^

Υγεία

Γαστροσκόπηση του στομάχου: αισθήσεις που παρουσιάζουν αποτελέσματα

, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 17.10.2021
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Με τη γαστροσκόπηση εννοείται μια διαδικασία στην οποία εξετάζονται τα κελύφη και η κοιλότητα του οισοφάγου και του στομάχου. Η περιοχή του δωδεκαδακτύλου επηρεάζεται επίσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η γαστροσκόπηση σας επιτρέπει να απεικονίσετε την εικόνα και να την εμφανίσετε στην οθόνη. Για την έρευνα χρησιμοποιήστε μια γαστροσκόπηση, η οποία εισάγεται μέσω του στόματος στον οισοφάγο, στη συνέχεια στο στομάχι. Το γαστροσκόπιο μπορεί να παρασταθεί με τη μορφή ενός εύκαμπτου σωλήνα μικρής διαμέτρου, τον οποίο ο ασθενής καταπίνει. Στο τέλος ή στο εσωτερικό υπάρχει ένα ειδικό οπτικό σύστημα, το οποίο καθιστά δυνατή την επιθεώρηση της εσωτερικής κοιλότητας.

Σύμφωνα με τη διαταγή του Υπουργείου Υγείας, από το 2010 όλα τα γραφεία γαστρεντερολόγων πρέπει να είναι εξοπλισμένα με δύο γαστροσκόπια με δυνατότητα βιοψίας. Η απαίτηση αυτή εξηγείται από τη σημασία και τη διαγνωστική σημασία της διαδικασίας, η οποία καθιστά δυνατή την ταυτοποίηση των παθολογιών στα αρχικά στάδια και τη λήψη έγκαιρων μέτρων, καθορίζει τη θεραπεία. Πολλοί ειδικοί συστήνουν να διεξάγονται τακτικά αυτές οι εξετάσεις για προληπτικούς σκοπούς. Τουλάχιστον, δεν πρέπει να αγνοήσετε την έρευνα σε περίπτωση που διοριστεί από γιατρό. Έτσι, υπάρχουν λόγοι για αυτό.

Πονάει να κάνει μια γαστροσκόπηση;

Η μελέτη δεν είναι χωρίς δυσφορία και οδυνηρές αισθήσεις. Ωστόσο, σήμερα υπάρχουν πολλές μέθοδοι που το καθιστούν λιγότερο δυσάρεστο και ανώδυνο. Για παράδειγμα, η χρήση της αναισθησίας, η νεότερη bezsondovyh μεθόδους έρευνας.

Ενδείξεις για τη διαδικασία

Η διαδικασία χρησιμοποιείται για την λεπτομερή εξέταση των τοιχωμάτων του στομάχου. Τις περισσότερες φορές χρησιμοποιείται όταν υποπτεύεστε μια διαδικασία όγκου ή πιθανή αιμορραγία, έλκη. Η μέθοδος επιτρέπει να πείσει οπτικά τη φύση της παθολογικής διαδικασίας, να επιβεβαιώσει ή να αρνηθεί τη διάγνωση. Με βάση μια ακριβή διάγνωση, διεξάγονται περαιτέρω έρευνες. Συχνά χρησιμοποιείται για την καθιέρωση κλινικής εικόνας άλλων ασθενειών του στομάχου και του οισοφάγου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόσθετη μέθοδος έρευνας για ασθένειες που δεν σχετίζονται άμεσα με το πεπτικό σύστημα.

Επίσης, πραγματοποιείται κατά την εμφάνιση πόνων διαφορετικού χαρακτήρα στον τομέα του στομάχου, ενός οισοφάγου. Επιτρέψτε να προσδιορίσετε τη φύση του πόνου, ανίχνευση έγκαιρης παθολογικής διαδικασίας. Με συμπτώματα όπως ναυτία, έμετος, καούρα, γαστροσκόπηση είναι υποχρεωτική. Εάν υπάρχει αιμορραγία, εμετός με αίμα, διαταραχές κόπρανα - η γαστροσκόπηση είναι μια υποχρεωτική διαδικασία. Συχνά διεξάγεται με διαγνωστικό σκοπό για υποψία ογκολογικής διεργασίας, για παράδειγμα, αναιμία, απότομη απώλεια βάρους, έλλειψη όρεξης. Διεξάγεται με άλλες ασθένειες, όταν είναι απαραίτητο να εκτιμηθεί η κατάσταση της βλεννογόνου του στομάχου, του οισοφάγου και η έλλειψη τροφής. Μπορεί να πραγματοποιηθεί με θεραπευτικό σκοπό.

Γαστροσκόπηση με γαστρίτιδα

Η γαστροσκόπηση μπορεί να είναι μια πολύ ενημερωτική διαδικασία, η οποία χρησιμοποιείται για γαστρίτιδα και υποψία. Σας επιτρέπει να απεικονίσετε τον εσωτερικό χώρο, να πάρετε μια πλήρη κλινική εικόνα της παθολογίας. Εκτελείται με έντονο πόνο στο επιγαστρικό, ναυτία, έμετο. Μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο με θεραπευτικούς όσο και προφυλακτικούς σκοπούς. Για εξέταση, το γαστροσκόπιο εισάγεται μέσω του στόματος στον οισοφάγο, εξετάζονται τα τοιχώματα, μετακινούνται στο στομάχι, αξιολογείται η κατάσταση των τοιχωμάτων, οι βλεννογόνοι μεμβράνες. Εάν είναι απαραίτητο, κάντε βιοψία. Τα αποτελέσματα μπορούν να επιβεβαιώσουν ή να αρνηθούν τη διάγνωση, καθώς και να εντοπίσουν άλλες πιθανές παθολογίες.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Παρασκευή

Προκειμένου να προετοιμαστείτε για τη μελέτη, πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό, να τον ενημερώσετε για τις καταγγελίες και επίσης να δώσετε πληροφορίες για όλα τα φάρμακα που λαμβάνονται. Εάν έχετε αλλεργίες και διαβήτη, πρέπει επίσης να ενημερώσετε το γιατρό σας. Λίγες ημέρες πριν από τη μελέτη πρέπει να φάτε μόνο τροφή διατροφής και να αποκλείσετε αλκοόλ. Το τελευταίο γεύμα επιτρέπεται 10 ώρες πριν από τη διαδικασία, δηλαδή μπορείτε να φάτε μόνο το βράδυ. Το πρωί, πριν από τη διαδικασία, δεν μπορείτε να φάτε ή να πιείτε νερό.

trusted-source[5], [6], [7]

Ποιος θα επικοινωνήσει;

Η συσκευή για τη διεξαγωγή της διαδικασίας

Για την εξέταση της κοιλότητας του στομάχου χρησιμοποιούνται ειδικά όργανα, τα οποία ονομάζονται γαστροσκόπια ή ενδοσκόπια. Η διαφορά μεταξύ τους είναι η δομή του οπτικού συστήματος στο τέλος, η οποία σας επιτρέπει να απεικονίσετε την εικόνα. Επίσης, η συσκευή μπορεί να βρίσκεται σε κάθε πλευρά: στο πλάι, στο άκρο του σωλήνα.

Τεχνική γαστροσκόπηση

Η γαστροσκόπηση εκτελείται σε ειδικό δωμάτιο. Ο ασθενής πρέπει να βρίσκεται στο πλευρό του. Προετοιμάζεται η προκαταρκτική θεραπεία του λαιμού με τοπικά αναισθητικά. Συχνά χρησιμοποιείται ένα διάλυμα λιδοκαΐνης υπό τη μορφή ψεκασμού. Ο λαιμός αρδεύεται, ενώ το αντανακλαστικό γκάζι μειώνεται και οι επώδυνες αισθήσεις εξαλείφονται. Αυτό επίσης καθιστά δυνατή τη χαλάρωση των μυών, έτσι ώστε ο καθετήρας να καταπιεί ελεύθερα χωρίς να τραυματίζονται τα τοιχώματα των οργάνων. Συχνά χρησιμοποιείται καταστολή. Πρόκειται για μια διαδικασία κατά την οποία ο ασθενής λαμβάνει διάφορα ηρεμιστικά και αναισθητικά, τα οποία διευκολύνουν σε μεγάλο βαθμό τη διαδικασία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, πραγματοποιείται γενική αναισθησία. Σε αυτή την περίπτωση, γίνεται ένεση, συνήθως πιο ενδοφλεβίως.

Μετά την προκαταρκτική προετοιμασία, ο ασθενής τοποθετείται, παρέχεται στον ασθενή ένα επιστόμιο, το οποίο πρέπει να συσφίγγεται στα δόντια. Αποτρέπει τη βλάβη στα δόντια και τα χείλη, αποτρέπει την τσίμπημα του γαστροσκοπίου. Το γαστροσκόπιο εγχέεται αργά στον λαιμό και στη συνέχεια προωθεί τον οισοφάγο. Αυτή τη στιγμή, αναδύεται αναπόφευκτα το αντανακλαστικό gag, ο ασθενής θα πρέπει να αναπνέει βαθιά και ήρεμα. Στη συνέχεια, τροφοδοτείται αέρας μέσω της συσκευής, η οποία καθιστά δυνατή την ισοπέδωση των τοίχων. Η εξέταση των βλεννογόνων μεμβρανών, των τοιχωμάτων, των κοιλοτήτων. Ο οισοφάγος, το στομάχι, το άνω μέρος του δωδεκαδακτύλου εξετάζονται. Εάν είναι απαραίτητο, βιοψία, θεραπευτικά αποτελέσματα. Πολλά σύγχρονα γαστροσκόπια καθιστούν δυνατή την απεικόνιση της εικόνας στην οθόνη, τη λήψη φωτογραφιών και βίντεο. Μετά την εξέταση και τους απαραίτητους χειρισμούς, η γαστροσκόπηση εξάγεται προς τα έξω.

Αίσθηση γαστροσκόπησης

Σε μια γαστροσκόπηση στον ασθενή υπάρχουν δυσάρεστες αισθήσεις. Υπάρχει δυσφορία κατά τη διάρκεια της κατάποσης του σωλήνα. Αυτό συνοδεύεται από ένα εμετικό αντανακλαστικό. Εάν ο ασθενής είναι πολύ νευρικός και φοβισμένος, η διαδικασία μπορεί να καθυστερήσει για ακόμα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. έτσι πρέπει να συμπεριφέρεσθε ήρεμα, προσπαθήστε να μην είστε νευρικοί, τότε η διαδικασία θα περάσει γρήγορα και θα φέρει ένα ελάχιστο δυσκολίες. Πολλοί ασθενείς έχουν δυσάρεστο πόνο στον λαιμό, ο οποίος διαρκεί από 1 έως 3 ημέρες.

Αντανακλαστικό με γαστροσκόπηση

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μπορεί να εμφανιστεί αντανακλαστικό εμετού. Παρουσιάζεται σχεδόν καθόλου, δεδομένου ότι αποτελεί φυσική προστατευτική αντίδραση. Οι επιθυμίες μπορεί να είναι αρκετά έντονες, αλλά, κατά κανόνα, το περιεχόμενο μπορεί να συγκρατηθεί. Χάρη στα σύγχρονα φαρμακολογικά μέσα, το αντανακλαστικό gag μπορεί να ξεπεραστεί και να κατασταλεί με επιτυχία. Η αναισθησία και τα μυοχαλαρωτικά καθιστούν δυνατή τη χαλάρωση των μυών του οισοφάγου, την ηρεμία του νευρικού συστήματος. Συνήθως χρησιμοποιείται τοπική αναισθησία.

Πώς να αναπνεύσετε με μια γαστροσκόπηση;

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, θα πρέπει να αναπνέετε αργά και ήρεμα, στο συνηθισμένο ρυθμό. Ο σωλήνας δεν επηρεάζει την αναπνευστική οδό και δεν εμποδίζει τη ροή του αέρα. Επιπλέον, η διάμετρος του σωλήνα είναι πολύ μικρή, έτσι ώστε ο αέρας να κυκλοφορεί ελεύθερα μέσω της αναπνευστικής οδού. Όσο περισσότερο ο ασθενής χαλαρώνει και λιγότερο νευρικός, τόσο πιο εύκολο θα είναι να αναπνεύσει, διότι με πολλούς τρόπους η έλλειψη αέρα είναι ένας υπερβολικός μηχανισμός.

Πόσο διαρκεί η γαστροσκόπηση;

Συνήθως η διαδικασία διαρκεί 2-3 λεπτά. Εάν πρόκειται για ιατρική διαδικασία ή κατά τη διάρκεια της εξέτασης, θα χρειαστεί ιατρική περίθαλψη, μπορεί να διαρκέσει έως και 15-20 λεπτά.

Αναισθησία με γαστροσκόπηση

Πολλοί ασθενείς ονειρεύονται γαστροσκόπηση χωρίς πόνο. Σήμερα, αυτό γίνεται δυνατή με τη χρήση λύσεων αναισθητικών και αναισθητικών. Αυτό καθιστά δυνατή όχι μόνο την εξάλειψη του πόνου, αλλά και την καταστολή του αντανακλαστικού. Κατόπιν αιτήματος του ασθενούς, πραγματοποιείται ακόμη και γαστροσκόπηση υπό πλήρη αναισθησία. Οι ιδιαιτερότητες της τοπικής αναισθησίας είναι ότι δρα στην περιοχή του φάρυγγα δακτυλίου. Υπάρχει τοπική αναισθησία και ταυτόχρονη χαλάρωση των μυών του λάρυγγα. Αλλά ενώ το άτομο είναι σε πλήρη συνείδηση, μπορεί να ελέγξει όλα όσα συμβαίνουν, βλέπουν και συνειδητοποιούν.

trusted-source[8], [9], [10], [11]

Τύποι γαστροσκόπησης

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι έρευνας.

Η οισοφαγαστανοδενοσκόπηση, ή η EGDS, καθιστά δυνατή την εξέταση των εσωτερικών οργάνων με ένα ενδοσκόπιο. Σε αυτή την περίπτωση, εξετάζονται οι βλεννογόνες μεμβράνες των εσωτερικών οργάνων. Δίνει την ευκαιρία να εκτιμηθεί η κατάσταση των εσωτερικών οργάνων, στα πρώιμα στάδια, για να αξιολογηθούν πιθανές παθολογίες και να επιλεγεί η βέλτιστη θεραπεία.

Η ινωδοσκοπική οδοντοσκόπηση, ή το PHEGS, επιτρέπει την εξέταση της βλεννογόνου μεμβράνης του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου με τη βοήθεια συμβατικού γαστροσκοπίου. Αυτή είναι μια παραδοσιακή γαστροσκόπηση.

Χρησιμοποιούνται επίσης ενδοσκόπια βίντεο, τα οποία καθιστούν δυνατή την απόκτηση λεπτομερούς και σαφούς εικόνας από την κοιλότητα των εσωτερικών οργάνων. Η εικόνα εμφανίζεται στην οθόνη της οθόνης και στη συνέχεια μπορεί να εκτυπωθεί χρησιμοποιώντας τον εκτυπωτή. Δίνει την ευκαιρία να βάλετε τη σωστή διάγνωση, να επιλέξετε μια θεραπεία. Το κύριο πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι η δυνατότητα αποθήκευσης του αποτελέσματος.

Γαστροσκόπηση με καταστολή υπό αναισθησία

Μερικοί άνθρωποι είναι πολύ ευαίσθητοι, με αδύναμο νευρικό σύστημα. Είναι πολύ φοβισμένοι, νευρικοί, γεγονός που καθιστά αδύνατη τη διεξαγωγή της διαδικασίας. Ως εκ τούτου, υπάρχει μια γαστροσκόπηση υπό αναισθησία, κατά τη διάρκεια της οποίας το άτομο εγχέεται σε αναισθησία, είναι σε κατάσταση ύπνου και ο γιατρός μπορεί εν τω μεταξύ να εκτελέσει με ασφάλεια τη διαδικασία. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται επίσης για τα παιδιά, επειδή συχνά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη διεξαγωγή μιας τέτοιας διαδικασίας λόγω της ανησυχίας τους, του φόβου, της υπερβολικής δραστηριότητας.

Γαστροσκόπηση του στομάχου χωρίς κατάποση του καθετήρα

Η μελέτη μπορεί να διεξαχθεί χωρίς την παραδοσιακή κατάποση του καθετήρα. Γι 'αυτό, χρησιμοποιείται η μέθοδος της κάψουλας. Η ουσία της μεθόδου είναι η κατάποση μιας ειδικής κάψουλας, η οποία περιέχει ένα οπτικό σύστημα. Η κάψουλα πλένεται με νερό, και μετά αρχίζει να κινείται κατά μήκος του πεπτικού σωλήνα και μεταφέρει την εικόνα στην οθόνη. Απελευθερώνεται μετά από ορισμένο χρόνο με φυσικό τρόπο και δεν βλάπτει το σώμα.

Τρανσνασική γαστροσκόπηση μέσω της μύτης

Πολύ ασυνήθιστο, όμως, μια αποτελεσματική μέθοδος που σας επιτρέπει να εξετάσετε το στομάχι και τον οισοφάγο. Χρησιμοποιείται για φόβο ασφυξίας ή αδυναμίας εισαγωγής ενδοσκοπίου μέσω της στοματικής κοιλότητας. Σε αυτή τη μελέτη, ο σωλήνας εισάγεται πρώτα στη μύτη, στη συνέχεια μέσα από το λαιμό πηγαίνει στον οισοφάγο και στο στομάχι. Η διαφορά είναι στη μέθοδο αναφοράς και στο μέγεθος του ενδοσκοπίου. Έχει εξαιρετικά λεπτές διαστάσεις - όχι περισσότερο από 6 mm. Αυτό καθιστά δυνατή τη διερεύνηση της γαστρεντερικής κοιλότητας όχι λιγότερο αποτελεσματικά από ό, τι όταν το ενδοσκόπιο εισάγεται με την παραδοσιακή μέθοδο. Σε αυτή την περίπτωση, η ώθηση για έμετο δεν προκύπτει, αλλά μπορεί να υπάρξει βήχας καθώς το ενδοσκόπιο περνά μέσα από το λαιμό.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένας βήχας εμφανίζεται μόνο αν ο λαιμός είναι σφιγμένος και κάτι πάει στραβά. Με χαλαρό λαιμό και σε χαλαρή κατάσταση, δεν υπάρχει βήχας. Σε αυτό το στάδιο, απλά πρέπει να χαλαρώσετε και να εμπιστευτείτε έναν ειδικό που θα διεξάγει όλους τους απαραίτητους χειρισμούς όσο το δυνατόν ακριβέστερα και ακίνδυνα.

Η υπόλοιπη διαδικασία είναι παρόμοια με την παραδοσιακή γαστροσκόπηση. Εάν είναι απαραίτητο, ο γιατρός μπορεί να πάρει ένα κομμάτι ιστού σε βιοψία. Με τη βοήθεια αυτής της τεχνικής, μπορούν να διαγνωσθούν διάφορες παθολογίες, όπως η γαστρίτιδα, τα έλκη και οι καρκινικοί όγκοι.

Εκτός από τη βιοψία, πραγματοποιούνται χρωματοσκόπηση και θεραπευτικές διαδικασίες. Η διάρκεια της διαδικασίας δεν υπερβαίνει τα 15 λεπτά. Πολλοί ασθενείς που πραγματοποίησαν αυτή τη μελέτη, ήταν ικανοποιημένοι, επειδή δεν χρειάζεται να καταπιείτε τον καθετήρα, δεν υπάρχει αντανακλαστικό εμέτου. Ο ασθενής βρίσκεται επίσης στο πλάι του, ενώ η συσκευή εισάγεται σε ένα ρουθούνι. Το δεύτερο παραμένει ελεύθερο. Το στόμα είναι επίσης κλειστό και δεν καταλαμβάνεται. Από αυτή την άποψη, δεν υπάρχει πανικός και αίσθηση έλλειψης αέρα. Πολλοί ασθενείς σημειώνουν ότι με μια τέτοια διαδικασία, αναισθησία δεν είναι απαραίτητη, δεδομένου ότι περνά απολύτως ανώδυνα. Για να διευκολυνθεί η εισαγωγή του σωλήνα, χρησιμοποιείται μια ειδική γέλη λίπανσης. Εάν είναι απαραίτητο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί αναισθησία. Η δυσφορία μπορεί να γίνει αισθητή για μικρό χρονικό διάστημα, όταν ο γιατρός στρέψει την γαστροσκόπηση, αλλά εξαφανίζονται γρήγορα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ακόμη και μια ρινική καταρροή δεν αποτελεί αντένδειξη για τη διαδικασία. Αλλά αυτή η διαδικασία μπορεί να προκαλέσει ρινική αιμορραγία σε περίπτωση που ένα άτομο έχει τάση να αιμορραγεί, ή υπάρχει βλάβη στη βλεννογόνο.

Η ίδια η διαδικασία είναι πολύ απλούστερη. Επιπλοκές σχεδόν δεν προκύπτουν, δεν υπάρχει ανάγκη για αναισθησία. Επίσης, δεν εμφανίζονται πόνο. Ένα άτομο μπορεί να κάνει τη δική του επιχείρηση αμέσως μετά τη διαδικασία. Ο ασθενής δεν εμφανίζει πονόλαιμο, ο οποίος συχνά συνοδεύει την παραδοσιακή γαστροσκόπηση, και είναι πολύ λιγότερο νευρικός. Ο κίνδυνος τραυματισμού της βλεννογόνου είναι σημαντικά μειωμένος, αντίστοιχα, δεν υπάρχει ουσιαστικά κίνδυνος ανάπτυξης μολυσματικής και φλεγμονώδους διαδικασίας.

Καψική γαστροσκόπηση

Κάτω από την καψική γαστροσκόπηση εννοείται μια νέα μέθοδος έρευνας, η οποία πραγματοποιείται με μια κάψουλα μιας χρήσεως. Ο ασθενής καταπιεί την κάψουλα, το πίνει με νερό. Το μέγεθος της κάψουλας δεν ξεπερνά τα 1,5 εκ. Στη μέση της κάψουλας υπάρχει μια έγχρωμη μικροσκοπική βιντεοκάμερα, πηγές φωτός και ένας μίνι ραδιοπομπός. Η συσκευή έχει σχεδιαστεί για 6-8 ώρες λειτουργίας. Αυτή τη στιγμή κινείται κατά μήκος του πεπτικού σωλήνα και μεταφέρει την εικόνα στην οθόνη του γιατρού. Επίσης σε κίνηση μπορείτε να τραβήξετε φωτογραφίες και βίντεο, να αποθηκεύσετε εικόνες. Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης, η κάψουλα θα περάσει την εναπομείνασα οδό και θα αποβληθεί από το σώμα με μόσχους.

Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς δεδομένων, η εγγραφή τους γίνεται με τη χρήση ειδικού αναγνώστη. Μπορεί να είναι σε διάφορες μορφές: μερικές φορές ένας ασθενής τοποθετείται σε μια συσκευή με σύρματα, παρόμοια με ένα θωρακισμένο γιλέκο. Μερικές φορές στην τσέπη του ασθενούς υπάρχει απλά μια συσκευή παρόμοια με αυτή ενός τηλεφώνου. Αντιλαμβάνεται το σήμα από την κάψουλα. Τα υλικά μεταφορτώνονται στον υπολογιστή με το εγκατεστημένο πρόγραμμα για να τα αποκρυπτογραφήσουν. Η επεξεργασία των ληφθέντων δεδομένων πραγματοποιείται. Η προκαταρκτική διάγνωση ρυθμίζεται αυτόματα από το πρόγραμμα. Παρετηρήθησαν επίσης οι παρορμήσεις και όλα τα δεδομένα βάσει των οποίων καθορίστηκε η συγκεκριμένη διάγνωση. Ο γιατρός εξετάζει το αποτέλεσμα. Μπορεί είτε να επιβεβαιώσει τη διάγνωση είτε να αναθέσει πρόσθετες μελέτες.

Χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο έρευνας, ο γιατρός καθορίζει ποια προβλήματα υπάρχουν στο στομάχι και τα έντερα. Η ιδιαιτερότητα αυτής της μεθόδου είναι ότι καθιστά δυνατή τη διάγνωση του λεπτού εντέρου. Καμία άλλη μέθοδος δεν έχει τέτοιες δυνατότητες, διότι πριν από αυτό το site δεν φτάσει. Η κάψουλα καθιστά δυνατό τον εντοπισμό πολυάριθμων ασθενειών της πεπτικής οδού, οι οποίες πρακτικά δεν μπορούν να μελετηθούν με άλλες μεθόδους. Αυτή είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος διάγνωσης του εντερικού καρκίνου, της νόσου του Crohn, των παθολογιών του γαστρεντερικού συστήματος και της κρυφής αιμορραγίας. Επίσης με τη βοήθεια αυτής της μεθόδου είναι δυνατή η διάγνωση αναιμίας ανεπάρκειας σιδήρου, βλάβης που προκαλείται από τη λήψη ορμονικών φαρμάκων.

Τα μειονεκτήματα αυτής της μεθόδου μπορούν να αποδοθούν στο γεγονός ότι αν βρεθεί οποιαδήποτε παθολογία, η κάψουλα απλά μεταδίδει ένα σήμα γύρω από αυτήν στον υπολογιστή. Δεν υπάρχει ιατρική χειραγώγηση. Επίσης, δεν μπορείτε να πάρετε ένα κομμάτι ιστού για ιστολογική εξέταση, δεν μπορείτε να πάρετε κηλίδες στη μικροχλωρίδα και το Helicobacter. Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι η κάψουλα κινείται ομοιόμορφα κατά μήκος του πεπτικού σωλήνα, με ένα ορισμένο ρυθμό και ο γιατρός παραμένει απλώς ένας παρατηρητής. Δεν μπορεί ούτε να αναπτύξει, ούτε να επιβραδύνει ούτε να επιταχύνει το πέρασμα του. Ωστόσο, οι ερευνητές εργάζονται συνεχώς για τη βελτίωση της τεχνικής, και στο εγγύς μέλλον θα είναι δυνατό να ελέγξουμε την κάμερα από τον υπολογιστή, να την αναπτύξουμε εάν είναι απαραίτητο, να ρυθμίσουμε τη γωνία και την ταχύτητα της διέλευσης.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19]

Γαστροσκόπηση με λεπτό καθετήρα

Ένας λεπτός ανιχνευτής, η διάμετρος του οποίου δεν υπερβαίνει τα 6 mm, χρησιμοποιείται για ενδορρινική γαστροσκόπηση, στην οποία ο καθετήρας εισάγεται στο στομάχι και τα έντερα μέσω της μύτης. Επίσης, ένας λεπτός καθετήρας χρησιμοποιείται στη μελέτη των παιδιών.

Γαστροσκόπηση του οισοφάγου

Η εξέταση του οισοφάγου πραγματοποιείται παρουσία ενδείξεων. Τις περισσότερες φορές, η ανάγκη για μια τέτοια μελέτη συμβαίνει όταν ένα άτομο έχει υποψία οποιασδήποτε βλάβης στην επιφάνεια του οισοφάγου, των βλεννογόνων. Η μελέτη μπορεί να δώσει πολλές πληροφορίες σχετικά με την υποψία μιας ογκολογικής διαδικασίας, στη διάγνωση του καρκίνου του οισοφάγου. Η παρεμπόδιση του οισοφάγου είναι η κύρια ένδειξη για τη γαστροσκόπηση. Η διαδικασία είναι ανώδυνη. Η διάρκειά του κυμαίνεται από 2 έως 15 λεπτά. Μπορεί να καταστεί αυστηρότερη εάν υπάρχει ανάγκη για συμπληρωματική έρευνα. Συχνά κατά την εξέταση του οισοφάγου, είναι απαραίτητο να γίνει βιοψία για περαιτέρω ιστολογική εξέταση. Μερικές φορές εμφανίζονται πολύποδες ή άλλοι σχηματισμοί στο τοίχωμα του οισοφάγου. Πρέπει να αφαιρεθούν αμέσως.

Η γαστροσκόπηση του οισοφάγου είναι η κύρια μέθοδος έγκαιρης ανίχνευσης του καρκίνου του οισοφάγου. Η προκαταρκτική προετοιμασία περιλαμβάνει την προκαταρκτική τήρηση της διαιτητικής διατροφής, την απόρριψη αλκοόλ. Το τελευταίο γεύμα πρέπει να είναι 8 ώρες πριν από τη δοκιμή. Το πόσιμο νερό κατά την ημέρα της μελέτης δεν είναι επίσης δυνατό. Για τη μελέτη χρησιμοποιείται μια κάψουλα ή ένα ενδοσκόπιο. Κάθε μία από τις μεθόδους έχει τα δικά της πλεονεκτήματα, καθώς και τα μειονεκτήματά της. Ως εκ τούτου, ο γιατρός αποφασίζει ανεξάρτητα αν θα διεξάγει μια συγκεκριμένη μέθοδο έρευνας.

Πιο συχνά όμως καταφεύγουν στην παραδοσιακή γαστροσκόπηση με τη βοήθεια ενδοσκοπίου, καθώς αυτή η μέθοδος καθιστά δυνατή την άμεση και θεραπευτική χειραγώγηση, εάν είναι απαραίτητο. Επίσης, με τη βοήθεια ενός ενδοσκοπίου, μπορείτε να κάνετε βιοψία, απόξεση ή επίχρισμα για τη μελέτη. Στη διαδικασία της γαστροσκόπησης εξετάζονται όλα τα τοιχώματα του οισοφάγου. Επιπλέον, ο αέρας και το νερό τροφοδοτούνται με ένα ενδοσκόπιο, το οποίο καθιστά δυνατή την λεπτομερέστερη εξέταση των τοιχωμάτων που θα ισιωθούν. Χρησιμοποιώντας την ενσωματωμένη στο ενδοσκόπιο κάμερα.

Γαστροσκόπηση του εντέρου

Ένα πλήρες έντερο μπορεί να εξεταστεί μόνο με τη βοήθεια της καψιδικής γαστροσκόπησης. Η κολονοσκόπηση χρησιμοποιείται για την εξέταση του κάτω εντέρου. Αλλά καθιστά δυνατή την εξέταση μόνο του ορθού και εν μέρει του παχέος εντέρου. Κατά την εξέταση των ανώτερων τμημάτων με τη βοήθεια της γαστροσκόπησης, μπορούν να επιτευχθούν μόνο τα ανώτερα τμήματα. Η μελέτη θα τελειώσει στο δωδεκαδάκτυλο. Με τη βοήθεια της κάψουλας, είναι δυνατόν να εξεταστούν απολύτως όλα τα τμήματα, καθώς κινείται κατά μήκος ολόκληρης της πεπτικής οδού και στη συνέχεια εκκενώνεται προς τα έξω μέσω του ορθού με μόσχους.

Η ουσία της διαδικασίας είναι ότι ο ασθενής καταπίνει την κάψουλα, η οποία περιέχει ενσωματωμένο αισθητήρα. Η κάψουλα κινείται κατά μήκος της πεπτικής οδού και μεταδίδει το σήμα στον υπολογιστή του γιατρού. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια ενός ειδικού προγράμματος, γίνεται επεξεργασία δεδομένων. Η διαδικασία είναι απολύτως αβλαβής, ο ασθενής δεν παρουσιάζει οδυνηρές αισθήσεις ή δυσφορία.

Ορισμός Helicobacter στη γαστροσκόπηση

Εάν ένα πρόσωπο είναι ύποπτο έλκος στομάχου ή γαστρίτιδα, ξύσιμο λαμβάνονται από την οισοφαγικού βλεννογόνου για περαιτέρω έρευνα σχετικά με το περιεχόμενο των βακτηρίων του γένους Helicobacter. Ζουν στο στομάχι και είναι οι αιτιολογικοί παράγοντες της γαστρίτιδας και του πεπτικού έλκους.

trusted-source[20], [21], [22], [23], [24], [25], [26], [27], [28], [29]

Γαστροσκόπηση με βιοψία

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μπορεί να χρειαστεί να υποβληθεί σε βιοψία για περαιτέρω διερεύνηση. Το υλικό λαμβάνεται για περαιτέρω ιστολογική εξέταση εάν υπάρχει υποψία ογκολογικής διεργασίας. Μετά τη λήψη του υλικού μελετάται υπό μικροσκόπιο, εντοπίζονται χαρακτηριστικά κύτταρα που μπορούν να υποδηλώσουν την ανάπτυξη κακοήθους ανάπτυξης. Όταν εντοπιστούν τέτοια κύτταρα, αυτά σπέρνονται σε ειδικά θρεπτικά μέσα. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, τα κύτταρα επωάζονται, κατόπιν από τη φύση και το ρυθμό ανάπτυξης, επιβεβαιώνουν ή διαψεύδουν την ογκολογική διαδικασία. Αυτή η μελέτη είναι η κύρια μέθοδος διάγνωσης του καρκίνου του εντέρου, του καρκίνου του οισοφάγου. Εάν ανιχνευθεί ένα καρκινικό κύτταρο σε πρώιμο στάδιο, είναι δυνατόν να απομακρυνθεί ο όγκος χωρίς συνέπειες και να αποφευχθεί η ανάπτυξη ενός κακοήθους όγκου με περαιτέρω μεταστάσεις.

Επίσης, ένα θραύσμα της βλεννογόνου μεμβράνης μπορεί να ληφθεί για ιστολογική εξέταση προκειμένου να ανιχνευθεί το βάθος και η έκταση της βλάβης στα εσωτερικά όργανα από τα βακτηρίδια. Αυτή η ανάγκη συχνά συμβαίνει με το πεπτικό έλκος. Με τη βοήθεια αυτής της μεθόδου, είναι δυνατόν να προσδιοριστεί ο αιτιολογικός παράγοντας, τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά του. Επίσης, τα μεγάλα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου είναι η ικανότητα επιλογής του βέλτιστου φαρμάκου στη σωστή δοσολογία και όσο το δυνατόν ακριβέστερα η διεξαγωγή αντιβιοτικής θεραπείας.

Γαστροσκόπηση σε ένα όνειρο

Διεξάγεται σε περίπτωση που κάποιος φοβάται υπερβολικά τη διαδικασία. Μερικές φορές λόγω φόβου ή προηγούμενης ανεπιτυχούς εμπειρίας, η διαδικασία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Η διέξοδος είναι: η γαστροσκόπηση μπορεί να γίνει σε ένα όνειρο. Ο ασθενής λαμβάνει ειδικά φάρμακα που λειτουργούν σαν αναισθησία. Το άτομο βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας. Ο γιατρός αυτή τη στιγμή διεξάγει μια μελέτη.

Το πλεονέκτημα είναι ότι δεν χρησιμοποιεί αναισθησία, και όχι αναισθησία, που έχουν αρνητική επίδραση στην καρδιά, το αίμα. Χρησιμοποιούνται ειδικά βραχείας δράσης υπνωτικά, κατά τη διάρκεια των οποίων το άτομο χαλαρώνει και βυθίζεται στον ύπνο. Ο ύπνος διαρκεί περίπου 20-30 λεπτά. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ο γιατρός έχει χρόνο να διεξαγάγει μια μελέτη. Μετά από αυτό, ο ασθενής ξυπνά, δεν θυμάται τίποτα. Ένα τέτοιο όνειρο είναι απολύτως ακίνδυνο για το σώμα, δεν έχει καμία πίεση στα ζωτικά όργανα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα. Συχνά χρησιμοποιείται όταν είναι απαραίτητο να παρακολουθείτε τις αλλαγές στη δυναμική στη θεραπεία των ελκών. Με αυτή τη διάγνωση, οι διαδικασίες εκτελούνται 2-3 φορές την εβδομάδα.

Το μειονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι ο γιατρός κάνει όλους τους χειρισμούς σχεδόν «τυφλά». Στη συνήθη κατάσταση, ο γιατρός παρακολουθεί την κατάσταση, το βάθος και τη δύναμη του ασθενούς, επικεντρώνοντας τις αντιδράσεις και τα αντανακλαστικά. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, αυτοί οι δείκτες δεν είναι διαθέσιμοι. Σε αυτό το πλαίσιο, αυξάνεται η πιθανότητα ζημιών. Επίσης, μετά τη διαδικασία, δεν μπορείτε να καθίσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα πίσω από τον τροχό, καθώς η συγκέντρωση της προσοχής, η ταχύτητα της αντίδρασης μειώνεται. Η έντονη σωματική δραστηριότητα αντενδείκνυται επίσης κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Διαγνωστική γαστροσκόπηση

Η γαστροσκόπηση χρησιμοποιείται κυρίως για διαγνωστικούς σκοπούς. Κάνει δυνατή τη διάγνωση διαφόρων ασθενειών του οισοφάγου και του στομάχου. Χρησιμοποιούνται για την επιβεβαίωση φλεγμονωδών και μολυσματικών διεργασιών, όπως: γαστρίτιδα, κολίτιδα, έλκη. Είναι η κύρια μέθοδος που μπορεί να ανιχνεύσει καρκινικούς όγκους στα αρχικά στάδια. Χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο, μπορείτε να εκτελέσετε μια βιοψία και να πάρετε μια απόξεση από την βλεννογόνο μεμβράνη. Προσδιορίστε τον βαθμό μόλυνσης με βακτηρίδια του γένους Helicobacter, τα οποία προκαλούν γαστρίτιδα και ασθένειες έλκους.

trusted-source[30], [31], [32], [33], [34], [35], [36]

Θεραπεία Γαστροσκόπηση

Η γαστροσκόπηση μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για θεραπευτικούς σκοπούς, για παράδειγμα, για την απομάκρυνση των πολυπόδων, οι οποίοι είναι σχηματισμοί στον βλεννογόνο του οισοφάγου ή στον υποβλεννογόνο. Μπορούν επίσης να κάνουν χειρισμούς που σχετίζονται με την ανάγκη διακοπής της αιμορραγίας από έλκη. Η γαστροσκόπηση χρησιμοποιείται για την εφαρμογή συνδέσμων σε κατεστραμμένα αγγεία του οισοφάγου ή των φλεβών που έχουν υποστεί κιρσοί διαστολής. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξαγωγή ξένων σωμάτων από τον οισοφάγο και το στομάχι.

Επίσης, το γαστροσκόπιο καθιστά δυνατή την έγχυση απευθείας στους ιστούς του στομάχου και του οισοφάγου, την ένεση φαρμάκων και την άρδευση με βλεννογόνους. Η θεραπεία του αγγειακού και λεμφικού συστήματος πραγματοποιείται επίσης με τη βοήθεια ενός γαστροσκοπίου. Η διαδικασία καθιστά δυνατή την επίλυση του προβλήματος του στενού αυλού στον οισοφάγο. Εάν είναι απαραίτητο, εισάγεται ένας ειδικός καθετήρας, μέσω του οποίου τροφοδοτείται ένα θρεπτικό μίγμα στο στομάχι. Το θεραπευτικό αποτέλεσμα επιτυγχάνεται με την εισαγωγή στην κοιλότητα του ενδοσκοπίου διάφορων βοηθητικών οργάνων.

Εικονική γαστροσκόπηση

Μια διαδικασία γνωστή ως εικονική γαστροσκόπηση είναι γνωστή. Η ουσία της διαδικασίας είναι ότι χρησιμοποιούνται ειδικές ακτινογραφίες για τη μελέτη. Η εικόνα του οισοφάγου και των εντέρων εμφανίζεται στην οθόνη της οθόνης. Συνήθως η εικόνα είναι δισδιάστατη ή τρισδιάστατη. Η εικονική έρευνα δεν είναι λιγότερο ενημερωτική, δίνει μια σαφέστερη εικόνα από μια συμβατική μελέτη με ακτίνες Χ, παίρνει λιγότερο χρόνο. Ο ασθενής δεν χρειάζεται βοήθεια μετά τη διαδικασία και μπορεί να πάει αμέσως σπίτι.

Εσοφγοσταστιδοδενοσκόπηση και γαστροσκόπηση

EGDS - μέθοδος οπτικής εξέτασης των τοιχωμάτων του οισοφάγου, του στομάχου, του δωδεκαδακτύλου. Επιτρέπει τη διάγνωση του μεγαλύτερου μέρους των ασθενειών σε πρώιμα στάδια, επιτρέπει την απεικόνιση της κλινικής εικόνας ασθενειών. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα διεξαγωγής ιστολογικής και κυτταρολογικής μελέτης, τα αποτελέσματα των οποίων γίνονται γνωστά μετά από περίπου 5-7 λεπτά. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, λαμβάνεται υλικό για τη μελέτη αυτή.

Η διάρκεια της διαδικασίας είναι 10-20 λεπτά, απαιτείται τυπική προετοιμασία, η οποία είναι σύμφωνη με τη δίαιτα και τη συνταγογράφηση. Μην τρώτε τροφή και νερό 8 ώρες πριν από τη δοκιμή. Πρέπει να θυμόμαστε ότι η διαδικασία έχει τις αντενδείξεις της, οπότε ο γιατρός πρέπει να μιλήσει για την ύπαρξη συναφών ασθενειών και τη λήψη φαρμάκων.

Η ουσία της διαδικασίας συνίσταται στην εισαγωγή στον οισοφάγο μιας μικροσκοπικής συσκευής που περιέχει έναν αισθητήρα. Τα σήματα από αυτό μετατρέπονται σε μια εικόνα στην οθόνη της οθόνης.

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα είναι η δυνατότητα διάγνωσης του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο, γεγονός που επιτρέπει έγκαιρη θεραπεία. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, περίπου το 80% των ασθενών με καρκίνο μαθαίνουν για τη νόσο τους μόνο στα τελευταία στάδια. Με τη βοήθεια του EGDS και της γαστροσκόπησης, είναι δυνατόν να εντοπιστεί ο καρκίνος στο 99% των περιπτώσεων σε πρώιμο στάδιο ή στο στάδιο της έναρξης ενός καρκινικού όγκου. Επίσης, με τη βοήθεια αυτής της μελέτης, είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί μια ανάλυση για ανεπάρκεια λακτάσης, για το Helicobacter pylori.

trusted-source[37], [38], [39]

Γαστροσκόπηση με μηνιαία

Είναι καλύτερο να αναβληθεί η διαδικασία για αρκετές ημέρες, επειδή κατά την εμμηνόρροια αυξάνεται η ευαισθησία μιας γυναίκας. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον πόνο και τον εμετό αντανακλαστικό. Επίσης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η πήξη του αίματος μειώνεται, ο κίνδυνος αιμορραγίας αυξάνεται αναλόγως, ακόμη και με ελάχιστη βλάβη ιστού. Εάν υπάρχει ανάγκη να κάνετε βιοψία ή να αφαιρέσετε πολύποδες, υπάρχει κίνδυνος αιμορραγίας.

Πρωτόκολλα γαστροσκόπησης

Πρώτον, η ηλικία του ασθενούς, ένα ιστορικό της νόσου, ενδείκνυται. Παρουσιάζονται υποκειμενικές καταγγελίες και αποτελέσματα αντικειμενικής εξέτασης του ασθενούς. Στο πρωτόκολλο της γαστροσκόπησης, εμφανίζεται η κατάσταση του βλεννογόνου του ανώτερου γαστρεντερικού σωλήνα. Υπάρχει η παρουσία ή απουσία διάβρωσης, έλκη, εστίες κυτταρικού μετασχηματισμού. Σημειώνεται αν υπάρχει λευκοπλάκιο, οισοφάγος του Barrett ή σχηματισμός όγκων. Λαμβάνεται βιοψία, πληροφορίες σχετικά με αυτό πρέπει επίσης να αναφέρονται στο πρωτόκολλο. Εάν υπήρχε ανάγκη για ιατρικά μέτρα, η ουσία τους εμφανίζεται επίσης στα πρωτόκολλα.

Περιγράφει ξεχωριστά την κατάσταση του οισοφάγου, του στομάχου, της βλεννογόνου μεμβράνης, του πυλωρού, του βολβού 12 του δωδεκαδάκτυλου, του τμήματος μετάλλων.

Υπερηχογράφημα μετά από γαστροσκόπηση

Μερικές φορές μετά από μια γαστροσκόπηση, μπορεί να απαιτείται υπερηχογράφημα. Αυτές οι μελέτες ανοίγουν στον γιατρό απολύτως διαφορετικές εικόνες της παθολογίας, δίνουν την ευκαιρία να εκτιμηθεί διεξοδικά η κατάσταση. Κάθε μία από τις διαδικασίες έχει τις δικές της ελλείψεις, καθώς και τα πλεονεκτήματά της. Ο γιατρός κάνει μια επιλογή υπέρ μιας ή άλλης τεχνικής με βάση τα αναμενόμενα αποτελέσματα και τι ακριβώς χρειάζεται να διερευνηθεί.

Η εξέταση με υπερηχογράφημα καθιστά δυνατή τη μελέτη της δομής του στομάχου από διάφορες οπτικές γωνίες, σας επιτρέπει να μελετήσετε τα χαρακτηριστικά της κυκλοφορίας του αίματος μέσω των αγγείων του στομάχου. Κάνει δυνατή τη μελέτη της κατάστασης των γειτονικών οργάνων, τα οποία βρίσκονται κοντά, στη ζώνη δράσης του υπερήχου. Είναι δυνατή η μελέτη των βασικών διεργασιών στη δυναμική. Επιπλέον, αυτή η μέθοδος αποκλείει την πιθανότητα βλάβης στους τοίχους και τους βλεννογόνους. Σας επιτρέπει να μην εμπλέκετε τον ασθενή σε κατάσταση στρες, καθώς η μέθοδος είναι αρκετά άνετη και φυσική για ένα άτομο. Δεν υπάρχουν αντενδείξεις. Μπορείτε ακόμη και να κρατάτε τους ανθρώπους με μια αδύναμη καρδιά και ψυχή.

Οι ανεπάρκειες του υπερήχου πρέπει να περιλαμβάνουν την αδυναμία λήψης βιοψίας και φυσιολογικών υγρών για έρευνα. Με τη βοήθεια αυτής της μεθόδου, είναι δυνατή η αξιολόγηση μόνο της εξωτερικής εικόνας του οργάνου. Η μέθοδος είναι αναποτελεσματική στη διάγνωση όγκων, καθώς δεν καθιστά δυνατή την ανίχνευση του όγκου στα αρχικά στάδια. Δεν είναι πάντα εφικτή η διάγνωση της γαστρίτιδας.

Έτσι, κάθε μέθοδος έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της. Για να έχετε πιο ακριβή εικόνα, είναι καλύτερο να περάσετε από 2 μελέτες. Ως εκ τούτου, συχνά διορίζονται μαζί. Ο υπέρηχος δίνει την ευκαιρία να εκτιμηθεί η εξωτερική πλευρά, η δομή και η λειτουργική δραστηριότητα των οργάνων. Με τη βοήθεια της γαστροσκόπησης είναι δυνατό να αναλυθεί η εικόνα και να εξεταστούν τα όργανα από μέσα. Παραδοσιακά, ορίστε πρώτα υπερηχογράφημα, στη συνέχεια γαστροσκόπηση, το οποίο δικαιολογείται από τη λογική: από γενική σε ιδιαίτερη. Αρχικά, μελετάμε την εικόνα ως σύνολο, τότε μπορούμε να προχωρήσουμε σε ειδικές περιπτώσεις.

Γαστροσκόπηση για παιδιά

Η αρχή της μεθόδου δεν διαφέρει από την αρχή για τους ενήλικες. Η διαφορά είναι στο μέγεθος του καθετήρα για κατάποση: για τα παιδιά ο καθετήρας είναι μικρότερος και λεπτότερος. Η διάμετρος είναι 5-6 mm. Η προετοιμασία είναι η ίδια όπως και για τους ενήλικες. Η γαστροσκόπηση για τα παιδιά είναι πολύ πιο δύσκολη, δεδομένου ότι είναι κινητά, ανήσυχα. Πολλοί αρνούνται να καταπιούν το σωλήνα, κάνουν υστερικές. Για το παιδί είναι σημαντική η ψυχολογική προετοιμασία και υποστήριξη ενός αγαπημένου προσώπου, ιδιαίτερα της μητέρας. Η μελέτη θα πρέπει να διεξάγεται με εξαιρετική προσοχή, καθώς οι βλεννογονικές και μυϊκές στρώσεις δεν αναπτύσσονται αρκετά, είναι εύκολα κατεστραμμένες. Τα παιδιά κάτω των 6 ετών υποβάλλονται σε γενική αναισθησία.

Γαστροσκόπηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Με διάφορες ασθένειες της πεπτικής οδού, υπάρχει συχνά η ανάγκη διεξαγωγής μελέτης για μια γυναίκα, παρά την εγκυμοσύνη. Η διαδικασία ξεκινάει με την εφαρμογή ειδικού αναισθητικού στον λάρυγγα και στην πίσω επιφάνεια του λαιμού. Μετά την εμφάνιση μούδιασμα, χορηγούνται ηρεμιστικά. Η γυναίκα κοιμάται, κοιμάται εντελώς, αλλά ταυτόχρονα με πλήρη συνείδηση, πράγμα που καθιστά δυνατή τη συνεχή επαφή. Για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα της διαδικασίας, εισάγεται αέρας μέσα στην κοιλότητα του στομάχου. Αυτό εξαπλώνει τους τοίχους και βελτιώνει την ορατότητα. Η διάρκεια της διαδικασίας κυμαίνεται από 10 έως 25 λεπτά.

Όταν χρησιμοποιείται εγκυμοσύνη, εάν άλλες μέθοδοι διάγνωσης είναι αναποτελεσματικές. Επιτρέπει τον σαφή προσδιορισμό της θέσης της φλεγμονώδους και μολυσματικής διεργασίας, για την ανίχνευση πιθανών παθολογιών, ειδικότερα των καρκινικών όγκων. Η διαδικασία θεωρείται ασφαλής κατά την πρώτη και την αρχή του δεύτερου τριμήνου. Η κύρια προϋπόθεση για την ασφάλεια είναι η σωστή επιλογή αναισθητικού. Η λιδοκαΐνη χρησιμοποιείται συχνότερα. Τα έγκυα τρόφιμα δεν πρέπει να καταναλώνονται 10-12 ώρες πριν από την έναρξη της μελέτης. Για μισή ώρα μετά το πέρας της διαδικασίας, δεν μπορείτε ούτε να φάτε ούτε να πίνετε. Εάν εκτελέστηκε βιοψία, τα τρόφιμα για τις επόμενες 24 ώρες θα πρέπει να είναι ζεστά και μαλακά για να αποφευχθούν επιπλοκές.

Επίσης, πολλοί άνθρωποι τείνουν στην σκοπιμότητα της εκτέλεσης της διαδικασίας σε ένα όνειρο. Από μόνα τους, τα φάρμακα που παρέχουν στον ύπνο του φαρμάκου, δεν βλάπτουν το σώμα μιας γυναίκας. Όμως, το όφελος από αυτά είναι ορατό - η έγκυος γυναίκα δεν είναι νευρικός, είναι σε μια απολύτως ήρεμη κατάσταση, κατά συνέπεια, το άγχος δεν μεταδίδεται στο έμβρυο.

Αντενδείξεις στη διαδικασία

Οι αντενδείξεις καθορίζονται από τον επείγοντα χαρακτήρα της υπόθεσης. Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, για παράδειγμα, όταν υπάρχει σοβαρή αιμορραγία, δεν υπάρχουν αντενδείξεις και γαστροσκόπηση μπορεί να γίνει ακόμη και σε ασθενείς με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Κατά τη διεξαγωγή μιας συνήθους εξέτασης, υπάρχουν αντενδείξεις. Για παράδειγμα, είναι αδύνατο να εκτελεστούν άτομα με καρδιακή προσβολή, κατάσταση μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, ανεύρυσμα αορτής, διαταραχές του καρδιακού ρυθμού, υπέρταση και σε περίπτωση σοβαρών ψυχικών διαταραχών.

trusted-source[40], [41], [42], [43]

Κανονική απόδοση

Τα προκαταρκτικά συμπεράσματα που κάνει ο γιατρός απευθείας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Αξιολογώντας την κατάσταση του βλεννογόνου, μπορεί με απόλυτη ακρίβεια να διαγνώσει γαστρίτιδα, πεπτικό έλκος, κολίτιδα. Με την αλλαγή του χρώματος της βλεννογόνου μεμβράνης, την ύπαρξη οίδημα και υπεραιμία, μπορεί κανείς να υποθέσει την παρουσία ασθενειών όγκων. Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα, γίνεται προκαταρκτικό συμπέρασμα. Αν εκτελέστηκε βιοψία ή λήφθηκε ξήρανση για βακτηριολογική εξέταση, τα αποτελέσματα θα είναι έτοιμα μετά από 5-7 ημέρες. Με βάση το προκαταρκτικό συμπέρασμα και τα αποτελέσματα της ανάλυσης, συντάσσεται γνώμη για έναν γαστρεντερολόγο.

Τι δείχνει η γαστροσκόπηση;

Η γαστροσκόπηση επιτρέπει την ανίχνευση φλεγμονωδών και μολυσματικών διεργασιών, ελκών, εγκαυμάτων βλεννογόνου, πολυπόδων, κήρων, ουλών. Ιδιαίτερη σημασία έχει η ικανότητα ανίχνευσης κακοήθων νεοπλασμάτων στα πρώιμα στάδια της ανάπτυξής τους. Με τη βοήθεια της γαστροσκόπησης, είναι δυνατόν να εντοπιστούν ζώνες σχηματισμού ρήξεων, οι οποίες αργότερα αποτελούν πηγή αιμορραγίας. Επιπλέον, είναι δυνατό να εντοπιστούν εντερικά παράσιτα, ξένα σώματα.

trusted-source[44], [45], [46], [47], [48]

Πολύποδες

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας διάγνωσης, μπορεί να υπάρχει ανάγκη για απομάκρυνση των πολύποδων. Πρόκειται για υπερβολικό πολλαπλασιασμό της βλεννογόνου μεμβράνης, που αργότερα μπορεί να εξελιχθεί σε καρκινικό όγκο. Οι πολύποδες αφαιρούνται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, η συνολική διάρκεια διάγνωσης και αφαίρεσης δεν υπερβαίνει τα 15-20 λεπτά. Ο πόνος δεν εμφανίζεται σε αυτή την περίπτωση. Το αίμα μπορεί να εκπέμψει ένα μικρό ποσό, αλλά σταματά πολύ γρήγορα χωρίς να χρειάζεται να αναλάβει δράση.

Ο καρκίνος του στομάχου

Το στομάχι είναι ένα από τα όργανα στα οποία οι όγκοι του καρκίνου εντοπίζονται συχνότερα. Συνήθως, τα συμπτώματα του όγκου στον πεπτικό σωλήνα είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Με τη βοήθεια της γαστροσκόπησης μπορείτε να βρείτε το σχήμα, το μέγεθος, τον εντοπισμό του όγκου. Μπορείτε επίσης να προσδιορίσετε το σχήμα του όγκου: ετερόρρυθμη, καχεκτική ή επώδυνη. Περίπου το 65% των ασθενών αναπτύσσουν καρκινικούς όγκους στο νεύρο του στομάχου. Στην αψίδα του στομάχου υπάρχει όγκος στο 1,2-2,6% των περιπτώσεων. Σύμφωνα με τον ιστολογικό τύπο, το αδενοκαρκίνωμα διαγιγνώσκεται συχνότερα. Συνήθως, οι όγκοι διαγιγνώσκονται σε μεταγενέστερα στάδια, όταν φθάνουν σε μεγάλα μεγέθη. Αλλά με τη βοήθεια της γαστροσκόπησης μπορούν να βρεθούν στα αρχικά στάδια και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.