^
A
A
A

Πέτρες στην ουροδόχο κύστη και ουρήθρα στα σκυλιά

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Οι πέτρες νεφρών σε σκύλους είναι σπάνιες. Αλλά στην ουροδόχο κύστη - συχνά. Τέτοιες πέτρες μπορούν να περάσουν στην ουρήθρα. Πέτρες στην κύστη μπορεί να σχηματιστούν σε όλα τα σκυλιά. Τα βράχια που ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου είναι ο νάνος Schnauzer, Dalmatians, Shih Tzu, Dachshund και Bulldog.

Οι πέτρες στην ουροδόχο κύστη και στην ουρήθρα μπορεί να είναι μεγάλες ή μικρές, μονές ή πολλαπλές και να μπορούν να βγαίνουν ή να καλύπτουν αυθόρμητα τα κάτω τμήματα της ουροφόρου οδού. Επιπλέον, οι πέτρες στην κύστη μπορεί να προκαλέσουν οδυνηρή ούρηση και εμφάνιση αίματος στα ούρα.

Οι περισσότερες πέτρες της ουροδόχου κύστης είναι στρουβίτες, δηλαδή αποτελούνται από μαγνησία φωσφορικού οξέος και αμμωνία. Αυτά σχηματίζονται σε αλκαλικά ούρα και αυτή η διαδικασία συνήθως ακολουθείται από μόλυνση της ουροδόχου κύστης. Τα βακτήρια και τα ιζηματογενή συστατικά των ούρων σχηματίζουν μία πηγή γύρω από την οποία εναποτίθεται φωσφορικό αμμώνιο.

Οι πέτρες που αποτελούνται από ουρικό οξύ σχηματίζονται σε όξινα ούρα και συχνά συνδέονται με μια παραβίαση του μεταβολισμού ουρατών. Μια τέτοια γενετική προδιάθεση έχει τους Δαλματικούς και τους Μπουλντόγκ.

Άλλες πέτρες μπορεί να περιέχουν οξαλικό ασβέστιο ή κυστίνη. Κρύσταλλοι κυστίνης βρέθηκαν στο Newfoundland και σε πολλές άλλες φυλές σκύλων. Για να προσδιοριστεί η προδιάθεση ή οι φορείς των λίθων, υπάρχουν γενετικές εξετάσεις. Οι πέτρες πυριτίου είναι σπάνιες, συνήθως στις γερμανικές αρσενικές ποιμένες. Αυτές οι πέτρες συνήθως δεν σχετίζονται με προηγούμενη μόλυνση της ουροδόχου κύστης.

Πέτρες που είναι μεγάλες ή πολλαπλές, μερικές φορές μπορούν να ανιχνευθούν μέσω της κοιλιάς. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η διάγνωση καθορίζεται βάσει των αποτελεσμάτων μιας ακτινογραφίας. Οι πέτρες που δεν είναι ορατές κατά την ακτινογραφία της κοιλιακής κοιλότητας συχνά παρατηρούνται κατά τη διάρκεια υπερηχογραφικής εξέτασης ή ενδοφλέβιας πυελογραφίας. Επίσης, λαμβάνονται υπόψη τα αποτελέσματα των εξετάσεων ούρων.

Οι πέτρες που βγήκαν μόνοι τους ή απομακρύνθηκαν χειρουργικά, αν είναι δυνατόν, πρέπει να αναλυθούν, καθώς η σύνθεση των λίθων επηρεάζει τη θεραπεία των υπόλοιπων ή μελλοντικών λίθων.

Θεραπεία: εάν υπάρχει μολυσματική διαδικασία στην ουροδόχο κύστη, πρέπει να αντιμετωπιστεί όπως περιγράφεται για κυστίτιδα. Σε πολλές περιπτώσεις, οι πέτρες μπορούν να διαλυθούν μέσα σε λίγες εβδομάδες ή μήνες, εάν το σκυλί τροφοδοτηθεί με ειδική διατροφή. Struvite πέτρες διαλύονται σε όξινα ούρα, απαιτώντας μια διατροφή χαμηλή σε μαγνήσιο και πρωτεΐνη σε συνδυασμό με ένα ειδικά σχεδιασμένο για τη θεραπεία των προβλημάτων αυτών των ζωοτροφών, π.χ., Royal Canin Ουροποιητικού SO 13. Πέτρες έχοντας ουρικού οξέος, ανταποκρίνονται στη θεραπεία με μια δίαιτα χαμηλή σε πουρίνες συνδυασμένες με τη χρήση του παρασκευάσματος αλλοπουρινόλης. Οι πέτρες κυστίνης αντιμετωπίζονται με την ίδια δίαιτα σε συνδυασμό με φάρμακα που διαλύουν κυστίνη. Η σίτιση ενός σκύλου σε μια χορτοφαγική διατροφή, για παράδειγμα, η συνταγή για τη χορτοφαγική συνταγή Royal Canin, μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή του σχηματισμού πέτρων ουρατών. Δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμη τεχνικές που επιτρέπουν τη διάλυση πετρών που αποτελούνται από οξαλικό ασβέστιο και πυρίτιο. Ωστόσο, η διατροφή και τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου επανεμφάνισής τους.

Για τη θεραπεία των λίθων, που βρίσκεται στην ουρήθρα, η οποία μπορεί να προκαλέσει απόφραξη του, καθώς και για τη θεραπεία των λίθων στην ουροδόχο κύστη, δεν ανταποκρίνονται σε αλλαγές στη διατροφή και τη χρήση φαρμάκων, η επιλογή της προσέγγισης είναι η χειρουργική αφαίρεση. Επίσης, αυτή η μέθοδος θεραπείας μπορεί να χρησιμοποιηθεί εάν η φαρμακευτική αγωγή αντενδείκνυται λόγω συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας ή εάν είναι απαραίτητο να ανακουφίσει γρήγορα τα συμπτώματα.

Ο σχηματισμός νέων λίθων εμφανίζεται σε περίπου 30% των περιπτώσεων. Ο σκύλος πρέπει να επιθεωρείται τακτικά από κτηνίατρο. Αυτός ή αυτή μπορεί να συστήσει μακροπρόθεσμες διαιτητικές αλλαγές ή / και συμπληρώματα διατροφής, όπως βιταμίνη C, εκχύλισμα βατόμουρου ή εκχύλισμα βακκίνιο.

trusted-source[1], [2]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.