ανεπαρκή επίπεδα ασβεστίου, η διάθεση μπορεί να επιδεινωθεί απότομα. Ένα τέτοιο πρόσωπο γίνεται νευρικό, μπορεί να είναι άρρωστο, η όρεξη μπορεί να επιδεινωθεί.

Σημάδια υπερβολικής κατανάλωσης ασβεστίου

Η υπέρβαση του ασβεστίου μπορεί να συμβεί όταν λαμβάνετε υπερβολικά μεγάλες δόσεις ασβεστίου ταυτόχρονα με τη βιταμίνη D. Μπορεί επίσης να συμβεί εάν ένα άτομο για μεγάλο χρονικό διάστημα καταναλώνει αποκλειστικά γαλακτοκομικά προϊόντα. Η περίσσεια ασβεστίου μπορεί να κατακαθίσει στα όργανα, στους μύες και στους τοίχους των αγγείων. Με την υπερβολική χορήγηση ασβεστίου και βιταμίνης D στο αίμα, μπορεί να υπάρξει ισχυρή χαλάρωση του μυϊκού ιστού. Ένα άτομο μπορεί να πέσει σε κώμα ή σε ένα ληθαργικό όνειρο.

Τι επηρεάζει την περιεκτικότητα σε ασβέστιο των τροφίμων;

Μια σημαντική ποσότητα ασβεστίου μπορεί να χαθεί κατά την προετοιμασία τυρί cottage, έτσι είναι συχνά ειδικά κορεσμένο με ασβέστιο.

Αιτίες ανεπάρκειας ασβεστίου

Εάν δεν υπάρχει αρκετή λακτόζη στο στομάχι - ένα ένζυμο που επεξεργάζεται το γάλα, η πέψη του ασβεστίου μπορεί να υπονομευθεί. 10 ημέρες πριν από την έναρξη της εμμήνου ρύσεως, το επίπεδο ασβεστίου μειώνεται απότομα. Κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, αυτό οδηγεί σε συσπάσεις της μήτρας, που προκαλούν οδυνηρές αισθήσεις. Όταν ταΐζετε αποκλειστικά φυτικά τρόφιμα, η βιταμίνη D ουσιαστικά δεν εισέρχεται στο σώμα, από την οποία μειώνεται η αφομοίωση του ασβεστίου.

trusted-source[20], [21], [22], [23], [24], [25]

Προϊόντα που περιέχουν ασβέστιο

Όλα τα προϊόντα γάλακτος περιέχουν ασβέστιο. Κάποιοι περισσότεροι, άλλοι λιγότερο. Τα τυριά μπορούν να περιέχουν έως και 1000 mg ασβεστίου. Έτσι, τα επεξεργασμένα τυριά περιέχουν 860-1006 mg ασβεστίου, τυρί cottage - 164 mg, τυρί - 630 mg. Η ξινή κρέμα είναι πολύ χρήσιμη για το σώμα, επειδή περιέχει 90-120 mg ασβεστίου και η αγαπημένη μας κτυπημένη κρέμα είναι 86 mg. Μια ποικιλία καρπών με κέλυφος μπορεί να περιέχει από 100 έως 250 mg ασβεστίου, έτσι οι λάτρεις του "καρύδι στην μπύρα" δεν θα υποφέρουν από την ευθραυστότητα των οστών.

Τα συνηθισμένα πλιγούρια βρώμης περιέχουν έως και 170 mg ασβεστίου, και εάν υπάρχει κάθε πρωί, τότε συνολικά με άλλα τρόφιμα θα παρέχει πλήρως το ασβέστιο στο σώμα σας.

Η αλληλεπίδραση του ασβεστίου με άλλα στοιχεία 

Όταν παίρνετε φάρμακα, όπως το ανθρακικό ασβέστιο, με τα τρόφιμα, η απορρόφηση του θειικού σιδήρου είναι μειωμένη. Αν παίρνετε ανθρακικό ασβέστιο ακόμη και σε μεγάλες ποσότητες με άδειο στομάχι, τότε ο σίδηρος (Fe) απορροφάται τέλεια. Μια καλή πρόσληψη ασβεστίου βοηθά στη λήψη βιταμίνης D.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.