^

Υγεία

Αμινοτρανσφεράση αλανίνης (ALT) στο αίμα

, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 22.10.2021
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Η αμινοτρανσφεράση της αλανίνης (ALT) στο αίμα είναι ένα συγκεκριμένο ένζυμο που δείχνει πόσο σταθερή είναι η κατάσταση των ιστών διαφόρων ανθρώπινων οργάνων.

Η αμινοτρανσφεράση της αλανίνης είναι γενικά μια τυπική απόκλιση, αλλά η ίδια η αλανίνη είναι ένα σημαντικό ένζυμο που βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στους σκελετικούς μύες, το ήπαρ, την καρδιά και τους νεφρούς. Η ουσία αυτή συμμετέχει ενεργά στον μεταβολισμό και τη σύνθεση διαφόρων αμινοξέων. Η ALT μπορεί να εισέλθει στο αίμα μόνο σε περίπτωση βλάβης των ιστών, σε υγιή κατάσταση των ιστών των εσωτερικών οργάνων, η ALT πρακτικά δεν υπάρχει και, αν παρατηρηθεί, τότε σε μικρές ποσότητες. Η αλανίνη στους ιστούς είναι επίσης ένα αμινοξύ που μετατρέπεται γρήγορα στη γλυκόζη, το οποίο δίνει ενέργεια τόσο στο κεντρικό νευρικό σύστημα όσο και στον εγκέφαλο. Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, η ενεργός συμμετοχή στην παραγωγή λεμφοκυττάρων, ο έλεγχος του μεταβολισμού των σακχάρων και των οξέων - όλες αυτές είναι οι λειτουργίες που εκτελεί η αλανίνη.

Τα πρότυπα στα οποία η αμινοτρανσφεράση αλανίνης πρέπει να ταιριάζει στο αίμα είναι:

Τιμές αναφοράς (κανονική) της δραστικότητας ALT στον ορό - 7-40 IU / l.

  • Στους άνδρες, όχι περισσότερο από 40-41 μονάδες / λίτρο.
  • Στις γυναίκες - όχι περισσότερο από 30-31 μονάδες / λίτρο.

Σε αναλυτικές μελέτες σχετικά με αυτό το ένζυμο, είναι απαραίτητη η υψηλή ακρίβεια και σχετίζεται άμεσα με την πρόσληψη ορισμένων φαρμάκων που ενδέχεται να αλλοιώσουν την αναλυτική εικόνα. Επομένως, πριν ελέγξετε το επίπεδο της ALT, πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, ο οποίος είτε θα ακυρώσει προσωρινά το φάρμακο είτε θα λάβει υπόψη τις αποκλίσεις στα αποτελέσματα της ανάλυσης που σχετίζεται με τη φαρμακευτική θεραπεία. Επιπλέον, η ALT στο αίμα εξαρτάται από την ηλικία, για παράδειγμα, σε μωρά μόλις γεννημένα, το επίπεδο ALT δεν ξεπερνά τις 17 μονάδες. Στη συνέχεια, η ποσότητα της ALT αυξάνεται βαθμιαία, αυτό οφείλεται στην εκτόξευση όλων των μηχανισμών προστασίας στο σώμα. Επίσης για αναλυτικές μελέτες εξαρτάται από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Αιτίες αυξημένης ALT στο αίμα

Η αμινοτρανσφεράση αλανίνης αυξάνεται σε τέτοιες ασθένειες όπως: 

  • ηπατίτιδα, συμπεριλαμβανομένων των ιών. 
  • τοξικές επιδράσεις του οινοπνεύματος, συμπεριλαμβανομένης της κίρρωσης
  • oncoprocess στο ήπαρ
  • δηλητηρίαση από τα ναρκωτικά. 
  • καρδιακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της αποτυχίας 
  • μυοκαρδίτιδα, καρδιακές προσβολές
  • συνθήκες σοκ με εγκαύματα και διάφορους σοβαρούς τραυματισμούς. 
  • νεκρωτικές αλλοιώσεις των σκελετικών μυών.

Επίσης, η αμινοτρανσφεράση της αλανίνης στο αίμα είναι συνήθως αυξημένη σε όλες τις έγκυες γυναίκες. Ωστόσο, μια υπερβολική ποσότητα ALT πρέπει να προειδοποιεί τον θεράποντα ιατρό, καθώς ένας τέτοιος δείκτης μπορεί να υποδεικνύει μια σοβαρή παθολογία των εσωτερικών οργάνων, ιδιαίτερα του ήπατος.

Η αύξηση της δραστικότητας των αμινοτρανσφερασών (AST και ALT) είναι 1,5-5 φορές σε σύγκριση με το ανώτερο όριο του κανόνα, θεωρείται μέτρια υπερμελμία, 6-10 φορές ως μέτρια υπερμελμία, περισσότερο από 10 φορές υψηλότερη. Ο βαθμός αύξησης της δραστηριότητας των αμινοτρανσφερασών δείχνει τη σοβαρότητα του κυτταρολυτικού συνδρόμου, αλλά δεν δείχνει άμεσα το βάθος των παραβιάσεων της πραγματικής λειτουργίας του οργάνου.

Στο έμφραγμα του μυοκαρδίου, ανιχνεύεται αύξηση της δραστικότητας της ALT στον ορό σε 50-70% των περιπτώσεων, πιο συχνά με εκτεταμένη νέκρωση του καρδιακού μυός. Η μεγαλύτερη αύξηση της δραστικότητας της ALT ανιχνεύεται στην οξεία φάση - κατά μέσο όρο 130-150% του κανόνα, ο οποίος είναι αισθητά κατώτερος από αυτόν της AST - κατά μέσο όρο 450-500% του προτύπου.

Σε ασθένειες του ήπατος, η δραστηριότητα ALT αλλάζει πρώτα και πιο σημαντικά σε σύγκριση με την AST. Σε οξεία ηπατίτιδα, ανεξάρτητα από την αιτιολογία της, η δραστηριότητα των αμινοτρανσφερασών αυξάνεται σε όλους τους ασθενείς. Η δραστικότητα της ALT που περιέχεται στο κυτταρόπλασμα μεταβάλλεται ιδιαίτερα λόγω της ταχείας απελευθέρωσης από το κύτταρο και της εισόδου στην κυκλοφορία του αίματος, συνεπώς ο προσδιορισμός της δραστικότητας της ALT είναι μια πιο ευαίσθητη δοκιμασία για την έγκαιρη διάγνωση της οξείας ηπατίτιδας από την AST. Ο χρόνος ημιζωής της ALT είναι περίπου 50 ώρες. Το AST βρίσκεται κυρίως στα μιτοχόνδρια, ο χρόνος ημίσειας ζωής του είναι 20 ώρες, συνεπώς αυξάνεται η δραστηριότητά του με πιο σοβαρή βλάβη του ηπατοκυττάρου. Η δραστηριότητα των ALT και AST αυξάνεται 10-15 ημέρες πριν από την εμφάνιση ίκτερου με ηπατίτιδα Α και για πολλές εβδομάδες με ηπατίτιδα Β (η δραστικότητα αυτών των ενζύμων αυξάνεται ταυτόχρονα, αλλά η ALT αυξάνει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό). Με μια τυπική πορεία ιογενούς ηπατίτιδας, η δραστηριότητα της ALT φτάνει στο μέγιστο την 2-3η εβδομάδα της νόσου. Με την ευνοϊκή πορεία της, η δραστηριότητα ALT εξομαλύνεται σε 30-40 ημέρες, AST - σε 25-35 ημέρες. Η επανειλημμένη ή προοδευτική αύξηση της δραστικότητας των αμινοτρανσφερασών δείχνει μια νέα νέκρωση ή επανεμφάνιση της νόσου. Η επέκταση της περιόδου αυξημένης δραστηριότητας των αμινοτρανσφερασών είναι συχνά ένα δυσμενή σημάδι, καθώς μπορεί να υποδηλώνει τη μετάβαση μιας οξείας διαδικασίας σε μια χρόνια.

Στην οξεία περίοδο της ιογενούς ηπατίτιδας σε όλες τις μορφές, εκτός από τις σοβαρές, ο συντελεστής de Rytis κυμαίνεται από 0,55 έως 0,65, ενώ με μια σοβαρή πορεία ο λόγος αυτός είναι κατά μέσο όρο 0,83, ο οποίος αντανακλά μια πιο σημαντική αύξηση της δραστηριότητας AST. Στη διαφορική διαγνωστική σχέση, έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι, στις αλκοολικές αλλοιώσεις του ήπατος, σε αντίθεση με τις ιογενείς αλλοιώσεις, η προτιμησιακή αύξηση της δραστικότητας AST (συντελεστής de Ritis είναι μεγαλύτερη από 2) είναι χαρακτηριστική.

Για τη χρόνια ηπατίτιδα χαρακτηρίζεται από μέτρια και μέτρια υπερπνευμονία.

Σε λανθάνουσες μορφές κίρρωσης του ήπατος, συνήθως δεν παρατηρείται αύξηση της δραστηριότητας των ενζύμων. Με τις ενεργές μορφές, ανιχνεύεται μία ανθεκτική, αν και ελαφρά αύξηση της δραστικότητας αμινοτρανσφερασών στο 74-77% των περιπτώσεων.

Η διάσπαση της χολερυθρίνης-αμινοτρανσφεράσης, δηλαδή περιπτώσεις σοβαρής υπερχολερυθριναιμίας (κυρίως λόγω άμεσης χολερυθρίνης) και χαμηλής δραστικότητας αμινοτρανσφερασών, αξίζει προσοχής. Αυτή η διάσταση παρατηρείται στον αποφρακτικό ίκτερο με σταθερή χοληρική υπέρταση, οξεία ηπατική ανεπάρκεια. Η δραστικότητα των AST και ALT, καθώς και η αλκαλική φωσφατάση, αυξάνεται με την επίλυση της χρόνιας καρδιακής ανεπάρκειας (η κορυφή είναι συνήθως 3-4 ημέρες).

Μια αύξηση της δραστικότητας των ALT και AST μπορεί επίσης να ανιχνευθεί σε πρακτικά υγιείς φορείς του επιφανειακού αντιγόνου της ηπατίτιδας Β, γεγονός που υποδηλώνει την παρουσία προφανώς ασυμπτωματικών ενεργών διεργασιών στο ήπαρ.

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11], [12]

Αιτίες της μείωσης ALT

Η αμινοτρανσφεράση της αλανίνης μπορεί να είναι κάτω από το φυσιολογικό για πολύ σοβαρές παθολογίες όπως η νεκρωτική ηπατική ατροφία. Η απελευθέρωση της ALT στην κυκλοφορία του αίματος είναι δυνατή μόνο σε περίπτωση ηπατοκυττάρων ή κυτταρικών μεμβρανών. Επιπλέον, η στοιχειώδης ανεπάρκεια της βιταμίνης Β6 μπορεί επίσης να επηρεάσει τη μείωση των επιπέδων ALT.

Η αμινοτρανσφεράση της αλανίνης στο αίμα καθορίζεται συνήθως μαζί με την AST - ασπαρτική αμινοτρανσφεράση, και οι δύο δείκτες είναι σημαντικοί για την εκτίμηση της κατάστασης πολλών εσωτερικών οργάνων.

trusted-source[13], [14]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.