^
A
A
A

Φροντίδα για ένα σκυλί με τροφική αλλεργία

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Ο σκύλος σας τσιρίζει σαν τρελός και συνεχώς κουνάει το κεφάλι του. Ο κτηνίατρός σας είπε ότι μπορεί να είναι τροφική αλλεργία. Τι σημαίνει αυτό; Προκειμένου να αποσαφηνιστεί αυτό το ζήτημα, συζητήσαμε με τη Susan Wynne, που είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένος ειδικός φροντίδας κατοικίδιων ζώων.

Ε: Πόσο συχνά συμβαίνουν τροφικές αλλεργίες σε σκύλους;

Απάντηση: Το δέκα τοις εκατό όλων των περιπτώσεων αλλεργίας στα σκυλιά είναι τροφικές αλλεργίες. Τα σκυλιά μπορούν επίσης να υποφέρουν από τροφική δυσανεξία, η οποία διαφέρει από τις τροφικές αλλεργίες.

Ερώτηση: Ποιες είναι οι ενδείξεις τροφικής αλλεργίας;

Η απάντηση: οποιεσδήποτε - από χρόνια φλεγμονή των αυτιών, προβλήματα με το γαστρεντερικό σωλήνα και χρόνια διάρροια έως χρόνια μετεωρισμός, γλείψιμο στα πόδια ή φαγούρα της πλάτης. Πιο σπάνια μπορεί να υπάρχουν συμπτώματα όπως κρίσεις, βρογχικό άσθμα και χρόνια ιγμορίτιδα / ρινίτιδα.

Ερώτηση: Τι προκαλεί συχνότερα τροφική αλλεργία στο σκυλί μου;

Απάντηση: Πρόκειται για γενετικό πρόβλημα και η αλλεργική αντίδραση αναπτύσσεται υπό την επήρεια σκανδαλισμών, στις οποίες ο σκύλος είναι ευαίσθητος. Τα πιο κοινά αλλεργιογόνα είναι το βόειο κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το σιτάρι, τα αυγά, το κοτόπουλο, το αρνί, η σόγια, το χοιρινό κρέας, το κουνέλι και τα ψάρια. Τα περισσότερα σκυλιά είναι συνήθως αλλεργικά σε περισσότερα από ένα προϊόντα.

Ερώτηση: Τι οδηγεί στην ανάπτυξη αυτού του τύπου αλλεργίας;

Απάντηση: αυτό είναι μια πολυπαραγοντική κατάσταση, αλλά συνήθως απαιτείται γενετική προδιάθεση για την ανάπτυξη αλλεργίας. Επιπλέον, το περιβάλλον μπορεί επίσης να επηρεάσει αυτή τη διαδικασία.

Επί του παρόντος, πολλές μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη για να εντοπίσουν τι μπορεί να κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα μικρών κουταβιών και γατάκια να εκφράσουν αυτό το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Στο ανοσοποιητικό σύστημα των ζώων, κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων της ζωής, περνά η αναπτυξιακή διαδικασία. Τα μικρά ζώα που έχουν υποβληθεί σε αγωγή με αντιβιοτικά μπορεί να έχουν πιθανή προδιάθεση να αναπτύξουν προβλήματα στο μέλλον, επειδή τα αντιβιοτικά αλλάζουν το εσωτερικό περιβάλλον στο έντερο, το οποίο είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανοσοποιητικού συστήματος στο σώμα. Αυτό μπορεί να είναι μια αιτία προδιάθεσης, αλλά για να προκαλέσει αλλεργίες, η επίδραση του αλλεργιογόνου είναι απαραίτητη.

Ερώτηση: Οι συγκεκριμένες φυλές σκύλων έχουν μεγαλύτερη τάση να αναπτύξουν τροφική αλλεργία;

Η απάντηση είναι ότι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ποιος μιλάς. Υπάρχουν επίσης παραλλαγές ανάλογα με τη χώρα ή μέρος της χώρας. Μπορείτε να μιλήσετε με τους εκτροφείς στην περιοχή σας. Αν ο κτηνοτρόφος της φυλής σκυλιών σας είναι καλά έμπειρος σε αλλεργικές αντιδράσεις από τα κατοικίδια ζώα σας, μπορείτε να υποθέσετε ότι αυτή η φυλή συχνά υποφέρει από τροφικές αλλεργίες. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, η συνηθέστερη αλλεργία εμφανίζεται σε ρυτίδες, γερμανικούς βοσκούς, dachshunds, cocker spaniels και Cornish rex.

Ερώτηση: Πώς μπορώ να κάνω αν ο σκύλος μου υποφέρει από τροφική αλλεργία ή κάτι άλλο προκαλεί το πρόβλημα;

Απάντηση: Υπάρχει μόνο ένας τρόπος για σωστή διάγνωση της τροφικής αλλεργίας: είναι μια δίαιτα εξάλειψης και μια πρόκληση αλλεργιών. Επομένως, το μόνο που χρειάζεται να γίνει είναι να πάρει όλα όσα τρώει ο σκύλος και να του δώσει το φαγητό που δεν δόθηκε ποτέ πριν. Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις εξωτικές διατιθέμενες ποσότητες στην εποχή μας, αυτό μπορεί να είναι προβληματικό. Μερικές φορές οι άνθρωποι πρέπει να ψάξουν για αλλιγάτορα και κρέας βρώμης. Μόλις ο σκύλος γίνει καλύτερος, αρχίζουν να εισάγουν σταδιακά παλιά προϊόντα, πρώτα εκείνα που πιστεύεται ότι προκαλούν προβλήματα. Εάν ο σκύλος έχει μια αντίδραση, η οποία συνήθως διαρκεί από αρκετές ημέρες έως αρκετές εβδομάδες, μπορούμε να πούμε ότι ο σκύλος έχει τροφική αλλεργία.

Για να εντοπίσετε άλλα προβλήματα, υπάρχουν ειδικές δοκιμές. Για παράδειγμα, μπορείτε να πάρετε ένα δείγμα από εκχυλίσματα αυτιών για να διαπιστώσετε εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα ή για να εκτελέσετε δερματικές εξετάσεις για να εντοπίσετε αλλεργίες σε περιβαλλοντικούς παράγοντες. Μια εξέταση αίματος δεν μπορεί να είναι μια αξιόπιστη δοκιμασία για την ανίχνευση οποιασδήποτε αλλεργίας.

Ερώτηση: Θα αλλάξει η διατροφή του σκύλου μου να προκαλέσει τροφική αλλεργία;

Απάντηση: Εάν ο σκύλος έχει αυξημένη ευαισθησία σε οτιδήποτε σε αυτή τη δίαιτα, μπορεί να αναπτυχθεί αλλεργική αντίδραση. Ωστόσο, δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζετε εάν το σκυλί σας είναι ευαισθητοποιημένο σε οποιοδήποτε συστατικό τροφίμων.

Ερώτηση: Μπορεί το σκυλί μου να αναπτύξει τροφική αλλεργία σε κάτι που είχε φάει πριν από αυτό χωρίς κανένα πρόβλημα; Και θα συνεχίσει να συμβαίνει αυτό;

Απάντηση: Σε σκύλους με τροφικές αλλεργίες, αυτό συμβαίνει αρκετά συχνά. Πρέπει να ευαισθητοποιηθούν. πρέπει να εκτίθενται στο αλλεργιογόνο για ορισμένο χρονικό διάστημα. Επομένως, συνήθως κατά την αρχική περίοδο της κατανάλωσης αυτού του προϊόντος τα σκυλιά δεν αντιδρούν αρκετά, αλλά ένας σκύλος που έχει φάει αυτό το προϊόν για χρόνια μπορεί να του δώσει ξαφνικά μια αλλεργική αντίδραση.

Εάν η δίαιτα εξάλειψης βελτιώνει τα κλινικά συμπτώματα του σκύλου και ο ιδιοκτήτης μπορεί να επιλέξει δύο ή τρεις δίαιτες που ο σκύλος κανονικά ανέχεται, συνιστάται η εναλλαγή τους κάθε 2-3 μήνες. Το θέμα είναι να διατηρήσετε μια σταθερή κατάσταση του σκύλου για μήνες ή χρόνια, έτσι ώστε να μπορείτε να διεξάγετε προκλητικές δοκιμές με το αλλεργιογόνο και να καθορίσετε ποιο είναι το αλλεργικό σας σκυλί. Αν είστε τυχεροί, με την πάροδο του χρόνου θα είστε σε θέση να επιστρέψετε σε μια πιο φυσιολογική διατροφή και να εγκαταλείψετε ακριβές εξωτικές δίαιτες.

Εάν μια τροφική αλλεργία εμφανίζεται σε αρκετά νεαρή ηλικία, τότε μερικές φορές περνά από μόνη της.

Ερώτηση: Πώς μπορώ να θεραπεύσω το σκυλί μου που πάσχει από τροφική αλλεργία;

Απάντηση: Μπορείτε να δοκιμάσετε να θεραπεύσετε τα συμπτώματα, αλλά εάν έχετε μια ασθένεια που προκαλείται από αυτό που βάζετε στο στόμα σας, η καλύτερη θεραπεία είναι να σταματήσετε να τρώτε αυτό το προϊόν. Επιπλέον, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βότανα, τα οποία, φυσικά, βοηθούν, αλλά όχι τόσο καλά όσο αποφεύγοντας αυτό που προκαλεί το πρόβλημα.

Ερώτηση: Είναι δυνατόν να μαγειρέψω καλύτερα για το σκυλί μου από το να αγοράσω; Τι γίνεται με τα ωμά τρόφιμα, θα βοηθήσει;

Απάντηση: Η θετική πλευρά του μαγειρέματος για ένα σκυλί είναι ότι μπορείτε να γνωρίζετε ακριβώς τι περιέχεται στο μαγειρεμένο φαγητό και μπορείτε να το ελέγξετε. Το μειονέκτημα είναι ότι αυτή η διαδικασία είναι αρκετά επίπονη και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξέρουν πώς να το κάνουν σωστά. Δεν προσθέτουν συμπληρώματα διατροφής στα τρόφιμα, δεν ακολουθούν τις οδηγίες και, τελικά, τρώνε το σκύλο ή τη γάτα τους σε μια μη ισορροπημένη διατροφή.

Δεν υπάρχει τίποτα μαγικό στα ωμά τρόφιμα (τρώγοντας ωμό φαγητό). Μερικά σκυλιά, τρώγοντας σε μια τέτοια διατροφή, αισθάνονται πολύ καλά, και μερικοί δεν το κάνουν. Η δομή της πρωτεΐνης μπορεί να διαφέρει από εκείνη που υπάρχει στα μαγειρεμένα ή επεξεργασμένα τρόφιμα, και για ορισμένα σκυλιά αυτό μπορεί να κάνει τη διαφορά. Αλλά δεν είναι τόσο συνηθισμένο να συνιστούμε να προσπαθούν όλοι να εφαρμόζουν ωμό φαγητό για το σκυλί.

Ερώτηση: Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για να αποτρέψω την ανάπτυξη της τροφικής αλλεργίας του κουταβιού μου;

Απάντηση: κανείς δεν θα σας πει ότι μπορείτε να εμποδίσετε την ανάπτυξη τροφικών αλλεργιών εάν το κουτάβι σας έχει προδιάθεση. Εάν παρέχετε στο κουτάβι ποικιλία στη διατροφή, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί μια φυσική εναλλαγή τροφίμων, θα είστε σε θέση να διατηρήσετε μια υγιή κατάσταση του εντέρου.

Στη διατροφή μικρών κουταβιών και γατών, οι άνθρωποι μπορούν να προσθέσουν προβιοτικά. Αλλά η ανάγκη χρήσης αντιβιοτικών στα αναπτυσσόμενα ζώα είναι πολύ αμφίβολη. Αυτό μπορεί να διαταράξει την ισορροπία στα έντερα και να αυξήσει την πιθανότητα ανάπτυξης μιας μελλοντικής αλλεργίας. Επομένως, όταν φροντίζετε τα κουτάβια, συνιστάται η προσθήκη προβιοτικών σε τρόφιμα ηλικίας έως έξι μηνών ή έως ένα έτος, η διατήρηση μιας ποικίλης διατροφής και η μη χορήγηση αντιβιοτικών.

trusted-source[1]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.