^
A
A
A

Λοίμωξη παρβοϊού σε σκύλους

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Η μόλυνση με παρβοϊό στους σκύλους είναι μια οξεία εξαιρετικά μολυσματική ασθένεια σε σκύλους, που περιγράφηκε για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Ο ιός είναι επιρρεπής σε επίθεση με ταχέως διαχωρισμένα κύτταρα, όπως αυτά που φέρουν την γαστρεντερική οδό.

Οι ιοί σε μεγάλες ποσότητες πέφτουν στα κόπρανα ενός μολυσμένου σκύλου για αρκετές εβδομάδες μετά την είσοδό του στο σώμα. Η ασθένεια μεταδίδεται μέσω της στοματικής επαφής με μολυσμένα περιττώματα. Ο παρβοϊός μπορεί να μεταφερθεί στο μαλλί και στα πόδια των σκύλων, καθώς και σε μολυσμένα παπούτσια και άλλα αντικείμενα. Εάν ο σκύλος καταρρεύσει το περιττωματικό υλικό από το παλτό ή οτιδήποτε έχει έρθει σε επαφή με τα προσβεβλημένα περιττώματα, μολύνεται με λοίμωξη parvovirus.

Ο παρβοϊός έχει επιπτώσεις σε σκύλους οποιασδήποτε ηλικίας, αλλά πιο συχνά σε κουτάβια ηλικίας 6 έως 20 εβδομάδων. Τις περισσότερες φορές, αυτή η λοίμωξη επηρεάζει Doberman Pinschers και Rottweilers, και έχουν επίσης τα σοβαρότερα συμπτώματα. Ο λόγος της μικρότερης αντίστασης αυτών των φυλών είναι άγνωστος.

Μετά την περίοδο επώασης, η οποία διαρκεί 4-5 ημέρες, η οξεία φάση της νόσου αρχίζει με κατάθλιψη, έμετο και διάρροια. Ορισμένα σκυλιά δεν έχουν πυρετό, και ορισμένα μπορεί να έχουν θερμοκρασία σώματος 41,1 ° C. Τα κουτάβια με έντονο πόνο στην κοιλιά μπορούν να τραβήξουν τα πόδια τους κάτω από τους εαυτούς τους. Η διάρροια είναι πολύ άφθονη και περιέχει βλέννα και / ή αίμα. Η αφυδάτωση μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα.

Νωρίτερα, σε αυτή την ασθένεια, ο καρδιακός μυς επηρεάστηκε συχνά στα νεογέννητα κουτάβια, αλλά αυτό συμβαίνει πολύ σπάνια σήμερα. Αυτό συνέβη επειδή ο ρουτίνας εμβολιασμός των θηλυκών 2-4 εβδομάδων πριν από το ζευγάρωμα αυξάνει το επίπεδο αντισωμάτων στο σώμα της μητέρας σε τέτοιο βαθμό ώστε να παρέχει καλύτερη προστασία για τα κουτάβια.

Όλα τα κουτάβια με ξαφνικό εμετό και διάρροια πρέπει να είναι ύποπτα για μόλυνση από παρβοϊό. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη διάγνωση μόλυνσης από παρβοϊό είναι η ταυτοποίηση ιών ή ιικών αντισωμάτων σε περιττώματα σκύλων. Για ταχεία κτηνιατρική διάγνωση, η ανάλυση ορού (ELISA) μπορεί να πραγματοποιηθεί στην κλινική. Αλλά μερικές φορές υπάρχουν ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα. Οι τεχνικές με απομονωμένη απομόνωση του ιού είναι πιο ακριβείς, αλλά απαιτούν ειδικό εργαστηριακό εξοπλισμό.

Θεραπεία: Σκύλοι με αυτή τη νόσο χρειάζονται εντατική κτηνιατρική θεραπεία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, παρά την ευκολία των συμπτωμάτων, υπάρχει ανάγκη νοσηλείας για τη διόρθωση της ισορροπίας νερού-ηλεκτρολυτών. Συχνά, απαιτείται ενδοφλέβια χορήγηση διαλυμάτων και φαρμάκων για τον έλεγχο του έμετου και της διάρροιας. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, υπάρχει ανάγκη μετάγγισης πλάσματος αίματος και άλλων τύπων εντατικής θεραπείας.

Τα κουτάβια και τα ενήλικα σκυλιά δεν πρέπει να τρώνε ή να πίνουν τίποτα μέχρι να σταματήσουν τον εμετό. Αλλά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα πρέπει να λαμβάνουν ένα όγκο υποστήριξης υγρών. Αυτό μπορεί να διαρκέσει 3-5 ημέρες. Για την πρόληψη της σηψαιμίας και άλλων βακτηριακών επιπλοκών, οι οποίες συνήθως οδηγούν σε θάνατο, συνταγογραφούνται αντιβιοτικά.

Η μολυσματικότητα εξαρτάται από τη λοιμογόνο δράση συγκεκριμένου στελέχους του παρβοϊού, την ηλικία και την ανοσοποιητική κατάσταση του σκύλου, καθώς και από το πόσο γρήγορα ξεκίνησε η θεραπεία. Τα περισσότερα κουτάβια που λαμβάνουν καλή θεραπεία αποκαθιστούν χωρίς επιπλοκές.

Πρόληψη: ο καθαρισμός και η απολύμανση του θαλάμου του μολυσμένου ζώου. Ο παρβοϊός είναι ένας εξαιρετικά επίμονος ιός που επιβιώνει υπό την επήρεια των περισσότερων οικιακών καθαριστικών και δεν πεθαίνει στην επιφάνεια για πολλούς μήνες. Το αποτελεσματικότερο απολυμαντικό είναι ένα οικιακό λευκαντικό σε αραίωση 1:32. Πριν ξεπλύνετε, θα πρέπει να παραμείνει στην μολυσμένη επιφάνεια για 20 λεπτά.

Ο εμβολιασμός, αρχής γενομένης από 8 εβδομάδες, αποτρέπει τα περισσότερα (αλλά όχι όλα) κρούσματα μόλυνσης από παρβοϊό. Κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής, τα κουτάβια προστατεύονται από υψηλό τίτλο μητρικών αντισωμάτων. Καθώς μειώνεται το επίπεδό τους, κατά την περίοδο από την πρώτη έως την τέταρτη εβδομάδα, τα κουτάβια είναι πιο ευαίσθητα σε λοίμωξη λόγω της έλλειψης δράσης του εμβολίου. Η περίοδος αυξημένης ευαισθησίας σε διαφορετικά κουτάβια ποικίλλει, οπότε στην ηλικία της 6ης έως και της 20ής εβδομάδας τα κουτάβια μπορεί να είναι πιο επιρρεπή στην ανάπτυξη λοίμωξης από παρβοϊούς. Σχεδόν όλες οι γνωστές περιπτώσεις ανεπιτυχούς εμβολιασμού οφειλόταν στην επίδραση του παρβοϊού στην περίοδο αυξημένης ευαισθησίας.

Τα νεότερα εμβόλια υψηλής τοξικότητας με χαμηλό πέρασμα μπορούν να περιορίσουν το παράθυρο ευαισθησίας. Αυτά τα τροποποιημένα ζωντανά εμβόλια περιέχουν ένα μεγάλο αριθμό σωματιδίων ιού (υψηλού τίτλου), οι οποίες είναι λιγότερο εξασθενημένο (χαμηλής διαβιβάσεως? Ιού του εμβολίου χαμηλής-διόδου περιέχει ένα μεγάλο αριθμό σωματιδίων τα οποία είναι εξασθενημένα (ή εξασθενημένο) σε μικρότερο βαθμό από ό, τι στα συμβατικά εμβόλια). Αυτό σημαίνει ότι τα υψηλά λανθάνοντα εμβόλια χαμηλού περάσματος γενικά μπορούν να προκαλέσουν απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος σε κουτάβια που έχουν ένα ορισμένο επίπεδο μητρικών αντισωμάτων που κανονικά εμποδίζουν μια τέτοια απάντηση.

Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι σημαντικό να απομονώνονται τα μέγιστα τα μικρά κουτάβια από άλλους σκύλους και από πιθανές πηγές μόλυνσης έως ότου εμβολιαστούν πλήρως κατά της μόλυνσης από παρβοϊούς στην ηλικία των 16 εβδομάδων.

Επί του παρόντος, σύμφωνα με τις συστάσεις, μια δεύτερη ανοσοποίηση θα πρέπει να διεξάγεται ένα έτος μετά την πρώτη, και στη συνέχεια χορηγείται αναμνηστική ανά τριετία.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.