^
A
A
A

Τα παιδικά παιχνίδια είναι δυνητικά επικίνδυνα

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

19 March 2021, 09:00

Η συντριπτική πλειοψηφία των πλαστικών παιχνιδιών για παιδιά ενέχει δυνητικό κίνδυνο για τα παιδιά. Αυτό το πρόβλημα απασχολεί τους επιστήμονες από την εφεύρεση του πλαστικού. Οι ειδικοί πραγματοποίησαν πρόσφατα έρευνα που αποδεικνύει μόνο μια αυξημένη πιθανότητα κινδύνων για την υγεία των παιδιών.

Σε διεθνή μορφή, οι επιστήμονες μελέτησαν τη χημική σύνθεση των παιχνιδιών από διαφορετικούς κατασκευαστές και αξιολόγησαν τις πιθανές επιπτώσεις τους στα παιδιά. Ως αποτέλεσμα, βρήκαν περισσότερες από εκατό δυνητικά επικίνδυνες ενώσεις που ενέχουν σημαντικό βαθμό κινδύνου.

«Από περισσότερες από τετρακόσιες χημικές ουσίες που υπάρχουν σε υλικά διαφόρων πυκνοτήτων και δομών, εντοπίσαμε 126 ενώσεις με πιθανές καρκινογόνες και μη καρκινογόνες επιδράσεις. Ανάμεσά τους υπάρχουν περισσότεροι από 30 πλαστικοποιητές, 18 επιβραδυντικά φλόγας και 8 αρωματικοί παράγοντες », δήλωσε ο Δρ Peter Franke, υπάλληλος του Δανικού Τεχνικού Πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, σε πολλές χώρες η επιτρεπόμενη σύνθεση των πλαστικών παιχνιδιών εξετάζεται και παρακολουθείται. Ωστόσο, σε διεθνές επίπεδο, δεν υπάρχει ενιαίο μητρώο εγκεκριμένων χημικών ενώσεων. «Οι υπάρχοντες διεθνείς κανονισμοί δεν καλύπτουν όλο το φάσμα των χημικών που μπορούν να βρεθούν στα παιχνίδια», λένε οι επιστήμονες. "Επιπλέον, μερικές γνωστές τοξικές και παράνομες ενώσεις μπορούν να βρεθούν στο πλαστικό, οι οποίες καταλήγουν σε προϊόντα μετά την ανακύκλωση πλαστικών απορριμμάτων, γεγονός που υποδηλώνει είτε αμέλεια και άγνοια των κατασκευαστών, είτε μη συμμόρφωση με τους κανονισμούς σε ορισμένες χώρες", εξηγούν οι ερευνητές.

Για να διευκρινιστεί η κλίμακα του κινδύνου, οι ειδικοί εντόπισαν μια λίστα χημικών ενώσεων που βρίσκονται στα παιχνίδια. Μετά από αυτό, συνδύασαν πληροφορίες για τη χημική σύνθεση των προϊόντων με παράγοντες όπως η διάρκεια του παιδικού παιχνιδιού με ένα παιχνίδι, η πιθανότητα να το πάρει το παιδί στο στόμα του και ο κατά προσέγγιση αριθμός τέτοιων παιχνιδιών στο ίδιο παιδικό δωμάτιο. Ως αποτέλεσμα, 126 ενώσεις στο πλαστικό βρέθηκαν επικίνδυνες. Επιπλέον, εντοπίστηκαν 27 χημικές ουσίες που είχαν ήδη απαγορευτεί για χρήση σε παιδιά (παρ 'όλα αυτά, ήταν ακόμα παρόντα εκεί). Ορισμένα συστατικά αναφέρονται ως "πιθανώς επικίνδυνα" - 17 από αυτά βρέθηκαν.

Μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες δεν μπορούν να επηρεάσουν τους κατασκευαστές και να απαγορεύσουν την κυκλοφορία πλαστικών παιχνιδιών. Συμβουλεύουν έντονα τους γονείς να ελαχιστοποιήσουν την παρουσία τέτοιων προϊόντων στο σπίτι, ώστε να μην θέσουν σε κίνδυνο την υγεία του παιδιού. Οι απλοί χρήστες δεν μπορούν να γνωρίζουν τι περιέχεται σε ένα φαινομενικά ακίνδυνο παιχνίδι. Αλλά οι συνέπειες μπορεί να είναι εξαιρετικά αρνητικές: από αλλεργικές διεργασίες και ατοπική δερματίτιδα έως σοβαρή δηλητηρίαση και ανάπτυξη κακοήθων ασθενειών.

Ο υπάρχων κίνδυνος αναφέρεται από το ScienceDirect

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.