^

Τρίτη εξέταση για εγκυμοσύνη

, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 19.10.2021
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Ο τρίτος έλεγχος εγκυμοσύνης (υπερηχογράφημα του εμβρύου) - καθώς και οι δύο πρώτοι - διεξάγεται για τον προσδιορισμό της συμμόρφωσης της ανάπτυξης του εμβρύου με τα φυσιολογικά πρότυπα.

Αλίμονο, κανείς δεν είναι απρόσβλητος από τις παραβιάσεις των κανόνων αυτών, αλλά μέχρι σήμερα η ιατρική είναι σε θέση να εντοπίσει την παρουσία των συγγενών ανωμαλιών του εμβρύου, καθώς και τον προσδιορισμό των διαφόρων ανωμαλιών του εμβρύου που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτή η εργασία επιλύεται με προγεννητική (προγεννητική) διάγνωση - βιοχημικές και υπερηχογραφικές εξετάσεις, οι οποίες διεξάγονται σε διαφορετικές περιόδους κύησης.

Ο βιοχημικός έλεγχος πραγματοποιείται στο πρώτο και στο δεύτερο τρίμηνο - στις 11-13 και 16-18η μαιευτική εβδομάδες κύησης. Σκοπός του είναι να εντοπίσει πιθανή εξέλιξη στο έμβρυο ορισμένων γενετικά καθορισμένων ελαττωμάτων. Η εξέταση με υπερηχογράφημα για τις έγκυες γυναίκες πρέπει να πραγματοποιηθεί τρεις φορές. Την πρώτη φορά - την 10-14 εβδομάδα, τη δεύτερη - μεταξύ της 20ης και της 24ης εβδομάδας.

Ο τρίτος έλεγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (υπερηχογράφημα του εμβρύου) διεξάγεται σε περίοδο 30-32 εβδομάδων.

Ποιος θα επικοινωνήσει;

Όροι της τρίτης εξέτασης για εγκυμοσύνη

Αυτοί οι όροι των βιοχημικών και υπερήχων προβολές δεν έχει επιλεγεί τυχαία, όπως υπαγορεύεται από το γεγονός ότι είναι σε αυτούς τους όρους σε αναπαραγωγική ηλικία μάρτυρες σημαντικών αλλαγών στην ανάπτυξη του εμβρύου της. Έτσι, η βασική διαμόρφωση των συστημάτων εμβρύου οργάνων στους 10-11 ου άκρα εβδομάδα και μια περίοδο της εγκυμοσύνης της εμβρυϊκής εμβρύου έρχεται εντός του οποίου διαρκεί μέχρι τη γέννηση.

Βιοχημική διαλογής (ανάλυση αίματος), μια έγκυος γυναίκα συγκρατείται, εάν είναι σε κίνδυνο για να αποκτήσουν παιδί με σύνδρομο Down, το σύνδρομο Edwards ή ελάττωμα νευρικού σωλήνος (δισχιδής ράχη, ανεγκεφαλία, υδροκεφαλία). Αυτή η ομάδα των γιατρών είναι οι γυναίκες, έμεινε έγκυος για πρώτη φορά στην ηλικία των 35 και άνω, παρουσία των γενετικών ασθενειών μεταξύ των στενών συγγενών, προηγούμενες γεννήσεις των άρρωστων παιδιών, καθώς και επαναλαμβανόμενες αυτόματες αποβολές (συνήθη αμβλώσεις) στις γυναίκες. Ο βιοχημικός έλεγχος διεξάγεται εξετάζοντας το επίπεδο αίματος της ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης, άλφα-φετοπρωτεΐνης και ελεύθερης οιστριόλης. Τα δεδομένα αυτών των αναλύσεων με επαρκή βαθμό αξιοπιστίας καθιστούν δυνατό τον προσδιορισμό του κινδύνου εμφάνισης των παραπάνω παθολογιών στο παιδί.

Η υπερηχογραφική εξέταση διαρθρωτικών δυσμορφιών του εμβρύου βασίζεται κυρίως στη χρήση υπερήχων στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Για παράδειγμα, η απειλή του συνδρόμου Down αποκαλύπτεται από το πάχος του χώρου του κολάρου στο έμβρυο.

Οι γυναίκες που δεν διατρέχουν κίνδυνο είναι οι προβολές υπερήχων που εκτελούνται τρεις φορές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ειδικοί όροι του τρίτου διαλογής στην εγκυμοσύνη οφείλεται στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου - στο 30-32 η εβδομάδα - αυξάνει σημαντικά το μέγεθος και το βάρος του εμβρύου, είναι ενεργά αυξάνεται το κεφάλι του και αυξημένο βάρος του εγκεφάλου, οι πνεύμονες συμπιέζονται δέρμα εντατικά αναπτύχθηκε και σχηματίστηκε υποδόρια λιπώδη ιστό. Ο όγκος του αμνιακού υγρού στη μήτρα αυξάνεται και σε 31-32 εβδομάδες το παιδί πρέπει να αναλάβει την ανάποδη θέση - μια φυσιολογικά φυσιολογική παρουσίαση.

Ο κανόνας για τον τρίτο έλεγχο της εγκυμοσύνης

Για την αξιολόγηση των βιομετρικών δεδομένων του μελλοντικού παιδιού με χρήση υπερήχων, αναπτύχθηκαν ειδικά τραπέζια των μέσων φυσικών και φυσιολογικών παραμέτρων του εμβρύου για όλες τις περιόδους εγκυμοσύνης.

Ο κανόνας για την τρίτη εξέταση της εγκυμοσύνης είναι:

  • μήκος του εμβρύου (ανάπτυξη): 39,9 cm (30 εβδομάδες κύησης), 41,1 cm (31 εβδομάδες), 42,3 cm (32 εβδομάδες).
  • βάρος: 1636 g (30 εβδομάδες κύησης), 1779 (31 εβδομάδες), 1930 (32 εβδομάδες).
  • (πλάτος κεφαλής ανάλογα με την απόσταση μεταξύ των βρεγματικών μαστών): 78 mm (30 εβδομάδες κύησης), 80 mm (31 εβδομάδες), 82 mm (32 εβδομάδες).
  • Περίμετρος του κρανίου: 234 mm (30 εβδομάδες κύησης), 240 mm (31 εβδομάδες), 246 mm (32 εβδομάδες).
  • Διάμετρος στήθους: 79 mm (30 εβδομάδες κύησης), 81 mm (31 εβδομάδες), 83 mm (32 εβδομάδες).
  • κοιλιακή περίμετρος: 89 mm (30 εβδομάδες κύησης), 93 mm (31 εβδομάδες), 97 mm (32 εβδομάδες).
  • μήκος μηρού: 59 mm (30 εβδομάδες), 61 mm (31 εβδομάδες), 63 mm (32 εβδομάδες).

Η αύξηση του μεγέθους της κοιλιάς του εμβρύου σε σύγκριση με το κεφάλι και τον θώρακα στο φόντο της πάχυνσης του πλακούντα αναφέρεται στα σαφή σημάδια της αιμολυτικής νόσου του νεογέννητου. Αυτή η παθολογία συμβαίνει στην Rh Rhus-ασυμβατότητα του αίματος της μητέρας και του εμβρύου και εκφράζεται στην καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα του παιδιού τόσο πριν όσο και μετά τη γέννηση.

Επιπλέον, η περίσσεια του μέσου δείκτη της κοιλιακής εμπειρογνώμονες περίμετρο αποδίδουν ή τα χαρακτηριστικά του εμβρύου υπερτροφία του ήπατος, ή χαρακτήρισε ασκίτη - συσσώρευση υγρού στην κοιλιακή χώρα του.

Το μήκος του μηριαίου οστού είναι επίσης σημαντική παράμετρος του τρίτου διαγνωστικού ελέγχου υπερήχων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σε αυτό είναι δυνατόν να κρίνουμε το μήκος των άκρων και σε μια χαμηλότερη τιμή αυτού του δείκτη (σε σύγκριση με τον κανόνα και άλλα βιομετρικά δεδομένα), υπάρχουν λόγοι να υποθέσουμε ότι το παιδί έχει Νανισμό, δηλαδή νάνος. Αυτή η ανωμαλία σχετίζεται με δυσλειτουργία της υπόφυσης του εμβρύου και ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης (σωματοτροπίνη).

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, μέχρι 6% των παιδιών που γεννιούνται κάθε χρόνο από γυναίκες από όλο τον κόσμο έχουν ορισμένες συγγενείς παραμορφώσεις. Οι υπάρχουσες προληπτικές μέθοδοι για τον προσδιορισμό του κινδύνου γέννησης ενός παιδιού με συγγενή παθολογία είναι οι προβολές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συμπεριλαμβανομένης μιας τρίτης διαλογής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Δείκτες της τρίτης διαλογής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Δείκτες της τρίτης διαλογής στην εγκυμοσύνη - κατά τη διάρκεια εξέτασης με υπερήχους - παρέχουν τη βάση για την αξιολόγηση της κατάστασης και το βαθμό της ανάπτυξης του εμβρύου, κινητήρα δραστηριότητά της και τη θέση της μήτρας (Προεπισκόπηση), καθώς και για την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την κατάσταση του πλακούντα.

Το τρίτο υπέρηχο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης διαλογής σε θέση να ανιχνεύσει τις λειτουργίες του πλακούντα παραβίαση - ανεπάρκεια του πλακούντα, η οποία είναι ένας παράγοντας που απειλεί την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου. Ο εξεταστής έγκυος στα τέλη του δεύτερου ή αρχές του τρίτου τριμήνου μπορεί να αποκαλύψει δυσανάλογη ανάπτυξη του εμβρύου: υστέρησης του μήκους του σωματικού βάρους, αναντιστοιχία μέγεθος κοιλιά και μεσαία νόρμες στήθος (υποδεικνύοντας ανάπτυξη του ήπατος καθυστέρηση) κ.λπ.

Επίσης, κατά τη διάρκεια του τρίτου διαγνωστικού ελέγχου υπερήχων, μια ειδική φόρμουλα καθορίζει την ποσότητα του αμνιακού υγρού. Ο παθολογικά αυξημένος όγκος μπορεί να είναι ένας δείκτης της ενδομήτριας μόλυνσης του εμβρύου ή της παρουσίας διαβήτη στο παιδί.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.