^
A
A
A

Τι μπορεί να κάνει ένα παιδί 4-6 μήνες;

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Σε αυτή την ηλικία, το παιδί έχει ήδη αυτοπεποίθηση "χειραγωγεί" το κεφάλι του. Έχει ήδη την κρατήσει για πολύ καιρό, ξαπλωμένη στο στομάχι του, και στη θέση του στην πλάτη του, ανυψώνει εύκολα το κεφάλι του και το αναποδογυρίζει ευχαρίστως, παρατηρώντας τι συμβαίνει γύρω. Του αρέσει να κοιτάζει τα χέρια του, να διαζυγιάζει και να τα μειώνει.

Εάν το βάζετε κάθετα στα πόδια, θα τα λυγίσει και θα τα ξεπεράσεις - χορεύεις. Ειδικά του αρέσει να το κάνει με τη μουσική.

Τον τέταρτο μήνα το παιδί προσπαθεί να «κολυμπήσει», ξαπλωμένο στο στομάχι του. Μπορεί να φαίνεται ότι προσπαθεί να "κολυμπήσει" με μια ανίχνευση. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια προσπάθεια ανίχνευσης, η οποία δεν λειτουργεί πολύ καλά γι 'αυτόν. Σκύβει, δυστυχώς mumbles και ακόμα κραυγές γιατί δεν πετυχαίνει.

Το μωρό μπορεί ήδη να φυτευτεί, αλλά μόνο με στήριξη, και μόλις ρίξετε ένα χέρι, πέφτει στο πλάι. Και δεν χρειάζεται να καθίσει ακόμα - η σπονδυλική στήλη δεν έχει ακόμη ανακάμψει. Επομένως, χρησιμοποιήστε αυτήν την κίνηση μόνο ως εκπαιδευτικό - τραβήξτε το από τις λαβές έτσι ώστε να κάθεται και στη συνέχεια αφήστε το να πάει λέγοντας: "Boo!" (ή κάτι τέτοιο). Θα είναι ένα παιχνίδι, και μια ανεπιτυχής προσπάθεια να καθίσει δεν θα ανατρέψει το μωρό πάρα πολύ.

Σε αυτή την ηλικία το παιδί μπορεί ήδη να αρπάξει το παιχνίδι, να το κρατήσει σφιχτό και να οδηγήσει, αλλά στη συνέχεια το απελευθερώνει. Τη ακολουθεί με χαρά, αλλά όχι για πολύ.

Το παιδί έχει ήδη καλύπτεται αντικείμενα μάτι σε απόσταση 20-30 cm κινήσεις του συντονίζονται μάτι πάνω, και αν οι «επιπλέουν» φωτεινά αντικείμενα κοντά του, βλέπει τους δούμε σε όλες τις κατευθύνσεις. Πάνω, κάτω, πλαγίως.

Εάν, παίζοντας, γαργαλάζοντας το μωρό, δεν χαμογελάει πλέον απλά σε σας, αλλά γελάει. Αυτός είναι ένας δείκτης της κοινωνικής του ανάπτυξης. Του αρέσει ιδιαίτερα όταν επικοινωνείτε μαζί του. Χαμογελάει, γκρίνια, εκφωνεί μεμονωμένους ήχους. Απολαμβάνει ήδη το δικό του "τραγούδι" και επαναλαμβάνει τους φωνητικούς συνδυασμούς του ξανά και ξανά. Επίσης δείχνει ενδιαφέρον για μουσικούς ήχους, προτιμώντας πιο μελωδικούς.

Μέχρι τον πέμπτο μήνα της δραστηριότητας του βρέφους αυξάνεται. Μπορεί να ανυψώσει το κεφάλι επάνω, ξαπλωμένο στο στομάχι του, ανυψώνει τις λαβές και τα πόδια, αγκαλιάζοντας την πλάτη. Εάν του δώσετε στήριξη στα πόδια σας, απομακρύνεται από αυτήν και προσπαθεί να σέρνει. Και αν ξαπλώνει το κεφάλι του σε μια άλλη υποστήριξη, καμάρες, σηκώνει τον κώλο του και κάνει μια «γέφυρα». Μπορεί ήδη να τραβήξει τα πόδια στο στόμα του και χάλια του δάχτυλα των ποδιών.

Το παιδί κινείται τόσο ενεργά σε μια επίπεδη επιφάνεια που αφήνει τον εαυτό του μόνο στο μεταβαλλόμενο τραπέζι, στον καναπέ ή στο κρεβάτι είναι επικίνδυνο!

Σε ηλικία έξι μηνών, μπορεί να βγει από το δωμάτιό σας με πλαστικό τρόπο αν τον αφήσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μπορεί ήδη να καθίσει πλήρως. Σε αυτή την περίπτωση, η πλάτη δεν λυγίζει - είναι ομοιόμορφη. Εάν η πλάτη είναι στρογγυλή, τότε είναι πολύ νωρίς γι 'αυτόν. Συμβουλευτείτε έναν παιδίατρο: το παιδί έχει ραχίτιδα;

Σε αυτή την ηλικία το παιδί μπορεί να σταθεί ακόμη και με τη βοήθειά σας. Του αρέσει να καλαμάρει στα χέρια σας και δείχνει μια αξιοζήλευτη αντοχή, συνεχώς άλμα, και αν είστε ήδη κουρασμένος, είναι θυμωμένος και σε κάνει να τον βοηθήσει να πηδά ξανά και ξανά.

Μπορεί ακόμη να περπατήσει με τη βοήθειά σας αν τον κρατάτε δίπλα από τις δύο λαβές που ανεβαίνουν. Αλλά θυμηθείτε ότι οι μύες και οι σύνδεσμοί του δεν είναι ακόμα έτοιμοι για περπάτημα, έτσι δεν μπορείτε να τον αφήσετε να περπατήσει πολύ. Όντας στο παχνί, το μωρό προσπαθεί να σηκωθεί, κρατώντας τα κλαδιά. Έχει ήδη κουραστεί να κάθεται στο παχνί του και από καιρό σε καιρό σας καλεί να τον πάρετε στην αγκαλιά του και να απελευθερωθείτε στη "βούληση".

Αλλά, απελευθερώνοντας το στο "θα", διατρέχετε τον κίνδυνο. Κατ 'αρχάς, κινείται γύρω από το δωμάτιο, το παιδί μπορεί να χτυπήσει ή να πέσει. Δεύτερον, θα χάσει όλα τα στοιχεία που μπορεί να πάρει. Έχει ήδη αρκετές κινητικές δεξιότητες και σκέψεις για να ανοίξει όλες τις πόρτες και τα συρτάρια, ειδικά αν ανοίγουν εύκολα. Έτσι, αφού μπείτε στο δωμάτιο μετά την "αναζήτηση" που πραγματοποίησε το μωρό σας, μπορείτε απλά να μην το αναγνωρίσετε! Αλλά το πιο επικίνδυνο πράγμα, τραβώντας το τραπεζομάντιλο ή τα καλώδια, μπορεί να πετάξει τα αντικείμενα στο τραπέζι: μια λυχνία γραφείου, ένα βάζο ή ακόμα και μια τηλεόραση. Και τώρα φανταστείτε τι θα συμβεί αν ένα από τα αναφερόμενα αντικείμενα πέσει στο κεφάλι του! Ένας άλλος κίνδυνος είναι ότι το παιδί μπορεί να φτάσει στο κουτί όπου κρατάτε το φάρμακο. Για να αποφύγετε προβλήματα, πάρτε το φάρμακο μακριά (υψηλότερα)! Εκπαιδεύστε το μωρό, εξηγώντας σε αυτόν ότι η αναρρίχηση σε ντουλάπια δεν μπορεί, σε αυτή την ηλικία είναι άχρηστη. Επομένως, βεβαιωθείτε ότι αυτά τα θυρίδες δεν ανοίγουν και μην αφήνετε το μωρό σας χωρίς επιτήρηση. Αυτό θα σας βοηθήσει να σκεπάσετε το "καγκουρό", για το οποίο έχουμε ήδη μιλήσει. Βάλτε το παιδί στην πλάτη του ή στο στήθος του (όπως θα είστε πιο άνετα) και, επικοινωνώντας μαζί του, ήρεμα κάνουν την επιχείρησή τους.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.