^

Υγεία

Διάρκεια αιμορραγίας (σύμφωνα με τον Δούκα)

, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 19.10.2021
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Η διάρκεια της αιμορραγίας (σύμφωνα με τον Δούκα) είναι μια συγκεκριμένη τεχνική για την αξιολόγηση της κατάστασης του κυκλοφορικού συστήματος, πιο συγκεκριμένα - των αγγείων. Κανονικά, σύμφωνα με αυτή τη μέθοδο, η περίοδος από την αρχή μέχρι τη διακοπή της απώλειας αίματος δεν πρέπει να υπερβαίνει τα τρία λεπτά.

Η αιμόσταση είναι μια πολύ σημαντική λειτουργία, ένα ολόκληρο βιολογικό σύμπλεγμα, το οποίο στοχεύει στην έγκαιρη διακοπή του αίματος, έτσι ώστε το σώμα να μην το χάσει πάνω από το φυσιολογικό πρότυπο. Με μηχανισμούς ρύθμισης της αιμορραγίας, η αιμόσταση χωρίζεται σε αγγειακά αιμοπετάλια ή πρωτογενή και δευτερογενή, κατάλληλη πήξη της ροής αίματος.

Η διάρκεια της αιμορραγίας (σύμφωνα με τον Δούκα) είναι μια αξιολόγηση της κατάστασης των θρομβοκυττάρων. Εάν τα αγγειακά τοιχώματα είναι κατεστραμμένα, τότε ιδανικά τα αιμοπετάλια θα πρέπει να ενεργοποιούνται αμέσως για να συμμετάσχουν στην πήξη - αιμοκορραγία. Σκάφη με κανονική ελαστικότητα spasmodiruyutsya και φραγμένα συσσωματωμένα αιμοπετάλια (συσσωμάτωση - κόλληση, συσσώρευση των κυττάρων). Έτσι, το σκάφος κλείνει από έναν πρωτεύοντα, πολύ σημαντικό σχηματισμό που ονομάζεται "λευκός θρόμβος".

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Πώς γίνεται η εκτέλεση του δείγματος;

Συχνά η διάρκεια της αιμορραγίας (σύμφωνα με τον Δούκα) γίνεται με μια ειδική βελόνα, ονομάζεται επίσης και η βελόνα του Frank. Αποτελείται από ένα κοίλο σώμα με μια σκανδάλη. Από τη μία πλευρά, η βελόνα έχει μια σύζευξη για ένα ελατήριο, από την άλλη ένα μικρό άκρο. Η βελόνα αυτού του σχεδιασμού είναι πολύ βολική, καθώς ο τεχνικός του εργαστηρίου μπορεί να ρυθμίσει το ακριβές βάθος της διάτρησης. Με τη βοήθεια της τράβηξης της σκανδάλης, όταν το ελατήριο είναι ισιωμένο, γίνεται μια πολύ μικρή παρακέντηση. Η δοκιμή Duque προβλέπει ένα φράγμα όχι περισσότερο από 1 ml υλικού, δηλαδή αίμα. Η παρακέντηση γίνεται με το δάκτυλο, συνήθως στους ανώνυμους ή στο λοβό του αυτιού.

Υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι προσδιορισμού της διάρκειας της αιμορραγίας;

Η διάρκεια της αιμορραγίας (σύμφωνα με τον Δούκα) δεν είναι η μόνη μέθοδος στο σύγχρονο διαγνωστικό συγκρότημα. Συχνά, αντί να γκρεμίζουν τον λοβό του ανθρώπινου αυτιού, οι τεχνικοί εργαστηρίων χρησιμοποιούν πιο εξελιγμένες και ευαίσθητες μεθόδους. Τεχνητά προκάλεσε δυσκολίες για φλεβική εκροή - στάση (συχνά με τη βοήθεια μίας συσκευής παρακολούθησης της αρτηριακής πίεσης), τότε η παρακέντηση νυστεριού γίνεται στην περιοχή άνω βραχίονα. Ειδικές σταγόνες αίματος στάζουν κάθε 20-30 δευτερόλεπτα με ειδικά αποστειρωμένα μαντηλάκια. Κανονικά, μετά από τρία λεπτά στην τελευταία σερβιέτα, τα σημάδια γίνονται μικρά και μετά από άλλα δύο λεπτά η αιμορραγία σταματά.

Παρ 'όλα αυτά, η διάρκεια της αιμορραγίας (σύμφωνα με τον Δούκα) ως μια μέθοδος, δοκιμασμένη από τον αιώνα, έχει το δικαίωμα ύπαρξης. Επιπλέον, εκατοντάδες εργαστήρια συνεχίζουν να χρησιμοποιούν αυτή τη δοκιμή και οι γιατροί χρησιμοποιούνται για να εμπιστεύονται αυτή την τεχνική, χρησιμοποιώντας υπολογισμούς για να διευκρινίσουν τη διάγνωση και να προσαρμόσουν τα θεραπευτικά μέτρα.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16]

Με τη βοήθεια των οποίων αξιολογούνται οι πρωταρχικές αιμοστατικές ενδείξεις;

Επιπλέον, όπως προσδιορίζεται από τη διάρκεια της αιμορραγίας (σύμφωνα με τον Duke), η δραστηριότητα των αιμοπεταλίων αξιολογείται επίσης χρησιμοποιώντας:

  • Υπολογισμός του αριθμού των αιμοπεταλίων.
  • Υπολογισμός συγκεκριμένου τύπου αιμοπεταλίων.
  • Εκτιμήσεις συσσώρευσης διφωσφορικής αδενοσίνης (ADP) και αιμοπεταλίων.
  • Αξιολόγηση της ικανότητας των αιμοπεταλίων να συσσωματώνονται με κολλαγόνο.
  • Προσδιορισμός της πιθανότητας συσσώρευσης αιμοπεταλίων με αδρεναλίνη.
  • Οι εκτιμήσεις της πήξης είναι η δραστηριότητα του παράγοντα von Willebrand.

Η μέθοδος προσδιορισμού του χρόνου κατά τον οποίο σχηματίζεται η απόφραξη των κατεστραμμένων αγγείων αναπτύχθηκε από τον Αμερικανό επιστήμονα, παθολόγο William Duke στις αρχές του 20ού αιώνα. Νωρίτερα, το δείγμα ελήφθη από έναν κόφτη ή από μια λεπτή βελόνα από τον λοβό του αυτιού, αργότερα - από ένα δάχτυλο.

Πώς υπολογίζεται η διάρκεια της αιμορραγίας (σύμφωνα με τον Δούκα);

Η φυσιολογική αιμόσταση είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την απώλεια αίματος, τόσο πιο μικροσκοπική είναι, σε δύο ή τρία λεπτά. Εάν η πήξη καθυστερήσει, αντίστοιχα, και η διάρκεια της αιμορραγίας (σύμφωνα με τον Duke) θα είναι μεγαλύτερη. Αυτό μπορεί να υποδεικνύει ένα υπόβαθρο άλλων δεικτών που παρεκκλίνουν από τον κανόνα, σχετικά με παθολογίες του ήπατος, αιμοφιλία και άλλες ασθένειες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η περίοδος που μετράται μπορεί να εξαρτάται από τη θέση δειγματοληψίας αίματος - την άκρη του δακτύλου ή του αυτιού.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.