^
A
A
A

Το κόκκινο κρέας συμβάλλει στην ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

24 January 2022, 09:00

Η παρουσία κόκκινου κρέατος στη διατροφή προκαλεί αυξημένη εντερική αναπαραγωγή του βακτηρίου Emergencia timonensis. Αυτός ο μικροοργανισμός είναι γνωστός για το γεγονός ότι κατά τη διαδικασία του μεταβολισμού του παράγεται μια ουσία που συμβάλλει στην ανάπτυξη παθολογιών του καρδιαγγειακού συστήματος. Αυτή η πληροφορία εκφράστηκε από το προσωπικό του κλινικού κέντρου στο Κλίβελαντ. Δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της μελέτης στις σελίδες του Nature Microbiology.

Μιλάμε για τα αποτελέσματα μιας μακροχρόνιας επιστημονικής εργασίας που ξεκίνησε πριν από δέκα και πλέον χρόνια. Στα πρώτα στάδια της μελέτης, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα από τα κύρια υποπροϊόντα της βακτηριακής επεξεργασίας κόκκινου κρέατος και άλλων ζωικών προϊόντων. Αποδείχθηκε ότι ήταν το τριμεθυλαμίνη-Ν-οξείδιο, μια ουσία που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθολογιών και εγκεφαλοαγγειακών ατυχημάτων.

Πριν από περίπου τρία χρόνια, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι υπό την επίδραση ορισμένων εντερικών διεργασιών, το αμινοξύ καρνιτίνη μετατρέπεται σε τριμεθυλαμίνη-Ν-οξείδιο. Στο πρώτο στάδιο σχηματίζεται η ενδιάμεση ουσία γ-βουτυροβεταϊνη, η οποία, υπό την επίδραση του εντερικού μικροβιώματος, μετατρέπεται σε τριμεθυλαμίνη, πρόδρομο του τριμεθυλαμινο-Ν-οξειδίου. Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, υπάρχει μεγάλος αριθμός μικροοργανισμών στα έντερα που μπορούν να μετατρέψουν την καρνιτίνη σε γ-βουτυροβεταϊνη, αλλά δεν μπορούν όλοι να τη μετατρέψουν σε τριμεθυλαμίνη.

Οι ειδικοί εντόπισαν τη σχέση μεταξύ του επιπέδου του τριμεθυλαμίνης-Ν-οξειδίου και της ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθολογιών. Για να συγκεντρώσουν στοιχεία, ανέλυσαν τη σύνθεση του αίματος και του μικροβιώματος του εντέρου 3.000 συμμετεχόντων, εξετάζοντας περαιτέρω τις διατροφικές τους συνήθειες. Διαπιστώθηκε ότι τα έντερα των ατόμων που προτιμούσαν να τρώνε κόκκινο κρέας ήταν άφθονα με μικροοργανισμούς Emergencia timonensis, οι οποίοι συμβάλλουν στον μη ασφαλή μετασχηματισμό της γ-βουτυροβεταΐνης σε τριμεθυλαμίνη και στη συνέχεια σε τριμεθυλαμίνη-Ν-οξείδιο. Επιπλέον, οι εθελοντές που έτρωγαν κρέας είχαν αυξημένη τάση να σχηματίζουν αθηρωματικές πλάκες και ενδαγγειακούς θρόμβους. Αλλά στο εντερικό μικροβίωμα των ανθρώπων που ακολουθούν μια χορτοφαγική και vegan διατροφή, αυτοί οι μικροοργανισμοί βρέθηκαν σε ελάχιστη ποσότητα ή απουσίαζαν εντελώς.

Καθώς οι συμμετέχοντες στράφηκαν σε μια διατροφή κυρίως φυτικής προέλευσης, παρατηρήθηκε μείωση στον αριθμό των μη ασφαλών εντερικών μικροοργανισμών. Αυτό δείχνει μόνο ότι η διόρθωση των διατροφικών συνηθειών και προτιμήσεων θα συμβάλει στην ελαχιστοποίηση των κινδύνων ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθολογιών και των επιπλοκών αυτών των ασθενειών. Αυτή η ανακάλυψη μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως πρόληψη της αθηροσκλήρωσης, των καρδιακών προσβολών, των εγκεφαλικών και των καρδιακών προσβολών.

Οι λεπτομέρειες περιγράφονται στη σελίδα πηγής NATURE

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.