^

Βιοχημική ανάλυση κατά την εγκυμοσύνη

, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 19.10.2021
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Η βιοχημική ανάλυση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αναφέρεται σε υποχρεωτικές εξετάσεις. Με τη βοήθεια ενός βιοχημικού τεστ αίματος, μπορείτε να μάθετε για την παρουσία εστιών φλεγμονής στο σώμα, να εντοπίσετε παραβιάσεις στο έργο όλων των συστημάτων και οργάνων.

Για την ανάλυση λάβετε φλεβικό αίμα με άδειο στομάχι, την παραμονή είναι καλύτερα να μην τρώτε φαγητό με συντηρητικά, λιπαρά τρόφιμα, να πίνετε μόνο το νερό καλύτερα. Η ανάλυση γίνεται κατά την εγγραφή, στις 28 και 34 εβδομάδες.

Μια λεπτομερής εξέταση του αίματος παρέχει την ευκαιρία να μάθετε για τέτοιους δείκτες:

 • Το περιεχόμενο των πρωτεϊνών (λευκωματίνες, σφαιρίνες).
 • Η περιεκτικότητα σε λιπιδικά κλάσματα (φωσφολιπίδια, τριγλυκερίδια, κλπ.).
 • Η περιεκτικότητα σε κλάσματα υδατανθράκων, γλυκόζη.
 • Η περιεκτικότητα σε ένζυμα (χολινεστεράση, κρεατινική κινάση, λιπάση, κλπ.).
 • Η κατάσταση ισορροπίας ηλεκτρολυτών (ποσοστό σιδήρου, καλίου, μαγνησίου, νατρίου, φωσφόρου κλπ.).
 • Αναγνώριση δεικτών έλλειψης σιδήρου - σίδηρος ορού, LHS, τρανσφερίνη, φερριτίνη.
 • Το περιεχόμενο της χολερυθρίνης στο αίμα.
 • Η περιεκτικότητα σε ουρία, κρεατινίνη, ουρία.
 • Το περιεχόμενο των αντισωμάτων.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Ποιος θα επικοινωνήσει;

Ανάλυση για τη φερριτίνη κατά την εγκυμοσύνη

Μια ανάλυση της φερριτίνης κατά την εγκυμοσύνη έχει μεγάλη διαγνωστική αξία. Με βάση την ανάλυση των δεδομένων μπορούν να προσδιορίσουν σε πρώιμο στάδιο της ανάπτυξης της σιδηροπενικής αναιμίας, και κατά την εγκυμοσύνη είναι πολύ σημαντική, λόγω της έλλειψης σιδήρου συνήθως υφίσταται όχι μόνο τη μητέρα αλλά και το έμβρυο (προκαλούν την ανάπτυξη του λιμού οξυγόνου).

Με τη βοήθεια της ανάλυσης, είναι δυνατόν όχι μόνο να διαγνωστεί εγκαίρως η αναιμία, αλλά και να εκτιμηθούν τα αποθέματα σιδήρου στο σώμα, να εντοπιστούν οι εστίες χρόνιας φλεγμονής, να διαγνωσθούν οι νόσοι των όγκων.

Η ανάλυση για τη φερριτίνη είναι η πιο κατάλληλη μέθοδος διάγνωσης της φερριτίνης. Επίσης, καθιστά δυνατή την αξιολόγηση της ποιότητας της αφομοιωσιμότητας του σιδήρου ανάλογη προς το ποσοστό φερριτίνης στο αίμα. Κανονική φερριτίνη 13-150 g / l. Εάν ποσοστιαίες αυξήσεις της do400 g / l ή περισσότερο, τότε αυτό δείχνει παθολογίες του ήπατος στην οξεία ή χρόνια φάση της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας, σε ορισμένες νεοπλαστικές ασθένειες (πνευμονικό καρκίνωμα, καρκίνωμα του παχέος εντέρου, βλάβη καρκινώματος ήπαρ, προστάτη, λευχαιμία στην οξεία φάση, ασθένεια Hodgkin). Όταν η περιεκτικότητα σε φερριτίνη είναι μικρότερη από 10-15 μg / l, αναπτύσσεται ανεμπόδιστη ανεπάρκεια σιδήρου.

Το αίμα για ανάλυση είναι καλύτερο να λαμβάνεται το πρωί, με άδειο στομάχι, το τελευταίο γεύμα δεν πρέπει να είναι νωρίτερα από 8 ώρες πριν, και το φαγητό πρέπει να είναι ελαφρύ και μη θερμιδικό. Επίσης, η ανάλυση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εάν η θεραπεία εκτελείται παράλληλα.

trusted-source[10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21], [22]

Ανάλυση για τη ζάχαρη κατά την εγκυμοσύνη

Η ανάλυση για τη ζάχαρη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δίνεται επανειλημμένα καθ 'όλη τη διάρκεια της κύησης. Η μελλοντική μητέρα δωρίζει όχι μόνο ούρα, αλλά και αίμα για ζάχαρη - έτσι μπορείτε να παρακολουθείτε τυχόν φυσιολογικές αλλαγές στο σώμα της και εγκαίρως για να παρατηρήσετε μια τέτοια παραβίαση όπως ο διαβήτης.

Εγκυμοσύνη είναι ένας από τους παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του διαβήτη, έτσι ώστε να είναι σε μια "ενδιαφέρουσα" θέση, πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στο επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα και τα ούρα. Η ομάδα κινδύνου περιλαμβάνει τις έγκυες γυναίκες που:

 • Έχουν μια κληρονομική τάση για διαβήτη.
 • Η έγκυος είναι άνω των 35 ετών.
 • Η έγκυος έχει υπερβολικό βάρος ή έχει καθορίσει το γεγονός της παχυσαρκίας.
 • Νωρίτερα η εγκυμοσύνη ήταν περίπλοκη ή έληξε με αποβολή.
 • Η έγκυος αντιμετωπίστηκε για στειρότητα με ορμόνες.
 • Η έγκυος είχε ήδη μεγάλα παιδιά (αυτό δείχνει μια λανθάνουσα μορφή διαβήτη).

Για να γίνει η ανάλυση της ζάχαρης κατά την εγκυμοσύνη είναι απαραίτητη δύο φορές - για 8-12 και 30 εβδομάδες. Εάν κατά την πρώτη παράδοση παρατηρήθηκε αύξηση της συγκέντρωσης σακχάρου στο αίμα, πραγματοποιείται μια πρόσθετη δοκιμή TSH για τον έλεγχο του πώς το πάγκρεας αντιμετωπίζει το έργο του. Είναι σωστό να δώσετε αίμα στη ζάχαρη το πρωί, με άδειο στομάχι, ώστε να μην πάρετε ψευδή αποτελέσματα.

trusted-source[23], [24], [25], [26], [27], [28], [29], [30], [31], [32], [33]

Ανάλυση της πήξης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Μια ανάλυση του κογγογράμματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να γίνεται από κάθε γυναίκα. Με τη βοήθεια αυτής της ανάλυσης, μπορείτε να μάθετε πόσο γρήγορα ο θρόμβος αίματος και η αιμορραγία εξαλείφεται φυσιολογικά. Η μετατόπιση των κανόνων πήξης μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρές επιπλοκές στην εγκυμοσύνη. Έτσι, η τάση για θρόμβωση μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή, θρόμβωση φλεβών και επίσης να οδηγήσει σε τερματισμό της εγκυμοσύνης. Επίσης, το υψηλό ποσοστό θρόμβων αίματος μπορεί να επηρεάσει την υγεία του εμβρύου - να οδηγήσει στον σχηματισμό εγκεφαλικών ανωμαλιών.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το κογιόγραμμα πρέπει να αναλύεται τουλάχιστον τρεις φορές. Για να παραδώσει ένα δείγμα αίματος είναι απαραίτητο με άδειο στομάχι, το τελευταίο γεύμα δεν πρέπει να είναι νωρίτερα από 8 ώρες πριν. Εάν υπάρχουν αποκλίσεις στα αποτελέσματα των εξετάσεων πήξης, μπορεί να χρειαστεί να κάνετε επανεμφάνιση του αίματος ή να κάνετε μια πρόσθετη εξέταση. Εάν η έγκυος έχει φλεβίτιδα, ηπατική νόσο ή αυτοάνοσες παθολογίες, η ανάλυση θα πρέπει να δίνεται περισσότερο από τρεις φορές, ακόμη και αν η εγκυμοσύνη δεν είναι επικίνδυνες.

Κανονική ανάλυση για την πήξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

 • Η τιμή του APTTV είναι 17-20 s.
 • Σημασία του ινωδογόνου - μέχρι 6,5 g / l.
 • Η σημασία του αντιπηκτικού λύκου απουσιάζει.
 • Ο αριθμός των αιμοπεταλίων είναι 131-402 χιλιάδες / mkl.
 • Η τιμή προθρομβίνης είναι 78-142%.
 • Ο χρόνος θρομβίνης είναι 18-25 δευτερόλεπτα.
 • Η τιμή του D-διμερούς είναι 33-726 ng / ml.
 • Η τιμή της αντιθρομβίνης III είναι 70-115%.

trusted-source[34], [35], [36], [37], [38]

Ανάλυση του λύκου κατά την εγκυμοσύνη

Η ανάλυση του λύκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να είναι υποχρεωτική, καθώς η ασθένεια μπορεί να εμφανιστεί με ανεπιθύμητη μορφή, αλλά στο μέλλον θα περιπλέξει σημαντικά την πορεία της εγκυμοσύνης. Λύκος κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει:

 • Η προεκλαμψία είναι μια σοβαρή κατάσταση στην οποία επηρεάζεται η νεφρική λειτουργία και η αρτηριακή πίεση αυξάνεται.
 • Μη πρόληψη της εγκυμοσύνης. Το ένα τέταρτο των εγκυμοσύνων με λύκο διακόπτεται αυθόρμητα ή προκαλεί θνησιμότητα.
 • Γέννηση πριν από τον όρο.
 • Ενδομήτρια ανάπτυξη και εμβρυϊκή ανάπτυξη.
 • Θρόμβωση του πλακούντα. Λόγω της ανοσολογικής σύγκρουσης, σχηματίζεται μεγάλος αριθμός εμβρύων στον λύκο και αυτό οδηγεί σε μείωση της διαπερατότητας του πλακούντα και έλλειψη θρεπτικών ουσιών και οξυγόνου στο έμβρυο.

Όταν ο λύκος επιβεβαιώνεται σε μια έγκυο γυναίκα σε χρόνια μορφή, ένα ατομικό θεραπευτικό σχήμα είναι έτοιμο όχι μόνο να υποστηρίξει το σώμα της μητέρας αλλά να υποστηρίξει τη φυσιολογική ανάπτυξή του. Αν ανιχνευθούν αντισώματα Ro και La στο αίμα μιας γυναίκας, αυτό σημαίνει ότι το μελλοντικό παιδί θα έχει ήδη νεογνικό λύκο, που εκδηλώνεται με εξάνθημα και μείωση του επιπέδου των αιμοπεταλίων. Αλλά μετά από 3-6 μήνες η ασθένεια περνά, αλλά είναι πιθανό ότι το μωρό θα έχει μια ήπια παθολογία της καρδιάς που απαιτεί πρόσθετη θεραπεία.

trusted-source[39], [40], [41], [42], [43], [44], [45]

Ανάλυση αντισωμάτων κατά την εγκυμοσύνη

Η ανάλυση για τα αντισώματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης διεξάγεται προκειμένου να αποκλειστεί η πιθανότητα μιας σύγκρουσης rhesus μεταξύ της μητέρας και του αγέννητου παιδιού. Εάν η μελλοντική μητέρα έχει αρνητικό Rh, και το έμβρυο έχει θετικό, συχνά γίνεται λόγος για αποβολή ή προκαλεί αιμολυτική ασθένεια στο μωρό. Είναι καλύτερο να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του προσδιορισμού του rhesus ομάδα αίματος και να προσδιορίσει αν υπάρχει αλλοάνοσης ερυθροκυττάρων αντισώματα στο αίμα πριν από το σχεδιασμό της εγκυμοσύνης ή πρώιμα στάδια της, να λάβει τα αναγκαία μέτρα για μέλλουσες μητέρες. Εάν η μελλοντική μητέρα είναι Rh θετική και το έμβρυο είναι αρνητικό, τότε η εγκυμοσύνη δεν απειλείται και δεν υπάρχουν λόγοι για την εμφάνιση αιμολυτικής νόσου.

Τα αντισώματα είναι ειδικές πρωτεΐνες, η αύξηση των επιπέδων ορισμένων μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς την υγεία του αγέννητου παιδιού. Αν η περιεκτικότητα σε αντισώματα είναι υψηλότερη από 1: 4, θα πρέπει να υποβληθεί σε περισσότερους υπερήχους για την παρακολούθηση του εμβρύου. Εάν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ο τίτλος του αντισώματος δεν αυξάνεται, τότε αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχή έμφραξη του εμβρύου.

Η παροχή αίματος για δοκιμασία αντισωμάτων κατά την εγκυμοσύνη είναι καλύτερη το πρωί και δεν τρώνε πάρα πολλά λιπαρά και πρωτεϊνικά τρόφιμα την παραμονή. Όταν επιβεβαιώνεται το γεγονός της σύγκρουσης Rh και με υψηλό τίτλο αντισωμάτων, λαμβάνεται απόφαση σχετικά με το ειδικό κάπνισμα της εγκυμοσύνης.

Η βιοχημική ανάλυση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθιστά δυνατή την παρακολούθηση των αλλαγών στο σώμα μιας μελλοντικής μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και σε πρώιμο στάδιο για τη διάγνωση των ανωμαλιών και την εξασφάλιση αποτελεσματικής και σωστής αντιμετώπισης του προβλήματος.

trusted-source[46], [47], [48], [49], [50], [51], [52]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.