^
A
A
A

Λοίμωξη από ερπητοϊό σε σκύλους

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Ο ιός έρπη των σκύλων προκαλεί ιογενή νόσο που επηρεάζει τα αναπαραγωγικά όργανα των ενήλικων σκύλων. Αν και σε ενήλικες σκύλους, η μόλυνση με τον ιό του έρπητα συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα, αυτή η λοίμωξη είναι η κύρια αιτία θανάτου στα νεογέννητα κουτάβια. Στο αρσενικό, μόνο ένα κουτάβι μπορεί να μολυνθεί και αυτός ή αυτή μπορεί να πεθάνει ξαφνικά με ελάχιστες προειδοποιητικές ενδείξεις ή χωρίς αυτά ή όλα τα κουτάβια της ίδιας σκουπίσματος μπορούν να πεθάνουν μέσα σε 24 ώρες. Εάν παρουσιαστεί η λοίμωξη, όταν το κουτάβι είναι παλαιότερο από 3 εβδομάδες, η νόσος συνήθως προχωρά λιγότερο σοβαρά. Τα κουτάβια μεγαλύτερης ηλικίας έχουν πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα επιβίωσης, αλλά η επίμονη λοίμωξη από ερπητοϊό μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες επιπλοκές.

Πώς μεταδίδεται η μόλυνση από ιό έρπητα σε σκύλους;

Ο ιός έρπη των σκύλων ζει στο αναπαραγωγικό και αναπνευστικό σύστημα των σκύλων, αρσενικών και θηλυκών. Σε ενήλικα σκυλιά, η λοίμωξη μεταδίδεται από αερομεταφερόμενα σταγονίδια και με άμεση επαφή, συμπεριλαμβανομένων φτέρνισμα, βήχας, εισπνοή, όσφρηση, γλείψιμο και σεξουαλικής επαφής μεταξύ των μολυσμένων και μη μολυσμένων σκύλων. Τα κουτάβια συνήθως μολύνονται στο κανάλι γέννησης ή σε επαφή με ρινικές ή στοματικές εκκρίσεις της μητέρας λίγο μετά τη γέννηση. Τα κουτάβια μπορούν επίσης να μεταδώσουν τον ιό μεταξύ τους. Εάν ένα κουτάβι μολυνθεί με ιό έρπητα σε ένα σκύλο, αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι είναι άρρωστοι.

Ποια είναι τα συμπτώματα μόλυνσης από ιογενή ιό σε ενήλικες σκύλους;

 • Συχνά δεν υπάρχουν συμπτώματα
 • Μερικές φορές στα γεννητικά όργανα μπορείτε να δείτε κυρτά έλκη
 • Αποβολές
 • Η παραμονή
 • Βήχας

Ποια είναι τα συμπτώματα μόλυνσης από ιούς έρπητα στα κουτάβια;

 • Ξαφνικός θάνατος ενός νεογέννητου κουταβιού
 • Αδυναμία, απάθεια, κλάμα
 • Αδύνατο αντανακλαστικό πιπίλισμα ή απώλεια όρεξης
 • Πόνος στην κοιλιά, κοιλιακή αιμορραγία
 • Υγρό κίτρινο / πράσινο σκαμνί
 • Προβλήματα με την αναπνοή, την απόρριψη από τη μύτη
 • Αιμορραγία, για παράδειγμα, ρινική και μικρή αρθρίτιδα
 • Τα κουτάβια μεγαλύτερης ηλικίας μπορούν να αναπτύξουν διαταραχές από το νευρικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της τύφλωσης και των σπασμών

Μπορώ να πάρω τον έρπητα από το σκυλί μου;

Όχι, δεν είναι. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να πάρουν τον έρπητα του σκύλου.

Πώς γίνεται η διάγνωση της λοίμωξης από ιό του έρπητα σε σκύλους;

Εάν το κουτάβι γεννήθηκε νεκρό ή πέθανε σύντομα μετά τη γέννηση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα νεκροσκόπιο για τον προσδιορισμό της αιτίας θανάτου. Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες για το θάνατο των κουταβιών και ίσως να θέλετε να μάθετε αν υπάρχει κίνδυνος για άλλα κουτάβια και ποια φροντίδα χρειάζονται. Επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας για οδηγίες σχετικά με τον τρόπο οργάνωσης της έρευνας.

Τα σκυλιά ενηλίκων δοκιμάζονται για τον ιό του έρπητα σκύλου πριν από το πλέξιμο ή αν το ιατρικό ιστορικό ενός σκύλου υποδεικνύει προβλήματα με μόλυνση από ιό έρπητα. Προκειμένου να επιβεβαιωθεί η πρόσφατη επίδραση του ιού, ο κτηνίατρος μπορεί να ελέγξει το δείγμα αίματος του σκύλου.

Πώς αντιμετωπίζεται η λοίμωξη από ερπητοϊό σε σκύλους;

Αν σας φανεί ότι τα νεογέννητα κουτάβια αισθάνονται άσχημα ή «μαραίνονται», είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνήσετε με έναν κτηνίατρο. Εάν επιβεβαιωθεί η διάγνωση μόλυνσης από ιό έρπητα, η θεραπεία μπορεί να ξεκινήσει με αντιικό φάρμακο και θεραπεία συντήρησης. Επίσης, κρατήστε το κουτάβι ζεστό, γιατί ο ιός χρειάζεται χαμηλή θερμοκρασία για να επιβιώσει. Δυστυχώς, στα κουτάβια με λοίμωξη από ερπητοϊό, ο θάνατος συμβαίνει συχνά πολύ γρήγορα, παρά την καλή θεραπεία.

Πώς μπορεί να προληφθεί η ανάπτυξη λοίμωξης από ερπητοϊό;

Ο ιός έρπη των σκύλων είναι ένας συνηθισμένος ιός που αντιμετωπίζουν πολλά ενήλικα σκυλιά. Ο καλύτερος τρόπος για να καταπολεμήσετε αυτή την ασθένεια σε μικρά κουτάβια είναι να εμποδίσετε τη μητέρα τους να έρθουν σε επαφή με άλλα σκυλιά και να έρθουν σε επαφή με τα ίδια τα κουτάβια με τα μεγαλύτερα σκυλιά. Είναι πολύ σημαντικό να απομονώσετε την έγκυο γυναίκα από άλλα σκυλιά κατά τη διάρκεια των περιόδων με το μεγαλύτερο κίνδυνο - την καθυστερημένη εγκυμοσύνη και τις πρώτες τρεις εβδομάδες μετά τον τοκετό. Το εμβόλιο κατά του ιού του έρπητα σκύλου αναπτύχθηκε, αλλά δεν έχει ακόμη εγκριθεί για χρήση.

Τι πρέπει να κάνω εάν πιστεύω ότι ο σκύλος μου έχει έρπητα;

Αν πιστεύετε ότι ο σκύλος ή το κουτάβι σας μπορεί να έχει έρπη κυνικός, αναζητήστε αμέσως κτηνιατρική φροντίδα.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.