^

Υγεία

Θεραπεία της φαγούρας του δέρματος στα παιδιά

, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 14.08.2022
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Για να εξαλείψετε τον κνησμό σε ένα παιδί, είναι σημαντικό να προσδιορίσετε πρώτα την προέλευσή του. Εάν αυτό δεν γίνει, τότε θα είναι σχεδόν αδύνατο να απαλλαγούμε από την ατυχία, καθώς το σύμπτωμα θα εμφανιστεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της χρήσης ενός συγκεκριμένου φαρμάκου.

Τα πρώτα μέτρα που πρέπει να προσέξουν οι γονείς είναι τα εξής:

 • το δωμάτιο στο οποίο βρίσκεται το παιδί πρέπει να αερίζεται συστηματικά και ο αέρας πρέπει να υγραίνεται για να αποφευχθεί η υπερβολική ξηρότητα του δέρματος.
 • Τα βρεφικά ρούχα και τα κλινοσκεπάσματα πρέπει να είναι κατασκευασμένα από φυσικά υλικά.
 • το παιδί πρέπει να λούζεται τακτικά, αλλά όχι πολύ συχνά, χρησιμοποιώντας υποαλλεργικά απορρυπαντικά και ζεστό (όχι καυτό) νερό.

Όσον αφορά τη φαρμακευτική θεραπεία, μπορούμε μόνο να πούμε ότι χρησιμοποιείται σύμφωνα με την ανιχνευόμενη προκλητική ασθένεια.

 • Εάν η ενόχληση σχετίζεται με τσιμπήματα εντόμων, τότε συνιστάται η λίπανση της πληγείσας περιοχής με ένα χυλό σόδας και νερού ή με τζελ Fenistil.
 • Σε περίπτωση αλλεργικού κνησμού, είναι απαραίτητο να διακόψετε την επαφή με ένα πιθανό αλλεργιογόνο, να δώσετε στο μωρό επαρκείς όγκους υγρού, να προσφέρετε οποιοδήποτε εντεροροφητικό (ενεργός άνθρακας, Enterosgel, Polysorb κ.λπ.). Τα αντιισταμινικά μπορούν να συνταγογραφηθούν μόνο από γιατρό.
 • Με την ανεμοβλογιά, ο κνησμός εξαλείφεται με τη χρήση εξωτερικών παραγόντων: Fenistil, Viferon, Acyclovir, Oxolinic αλοιφή. Επιτρέπεται η λήψη ηρεμιστικών μετά από σύσταση γιατρού.
 • Εάν ένα δυσάρεστο σύμπτωμα σχετίζεται με προβλήματα στο πεπτικό ή στο ουροποιητικό σύστημα, τότε συνιστάται να δοκιμάσετε παράγοντες όπως ενεργός άνθρακας, Diazolin, αλοιφές Nikoflex ή Capsaicin, Enterosgel.
 • Σε περίπτωση ηπατικών διαταραχών (για παράδειγμα, με χολόσταση, ίκτερο), συνταγογραφούνται Ursohol, Ursofalk, Enterosgel.
 • Με την ενδοκρινική φύση της διαταραχής, αντιμετωπίζεται η υποκείμενη νόσος - για παράδειγμα, η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς, ο σακχαρώδης διαβήτης. Κατά την ομαλοποίηση της κατάστασης του ενδοκρινικού συστήματος, εξαφανίζεται και ο κνησμός του δέρματος.
 • Σε περίπτωση αναιμίας, το πρόβλημα εξαλείφεται με τη χρήση κατάλληλων φαρμάκων - για παράδειγμα, παραγόντων που περιέχουν σίδηρο, καθώς και με τη διόρθωση της διατροφής του παιδιού.

Η ανάγκη χρήσης ορισμένων φαρμάκων αξιολογείται από τον γιατρό, ο οποίος υπολογίζει και τη δοσολογία για το παιδί σε ατομική βάση.

Πώς να ανακουφίσετε τον κνησμό στην ατοπική δερματίτιδα σε ένα παιδί;

Η ατοπική δερματίτιδα αντιμετωπίζεται μόνο υπό την επίβλεψη ειδικού γιατρού. Μπορούν να συνταγογραφηθούν ενζυμικά σκευάσματα, σύμπλοκα βιταμινών-μετάλλων, σύντομες σειρές αντιισταμινικών, καθώς και εξωτερικές θεραπείες δέρματος.

Συχνά συνιστάται στα μικρά παιδιά να κάνουν μπάνιο με αφεψήματα βοτάνων (για παράδειγμα, χαμομήλι, φασκόμηλο, σπάγκο). Αλλά το πιο σημαντικό πράγμα είναι να εξαλειφθεί το πιθανό αλλεργιογόνο που προκάλεσε μια τέτοια αντίδραση στο σώμα του παιδιού όπως η ατοπική δερματίτιδα. Οι γονείς μπορούν να κάνουν τα ακόλουθα σημαντικά βήματα:

 • Προσφέρετε στο μωρό ρούχα μόνο με φυσική σύνθεση υφασμάτων, αποφύγετε να αγοράζετε ύποπτα φθηνά πράγματα, φροντίστε να πλύνετε καινούργια βρεφικά ρούχα πριν τα φορέσετε για πρώτη φορά.
 • επιλέξτε προσεκτικά απορρυπαντικά και σκόνη πλυσίματος, μην χρησιμοποιείτε πρόσθετα αρωματικά και μαλακτικά (μαλακτικά) πρόσθετα.
 • Σιδερώστε όλα τα πράγματα του μωρού με ζεστό σίδερο.
 • δώστε προσοχή στην επιλογή των παιχνιδιών (θα πρέπει επίσης να είναι όσο το δυνατόν πιο φυσικά και υποαλλεργικά).
 • αποτρέψτε τη συσσώρευση οικιακής σκόνης, μην χρησιμοποιείτε αερολύματα και σπρέι, αρωματικά (αρωματικά) προϊόντα με ένα παιδί.
 • αποφύγετε την επαφή του μωρού με οποιοδήποτε ζώο.
 • αποτρέψτε τόσο την υποθερμία όσο και την υπερθέρμανση του σώματος του παιδιού, παρακολουθήστε την επαρκή πρόσληψη υγρών.
 • παρακολουθεί την ποιότητα των πεπτικών διεργασιών, αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα.
 • συχνά περπατάτε με το μωρό, αποφεύγετε το κάπνισμα.
 • Μην χρησιμοποιείτε κανένα φάρμακο χωρίς τη συμβουλή γιατρού.

Όπως δείχνει η πρακτική, εάν ακολουθήσετε αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να σώσετε το μωρό από φαγούρα ακόμα και χωρίς τη χρήση φαρμάκων.

Φάρμακα

Τα φάρμακα για την απαλλαγή ενός μωρού από τον κνησμό του δέρματος χωρίζονται υπό όρους σε τρεις κύριες ομάδες. Αυτά είναι αντιισταμινικά, γλυκοκορτικοειδή και σταθεροποιητές της μεμβράνης των μαστοκυττάρων.

Τα αντιισταμινικά παρέχουν αποκλεισμό των υποδοχέων ισταμίνης, σταματώντας την ανάπτυξη αλλεργικής αντίδρασης. Χάρη σε αυτά, για αρκετές ώρες η ένταση των παθολογικών αισθήσεων μειώνεται αισθητά, το πρήξιμο υποχωρεί και η ερυθρότητα εξαφανίζεται. Συχνές παρενέργειες κατά τη λήψη αντιισταμινικών είναι σημάδια όπως υπνηλία, κόπωση, πονοκέφαλοι. Τα αντιισταμινικά τρίτης γενιάς στερούνται τέτοιες παρενέργειες και είναι πιο εύκολα ανεκτά από τους ασθενείς.

Τα αντιισταμινικά δισκία για κνησμό συνταγογραφούνται μόνο από γιατρό:

Αντιισταμινικά Ι γενιάς

Suprastin

Ικανό να ανακουφίσει την ενόχληση μέσα σε μισή ώρα μετά τη λήψη του χαπιού. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία παιδιών από 3 ετών. Το Suprastin ενδείκνυται για νευροδερματίτιδα, αλλεργίες από τσιμπήματα εντόμων. Λαμβάνετε μισό δισκίο 2-3 φορές την ημέρα, μέχρι να εξαλειφθούν τα αλλεργικά συμπτώματα. Παρενέργειες: υπνηλία, πονοκέφαλος.

Διαζολίνη

Σχεδιασμένο για εσωτερική χρήση, για παιδιά από τριών ετών. Τα δισκία λαμβάνονται μετά τα γεύματα, 50 mg 1-3 φορές την ημέρα, ανάλογα με τη συνταγή του γιατρού. Παρενέργειες: διαταραχή ύπνου, ξηροστομία, ευερεθιστότητα.

Tavegil

Ένα αντιισταμινικό με έντονο ηρεμιστικό αποτέλεσμα μπορεί να συνταγογραφηθεί σε παιδιά ηλικίας άνω των 6 ετών. Το Tavegil λαμβάνεται πριν από τα γεύματα, με νερό. Η συνήθης δόση είναι μισό ή ολόκληρο δισκίο το πρωί πριν το πρωινό και πριν τον ύπνο. Οι παρενέργειες εκφράζονται σε κόπωση, υπνηλία, ευερεθιστότητα, πονοκεφάλους.

Αντιισταμινικά II γενιάς

Λοραταδίνη

Ένα φάρμακο που περιέχει λακτόζη που συνταγογραφείται σε παιδιά από 2 ετών. Η μέση δυνατή δόση είναι 1 δισκίο μία φορά την ημέρα. Είναι δυνατή η χρήση Loratadine με τη μορφή σιροπιού (η δοσολογία καθορίζεται από τον γιατρό). Οι ανεπιθύμητες ενέργειες με τη μορφή υπνηλίας και ζάλης είναι πολύ σπάνιες.

σετεριζίνη

Φάρμακο για τη συμπτωματική εξάλειψη των αισθήσεων κνησμού σε ενήλικες και παιδιά από 12 ετών. Κατά κανόνα, λαμβάνετε ένα δισκίο μία φορά την ημέρα, με νερό. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, είναι πιθανά παράπονα για αυξημένη κόπωση, ζάλη, ξηροστομία, υπνηλία.

Αντιισταμινικά τρίτης γενιάς

Telfast

Το φάρμακο συνιστάται για τη θεραπεία αλλεργιών σε παιδιά ηλικίας από 12 ετών. Η θεραπευτική δόση είναι 120 mg μία φορά την ημέρα, πριν από τα γεύματα. Κατά τη διάρκεια της περιόδου θεραπείας, δεν αποκλείεται η εμφάνιση πονοκεφάλου, ναυτίας, αϋπνίας, αυξημένης διεγερσιμότητας του νευρικού συστήματος.

Έριους

Το Prerarat υπάρχει με τη μορφή δισκίων και σιροπιού. Τα δισκία ενδείκνυνται για τη θεραπεία παιδιών από 12 ετών και για μικρά παιδιά συνιστάται η χορήγηση του φαρμάκου με τη μορφή σιροπιού, ξεκινώντας από την ηλικία των έξι μηνών. Οι δόσεις σε κάθε περίπτωση είναι ατομικές. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι σπάνιες - όχι περισσότερο από το 3% των περιπτώσεων (κούραση, πονοκέφαλος, δίψα).

Τα γλυκοκορτικοειδή φάρμακα ορμονικής προέλευσης κάνουν επίσης εξαιρετική δουλειά με αλλεργικά προβλήματα, καθώς μπορούν να επηρεάσουν τυχόν κυτταρικές δομές που ευθύνονται για την ανάπτυξη αλλεργιών. Αλλά τα γλυκοκορτικοειδή δεν συνταγογραφούνται συνήθως επειδή έχουν έναν μακρύ κατάλογο παρενεργειών που καθιστούν τη χρήση τους ανεπιθύμητη. Για παράδειγμα, είναι συχνά δυνατό να παρατηρηθούν πεπτικές διαταραχές, αστάθεια της αρτηριακής πίεσης, πονοκεφάλους κ.λπ. Τα γλυκοκορτικοειδή λαμβάνονται για όχι περισσότερο από δέκα ημέρες και μόνο υπό την επίβλεψη γιατρού.

Οι παράγοντες αποκλεισμού των μαστοκυττάρων συνταγογραφούνται πιο συχνά για την ανακούφιση του χρόνιου κνησμού. Η δράση τους έχει ως εξής. Όταν ένα αλλεργιογόνο εισέρχεται στο σώμα, αρχίζει η παραγωγή ανοσοσφαιρινών ως απόκριση. Τα τελευταία, έρχονται σε επαφή με ανοσοκύτταρα (μαστοκύτταρα), διεγείρουν την απελευθέρωση ισταμινών στο αίμα - προκαλώντας τα κύρια συμπτώματα των αλλεργιών, συμπεριλαμβανομένου του κνησμού. Το φάρμακο Ketotifen είναι σε θέση να σπάσει αυτή την αλυσίδα, ως αποτέλεσμα της οποίας αναστέλλεται η απελευθέρωση ισταμίνης, δεν αναπτύσσεται αλλεργική αντίδραση. Η δράση του Ketotifen είναι αθροιστική, επομένως δεν θα σταματήσει αμέσως την αλλεργία. Αυτός είναι ο λόγος που το φάρμακο προτιμάται να συνταγογραφείται για την εξάλειψη χρόνιων διεργασιών.

Η χρήση του Ketotifen για τη θεραπεία των μωρών είναι δυνατή μόνο όταν φτάσουν τα 3 έτη.

Αλοιφές και κρέμες για φαγούρα για παιδιά

Οι αλοιφές και οι κρέμες χρησιμοποιούνται πάντα με προσοχή, καθώς δεν επιτρέπονται όλες στην παιδιατρική και μπορεί ακόμη και να προκαλέσουν αντίδραση υπερευαισθησίας τύπου αλλεργίας σε βρέφος, η οποία θα επιδεινώσει ριζικά την κατάσταση. Τα τοπικά σκευάσματα δεν πρέπει να υποτιμώνται, με βάση τη σχετική ασφάλειά τους σε σύγκριση με τα συστηματικά σκευάσματα. Είναι καλύτερα να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Οι αντικνησμώδεις αλοιφές και κρέμες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

 • που περιέχει ορμονικά συστατικά.
 • χωρίς ορμονικά συστατικά στη σύνθεση.

Τα μη ορμονικά φάρμακα είναι ασφαλέστερα, έχουν λιγότερες παρενέργειες και πολλά από αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σχεδόν αμέσως μετά τη γέννηση. Αυτά είναι τα μέσα:

 • Το Fenistil gel - συνταγογραφείται για να απαλλαγούμε από την αίσθηση κνησμού που σχετίζεται με αλλεργικές διεργασίες, επίθεση εντόμων και έκθεση στον ήλιο. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες θεωρούνται σπάνιες, μόνο περιστασιακά υπάρχει μια ελαφρά ξηρότητα του δέρματος στο σημείο εφαρμογής. Το τζελ εφαρμόζεται στο δέρμα άθικτο από το ξύσιμο, παιδιά άνω του 1 μήνα.
 • Το Gistan είναι ένα πολύπλοκο φυτικό φάρμακο που αντιμετωπίζει με επιτυχία τα συμπτώματα φαγούρας σε ατοπική δερματίτιδα, κνίδωση, τσιμπήματα κουνουπιών ή σκνίπας. Σπάνια, το ίδιο το φάρμακο μπορεί επίσης να προκαλέσει αλλεργίες. Σημαντικό: Το Gistan και το Gistan-N είναι δύο δυνητικά διαφορετικά φάρμακα. Το τελευταίο από αυτά έχει ορμονική βάση και δεν χρησιμοποιείται στην παιδιατρική πρακτική.
 • Το Skin Cap είναι ένα προϊόν με βάση τον ενεργό ψευδάργυρο που βοηθά στην εξάλειψη της ενόχλησης που προκαλείται από ξηρές ή μυκητιασικές δερματικές παθήσεις, αλλεργίες, τσιμπήματα σκνίπας. Η κρέμα χρησιμοποιείται μόνο υπό αυστηρές ενδείξεις, καθώς δεν έχουν γίνει κατευθυνόμενες μελέτες σχετικά με την ασφάλεια αυτού του φαρμάκου για χρήση από παιδιά. Είναι καλύτερα να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

Με έντονο κνησμό στο φόντο μιας ενεργού φλεγμονώδους διαδικασίας στο δέρμα, συνταγογραφούνται άλλα εξωτερικά σκευάσματα σε συνδυασμό με γενική θεραπεία:

 • Η δεσιτίνη - κατάλληλη για τη θεραπεία τόσο των βρεφών όσο και των μεγαλύτερων παιδιών, μπορεί να εφαρμοστεί στην περιοχή των εξανθημάτων που δημιουργούν φουσκάλες και των πληγών που κλαίνε. Εάν υπάρχει απελευθέρωση πύου από τα φλεγμονώδη στοιχεία, τότε η χρήση του φαρμάκου θα πρέπει να διακοπεί - πιθανότατα θα χρειαστεί προκαταρκτική αντιβιοτική θεραπεία.
 • Το Vundehil είναι μια συνδυασμένη φυτική κρέμα που βοηθά να απαλλαγούμε από την ενόχληση που εμφανίζεται με εγκαύματα από υπεριώδη ακτινοβολία, αλλεργίες, νευροδερματίτιδα, ψωρίαση. Η κρέμα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται εάν το μωρό είναι αλλεργικό στα προϊόντα της μέλισσας. Η πορεία της θεραπείας είναι συνήθως 1-4 εβδομάδες, αλλά όχι περισσότερο.
 • Η Elidel είναι μια δημοφιλής κρέμα που ανακουφίζει αποτελεσματικά τα δυσάρεστα συμπτώματα που συνοδεύουν το έκζεμα ή την αλλεργική δερματίτιδα. Το προϊόν είναι κατάλληλο για χρήση σε παιδιά άνω των 3 μηνών. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι κατά τις πρώτες ημέρες της θεραπείας, η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί: το δέρμα κοκκινίζει, εμφανίζεται μια αίσθηση καψίματος. Τέτοια σημάδια είναι παροδικά και εξαφανίζονται από μόνα τους, δεν πρέπει να σταματήσετε να εφαρμόζετε την κρέμα.

Οι αλοιφές με ορμονική σύνθεση συνταγογραφούνται μόνο σε ακραίες περιπτώσεις, όταν άλλοι εξωτερικοί παράγοντες δεν αντιμετωπίζουν τα καθήκοντά τους. Τα ορμονικά φάρμακα δρουν γρήγορα και αποτελεσματικά, αλλά έχουν έναν μακρύ κατάλογο παρενεργειών, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης λειτουργίας των επινεφριδίων και ακόμη και του υπερκορτιζολισμού (νόσος του Itsenko-Cushing).

Ποιοι ορμονικοί εξωτερικοί παράγοντες επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται για δερματοπάθειες με φαγούρα (φυσικά, αφού μιλήσετε με τον γιατρό); Αυτά είναι τα Elocom, Skinlight, Uniderm, Clobetasol, Advantan.

Δεν είναι επιθυμητό να χρησιμοποιείτε Lorinden, Betazone, Triderm, Diprosalik, Fucicort, Flucinar.

Κάτω από την απαγόρευση για τη θεραπεία παιδιών είναι προϊόντα με βάση την υδροκορτιζόνη: Betameson, αλοιφή Hydrocortisone, Fluorocort κ.λπ.

βιταμίνες

Ο ρόλος των διαφόρων ιχνοστοιχείων και βιταμινών δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί, αλλά η έλλειψή τους μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της πρόκλησης διαταραχών του κνησμού.

 • Η έλλειψη ασκορβικού οξέος, τοκοφερόλης, βιταμινών Β, Α και ΡΡ οδηγεί σε εξασθένηση της ανοσοποιητικής άμυνας, καθιστά το δέρμα ανυπεράσπιστο έναντι παθολογιών.
 • Με έλλειψη ασκορβικού οξέος, το χόριο χάνει τη σφριγηλότητα και την ελαστικότητα, εμφανίζεται ξηρότητα και ξεφλούδισμα.
 • Η ανεπάρκεια βιταμίνης Α επηρεάζει την κατάσταση των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών. Το εξωτερικό κάλυμμα στεγνώνει, υπάρχει μια επίμονη αίσθηση κνησμού.
 • Η τοκοφερόλη είναι ένα φυσικό αντιοξειδωτικό, βελτιώνει την κατάσταση και αποκαθιστά την επιδερμίδα, παρέχει ελαστικότητα και σφριγηλότητα.

Για να αναπληρώσετε τα αποθέματα βιταμινών στο σώμα, πρέπει να διαφοροποιήσετε το μενού του μωρού με προϊόντα όπως εσπεριδοειδή και ριζώδη λαχανικά, αυγά, φύτρο σιταριού, μπρόκολο, τυρί cottage, καρύδια, μαρούλι, σολομός, μπανάνες.

Εάν το μωρό είναι επιρρεπές σε αναιμία, η θεραπεία πρέπει να συνταγογραφηθεί από γιατρό.

Φυσικοθεραπευτική αγωγή

Μια καλή επίδραση στον κνησμό του δέρματος παρατηρείται όταν εκτίθεται σε φωτοθεραπεία και προσαγωγές μεθόδους. Η χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας στενής ζώνης έχει δείξει επιτυχία στη θεραπεία της ψωρίασης, της ατοπικής δερματίτιδας, του ομαλού λειχήνα, της κνίδωσης και των μεταβολικών διαταραχών.

Υπάρχουν ενδείξεις ανακούφισης της ανθεκτικής παιδικής κνησμώδους δερμάτωσης με τη χρήση επεμβατικών διαδικασιών όπως η πλασμαφαίρεση, η απορρόφηση πλάσματος, η αιμορρόφηση, η αιμοκάθαρση με λευκωματίνη.

Η αρχή της επίδρασης της πλασμαφαίρεσης στη θεραπεία της ατοπικής δερματίτιδας και άλλων παρόμοιων παθολογιών οφείλεται στην εξαγωγή ιντερλευκινών από την κυκλοφορία του αίματος με κυκλοφορούντα ανοσοσυμπλέγματα. Ταυτόχρονα, μπλοκάρεται η δράση του παράγοντα ενεργοποίησης και βελτιώνεται η πρόσβαση άλλων φαρμάκων στην πληγείσα περιοχή.

Εναλλακτική Θεραπεία

Δεν έχουν όλοι οι γονείς πρόσβαση στα απαραίτητα φάρμακα. Μερικές φορές μπορεί να μην είναι δυνατό να αναζητήσετε γρήγορα ιατρική βοήθεια. Σε τέτοιες περιπτώσεις, δικαιολογείται η χρήση εναλλακτικής θεραπείας - για παράδειγμα, η εφαρμογή λοσιόν, η λήψη λουτρών με αφεψήματα βοτάνων. Φυτά με αντικνησμώδεις ιδιότητες όπως το χαμομήλι, ο φλοιός βελανιδιάς, η λεβάντα, η τριγωνιά, η βρώμη και η μέντα έχουν αποδειχθεί καλά.

Μπορείτε να σκουπίσετε την φαγούρα του δέρματος με μισοαραιωμένο ξύδι (όχι ουσία!).

Ελλείψει αλλεργιών στα μελισσοκομικά προϊόντα, μπορείτε να κάνετε διαδικασίες με αλοιφή πρόπολης. Για τη θεραπεία του προσβεβλημένου δέρματος, ενδείκνυται και ένα βάμμα φαρμακείου από πρόπολη, το οποίο εξαλείφει με επιτυχία την ενόχληση και μαλακώνει την επιδερμίδα.

Ένα φυσικό φάρμακο - μούμια - είναι μια ρητινώδης ουσία που εξάγεται από βραχώδεις σχισμές. Αυτή η ουσία περιέχει μεγάλο αριθμό μετάλλων και οργανικών συστατικών που επιταχύνουν τις τοπικές μεταβολικές διεργασίες και προάγουν την ταχεία αναγέννηση του δέρματος. Ο κνησμός σε ένα παιδί μπορεί να εξαλειφθεί χρησιμοποιώντας ένα διάλυμα μούμιας 2%: το εξωτερικό κάλυμμα σκουπίζεται με υγρό ή χρησιμοποιείται για την εφαρμογή κομπρέσων.

Θεραπεία με βότανα

Το τσάι κατά της φαγούρας με βάση τα φύλλα λεμονιού καταπραΰνει, εξαλείφει τον ερεθισμό του δέρματος και μειώνει την εκδήλωση δυσφορίας. Για να προετοιμάσετε σωστά ένα τέτοιο τσάι, πάρτε 1 κουταλιά της σούπας. μεγάλο. βάλσαμο λεμονιού και ρίξτε 200 ml βραστό νερό. Δώστε στο μωρό λίγο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η θεραπεία είναι συνήθως μακρά, έως ένα μήνα.

Τα λουτρά με την προσθήκη έγχυσης μιας χορδής εξαλείφουν τα σημάδια αλλεργιών, ανακουφίζουν από τη φαγούρα και καθαρίζουν το σώμα από το εξάνθημα. Για να προετοιμάσετε το έγχυμα πάρτε 2 κ.σ. μεγάλο. σειρά, ρίξτε 200 ml βραστό νερό, επιμείνετε κάτω από το καπάκι μέχρι να κρυώσει, στη συνέχεια διηθήστε και ρίξτε στο μπάνιο. Σε ένα τέτοιο λουτρό, μπορείτε να κάνετε μπάνιο ένα μωρό ή να κάνετε λοσιόν από το έγχυμα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, σκουπίστε την φαγούρα του δέρματος με αυτό το φάρμακο: ρίξτε 2 κ.σ. μεγάλο. μια σειρά από 100 ml βραστό νερό, που διατηρείται κάτω από το καπάκι για ένα τέταρτο της ώρας, φιλτράρεται και χρησιμοποιείται ως λοσιόν.

Καλά εξαλείφει τον κνησμό σε ένα παιδικό βάμμα καλέντουλας. Με τη βοήθειά του, είναι δυνατό να αποφευχθεί η μόλυνση από γρατσουνιές, να επιταχυνθεί η ανάκτηση του δέρματος. Το βάμμα πωλείται σχεδόν σε οποιοδήποτε φαρμακείο, αλλά δεν αποκλείεται η αυτο-παρασκευή: 10 g ακατέργαστης καλέντουλας χύνεται σε 250 ml αλκοόλης και διατηρείται σε σκοτεινό μέρος για μερικές εβδομάδες. Στη συνέχεια, το προϊόν φιλτράρεται και χρησιμοποιείται για να σκουπίσει τις περιοχές που προκαλούν φαγούρα. Εάν κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας υπάρχει αίσθηση καψίματος, τότε το βάμμα αραιώνεται επιπλέον με νερό.

Οποιοπαθητική

Η φαγούρα στα παιδιά είναι συνήθως το κύριο σημάδι δερματολογικών προβλημάτων και αλλεργιών. Είναι δυνατή η αντιμετώπιση τέτοιων παθολογιών, τόσο με παραδοσιακούς τρόπους όσο και με τη βοήθεια της ομοιοπαθητικής. Οι ομοιοπαθητικοί συνήθως προσφέρουν θεραπείες για να επηρεάσουν το αμυντικό σύστημα του ίδιου του οργανισμού, προκειμένου να αυξήσουν την αντοχή του στις ασθένειες. Μια τέτοια θεραπεία είναι ασφαλής, επειδή μπορεί να συνταγογραφηθεί ακόμη και σε μωρά. Ωστόσο, δεν είναι εύκολο: σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, τα ομοιοπαθητικά φάρμακα πρέπει να επιλέγονται μεμονωμένα, μερικές φορές χρησιμοποιώντας τους συνδυασμούς τους και λαμβάνοντάς τα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, η επιτυχία της ομοιοπαθητικής θεραπείας είναι προφανής σε πολλούς. Βασική προϋπόθεση είναι να βρεθεί ένας καλός έμπειρος ομοιοπαθητικός που θα επιλέξει ακριβώς το φάρμακο που θα βοηθήσει το παιδί στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Ποια από τα φάρμακα μπορεί να συμβουλεύσει ο γιατρός:

 • Θείο - θα βοηθήσει με μια έντονη αίσθηση κνησμού, χειρότερη τη νύχτα και μετά από οποιαδήποτε έκθεση στη ζέστη.
 • Το Calcarea carbonica συνιστάται για ξηρά εξανθήματα, αισθήσεις καύσου που επιδεινώνονται σε ζεστές, υγρές συνθήκες.
 • Acidum fluoricum - βοηθά εάν η έντονη φαγούρα ενόχληση συνοδεύεται από έντονο ξεφλούδισμα του δέρματος, την εμφάνιση ενός μικρού εξανθήματος.
 • Stizolobium - χρησιμοποιείται για έντονο κνησμό χωρίς ορατά εξανθήματα.
 • Nicollum metallicum - συνταγογραφείται για εξανθήματα με κνησμό ή με εστιακές βλάβες (φαγούρα στον αυχένα, στην ωμική ζώνη).
 • Konium maculatum - βοηθά στην εξάλειψη του κνησμού των γεννητικών οργάνων.

Η ομοιοπαθητική θεραπεία είναι συνήθως ήπια και δεν συνοδεύεται από παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των αλλεργικών. Ωστόσο, μετά τη λήψη της πρώτης δόσης, το παιδί θα πρέπει να παρακολουθείται στενά, καθώς δεν αποκλείεται ακόμη η πιθανότητα αλλεργίας.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.