^

Υγεία

Γαστροσκόπηση του στομάχου χωρίς κατάποση του καθετήρα

, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 28.11.2021
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Πολλοί ασθενείς που έχουν πεπτικά προβλήματα δεν βιαστούν να συμβουλευτούν έναν γιατρό μόνο λόγω «πρόβλεψης» δυσφορίας από μια τέτοια διαγνωστική μέθοδο όπως η γαστροσκόπηση. Πράγματι, η κατάποση ενός καθετήρα είναι μια δυσάρεστη διαδικασία, έτσι οι γιατροί καλούνται συχνά: υπάρχει γαστροσκόπηση χωρίς να καταπιεί ο καθετήρας;

Πράγματι, υπάρχει μια εναλλακτική λύση για την ανίχνευση της γαστροσκόπησης - αυτή είναι η λεγόμενη καψική γαστροσκόπηση. Ωστόσο, δεν πραγματοποιείται σε όλες τις κλινικές και το κόστος αυτής της διάγνωσης αφήνει πολλά να είναι επιθυμητό. Παρ 'όλα αυτά, η γαστροσκόπηση του στομάχου χωρίς να καταπιεί ο καθετήρας παραμένει σε ζήτηση, παρά τα μερικά από τα μειονεκτήματά του.

Ο καψικός τύπος διάγνωσης - η γαστροσκόπηση του στομάχου χωρίς να καταπιεί ο καθετήρας είναι μια σχετικά νέα και ελάχιστα γνωστή διαδικασία με την οποία είναι δυνατό να αξιολογηθεί η κατάσταση ολόκληρου του πεπτικού συστήματος ενός ατόμου. Διαγνωστικά - gastroscopy bezsondovuyu - πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας μια συγκεκριμένη κάψουλα, μέσα στο οποίο είναι κατασκευασμένο ένα μίνι-φωτογραφική μηχανή. Περνώντας κατά μήκος ολόκληρου του πεπτικού σωλήνα, η φωτογραφική μηχανή μπορεί να κάνει 60 χιλιάδες φωτογραφικές λήψεις για σχεδόν οκτώ ώρες. Κάθε ιατρός παίρνει μια εικόνα στην οθόνη με μια σύνδεση bluetooth.

Μέχρι την εμφάνιση μιας νέας τεχνικής, η διαδικασία της γαστρικής γαστροσκόπησης χωρίς την κατάποση του καθετήρα ήταν μη ρεαλιστική.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Ενδείξεις για τη διαδικασία

Η γαστροσκόπηση του στομάχου χωρίς την κατάποση του καθετήρα μπορεί να συνιστάται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • με πόνο στο στομάχι, για τον προσδιορισμό της αιτίας του πόνου.
 • με γαστρική αιμορραγία ανεξήγητης προέλευσης (με εμφάνιση αίματος στα κόπρανα ).
 • με τις ασθένειες του πεπτικού συστήματος και την αδυναμία διεξαγωγής της διαδικασίας με την κατάποση του καθετήρα (για παράδειγμα, αν ο ασθενής αισθάνεται φόβο ή απόρριψη κατά την εισαγωγή του καθετήρα).
 • για να προσδιοριστεί η αιτία των συμπτωμάτων όπως κοιλιακός πόνος, μετεωρισμός, κολικούς στο στομάχι, ναυτία, αίσθημα πίεσης ή ξένο κατάποση σώμα των τροφίμων.

Γενικά, οι ενδείξεις μπορεί να είναι ίδιες με αυτές της γαστροσκόπησης ανίχνευσης: ωστόσο, η καψική παραλλαγή είναι πιο άνετη και ανεκτή από τους ασθενείς.

trusted-source[5], [6], [7], [8]

Παρασκευή

Η διαδικασία της γαστρικής γαστροσκόπησης χωρίς την κατάποση του καθετήρα είναι σχετικά υψηλή σε κόστος, επομένως είναι σκόπιμο να κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα και να πάρουμε το μέγιστο αποτέλεσμα από αυτό.

Τι είδους προπαρασκευαστικά μέτρα θα πρέπει να ληφθούν πριν από τη γαστροσκόπηση χωρίς απαλλαγή;

 • Τρεις ημέρες πριν από τη διαγνωστική γαστροσκόπηση, συνιστάται η εξέταση του εντέρου για να βεβαιωθείτε ότι είναι αποδεκτή.
 • Δύο μέρες πριν είναι απαραίτητη η διαγνωστική γαστροσκόπηση για να κάνετε αλλαγές στην εξουσία - να εξαλείψει από τη διατροφή γλυκά, τα φασόλια, τα δημητριακά, τα φρούτα, αφήνοντας το χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά κρέατα και τα ψάρια ζωμό, ψητά και βραστά λαχανικά.
 • Το βράδυ πριν από τη διαγνωστική γαστροσκόπηση για να λάβουν ειδική φαρμακευτική αγωγή για να προετοιμάσει το πεπτικό σύστημα σε γαστροσκόπηση (με σύσταση γιατρού, μπορεί να είναι ένα υγρό «Fortrans», ή με άλλα μέσα).
 • Την ημέρα πριν από τη διάγνωση - gastroscopy bezsondovoy, πρέπει να "ξεχάσετε" για το κάπνισμα και το αλκοόλ.
 • Την παραμονή μιας γαστροσκόπησης χωρίς στεφάνη, δεν πρέπει να τρώμε φαγητό, έτσι ώστε η μάζα των τροφίμων να μην επηρεάζει την ποιότητα των εικόνων.
 • Περίπου 0,5-1 ώρα πριν από τη διαγνωστική γαστροσκόπηση συνιστάται η λήψη του Espomizan.
 • Μετά την κατάποση της κάψουλας, πρέπει να πίνετε καθαρό νερό (τουλάχιστον μία φορά την ώρα). Επιτρέπεται 4 ώρες μετά την κατάποση της κάψουλας είναι εύκολο να τρώει. Ένα πλήρες γεύμα επιτρέπεται μόνο μετά από οκτώ ώρες.

Προετοιμασία για γαστροσκόπηση στομάχου: τι μπορεί και δεν μπορεί να καταναλωθεί, δίαιτα

trusted-source[9], [10], [11]

Ποιος θα επικοινωνήσει;

Τεχνική Γαστροσκόπηση του στομάχου χωρίς να καταποθεί ο καθετήρας

Η διεξαγωγή της γαστροσκόπησης του στομάχου χωρίς την κατάποση του καθετήρα διεξάγεται σταδιακά:

 1. Ο γιατρός συνδέει μια ειδική συσκευή με ηλεκτρόδια στο στομάχι του ασθενούς, η οποία θα λάβει σήμα Bluetooth από τη μινιμαμέρα. Μετά το πέρας της καψιδικής γαστροσκόπησης, ο ιατρός θα αφαιρέσει τη συσκευή διάγνωσης, θα συνδεθεί στον υπολογιστή και θα προβάλει την προκύπτουσα εικόνα.
 2. Ο ασθενής καταπιεί μια κάψουλα με μια μίνι κάμερα και έναν αισθητήρα - ακριβώς όπως την κατάποση ενός συνηθισμένου δισκίου. Σε περίπτωση κατάποσης, η κάψουλα μετά από λίγα λεπτά πέφτει στην κοιλότητα του στομάχου, όπου παίρνει μια σειρά εικόνων για περίπου δύο ώρες. Στη συνέχεια, η μινιμαμέρα κατεβαίνει στο έντερο και μετά από περίπου 24 ώρες εκκρίνεται από το σώμα φυσικά, με τα μοσχάρια.

Η στιγμή εξόδου της κάψουλας από το σώμα δεν είναι απαραίτητη για τη σταθεροποίηση, καθώς και για την εκχύλιση από το σκαμνί. Όλα τα απαραίτητα δεδομένα τηρούνται από το γιατρό στη συσκευή που λαμβάνει το σήμα.

Αντενδείξεις στη διαδικασία

Η γαστροσκόπηση του στομάχου χωρίς την κατάποση του καθετήρα έχει σχετικά μικρή ποσότητα αντενδείξεων. Μην πραγματοποιήσετε αυτή τη διάγνωση:

 • γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης?
 • ασθενείς με επιληψία (με μεγάλη πιθανότητα εμφάνισης της νόσου).
 • παιδιά κάτω των δώδεκα ετών.
 • ασθενείς με βηματοδότη.
 • με εντερική απόφραξη.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16]

Επιπλοκές μετά τη διαδικασία

Η πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών ή ανεπιθύμητων ενεργειών μετά από γαστροσκόπηση του στομάχου χωρίς να καταπιεί ο καθετήρας είναι εξαιρετικά ελάχιστη:

 • η κάψουλα με την ίδια τη μίνι κάμερα είναι κατασκευασμένη από μη τοξικό και όχι επικίνδυνο υλικό.
 • μετά από τη διαγνωστική καψική γαστροσκόπηση, δεν υπάρχει ανάγκη διαμονής στο νοσοκομείο.
 • Η κάψουλα είναι μιας χρήσης και αφήνει το σώμα με φυσικό τρόπο.

Μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ασθενείς παρατήρησαν την εμφάνιση του πόνου στην κοιλιακή χώρα ή τη μεταβολή της φύσης των κοπράνων. Ωστόσο, τέτοιες επιπλοκές μετά τη διαδικασία της bezsondovoy γαστροσκόπηση - μια σπανιότητα.

Η γαστροσκόπηση του στομάχου χωρίς την κατάποση του καθετήρα είναι εύκολη για τους ασθενείς: αυτό το είδος έρευνας είναι απόλυτα ασφαλές για την υγεία και την ανθρώπινη υγεία. Ίσως, από τα προφανή "μείγματα" της διαδικασίας, υπάρχουν μόνο τρία:

 • υψηλό κόστος της κάψουλας.
 • αδυναμία να εξεταστεί η παθολογία εάν εντοπιστούν απευθείας στα τοιχώματα της πεπτικής οδού - για παράδειγμα, μερικοί όγκοι,
 • την αδυναμία λήψης βιολογικού υλικού για ιστολογική εξέταση.

trusted-source[17], [18], [19]

Φροντίστε μετά τη διαδικασία

Δεν απαιτείται ειδική φροντίδα μετά από τη διαδικασία γαστρικής γαστροσκόπησης χωρίς την κατάποση του καθετήρα. Αμέσως μετά την κατάποση της κάψουλας ο ασθενής μπορεί να είναι στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της μελέτης, ή να πάει στο σπίτι: ο γιατρός θα δείξει τι ώρα της μελέτης είναι να εμφανιστεί για τη μεταφορά της στερέωσης του αισθητήρα και την ερμηνεία των αποτελεσμάτων.

Περιμένετε να αφαιρέσετε την κάψουλα και, επιπλέον, να την απομακρύνετε από τα κόπρανα δεν είναι απαραίτητη - η κάψουλα χρησιμοποιείται μόνο μία φορά και μετά από τη διαδικασία που δεν έχει καμία αξία (περιλαμβανομένης της πληροφόρησης) δεν αντιπροσωπεύει.

trusted-source[20], [21]

Κριτικές

Η γαστροσκόπηση του στομάχου χωρίς την κατάποση του καθετήρα θεωρείται σχετικά νέος τύπος έρευνας. Επιπλέον, η διαδικασία είναι αρκετά ακριβή, επομένως δεν υπάρχουν τόσα σχόλια σχετικά με την εφαρμογή της. Ωστόσο, ακόμα και τώρα μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα ότι εάν ο ασθενής συμμορφωθεί με όλες τις συστάσεις του γιατρού και είναι κατάλληλα προετοιμασμένος για τη διάγνωση, τα αποτελέσματα της μελέτης θα είναι όσο το δυνατόν πιο ενημερωτικά.

Δυστυχώς, η μίνι κάμερα μέσα στην κάψουλα δεν επιτρέπει την προβολή όλων των παθολογικών ζωνών, έτσι ώστε ο γιατρός μπορεί να προτείνει τη χρήση πρόσθετων μεθόδων έρευνας. Δεν είναι όλοι οι ασθενείς σε θέση να το καταλάβουν: σύμφωνα με πολλούς, αν η γαστροσκόπηση του στομάχου χωρίς να καταπιεί ο ανιχνευτής είναι ακριβή - τότε θα πρέπει να αντικαταστήσει όλες αυτές τις διαγνωστικές διαδικασίες. Αυτό, βέβαια, δεν είναι έτσι. Η πραγματοποίηση γαστροσκόπησης χωρίς ανίχνευση, πρώτα απ 'όλα, στοχεύει στη δημιουργία άνετων συνθηκών για τον ασθενή, ο οποίος για έναν ή τον άλλο λόγο είναι δύσκολο να καταπιεί τον καθετήρα.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.