^
A
A
A

Το βρώσιμο υλικό συσκευασίας εφευρέθηκε από επιστήμονες

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

06 May 2021, 09:00

Μια ομάδα επιστημόνων από την Ινδία και τη Ρωσία κατέληξαν σε μια ειδική μεμβράνη που μπορείτε να φάτε. Αυτή η μεμβράνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη συσκευασία σχεδόν κάθε προϊόντος - από λαχανικά και φρούτα έως κρέας και ψάρι. Η συσκευασία περιέχει μόνο φυσικά συστατικά που δεν ενέχουν κίνδυνο για την υγεία και δεν μολύνουν το περιβάλλον. Σε υγρές συνθήκες, το φιλμ αποσυντίθεται σχεδόν πλήρως μέσα σε 24 ώρες.

Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της εργασίας στην επιστημονική έκδοση Journal of Food Engineering.

Οι υπάλληλοι των ινδικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Σρι Παντμαβάτι και της Σρι Βενκατεσβάρα, καθώς και εκπρόσωποι του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου Ουράλ και του Ινστιτούτου Οργανοσύνθεσης του Υποκαταστήματος Ουράλ της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών έχουν αναπτύξει τρεις επιλογές για τη συσκευασία τροφίμων, η οποία βασίζεται σε ένα φυσικό πολυμερές αλγινικό νάτριο - ένα προϊόν φυκιών. Η μοριακή σύνθεση του αλγινικού νατρίου είναι ικανή να σχηματίσει ένα φιλμ και η πρόσθετη «ενίσχυση» των μορίων με τη βοήθεια ενός αντιοξειδωτικού - φερουλικού οξέος - οδήγησε στο γεγονός ότι το φιλμ έχει γίνει ισχυρό, ομοιόμορφο, ακόμη και ικανό να αυξήσει το διάρκεια ζωής των προϊόντων.

«Χάρη στις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του προστιθέμενου συστατικού, ήταν δυνατό να επιβραδυνθούν οι οξειδωτικές αντιδράσεις και να παραταθεί η φρεσκάδα του συσκευασμένου προϊόντος. Επιπλέον, αντιιικά συστατικά μπορούν να προστεθούν επιπλέον στην ταινία, τα οποία θα επηρεάσουν ακόμη πιο θετικά τον όρο συντήρηση τροφίμων », εξήγησε ένας από τους συγγραφείς του έργου, ο χημικός Grigory Zyryanov.

Ποιο είναι το κύριο συστατικό της εφεύρεσης; Είναι ένα βρώσιμο πολυμερές φυσικής προέλευσης. Συνήθως χρησιμοποιείται στην παραγωγή φαρμάκων, τροφίμων, καλλυντικών, επειδή το αλγινικό νάτριο είναι ένας εξαιρετικός φυσικός πυκνωτικός και σταθεροποιητικός παράγοντας. Το βοηθητικό συστατικό της μεμβράνης είναι το φερουλικό οξύ, μια ουσία με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προϊόν κιναμικού οξέος. Διακρίνεται από ευρεία φαρμακολογική δράση, παρέχοντας αντιφλεγμονώδεις, αντιτοξικές, αντιιικές, αντιμικροβιακές και ακόμη και αντικαρκινικές επιδράσεις.

Η παραγωγή νέας φυσικής ταινίας είναι αρκετά προσιτή, αφού δεν απαιτεί ειδικές τεχνολογικές εγκαταστάσεις. Η παραγωγή φυσικών συσκευασιών μπορεί να καθιερωθεί σε επιχειρήσεις που ειδικεύονται στην παραγωγή προϊόντων τροφίμων και πολυμερών. Το κύριο πράγμα είναι ότι μια τέτοια επιχείρηση συμμορφώνεται με τα καθιερωμένα πρότυπα που ισχύουν για τη βιομηχανία τροφίμων.

Το ζήτημα της μαζικής παραγωγής ενός νέου τύπου συσκευασίας βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της λύσης. Οι ειδικοί δεν μπορούν να ορίσουν ακόμα την ακριβή ημερομηνία. Ωστόσο, δεδομένου ότι η ζήτηση των καταναλωτών για βιώσιμες επιλογές ταινιών προσκόλλησης αυξάνεται σταθερά, αυτό είναι πιθανό να συμβεί σύντομα.

Πρωτεύουσα πηγή πληροφοριών: Journal of Food Engineering

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.