^
A
A
A

Συμπτώματα και θεραπεία της γρίπης σε σκύλους

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Υπάρχουν πολλά ιικά και βακτηριακά αίτια βήχα σε σκύλους. Ο ιός της γρίπης σκύλου είναι ένας από τους ιούς που προκαλούν βήχα σε σκύλους. Πρόκειται για μια πολύ μεταδοτική αναπνευστική ασθένεια που πλήττει χιλιάδες σκυλιά κάθε χρόνο. Επειδή ο ιός της γρίπης των σκύλων είναι ένας αρκετά νέος ιός, τα περισσότερα σκυλιά με αυτό δεν έχουν βρεθεί ακόμα. Σε αυτή τη μόλυνση σκύλοι οποιασδήποτε ηλικίας, φυλής και με οποιαδήποτε κατάσταση εμβολίου είναι ευαίσθητοι.

Πώς μπορεί το σκυλί μου να μολυνθεί από τον ιό της γρίπης σκύλου;

Ο ιός της γρίπης σκύλου μεταδίδεται εύκολα από έναν σκύλο στον άλλο, συνδυάζοντας σταγονίδια αεροζόλ και άμεση επαφή με αναπνευστικές εκκρίσεις. Ο ιός δεν ζει στο περιβάλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα, επομένως τα σκυλιά είναι συχνότερα μολυσμένα με αυτόν τον ιό, σε στενή επαφή με μολυσμένα σκυλιά.

Ποια σκυλιά είναι πιο πιθανό να μολυνθούν από τον ιό της γρίπης σκύλου;

Οποιοσδήποτε σκύλος που αλληλεπιδρά με μεγάλο αριθμό σκύλων έχει αυξημένο κίνδυνο να προσβληθεί από έναν ιό γρίπης σκύλου. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει εμβόλιο που να προστατεύει το σκυλί από αυτόν τον ιό.

Ποια είναι τα κοινά συμπτώματα μόλυνσης από τον ιό της γρίπης σκύλου;

Αν και τα περισσότερα σκυλιά αναπτύσσουν τυπικά αναπνευστικά συμπτώματα, ένα μικρό ποσοστό αυτών αναπτύσσει σοβαρή μορφή της νόσου. Τα συμπτώματα της λοίμωξης από τον ιό της γρίπης σκύλου περιλαμβάνουν:

 • Βήχας
 • φτέρνισμα
 • Μεταβλητή αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος
 • Διαφανής απόρριψη από τη μύτη, η οποία στη συνέχεια μετατρέπεται σε κίτρινο-πράσινη βλέννα
 • Ταχεία / δύσπνοια
 • Απώλεια της όρεξης
 • Απάθεια

Μπορεί ένας σκύλος να πεθάνει μολυσμένος από έναν ιό γρίπης σκύλου;

Αν η γρίπη διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί γρήγορα, το ποσοστό θνησιμότητας είναι αρκετά χαμηλό. Οι δευτερογενείς επιπλοκές, όπως η πνευμονία, είναι συνήθως θανατηφόρες. Είναι πολύ σημαντικό τα σκυλιά που είναι άρρωστα με τη γρίπη να λαμβάνουν κατάλληλη κτηνιατρική φροντίδα.

Πώς διαγιγνώσκεται η λοίμωξη από τον ιό της γρίπης σκύλου;

Για να διαγνώσουν την ασθένεια, οι κτηνίατροι συνήθως διεξάγουν διεξοδική φυσική εξέταση και σειρά εργαστηριακών εξετάσεων.

Πώς θεραπεύεται η γρίπη σε σκύλους;

Επειδή ο ιός της γρίπης των σκύλων είναι πολύ παρόμοιος με τον ιό που προκαλεί γρίπη στους ανθρώπους, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα αντιιικά φάρμακα. Παρόλα αυτά, η υποστηρικτική θεραπεία και η κατάλληλη θεραπεία των συνακόλουθων επιπλοκών έχουν μεγάλη σημασία. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει τα ακόλουθα για να ηρεμήσετε το σκυλί σας μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση του:

 • Καλή διατροφή και συμπληρώματα διατροφής για την ενίσχυση της ανοσίας
 • Οργανώστε ένα ζεστό, ήρεμο και άνετο μέρος για να χαλαρώσετε
 • Φάρμακα για τη θεραπεία δευτερογενών βακτηριακών επιπλοκών
 • Ενδοφλέβια χορήγηση διαλυμάτων για τη διατήρηση της ισορροπίας νερού-αλατιού
 • Διάγνωση και θεραπεία της πνευμονίας

Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι, αν και τα περισσότερα σκυλιά καταπολεμούν τη μόλυνση μέσα σε 10-30 ημέρες, οι δευτερογενείς λοιμώξεις απαιτούν θεραπεία με αντιβιοτικά, και σε περίπτωση πνευμονίας, υπάρχει ανάγκη νοσηλείας.

Τι πρέπει να κάνω εάν μου φαίνεται ότι το σκυλί μου έχει πιάσει έναν ιό της γρίπης σκύλου;

Αν πιστεύετε ότι το σκυλί σας έχει πιάσει έναν ιό γρίπης σκύλου, αμέσως τον απομονώσετε από άλλα σκυλιά και καλέστε τον κτηνίατρό σας.

Μπορώ να πάρω κυνική γρίπη από το σκυλί μου;

Όχι, δεν είναι. Δεν υπάρχουν δεδομένα που να δείχνουν ότι οι σκύλοι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό της γρίπης σκύλου στους ανθρώπους.

Πώς μπορώ να αποτρέψω τη διάδοση της γρίπης από το σκυλί μου;

Οποιοσδήποτε σκύλος μολυνθεί με τον ιό της γρίπης σκύλου πρέπει να απομονωθεί για 10-14 ημέρες μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων. Τα περισσότερα σκυλιά είναι μολυσματικά μέχρι την εμφάνιση προφανών σημείων της νόσου και συνεχίζουν να εκκρίνουν ιούς για περίπου 10 ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, άλλα σκυλιά μπορεί ήδη να εκτεθούν στον κίνδυνο μόλυνσης.

Φέρνω / δουλεύω με πολλά σκυλιά. Τι μπορείτε να μου συμβουλέψετε;

Ο κίνδυνος μόλυνσης του ιού της γρίπης σκύλου είναι πάντα παρών. Γι 'αυτό είναι σημαντικό, με τη βοήθεια κτηνιάτρου, να αναπτύξει ένα σχέδιο δράσης σε περίπτωση εμφάνισης εστίας. Στην πραγματικότητα θέλετε να διαγνώσετε και να θεραπεύσετε αυτήν την ασθένεια αναλόγως.

 • Παρακολουθεί συνεχώς τα συμπτώματα της νόσου σε σκύλους και διατηρεί τα ιατρικά αρχεία.
 • Απομονώστε τα άρρωστα ζώα από υγιείς, ειδικά εκείνους που έχουν σημάδια αναπνευστικών παθήσεων.
 • Αφού κρατήσετε το σκυλί στα χέρια σας, πλύνετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό.
 • Κατά τον καθαρισμό μολυσμένου σκύλου ή τον καθαρισμό μολυσμένων κυττάρων, φοράτε γάντια.
 • Να είστε προσεκτικοί με τα αντιβιοτικά.
 • Θυμηθείτε ότι ο ιός της γρίπης σκύλου γενικά είναι μια θεραπεύσιμη ασθένεια.

trusted-source[1], [2]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.