^

Ποιες εξετάσεις λαμβάνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 19.10.2021
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Σχετικά με τις δοκιμασίες που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η μελλοντική μητέρα θα ανακαλύψει στη διαβούλευση των γυναικών όταν καταγραφεί. Για να παραδώσει αναλύσεις δεν είναι απαραίτητη μία φορά, καθ 'όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως σε όλους τους όρους της εγκυμοσύνης, ο κατάλογος αναλύσεων διαφορετικός.

Για να κατανοήσετε όλες τις αναλύσεις και την αλληλουχία τους, συντάξτε ένα ημερολόγιο βασικών αναλύσεων. Λόγω της παράδοσης ενός μεγάλου αριθμού εξετάσεων, πολλές μελλοντικές μητέρες εγγράφονται αργά σε μια γυναικεία διαβούλευση, η οποία είναι πολύ απερίσκεπτη και επικίνδυνη. Μια ασέβεια στάση μπορεί όχι μόνο να βλάψει την υγεία των γυναικών, αλλά και να προκαλέσει παραβιάσεις στη διαμόρφωση του εμβρύου.

Αφού καταγράψετε τη διαβούλευση μιας γυναίκας με έναν γιατρό, είναι απαραίτητο να υποβάλετε τις βασικές εξετάσεις:

 • ανάλυση αίματος του γενικού, εξέταση αίματος για τη ζάχαρη, ποσοστό επί τοις εκατό αιμοπεταλίων,
 • ανάλυση ούρων, ανάλυση ούρων για την παρουσία πρωτεΐνης,
 • ανάλυση ούρων σε βακτήρια.
 • εξέταση αίματος για τον προσδιορισμό της ομάδας αίματος και του παράγοντα Rh,
 • εξέταση αίματος για τον ορισμό του HIV, της σύφιλης, της ηπατίτιδας,
 • μια εξέταση αίματος για αντισώματα και μολυσματικές ασθένειες.
 • απόφραξη του κολπικού βλεννογόνου στην κυτταρολογία.

Αυτές οι εξετάσεις λαμβάνονται από 5-11 εβδομάδες εγκυμοσύνης, αλλά πολλές από αυτές τις εξετάσεις θα γίνονται επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ιδιαίτερα σημαντικές ημερομηνίες για αυτό είναι 19-21 εβδομάδες, 29-30 εβδομάδες. Για τον προσδιορισμό των γενετικών ανωμαλιών του εμβρύου, η γενετική ανάλυση πραγματοποιείται στις 11-13 και 16-20 εβδομάδες εμβρυϊκής ανάπτυξης.

Οι γυναίκες με τέλεια ισχυρή υγεία στην εποχή μας, σχεδόν όχι. Εάν η μελλοντική μητέρα έχει χρόνιες παθολογίες, επιπλοκές από όργανα και συστήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τότε θα είναι απαραίτητο να λαμβάνετε συχνότερα τις εξετάσεις. Για να αποφύγετε επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πρέπει να εγγραφείτε το συντομότερο δυνατόν μετά την επιβεβαίωση της εγκυμοσύνης, αλλά όχι αργότερα από τον τρίτο μήνα μετά την επιτυχή σύλληψη.

Υποχρεωτικές εξετάσεις κατά την εγκυμοσύνη

Οι υποχρεωτικές εξετάσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πραγματοποιούνται τόσο κατά την άφιξη της μελλοντικής μητέρας στο λογαριασμό όσο και σε ορισμένα στάδια της εγκυμοσύνης. Αυτό είναι απαραίτητο ως μέθοδος παρακολούθησης της υγείας της μητέρας και του μελλοντικού παιδιού.

Υποχρεωτικές εξετάσεις που πρέπει να λάβει μια γυναίκα κατά την εγγραφή σε εγκυμοσύνη:

 1. Μετρήστε το μέγεθος των οστών της πυέλου. Αυτό θα δώσει μια ιδέα για το μέγεθος της λεκάνης και θα βοηθήσει στην αποφυγή επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού, αν τα οστά σχηματίζουν μια πολύ στενή ή επίπεδη κοιλότητα της λεκάνης.
 2. Μετρήστε το βάρος. Αυτό είναι ένα απαραίτητο μέτρο για την πρόβλεψη πιθανών επιπλοκών (ζυγός, μικρό ή υπερβολικό βάρος εμβρύου), αξιολογώντας την κατάσταση της εγκύου γυναίκας στο σύνολό της. Ζυγίζονται σε κάθε επίσκεψη στο γιατρό στη διαβούλευση των γυναικών.
 3. Μετρήστε την αρτηριακή πίεση. Αυτό θα βοηθήσει στην πρόληψη του κινδύνου ανάπτυξης της κύησης, της υπερτασικής κρίσης, του VSD. Πραγματοποιείται σε κάθε επίσκεψη της διαβούλευσης μιας γυναίκας.
 4. Υλικό φράχτη για γενική εξέταση αίματος. Στη συνέχεια, παραδίδεται στις 25, 32, 38 εβδομάδες. Σας επιτρέπει να παρακολουθείτε τις εσωτερικές διαδικασίες στο σώμα, να εμποδίζετε την ανάπτυξη αναιμίας, να αποκαλύπτετε μια κρυμμένη φλεγμονή.
 5. Συλλογή υλικού για τον προσδιορισμό του τύπου αίματος και του rhesus.
 6. Η δειγματοληψία του υλικού για τον προσδιορισμό της στάθμης της ζάχαρης στο αίμα.
 7. Συλλογή υλικού για τον προσδιορισμό της πήξης του αίματος (coagulogram).
 8. Δειγματοληψία αίματος για ανάλυση της σύφιλης.
 9. Δειγματοληψία αίματος για δοκιμή HIV.
 10. Δειγματοληψία αίματος για ανάλυση για την παρουσία αντιγόνου HBs.
 11. Διεξάγετε μια γενική εξέταση ούρων.
 12. Λαμβάνοντας υλικό από τον κολπικό βλεννογόνο στην κυτταρολογία.
 13. Λαμβάνοντας υλικό από το ουρηθρικό κανάλι και τον πρωκτό, εάν υπάρχει πιθανότητα STD.
 14. Διεξάγοντας βακτηριολογική σπορά ενός επιχρίσματος από τον κόλπο σε STDs.
 15. Δεξαμενή σποράς από τη ρινική κοιλότητα για την παρουσία Staphylococcus aureus.
 16. Συλλογή δειγμάτων κοπράνων για τον προσδιορισμό της παρουσίας ελμινθικών αυγών. Εκτελείται μία φορά, κατά την εγγραφή σε γυναικεία διαβούλευση.
 17. Εκτέλεση του SPL. Για να επιβεβαιωθεί η ενδομήτρια κύηση, να διευκρινιστούν τα σημεία σύνδεσης πλακούντα, για να καθορίσει τη λήξη της, η διάγνωση προφανές γενετικές ανωμαλίες, ανωμαλίες του εμβρύου, την παρακολούθηση της εμβρυϊκής ανάπτυξης και της ανάπτυξης, και άλλες βιοφυσικές χαρακτηριστικά. Η διάγνωση πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας τη συσκευή υπερήχων στις 10-14, 20-24, 32-36 εβδομάδες.

Οι υποχρεωτικές εξετάσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να διεξάγονται εντελώς δωρεάν στα δημόσια ιατρικά ιδρύματα. Εάν για κάποιο λόγο δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στις κρατικές αρχές, όλες οι απαραίτητες δοκιμές μπορούν να γίνουν σε ιδιωτικές κλινικές που παρέχουν εργαστηριακές και διαγνωστικές υπηρεσίες, αλλά για μια απτή πληρωμή.

trusted-source[1]

Ποιος θα επικοινωνήσει;

Πρόγραμμα εξετάσεων για εγκυμοσύνη

Το χρονοδιάγραμμα των εξετάσεων εγκυμοσύνης για όλες τις μέλλουσες μητέρες με απλή εγκυμοσύνη είναι ένα, οι διαφορές μπορούν να γίνουν μόνο σε περίπτωση επιπλοκών ή αμφισβητούμενων δεδομένων των δοκιμών.

Στις 0-12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης, η γυναίκα εγγράφεται στο λογαριασμό της γυναικείας διαβούλευσης και διορίζονται οι ακόλουθες εξετάσεις:

 • Παράδοση έγκυων ούρων για γενική ανάλυση και επαλήθευση της λειτουργικότητας των νεφρών.
 • Περάστε την ανάλυση για λοίμωξη από το TORCH.
 • Διεξαγωγή ανάλυσης για τον εντοπισμό των ουρογεννητικών λοιμώξεων σύμφωνα με τη μαρτυρία του γιατρού.
 • Λαμβάνοντας ένα κολπικό επίχρισμα στη μικροχλωρίδα.
 • Διεξαγωγή γενικής, βιοχημικής αιματολογικής εξέτασης, καθορίζοντας το επίπεδο της ζάχαρης στο αίμα, προσδιορίζοντας την πήξη του αίματος.
 • Προσδιορισμός της ομάδας αίματος και ρέζους της εγκύου γυναίκας.
 • Διεξαγωγή της ανάλυσης για AIDS (HIV), ηπατίτιδα Β και C, σύφιλη.
 • Συνιστάται επίσης να επισκεφθείτε τους εξειδικευμένους γιατρούς - οδοντίατρο, θεραπευτή, γιατρό ΟΝΤ - για να θεραπεύσετε πιθανές ασθένειες και να μην περιπλέξετε την πορεία της εγκυμοσύνης.

Στις 12-14 εβδομάδες της μελλοντικής μητέρας, διορίζεται η πρώτη υπερηχογραφική εξέταση, στην οποία καθορίζεται η περίοδος κύησης, πόσα έμβρυα υπάρχουν στη μήτρα και αν το μελλοντικό παιδί έχει κακίες.

Στις 16-18 εβδομάδες, συνταγογραφείται μια "τριπλή εξέταση" - για την ανίχνευση χρωμοσωμικών ανωμαλιών και άλλων ανωμαλιών ανάπτυξης στο έμβρυο. Καθορίστε το επίπεδο των AFP, hCG, NE. Εάν είναι απαραίτητο, δώστε μια πρόσθετη κατεύθυνση για την αμνιοκέντηση, εάν υπάρχει υποψία σοβαρής παθολογίας του εμβρύου.

Στις 24-26 εβδομάδες, διεξάγεται μια δεύτερη εξέταση υπερήχων για να λάβετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δομή του μωρού, να καθορίσετε το φύλο, τη θέση, την παρουσίαση, να αξιολογήσετε τον πλακούντα. Επίσης, η μέλλουσα μητέρα πρέπει να δωρίσει αίμα για μια κοινή ανάλυση, αιμοσφαιρίνη, φερριτίνη.

Στις 33-34 εβδομάδες πραγματοποιείται η dopplerography (σύμφωνα με την ιατρική συνταγή) - για να εκτιμηθεί η κατάσταση των αγγείων του σώματος της μήτρας, η κυκλοφορία του αίματος στον πλακούντα και το έμβρυο. Αυτό είναι απαραίτητο για την έγκαιρη ανίχνευση της ενδομήτριας πείνας με οξυγόνο στο μωρό. Επίσης παρουσιάζεται η καρδιοτοκογραφία (σύμφωνα με την ιατρική συνταγή). Αυτή η μελέτη καθιστά δυνατή την αξιολόγηση της συγχρονικότητας των συσπάσεων της μήτρας και των εμβρυϊκών καρδιακών προσβολών.

Στους 35-36 εβδομάδες του νέου δοκιμών πρέπει να είναι όπως και στο πρώτο μισό της διακύμανσης - για την ανίχνευση σύφιλη, AIDS, λοιμώξεις TORCH, ασχολήθηκε επίσης ένα κολπικό επίχρισμα επί της χλωρίδας, βιοχημείας και γενική αίματος, ανάλυση ούρων. Διεξάγεται μια υπερηχογραφική εξέταση για τον υπολογισμό του κατά προσέγγιση βάρους του παιδιού, τον όγκο του αμνιακού υγρού και την αξιολόγηση της κατάστασης του πλακούντα. Εάν η εγκυμοσύνη προχωρήσει φυσιολογικά, η μέλλουσα μητέρα πρέπει να επισκεφθεί το γιατρό κάθε εβδομάδα πριν από την παράδοση και να πάρει ούρα για μια γενική ανάλυση.

Αναλύσεις κατά το 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Οι αναλύσεις κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, κατά την εγγραφή για λογαριασμό σε μια γυναίκα διαβούλευση θα πρέπει να παραδοθούν το συντομότερο δυνατό. Κατά την πρώτη επίσκεψη στον γυναικολόγο ορίζονται οι ακόλουθες εξετάσεις:

 • Να δωρίσουν αίμα για AIDS. Να δωρίσουν αίμα για την ανίχνευση της σύφιλης.
 • Γίνετε δοκιμή αίματος για την ανίχνευση της ηπατίτιδας Β και C.
 • Να δωρίσετε αίμα για τη διατήρηση των ορμονών (ο "ορμονικός καθρέφτης").
 • Να δωρίσετε αίμα στην ομάδα αίματος και τα ρέζους. Εάν αποδειχθεί ότι μια έγκυος γυναίκα έχει αρνητικό Rhesus, και ο πατέρας του παιδιού είναι θετικός, η μέλλουσα μητέρα θα χρειαστεί να πάρει αίμα για αντισώματα κάθε δύο εβδομάδες.
 • Να δωρίσουν αίμα για βιοχημεία.
 • Περάστε ένα επίχρισμα στη μικροχλωρίδα του κόλπου.
 • Χέρι στα ούρα για μια γενική ανάλυση.
 • μια κατεύθυνση υπερήχων εξιτήριο από 10-12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης, για να έχετε μια ιδέα σχετικά με τον αριθμό των εμβρύων στη μήτρα για να αποτρέψει την πιθανή παθολογία του εμβρύου και του αναπαραγωγικού συστήματος της μητέρας, εξαιρουμένων των χρωμοσωμικών ανωμαλιών και έκτοπη κύηση.
 • Πρέπει επίσης να κάνετε εξετάσεις για λοίμωξη από το TORCH (ερυθρά, έρπης, κυτταρομεγαλοϊός, τοξοπλάσμωση, χλαμύδια).
 • Πριν από κάθε επίσκεψη στο γιατρό, πρέπει να πάρετε ούρα για μια γενική ανάλυση για την παρακολούθηση του ουροποιητικού συστήματος.
 • Περάστε το ΗΚΓ.
 • Είναι επίσης απαραίτητο να συμβουλευτείτε άλλους συναφείς ειδικούς - θεράποντα, οφθαλμίατρο, γιατρό Ο.Τ.Τ., οδοντίατρο.

trusted-source[2], [3], [4], [5], [6]

Αναλύσεις στο 2ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Οι αναλύσεις στο 2ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης δίδονται σε ορισμένες εβδομάδες και το δεύτερο τρίμηνο ξεκινά με 13 και διαρκεί 24 εβδομάδες.

Στο 14-18 εβδομάδες όρισε εξέταση αίματος AFP - για την ανίχνευση των εμβρυϊκών δυσπλασιών και χρωμοσωμικές ανωμαλίες (σύνδρομο Down, νευρική ασθένεια σωλήνα, υδροκέφαλο, σύνδρομο Morthal, ακρομεγαλία και άλλες σοβαρές ασθένειες).

Στις 24-26 εβδομάδες, είναι απαραίτητο να υποβληθεί σε δεύτερη προγραμματισμένη εξέταση σε μηχανή υπερήχων. Αυτό είναι απαραίτητο για να αντικρούσει την παρουσία ανωμαλιών των οργάνων και των συστημάτων, είναι επίσης δυνατό να προσδιοριστεί το φύλο του μελλοντικού μωρού, να εκτιμηθεί ο πλακούντας, ο τόπος της προσκόλλησής του.

Επιπλέον, στο δεύτερο τρίμηνο, είναι απαραίτητο να ληφθούν άλλα τεστ που δείχνουν την κατάσταση της υγείας της μητέρας και του παιδιού - να δωρίσουν αίμα για να προσδιορίσουν το επίπεδο αιμοσφαιρίνης έτσι ώστε να μην χάσουν την ανάπτυξη της αναιμίας. Και πριν από κάθε αύξηση στα διαβουλεύσεις των γυναικών πρέπει να πάρετε ούρα για μια γενική ανάλυση για την παρακολούθηση των νεφρών και να μην χάσετε μια κρυμμένη φλεγμονώδη διαδικασία.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του γιατρού, μπορεί να συνταγογραφηθεί dopplerography για να εκτιμηθεί η κυκλοφορία του αίματος της μήτρας, να εξεταστούν τα αγγεία του πλακούντα και τα αγγεία του εμβρύου. Εάν είναι απαραίτητο, τότε το ΗΚΓ, κατόπιν σύστασης ενός γιατρού στο τέλος του τρίτου τριμήνου, διορίζει καρδιοτοκογραφία (για να αξιολογήσει το ρυθμό των συσπάσεων της μήτρας και της αίσθημα παλμών του αγέννητου παιδιού).

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]

Αναλύσεις στο 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Οι αναλύσεις στο 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης βασικά αντιγράφουν τις δοκιμές που έδωσε η μέλλουσα μητέρα σε 1 τρίμηνο. Ελέγχει για αντισώματα HIV σε σύφιλη, ηπατίτιδα Β και C. Είναι επίσης απαιτείται να εγκαταλείψει την κοινή εξέταση αίματος, σύμφωνα με την οποία τα δεδομένα μπορούν να δει σε όλες τις φυσιολογικές αλλαγές στο σώμα μιας γυναίκας και να ελέγχουν το επίπεδο της αιμοσφαιρίνης.

Για να περάσει τα ούρα στη γενική ανάλυση είναι απαραίτητο πριν από κάθε επίσκεψη του γιατρού που επιβλέπει την εγκυμοσύνη. Όσον αφορά τη σύνθεση των ούρων, είναι δυνατόν να εντοπιστούν σε πρώιμο στάδιο ορισμένες ασθένειες. Για παράδειγμα, αν εντοπίσετε πρωτεΐνη στα ούρα, μπορείτε να κρίνετε νεφροπάθεια, κύηση, σακχαρώδη διαβήτη. Αυτές οι ασθένειες περιπλέκουν την πορεία της εγκυμοσύνης και μπορούν να απειλήσουν τη ζωή του αγέννητου παιδιού.

Επίσης, στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, η μέλλουσα μητέρα πρέπει να υποβληθεί σε γυναικολογική εξέταση, προκειμένου να πάρει το υλικό για βακτηριολογικό επίχρισμα. Στις 38-40 εβδομάδες, πραγματοποιείται μια άλλη γυναικολογική εξέταση για την εξέταση του τραχήλου της μήτρας. Σύμφωνα με την κατάσταση του τράχηλου, ο γυναικολόγος καταλήγει σε συμπέρασμα σχετικά με τις κατά προσέγγιση ημερομηνίες τοκετού.

Σε κάθε επίσκεψη στο γιατρό μέλλουσα μητέρα είναι απαραίτητη για τη μέτρηση της πίεσης, κοιλιακή περιφέρεια, το ύψος της στέκεται μήτρας, ακούστε το εμβρυϊκό καρδιακό παλμό, ζυγίζονται και τη διαδικασία ελέγχου αύξηση του σωματικού βάρους σε χρόνο για να είναι ύποπτο προεκλαμψία ή του εμβρύου ξεθώριασμα.

Η συμπληρωματική δοσολογία πραγματοποιείται μόνο στις περιπτώσεις που υπάρχει υποψία υπέρτασης της εγκυμοσύνης. Χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο, να πάρετε πληροφορίες για την κατάσταση της κυκλοφορίας του αίματος στη μήτρα του πλακούντα ροή του αίματος και την κυκλοφορία του παιδιού, και το σημαντικότερο - με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να μάθετε χωρίς να υποφέρει είτε από την πείνα οξυγόνο του εμβρύου.

Η καρδιοτοκογραφία πραγματοποιείται επίσης σύμφωνα με τις ενδείξεις, εάν υπάρχει υποψία επαναλήψεως του εμβρύου. Με τη βοήθεια αυτής της μεθόδου, η κατάσταση του μελλοντικού παιδιού αξιολογείται επίσης για να αποκλείσει την πείνα με οξυγόνο.

Σε υπερηχογράφημα υπολογίζει το βάρος του παιδιού, κάνει ένα συμπέρασμα για τη θέση, παρουσίαση, την κατάσταση του πλακούντα, την απουσία αναπτυξιακών ανωμαλιών στο έμβρυο.

trusted-source[14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21], [22]

Αναλύσεις για τους άνδρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Οι αναλύσεις για τους άνδρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι πολύ διαφορετικές από τις εξετάσεις κατά τον προγραμματισμό της εγκυμοσύνης. Ένας άνθρωπος που κανείς δεν υποψιάζεται ότι αυτό μπορεί να είναι συχνά ο φορέας μόλυνσης, έτσι ώστε η ασθένεια να μην μεταβιβαστεί στη σύζυγο ή το μελλοντικό παιδί, πρέπει επίσης να πάρει έγκαιρα όλες τις απαραίτητες εξετάσεις.

 • Εάν δεν υπάρχουν δεδομένα για την ομάδα αίματος και Rh άνδρες, θα πρέπει να περάσουν αυτές τις δοκιμές (αν αρσενικό ρέζους θετικό, η μητέρα είναι αρνητική, τότε υψηλός κίνδυνος μη συμμόρφωσης ρέζους εμβρύου και η έγκυος γυναίκα, και αυτό επιδεινώνει την πορεία της εγκυμοσύνης).
 • Ένας άνθρωπος θα πρέπει επίσης να κάνει μια ανάλυση για την παρουσία λοιμώξεων του TORCH και άλλων επικίνδυνων κρυμμένων μολύνσεων, ακόμη και αν η ανάλυση πραγματοποιήθηκε πριν από τη σύλληψη του παιδιού. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν το ζευγάρι συνεχίζει να έχει σεξουαλική ζωή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και δεν χρησιμοποιεί αντισυλληπτικά επαφής.
 • Επίσης, ένας άνθρωπος πρέπει να δωρίζει επανειλημμένα αίμα για HIV και AIDS κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της συζύγου του.
 • Είναι επίσης απαραίτητο να περάσετε ένα επίχρισμα στο βακτήριο από τη μύτη (για να αποκλείσετε τη δυνατότητα μεταφοράς του Staphylococcus aureus και, εάν χρειάζεται, να θεραπεύσετε τη λοίμωξη).
 • Αν δεν εκτελέστηκε γενετική εξέταση πριν από την εγκυμοσύνη, τότε, σύμφωνα με τη μαρτυρία του γιατρού, να το μεταφέρετε μαζί με την έγκυο γυναίκα.
 • Επίσης, ένας άντρας πρέπει να έχει φθορογραφία πριν από τη σύλληψη και έξι μήνες μετά τη σύλληψη για να αποκλείσει την πιθανότητα πνευμονικής φυματίωσης και μόλυνσης της μητέρας και του αγέννητου παιδιού.

trusted-source[23], [24], [25], [26], [27], [28], [29], [30], [31]

Πρότυπα δοκιμών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Οι κανόνες δοκιμών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης υποδηλώνουν ότι το έμβρυο του εμβρύου λαμβάνει χώρα φυσιολογικά. Μην αμφιβάλλετε ότι τα αποτελέσματα των δοκιμών είναι καλά, πρέπει να γνωρίζετε τους κανόνες τους. Είναι αδύνατο να κατανοήσουμε πλήρως τους δείκτες των αναλύσεων, είναι καλύτερο να αφήσουμε τον γιατρό να το κάνει.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ενός επιχρίσματος από τον κόλπο, επιτρέπεται η αύξηση των λευκοκυττάρων στον βλεννογόνο - 15-20 στο οπτικό πεδίο. Η δεδομένη ανάλυση δίνεται στην πρώτη αναφορά σε διαβουλεύσεις γυναικών στις 30 και 36-37 εβδομάδες. Επίσης, η ανάλυση πρέπει να δίνεται εάν ανησυχεί ο πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα και μεταβάλλεται η απόρριψη από τον κόλπο ενός ασυνήθιστου χρώματος και οσμής.

Κανονικά, σε ένα δείγμα των ούρων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν θα πρέπει να περιέχουν πρωτεΐνη, ζάχαρη, βακτήρια, βλέννα, τα λευκά κύτταρα του αίματος αφήνεται 1-2 στη θέα, ερυθροκύτταρα - 1 στο οπτικό πεδίο, επιθηλιακών κυττάρων - 1-2 στην όραση, ειδικό βάρος ούρων - 1010- 1030. Η αύξηση του επιπέδου των συστατικών του αλατιού στα ούρα υποδεικνύει προβλήματα του ουρογεννητικού συστήματος. Τα σώματα κετονών στα ούρα υποδεικνύουν την εμφάνιση τοξικότητας.

 • Ο κανόνας των ερυθροκυττάρων στη δοκιμή αίματος είναι 3,8-5,5 ανά 10 12 / l.
 • Ο κανόνας της αιμοσφαιρίνης είναι 120-140 g / l.
 • Ο κανόνας του αιματοκρίτη είναι 35-45%
 • Ο κανόνας του πλάτους κατανομής των ερυθροκυττάρων είναι 11,5-14,5%
 • Ο κανόνας των αιμοπεταλίων είναι 180-320 στα 10 9 g / l.
 • Ο κανόνας των λευκοκυττάρων είναι 4,0-9,0 στα 10 9 / l.
 • Ο κανόνας των λεμφοκυττάρων είναι 25-40%
 • Μονοκύτταρα, ηωσινόφιλα, βασεόφιλα, ανώριμα κύτταρα 5-10%
 • Ο κανόνας των κοκκιοκυττάρων είναι 47-72%
 • Ο κανόνας των μονοκυττάρων είναι 4-10%
 • ESR - 35-45 mm / h

Πρότυπα για ένα επίχρισμα από τον κόλπο για τον προσδιορισμό της μικροχλωρίδας.

 • Τα επιθηλιακά κύτταρα - έως 15 στο οπτικό πεδίο, η αύξηση του αριθμού υποδηλώνει φλεγμονή.
 • Κύτταρα λευκοκυττάρων - μέχρι 7-10 στο οπτικό πεδίο.
 • Κύτταρα ερυθροκυττάρων - μέχρι 2 στο οπτικό πεδίο.
 • Το βακτηριακό περιβάλλον στο επίχρισμα δεν πρέπει να είναι, επιτρέπεται ένα μέσον με φτωχό ραβδί.
 • Το βλεννογόνο σε ένα επίχρισμα από τον κόλπο πρέπει να είναι σε μέτρια ένταση.
 • Γονοκόκκοι, Trichomonas, Chlamydia, οι μύκητες στο επίχρισμα είναι απόκλιση από τον κανόνα.

Επεξήγηση των δοκιμών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η ανάλυση των εξετάσεων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθιστά δυνατή τη σταδιακή παρακολούθηση των αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα μιας γυναίκας καθ 'όλη τη διάρκεια της κύησης.

Δοκιμή αίματος.

 • Οι κανόνες αιμοσφαιρίνης στο αίμα μιας εγκύου κυμαίνονται από 110-140 g / l. Η μείωση των δεικτών υποδεικνύει αναιμία.
 • Το ποσοστό του αιματοκρίτη δεν πρέπει να είναι μικρότερο από 35-45%, με χαμηλό δείκτη προσδιορίζει το βαθμό έλλειψης σιδήρου στο αίμα.
 • Μάζα ερυθροκυττάρων. Η περιεκτικότητα των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο πρότυπο των 3,5-5,0 ανά 10 ¹ l. Στις έγκυες γυναίκες, ο δείκτης αυτός είναι ελαφρώς χαμηλότερος.
 • Ποσοστιαία αναλογία λευκοκυττάρων. Κανονικά το ποσοστό των λευκών αιμοσφαιρίων είναι 4-10,5 με 10 9 λίτρα. Στο τρίτο τρίμηνο, ο δείκτης μπορεί να αυξηθεί ελαφρά, αλλά αυτό είναι εντός των κανόνων.
 • Το ποσοστό των λεμφοκυττάρων είναι ένα τέταρτο (25%).
 • Το ποσοστό των βασεόφιλων είναι 0,2%
 • Ποσοστό ηωσινοφίλων 1,5%
 • Το ποσοστό των μονοκυττάρων είναι 4,5%
 • Το ποσοστό των αιμοπεταλίων 180-320 ανά 10 9 λίτρα.
 • Το ESR σε έγκυες γυναίκες αυξάνεται, αλλά αυτός είναι ο κανόνας.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε τέτοιους δείκτες στην ανάλυση αίματος, όπως:

 • Ποσοστό γλυκόζης. Για μια έγκυο γυναίκα, ο κανόνας είναι 3,3-4,4 mmol / l.
 • Το ποσοστό των πρωτεϊνών: λευκωματίνες είναι 25-50 g / l.
 • Το ποσοστό των αζωτούχων βάσεων: ουρία - 2,5-8,3 αλατόνερο / l. και κρεατινίνη 45-115 μmol / l.
 • Ποσοστό ενζύμων: αλκαλική φωσφατάση (APF) 25-90 IU.

Οι ανωμαλίες στην ανάλυση των ούρων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να είναι οι εξής:

 • Μία μικρή περιεκτικότητα σε πρωτεϊνικά κλάσματα στα ούρα είναι επιτρεπτή, όχι μεγαλύτερη από 0,033 g / l. Στις 32 εβδομάδες κύησης και περισσότερη πρωτεΐνη στα ούρα μαρτυρεί την παθολογία των νεφρών και μπορεί να είναι η αιτία της καταπίεσης της λειτουργίας του πλακούντα, της γέννησης πριν από τον όρο, του θνησιγόνου.
 • Η παρουσία βακτηρίων. Η συχνή απόκλιση σε έγκυες γυναίκες δείχνει μια φλεγμονώδη διαδικασία στα νεφρά.
 • Η παρουσία φωσφορικών στα ούρα είναι ελάχιστη, αυτό οφείλεται στη διαδικασία ανάπτυξης του εμβρυϊκού σκελετού. Εάν το ποσοστό των αλάτων στα ούρα είναι πολύ υψηλό, τότε αυτό δείχνει προβλήματα με τα νεφρά.

Εάν διαπιστωθούν τυχόν αποκλίσεις στην εγκυμοσύνη, απαιτείται ειδική θεραπεία και επίβλεψη από εξειδικευμένο ειδικό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι καλύτερο να στηρίζεται στη διατήρηση και πριν από την παράδοση να είναι υπό τη συνεχή επίβλεψη των γιατρών.

trusted-source[32], [33], [34], [35], [36], [37], [38]

Κακές δοκιμές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Οι κακές εξετάσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι μια πρόταση. Εάν οι αναλύσεις δεν συμμορφώνονται με τα καθιερωμένα πρότυπα, μπορεί να χρειαστεί να συμβουλευτείτε έναν σχετικό ειδικό και να λάβετε πρόσθετη θεραπεία. Προκειμένου να κατανοήσετε ποιοι δείκτες είναι επικίνδυνοι και ποιοι δεν είναι, πρέπει να ξέρετε σε ποιο τρίμηνο ή σε ποια εβδομάδα εγκυμοσύνης καταγράφηκαν οι αλλαγές.

Στο πρώτο τρίμηνο, όταν η μέλλουσα μητέρα δίνει τον μεγαλύτερο αριθμό εξετάσεων, προκύπτουν πολλά ερωτήματα εάν τα αποτελέσματα δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες. Έτσι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας γενικής δοκιμασίας αίματος, μπορείτε να μάθετε για κρυφές φλεγμονές, μείωση της αιμοσφαιρίνης, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πείνα με οξυγόνο του εμβρύου. Σε τέτοιες περιπτώσεις, συνταγογραφούνται σκευάσματα σιδήρου και διατροφή βιταμινών. Με τη μείωση του αριθμού των αιμοπεταλίων πρέπει επίσης να εντοπιστεί η αιτία και να συνταγογραφηθεί θεραπεία, καθώς αυξάνεται η πιθανότητα αποβολής.

Εάν υπάρχουν αποκλίσεις στη βιοχημική ανάλυση - εμφάνιση ζάχαρης στο αίμα, θα πρέπει να ζητήσετε συμβουλές από έναν ενδοκρινολόγο που θα συνταγογραφήσει ειδική θεραπεία. Η εμφάνιση πρωτεΐνης, βακτηρίων, ερυθροκυττάρων, λευκών αιμοσφαιρίων στα ούρα απαιτεί επείγουσα θεραπεία - αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αποκλειστούν σοβαρές επιπλοκές.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων, που δείχνουν το αναπτυξιακό έμβρυο, θα πρέπει να επαναληφθούν μετά από λίγο. Μια ειδική ομάδα κινδύνου αποτελείται από οικογένειες στις οποίες τέτοιες ανωμαλίες είναι κληρονομικές ή υπάρχουν ήδη παιδιά με αναπηρία στην οικογένεια.

Η ανίχνευση βακτηρίων στο επίχρισμα από τον κόλπο υποδηλώνει ότι πρέπει να προσαρμόσετε την μικροχλωρίδα και να υποβληθείτε σε μια ειδική θεραπεία για να προετοιμάσετε το κανάλι γέννησης και να μην μολύνετε το παιδί.

Οι θετικές εξετάσεις για λοίμωξη από το TORCH, ηπατίτιδα, σύφιλη, HIV απαιτούν ειδικές προφυλάξεις για τη διαχείριση της εγκυμοσύνης και τη διορθωτική θεραπεία. Σε πολλές περιπτώσεις, με τη σωστή τακτική των γιατρών και την αρμόδια διαχείριση της εγκυμοσύνης, υγιή, γεννιούνται παιδιά χωρίς παθολογίες ανάπτυξης.

trusted-source[39], [40], [41], [42]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.