^

Υγεία

A
A
A

Κράμπες στα πόδια: αιτίες

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 05.09.2022
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Οι κράμπες στα πόδια συμβαίνουν όταν ένας σκελετικός μυς συσπάται ακούσια και ασκεί τη μέγιστη ένταση του με τη μορφή ενός ξαφνικού, συχνά πολύ επώδυνου, αλλά βραχύβιου σπασμού. Οι σπασμωδικές συσπάσεις εμφανίζονται συχνότερα στους μύες της γάμπας του πίσω μέρους του ποδιού, καθώς και στους μύες του ποδιού, στον μηριαίο μυ πάνω από τον μηριαίο μηριαίο ή στον τετρακέφαλο μυ μπροστά από τον μηρό. [1]

Επιδημιολογία

Όπως δείχνουν οι στατιστικές, σχεδόν έξι στους δέκα ηλικιωμένους συχνά κράμπουν τα πόδια τους, κυρίως τη νύχτα: τρεις στις τέσσερις περιπτώσεις συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Ταυτόχρονα, οι κράμπες στα πόδια στους άνδρες εμφανίζονται σχεδόν τρεις φορές λιγότερο συχνά από τις κράμπες στις γυναίκες.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η περιφερική αρτηριακή νόσος (αγγεία των κάτω άκρων) επηρεάζει σχεδόν το 10% των ατόμων άνω των 55 ετών.

Οι πυρετικοί κρίσεις επηρεάζουν περίπου το 2-5% των παιδιών κάτω των πέντε ετών.

Αιτίες κράμπες στο πόδι

Σύμφωνα με ειδικούς γιατρούς, σε πολλές περιπτώσεις τα αίτια των κράμπων στα πόδια είναι άγνωστα και τέτοιες κράμπες ονομάζονται ιδιοπαθείς.

Μεταξύ των αναγνωρίσιμων αιτιών, πρώτα απ 'όλα, υπάρχει υπερβολικό φορτίο στους μύες και υπερβολική καταπόνηση των μυϊκών ινών στη γάμπα ή στο πίσω μέρος του μηρού (στην περιοχή του μηριαίου μηριαίου) με την εμφάνιση κράμπες στα πόδια μετά την προπόνηση. αναπτύξουν έντονες κράμπες στα πόδια μετά το τρέξιμο - έντονες επώδυνες συσπάσεις που εμφανίζονται συνήθως με κόπωση ή/και υπερθέρμανση. Τοπικές κράμπες παρατηρούνται όταν μεμονωμένες μυϊκές ομάδες καταπονούνται λόγω της απόδοσης συχνά επαναλαμβανόμενων γρήγορων κινήσεων, κάτι που, ειδικότερα, εξηγεί τις κράμπες στα πόδια κατά τη διάρκεια του οργασμού κατά τη διάρκεια του σεξ.

Οι μυϊκές κράμπες στα κάτω άκρα ή οι  κράμπες , που δεν σχετίζονται με αυξημένη σωματική δραστηριότητα, μπορεί να οφείλονται σε πολλούς διαφορετικούς λόγους: οι νυχτερινές κράμπες στα πόδια εμφανίζονται λόγω άβολης θέσης σώματος, ψύξης ή υπερθέρμανσης στον ύπνο, πολύ μαλακού ή σκληρού κρεβατιού. Τη νύχτα, οι κράμπες στα πόδια είναι πιο συχνές σε άτομα άνω των 50 ετών παρά σε νεότερους και πιο συχνά σε άτομα που είναι υπέρβαρα από εκείνα που είναι αδύνατα.

Η κύρια αιτία για τις κράμπες στα πόδια το πρωί θεωρείται ότι είναι η μακρά άβολη θέση των ποδιών κατά τον ύπνο, με συμπίεση των αιμοφόρων αγγείων.

Οι τονωτικές κράμπες στα πόδια εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας όταν ένα άτομο περπατά για πολλή ώρα, στέκεται σε μια σκληρή επιφάνεια για πολλή ώρα ή αναγκάζεται να καθίσει για πολλή ώρα. Συχνά προκαλεί κράμπες στα πόδια όσων υποφέρουν από πλατυποδία ή φορούν παπούτσια που είναι πολύ στενά και τα ψηλά τακούνια αυξάνουν μόνο τον κίνδυνο μυϊκής κράμπας στις γάμπες και τα πόδια.

Πολλοί έχουν κράμπες στα πόδια στο νερό - την πισίνα ή τις φυσικές δεξαμενές. Τι προκαλεί κράμπες στα πόδια κατά την κολύμβηση; Οι ειδικοί τα συνδέουν με την κάμψη του πέλματος του ποδιού κατά τη διάρκεια της κολύμβησης - όταν όλοι οι μύες του ποδιού σχηματίζουν μια άκαμπτη γραμμή από το κάτω πόδι έως τα δάχτυλα, που σας επιτρέπει να κινηθείτε στο νερό. Αλλά το να κρατάτε αυτή τη θέση καταπονεί υπερβολικά τους μύες και μπορεί να τους προκαλέσει ακούσια συστολή - έντονες κράμπες στα πόδια. Επιπλέον, στο κρύο νερό, λόγω της συμπίεσης των αιμοφόρων αγγείων, ο ρυθμός κυκλοφορίας του αίματος μειώνεται και με ανεπαρκή παροχή οξυγόνου στους μυϊκούς ιστούς, η νευρομυϊκή αγωγιμότητα διαταράσσεται.

Αυτοί είναι οι πιο συνηθισμένοι καλοήθεις τύποι κράμπες στα πόδια.

Διαβάστε επίσης -  Γιατί κράμπουν τα δάχτυλα των ποδιών μου

Ωστόσο, υπάρχουν πολλές καταστάσεις και παθολογίες στις οποίες οι κράμπες στα αριστερά, στα δεξιά ή οι κράμπες και στα δύο πόδια είναι ένα από τα συμπτώματά τους. Δηλαδή θεωρούνται δευτερεύουσες και σε τέτοιες περιπτώσεις τα αίτια των κράμπων στα πόδια συνδέονται με συγκεκριμένες καταστάσεις ή ασθένειες.

Οι κράμπες στα πόδια μετά την επέμβαση θεωρούνται παρενέργεια των παυσίπονων για τοπική αναισθησία και γενική αναισθησία.

Οι σπασμοί σε ένα κάταγμα ποδιού συμβαίνουν όταν το οστό έχει τραυματική βλάβη στις μυϊκές ίνες που το περιβάλλουν και συμπίεση των απολήξεων των κινητικών νεύρων.

Ως αποτέλεσμα της τοξικής επίδρασης της αιθανόλης στο κεντρικό νευρικό σύστημα με αναστολή των νευρικών σημάτων, μείωση του επιπέδου των ηλεκτρολυτών λόγω αφυδάτωσης, καθώς και διαταραχές στην τοπική κυκλοφορία του αίματος, εμφανίζονται κράμπες στα πόδια μετά την κατανάλωση αλκοόλ (ειδικά από χρόνια αλκοολικοί). [2]

Μυϊκοί σπασμοί με τη μορφή σπασμών μπορεί να εμφανιστούν λόγω ιατρογενών αιτιών: με παρατεταμένη χρήση φαρμάκων όπως εκλεκτικοί βήτα-αδρενεργικοί αγωνιστές (βρογχοδιασταλτικά), αντικαταθλιπτικά της ομάδας SSRI, βαρβιτουρικά, λίθιο, στατίνες, νικοτινικό οξύ, ορμονικά αντισυλληπτικά, κυτταροστατικά ( αντικαρκινικά φάρμακα). Μετά από παρατεταμένη χρήση διουρητικών, δηλαδή μετά από διουρητικά, οι κράμπες στα πόδια συνδέονται με αυξημένη απέκκριση μαγνησίου από το σώμα και την ανάπτυξη  υπομαγνησιαιμίας .

Τράβηγμα ποδιών και κράμπες στα πόδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (ειδικά στα μεταγενέστερα στάδια) - λόγω μείωσης της ποσότητας μαγνησίου και ασβεστίου στο αίμα - υπασβεστιαιμία. Οι κράμπες στα πόδια τη νύχτα εμφανίζονται συχνά στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης λόγω της πίεσης της μήτρας στις φλέβες και της επιδείνωσης της εκροής αίματος. αυτό συχνά προκαλεί κράμπες στα πόδια και τη βουβωνική χώρα. Για περισσότερες λεπτομέρειες, δείτε -  Γιατί ενώνει τα πόδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης . Και οι κράμπες στα πόδια μετά τον τοκετό είναι το αποτέλεσμα της συμπίεσης των αιμοφόρων αγγείων και της έντασης των μυών στην περιοχή της πυέλου και στους μηρούς.

Οι κράμπες στα πόδια σε ένα παιδί μπορεί να εμφανιστούν όταν το σώμα είναι αφυδατωμένο (με έμετο ή/και διάρροια). με ανεπάρκεια βιταμινών? λόγω προβλημάτων θυρεοειδούς. Σε εμπύρετες καταστάσεις που σχετίζονται με μολυσματικές ασθένειες, σε παιδιά κάτω των πέντε ετών, συνδυάζονται κράμπες στα πόδια και πυρετός. Τέτοιοι σπασμοί ονομάζονται πυρετικοί.

Αυξημένος κίνδυνος κράμπες στα πόδια με παράσιτα – παρασιτικές εισβολές: ασκαρίαση, τριχίνωση, εχινόκοκκωση.

Οι συχνές κράμπες στα πόδια στους ηλικιωμένους μπορεί να οφείλονται σε φυσική βράχυνση των τενόντων (λόγω απώλειας υγρών) και σε μείωση της ελαστικότητας των μυϊκών ινών. Επίσης σε μεγάλη ηλικία, μπορεί να σημειωθούν επώδυνες κράμπες στις γάμπες (σε ηρεμία) και στο πρόσθιο τμήμα του κνημιαίου μυός (μετά το περπάτημα), που είναι συμπτώματα ιδιοπαθούς  νευροπάθειας των ποδιών .

Εκτός από τη σωματική αδράνεια και τις σχετιζόμενες με την ηλικία εκφυλιστικές αλλαγές στη μυϊκή φύση, οι κράμπες στα πόδια σε άτομα άνω των 50 ετών εμφανίζονται λόγω  διαταραχών του κυκλοφορικού στα πόδια . Μια κοινή πάθηση με κακή κυκλοφορία του αίματος που σχετίζεται με αθηροσκλήρωση ή φλεβική ανεπάρκεια είναι οι κράμπες στα πόδια κατά το περπάτημα με την εμφάνιση πόνου και ακόμη και προσωρινή χωλότητα. Στην πρώτη περίπτωση, η κακή κυκλοφορία του αίματος στις αρτηρίες των ποδιών σε μεγάλη ηλικία συσχετίζεται συχνά με προβλήματα αθηροσκληρωτικών αλλαγών στα εγκεφαλικά αγγεία και οι ειδικοί θεωρούν ότι οι διαταραχές ύπνου, οι επίμονοι πονοκέφαλοι, η συχνή ζάλη και οι κράμπες στα πόδια είναι το πρώτο σήμα κινδύνου. ανάπτυξη μιας τόσο επικίνδυνης κατάστασης στο μέλλον όπως το ισχαιμικό εγκεφαλικό.

Άτομα που παραπονιούνται για κράμπες και κρύα πόδια, καθώς και για το γεγονός ότι τα πόδια τους πονάνε στην ηρεμία, κράμπες το βράδυ, θα πρέπει να εξετάζονται για  περιφερική αγγειακή νόσο των ποδιών  (η οποία αναπτύσσεται λόγω εναποθέσεων χοληστερόλης στις αρτηρίες των κάτω άκρων ).

Στη δεύτερη περίπτωση, πρόκειται για κράμπες στα πόδια με κιρσούς - κιρσώδη επέκταση των επιφανειακών φλεβών, η οποία συνοδεύεται από επιδείνωση της εκροής φλεβικού αίματος από τα πόδια και παραβίαση του μυϊκού τροφισμού. Αυτοί οι τύποι κράμπες συνήθως επηρεάζουν τους μύες της γάμπας και τον τετρακέφαλο μηριαίο, οι οποίοι τεντώνονται μέσω δύο αρθρώσεων, δηλαδή οι κράμπες στα πόδια σημειώνονται πάνω από το γόνατο, τον μηρό.

Τα παράπονα για κράμπες και κρύα πόδια συνδέονται με ενδοκρινολογικά προβλήματα: την παρουσία διαβήτη ή υποθυρεοειδισμού.

Εάν υπάρχουν συμπτώματα όπως σπασμοί και  μούδιασμα των ποδιών  (παραισθησία), τότε υπάρχει η υποψία ότι αυτό είναι αποτέλεσμα συμπίεσης των νευρικών απολήξεων και η οστεοχονδρωσία στην οσφυϊκή περιοχή με την ανάπτυξη ριζοπάθειας μπορεί να είναι ο ένοχος.

Τις περισσότερες φορές, τέτοιες κράμπες στα πόδια παρατηρούνται στον διαβήτη λόγω νευρολογικών διαταραχών -  διαβητική νευροπάθεια . Ένας άλλος αιτιολογικός παράγοντας κινδύνου για επιληπτικές κρίσεις στους διαβητικούς είναι η  αγγειοπάθεια των άκρων , η οποία αναπτύσσεται ως αποτέλεσμα της μείωσης της έντασης της τριχοειδούς και αρτηριακής ροής αίματος στα πόδια.

Εάν ο ασθενής παραπονιέται για κράμπες και κάψιμο στα πόδια, τότε αυτό μπορεί να υποδεικνύει περιφερική νευροπάθεια - παραβίαση της μετάδοσης νευρικών ερεθισμάτων, που σημειώνεται σε διαβήτη, καρκίνο, υποσιτισμό, λοιμώδη φλεγμονή, χημειοθεραπεία κακοήθων όγκων. Σε υγιείς ανθρώπους, το κάψιμο στα πόδια μετά από κράμπες σχετίζεται με γαλακτική οξέωση, δηλαδή τη συσσώρευση στο αίμα γαλακτικού οξέος, ένα υποπροϊόν της διάσπασης της γλυκόζης, η διάσπαση του οποίου (για ενέργεια) συμβαίνει κατά τη διάρκεια έντονης προπόνησης..

Οι κράμπες των ποδιών και της πλάτης, που συνοδεύονται από μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στο πόδι, μπορεί να δώσουν μεσοσπονδυλική ή μεσοσπονδυλική κήλη (ως αποτέλεσμα δυστροφικών αλλαγών στους μύες και διαταραχών της νεύρωσής τους). Και οι κράμπες στα πόδια με δισκοκήλη συνδέονται με τσιμπημένα νεύρα ή στένωση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Η συμπίεση της νευρικής ρίζας θεωρείται από τους νευρολόγους ως ένας από τους προδιαθεσικούς παράγοντες για νυχτερινές κράμπες στα πόδια. [3]

Εάν, εκτός από την εμφάνιση σπασμών, τα πόδια αποτύχουν, ο ασθενής δεν αποκλείει τέτοιες παθολογίες όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας (μια αυτοάνοση ασθένεια του νευρικού συστήματος, στην οποία οι νευρικές διεργασίες χάνουν τη θήκη μυελίνης τους και οι μυϊκές λειτουργίες εξασθενούν με την ανάπτυξη της σπαστικότητας) ή  ασθένεια των κινητικών νευρώνων .

Συνοδευόμενη από ακούσιες συσπάσεις των μυϊκών ινών - συστολές - περιφερική χαλαρή πάρεση, δηλαδή μείωση του μυϊκού τόνου στο ένα ή και στα δύο πόδια, μπορεί να υποδηλώνει νευρολογικά προβλήματα όπως αμυοτροφική πλάγια σκλήρυνση ή βλάβη στους κινητικούς νευρώνες του νωτιαίου μυελού (κινητική νευροπάθεια ).

Μια λίστα με τις πιο πιθανές αιτίες κράμπες στα πόδια και τα χέρια περιλαμβάνει:

 • ανεπάρκεια των παραθυρεοειδών αδένων - υποπαραθυρεοειδισμός, λόγω του οποίου μειώνεται το επίπεδο ασβεστίου στο αίμα.
 • χρόνια μορφή νεφρικής ανεπάρκειας, που οδηγεί σε αύξηση της περιεκτικότητας σε φωσφορικά άλατα στο αίμα.
 • έλλειψη καλίου?
 • αφυδάτωση ή έλλειψη υγρών.
 • επιληψία (με τονικοκλονικές κρίσεις).
 • αλκοολικό παραλήρημα?
 • αναιμία (ανεπάρκεια σιδήρου ή αιμολυτική).
 • σκλήρυνση κατά πλάκας;
 • υπογλυκαιμία?
 • λοιμώξεις, πρωτοπαθείς όγκοι ή ανεύρυσμα εγκεφάλου.
 • παρενέργειες φαρμάκων.

Παράγοντες κινδύνου

Συνοψίζοντας την αιτιολογία των κράμπων στα πόδια, οι γιατροί αποκαλούν τους ακόλουθους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνισή τους:

 • υπερένταση των μυών των κάτω άκρων.
 • καθιστική ζωή και παχυσαρκία.
 • μυοσκελετικές κακώσεις?
 • εκφυλιστικές αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία στους μυϊκούς ιστούς και τους τένοντες.
 • αφυδάτωση (αφυδάτωση) που σχετίζεται τόσο με την ανεπαρκή πρόσληψη υγρών όσο και με την υπερβολική εφίδρωση.
 • αλκοολισμός;
 • πλατυποδία, φορώντας ακατάλληλα παπούτσια.
 • χαμηλά επίπεδα ηλεκτρολυτών (μαγνήσιο, ασβέστιο ή κάλιο) στο αίμα.
 • ανεπάρκεια βιταμινών (B6, D, E);
 • εγκυμοσύνη;
 • υψηλή χοληστερόλη αίματος?
 • η παρουσία νευρολογικών ή μεταβολικών διαταραχών.
 • ενδοκρινικές παθήσεις (σακχαρώδης διαβήτης, υποθυρεοειδισμός, υποπαραθυρεοειδισμός).
 • νευρομυϊκές διαταραχές, ειδικότερα νευροπάθεια, μυοπάθεια, νόσος του κινητικού νευρώνα.
 • συμπίεση των νωτιαίων νεύρων?
 • κίρρωση του ήπατος;
 • χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και τα αποτελέσματα της νεφρικής αιμοκάθαρσης (κατά την οποία αφαιρείται πάρα πολύ υγρό από το σώμα, γεγονός που διαταράσσει την ισορροπία των ηλεκτρολυτών).
 • Νόσος Πάρκινσον, Νόσος Huntington;
 • τη χρήση ορισμένων φαρμάκων.

Οι ηλικιωμένοι έχουν υψηλότερο κίνδυνο για κράμπες στα πόδια: πιο κοντά στα 50 χρόνια, αρχίζει η απώλεια μυϊκής μάζας και - εάν ένα άτομο κάνει καθιστική ζωή - αυτή η διαδικασία προχωρά.

Παθογένεση

Η βιοχημεία της μυϊκής συστολής είναι πολύ περίπλοκη και το πώς συμβαίνουν οι διαταραχές στη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων δεν είναι ακόμη απολύτως σαφές. Ο μηχανισμός ανάπτυξης των κράμπων των κάτω άκρων τη νύχτα, δηλαδή η παθογένειά τους, εξηγείται από το γεγονός ότι οι κράμπες συμβαίνουν όταν ο γαστροκνήμιος μυς - με τα πόδια σε όνειρο με μισολυγισμένα γόνατα και πόδια προς τα κάτω - βρίσκεται σε μια κοντή θέση και μπορεί να είναι σπασμωδική με κάθε προσπάθεια αλλαγής θέσης.

Επιπλέον, οι παρατεταμένες περίοδοι στην ίδια θέση κατά τη διάρκεια του ύπνου συνοδεύονται από επιβράδυνση της κυκλοφορίας του αίματος και μείωση των επιπέδων οξυγόνου στους μυϊκούς ιστούς, γεγονός που οδηγεί σε κράμπες.

Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για την παθογένεια των κρίσεων κατά τη διάρκεια σωματικής υπερέντασης. Παραδοσιακά, αυτοί οι σπασμοί πιστεύεται ότι προκύπτουν από αφυδάτωση, ανισορροπίες ηλεκτρολυτών (συμπεριλαμβανομένου μαγνησίου, καλίου και ασβεστίου), συσσώρευση γαλακτικού οξέος ή χαμηλά επίπεδα κυτταρικής ενέργειας (με τη μορφή ATP). Για παράδειγμα, εάν το σώμα στερείται μαγνησίου, η επαφή των προσαγωγών και απαγωγών νευρώνων στις νευρομυϊκές χολινεργικές συνάψεις διακόπτεται: τα κανάλια των προσυναπτικών μεμβρανών παύουν να ανοίγουν και αυτό οδηγεί σε αύξηση του επιπέδου της ελεύθερης ακετυλοχολίνης, ενός μεσολαβητή των νευρικών ερεθισμάτων. στους μύες, στη συναπτική σχισμή.

Υποτίθεται ότι ο μηχανισμός των σπασμών σχετίζεται με αυξημένη δραστηριότητα του νευρομυϊκού αντανακλαστικού τόξου του ΚΝΣ, λόγω, αφενός, στην ανασταλτική δράση των τενόντων οργάνων Golgi και, αφετέρου, στην υπερενεργοποίηση των μυών. ατράκτους. [4]

Συμπτώματα κράμπες στο πόδι

Οι κράμπες στα πόδια εμφανίζονται ξαφνικά, αλλά ορισμένοι ασθενείς ισχυρίζονται ότι μπορούν να αισθανθούν τα πρώτα σημάδια της ανάπτυξης κράμπες με τη μορφή σπασμών - συσπάσεων των μυϊκών ινών.

Τα κύρια συμπτώματα μιας κράμπας είναι μια απότομη ένταση, δηλαδή μια μυϊκή σύσπαση που προκαλεί πόνο. Ταυτόχρονα, ο πιεσμένος μυς γίνεται σκληρός (άκαμπτος) και είναι αδύνατο να τον χαλαρώσει με τη δύναμη της θέλησης.

Δεν απελευθερώνει κράμπα στα πόδια για 20-30 δευτερόλεπτα ή αρκετά λεπτά. η κράμπα του τετρακέφαλου μηριαίου μυός διαρκεί περισσότερο.

Αφού περάσει η κράμπα, ένας πόνος στον μυ μπορεί να γίνει αισθητός για κάποιο χρονικό διάστημα.

Οι κράμπες στο διαβήτη αιχμαλωτίζουν τους μύες των ποδιών και των ποδιών και συνοδεύονται από παραισθησία (ή υπεραισθησία) και αρκετά έντονος πόνος στο πόδι μετά από κράμπα με αδυναμία κανονικής κίνησης μπορεί να παρατηρηθεί για αρκετές ώρες. [5]

Επιπλοκές και συνέπειες

Σε περιπτώσεις κράμπες στα πόδια μετά την άσκηση, δεν υπάρχουν αρνητικές συνέπειες για την υγεία ή τις ιατρικές συνέπειες.

Οι κράμπες στα πόδια τη νύχτα μπορούν να επιδεινώσουν την ποιότητα ζωής διαταράσσοντας τον ύπνο.

Δεν είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς πόσο επικίνδυνες είναι οι κράμπες στα πόδια, που μπορεί να πιάσουν ένα άτομο να οδηγεί αυτοκίνητο ή να κολυμπά σε ένα ποτάμι...

Οι ίδιες οι ακούσιες μυϊκές συσπάσεις δεν έχουν καμία σχέση με τις συνέπειες ασθενειών, ένα από τα συμπτώματα των οποίων είναι οι κράμπες των κάτω άκρων. Αν και πολλές από αυτές τις καταστάσεις, όπως η περιφερική αγγειακή νόσος των ποδιών, είναι

δυνητικά απενεργοποιώντας.

Διαγνωστικά κράμπες στο πόδι

Από ιατρικής άποψης, οι πρωτογενείς καλοήθεις κρίσεις σπάνια προκαλούν ανησυχία και απαιτείται διάγνωση εάν συμβαίνουν με συνέπεια ακούσιες μυϊκές συσπάσεις που δεν σχετίζονται με την άσκηση.

Απαραίτητες εξετάσεις για κράμπες στα πόδια: γενικές και βιοχημικές εξετάσεις αίματος; στο επίπεδο του σακχάρου, της κινάσης της κρεατίνης, της γαλακτικής αφυδρογονάσης, των ηλεκτρολυτών, της παραθυρεοειδούς ορμόνης, των ειδικών αντισωμάτων κατά των ελμινθών.

Πραγματοποιείται επίσης ενόργανη διάγνωση:

 • μυϊκή εξέταση  (ηλεκτρομυογραφία, υπερηχογράφημα).
 • dopplerography και υπερηχογράφημα των αγγείων των ποδιών,  αγγειογραφία .
 • Η μαγνητική τομογραφία του νωτιαίου μυελού γίνεται εάν υπάρχει εστιακή μυϊκή αδυναμία ή νευρολογικά σημεία.

Διαφορική διάγνωση

Η διαφορική διάγνωση είναι πολύ σημαντική, καθώς ορισμένες διαταραχές προκαλούν συμπτώματα που μοιάζουν με επιληπτικές κρίσεις: δυστονία, σπαστικότητα (συμπεριλαμβανομένης της μυοτονίας), ασφυξίες, ιδιοπαθής τρόμος, μυοκυμία, τετανία. Καθώς και εστιακούς (εστιακούς) ή μερικούς σπασμούς στα πόδια, και κλονικοί σπασμοί, χαρακτηριστικοί της επιληψίας και της υπερκίνησης, που προσδιορίζονται στην επιληψία.

Οι κράμπες στα πόδια διαφέρουν από μια κατάσταση που ονομάζεται σύνδρομο ανήσυχων ποδιών.

Συχνά, η ακριβής αιτία των κράμπων στα πόδια είναι δύσκολο να εντοπιστεί και μπορεί να οφείλεται σε συνδυασμό διαφόρων παραγόντων.

Για παράδειγμα, η δίαιτα του Κρεμλίνου με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, η οποία, όπως και η δίαιτα Atkins, είναι μια δίαιτα κετο, απομακρύνει τα υγρά από το σώμα. Ως αποτέλεσμα, όσοι ακολουθούν μια τέτοια δίαιτα για απώλεια βάρους (καταναλώνοντας πολλές πρωτεΐνες και λίπη) αναπτύσσουν όχι μόνο δυσκοιλιότητα, αλλά και κράμπες στα πόδια - καθώς μειώνεται η απορρόφηση του μαγνησίου στα έντερα.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.