^

Μεταβολές στην hCG στην έκτοπη κύηση και τη διαγνωστική τους αξία

, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 19.10.2021
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εμφανίζονται πολλαπλές αλλαγές στο σώμα της γυναίκας. Μερικά από αυτά είναι ορατά με γυμνό μάτι, ενώ άλλα είναι τόσο κρυμμένα ώστε να μπορούν να ταυτοποιηθούν μόνο μέσω υπερήχων ή εργαστηριακής διάγνωσης. Για παράδειγμα, οι μεταβολές στο ορμονικό υπόβαθρο, και είναι ιδιαίτερα αισθητές, πριν από την εμφάνιση εξωτερικών συμπτωμάτων που υποδηλώνουν παραβιάσεις, μπορούν να προσδιοριστούν μόνο με εργαστηριακές μεθόδους. Επειδή τα επίπεδα hCG κατά τη διάρκεια της έκτοπη κύηση είναι σημαντικά χαμηλότερη από την κανονική και προκαλεί υψηλά επίπεδα αυτής της ορμόνης μπορεί να γίνει ο διαβήτης της κύησης ή χρωμοσωμικές ανωμαλίες του εμβρύου.

Είναι ο εργαστηριακός τρόπος που οι γιατροί μερικές φορές αποκαλύπτουν τυχαία σοβαρές παθολογίες της εγκυμοσύνης ήδη από τα πρώτα στάδια. Και αν και είναι δύσκολο να κρίνουμε για συγκεκριμένες ασθένειες, τις αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών επιτρέπει χρόνο για να υποπτεύεται την ασθένεια και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπισή της, και αν χρειαστεί διακοπή της μη φυσιολογικής εγκυμοσύνης με βάση την απλή ανάλυση της hCG ή AFP.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Σε ποιον και πότε προγραμματίζεται η ανάλυση HCG;

Μια γενική εξέταση αίματος και ανάλυση ούρων, που είναι υποχρεωτικά για τις γυναίκες στη διάγνωση της εγκυμοσύνης, συμπεριλαμβανομένης της έκτοπης, και της καταχώρισης, μπορεί να πει πολλά για την υγεία μιας μελλοντικής μητέρας. Ωστόσο, δεν παρέχουν επαρκείς πληροφορίες σχετικά με την ανάπτυξη του εμβρύου σε διαφορετικές περιόδους εγκυμοσύνης και τον εντοπισμό του. Και μετά από όλα, φέρνοντας ένα παιδί είναι μια μάλλον περίπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία, κάθε στάδιο της οποίας συνοδεύεται από ορισμένες αλλαγές στους εργαστηριακούς δείκτες, οι οποίες μπορούν να ανιχνευθούν μόνο με ειδικές δοκιμές και δοκιμές.

Μια τέτοια ειδική ανάλυση κατά την εγκυμοσύνη είναι η μελέτη των επιπέδων ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης (hCG). Τι είναι η hCG; Αυτή είναι μια συγκεκριμένη ορμόνη, η οποία είναι σχεδόν απουσία σε ένα υγιές άτομο εκτός της περιόδου της εγκυμοσύνης. Στους άνδρες, η ανίχνευση της χοριακής γοναδοτροπίνης στο αίμα είναι δυνατή μόνο με την ανάπτυξη ογκολογικών ασθενειών του αναπαραγωγικού συστήματος (τερατώματος / σεμινίου του όρχεως). Τέτοια νεοπλάσματα εντοπίζονται συχνότερα σε αγόρια και νεαρούς άνδρες. Σε αυτή την περίπτωση, η ανάλυση για το HCG συμβάλλει στην αποσαφήνιση της διάγνωσης.

Η αύξηση του επιπέδου της χοριακής γοναδοτροπίνης σε μια γυναίκα με μεγάλη πιθανότητα υποδεικνύει την έναρξη της εγκυμοσύνης. Το γεγονός είναι ότι για την παραγωγή αυτής της ασυνήθιστης ορμόνης είναι υπεύθυνη για το έμβρυο, ή μάλλον το κέλυφος του, το οποίο παρέχει εμβρυϊκή διατροφή και ονομάζεται χορία. Επομένως, η ορμόνη ονομάζεται χοριακή. Αργότερα, όταν σχηματίζεται ο πλακούντας (περίπου 3-4 μήνες μετά την εγκυμοσύνη), αρχίζει επίσης να παράγει hCG, αλλά σε μικρότερο ποσοστό.

Το Chorion είναι ο εξωτερικός φάκελος του εμβρύου, ο οποίος υποστηρίζει τη λειτουργία του προσωρινού ενδοκρινικού αδένα (κίτρινο σώμα) από τη στιγμή της σύλληψης και του σχηματισμού του πλακούντα. Η ζωτικότητα του κίτρινου σώματος, που παράγει οιστρογόνα και προγεστερόνη, που είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της εγκυμοσύνης, διατηρείται ακριβώς μέσω της ανάπτυξης της χοριακής γοναδοτροπίνης. Δηλαδή, αυτές οι διαδικασίες είναι αλληλένδετες και αποσκοπούν στην προετοιμασία του σώματος μιας γυναίκας για να φέρει ένα παιδί. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η γοναδοτροπίνη αρχίζει να παράγεται από το χορό σχεδόν από τη στιγμή της σύλληψης του παιδιού, μόλις το σπερματοζωάριο του πατέρα συγχωνευτεί με το αυγό της μητέρας.

Το επίπεδο της ορμόνης της εγκυμοσύνης αυξάνεται σημαντικά από μέρα σε μέρα μέχρι τις 8-12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης, μετά την οποία μειώνεται σταδιακά, γεγονός που οφείλεται στην προετοιμασία του οργανισμού για τοκετό. Μετά από όλα, όταν ο πλακούντας σχηματίζεται στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, όλα τα κύρια όργανα και τα συστήματα του παιδιού είναι ήδη σχηματισμένα και αρχίζουν να λειτουργούν. Αυτό είναι ήδη ένας πλήρης μικρός άνθρωπος, ο οποίος προετοιμάζεται σταδιακά για ανεξάρτητη ύπαρξη έξω από τη μήτρα της μητέρας.

Τι είναι τόσο σημαντικό για την hCG κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Το γεγονός ότι είναι χάρη σε αυτόν υποστηρίζει το απαραίτητο επίπεδο όλων των άλλων ορμονών στο γυναικείο σώμα, συμπεριλαμβανομένων των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, που είναι πολύ σημαντικό για την κανονική πορεία της εγκυμοσύνης. Είναι σαφές ότι η απόκλιση του επιπέδου της hCG από τους συνήθεις δείκτες θα υποδηλώνει ορισμένες παραβιάσεις.

Ποιες είναι οι ενδείξεις για την ανάλυση της hCG:

  • Είναι συνταγογραφείται σε γυναίκες που έχουν καθυστέρηση ή έλλειψη εμμηνορρυσίας χωρίς άλλα συμπτώματα εγκυμοσύνης. Η αύξηση του επιπέδου της χοριακής γοναδοτροπίνης θα είναι απόδειξη της σύλληψης που έχει συμβεί, διαφορετικά περιλαμβάνει ορισμένες παραβιάσεις στο αναπαραγωγικό σύστημα.
  • Με τη βοήθεια της ανάλυσης μπορεί να προσδιοριστεί με πολύ μικρή εγκυμοσύνη εις πέρας, επειδή η αύξηση του επιπέδου της hCG στα ούρα έχει γιορταστεί για 6-8 ημέρες μετά τη σύλληψη (αυτό είναι ένα από τα ταχύτερα μεθόδους για τον προσδιορισμό της εγκυμοσύνης), και φλεβικό αίμα, ακόμα και για 2-3 ημέρες.
  • Η μελέτη συνταγογραφείται για την ύποπτη πολλαπλή εγκυμοσύνη, όταν δύο ή περισσότερα έμβρυα αναπτύσσονται στη μήτρα και ωριμάζουν ταυτόχρονα.
  • Η ανάλυση είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν ο γιατρός έχει λόγους να πιστεύει μια έκτοπη ή έχασε την άμβλωση, η οποία απαιτεί άμεση χειρουργική επέμβαση και διακοπή της κύησης (hCG έκτοπη κύηση ή να σταματήσει την ανάπτυξη του εμβρύου στη μήτρα θα είναι απόκλιση από τον κανόνα).
  • Μετά από αποβολή ή άμβλωση αντιεπαγγελματική καταστάσεις συμβαίνουν όταν εμβρυϊκό ιστό και πλακούντα ιστός αφαιρείται από το σώμα δεν είναι απόλυτα ότι αποτελεί απειλή για την υγεία των γυναικών. Η παρουσία καταλοίπων χοριακών και πλακούντων θα υποδεικνύεται από το υψηλό επίπεδο hCG, τα προϊόντα των οποίων εμπλέκονται, κατά κανόνα απουσία εγκυμοσύνης, η hCG δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 5 IU ανά ml αίματος.

Πρέπει να πούμε ότι αυτή η ανάλυση προβλέπεται σήμερα για εγκύους και χωρίς καμία ένδειξη. Αυτή η λεπτή περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας έχει πολλές κρίσιμες φάσεις: 8, 12-14, 16-18 εβδομάδες εγκυμοσύνης. Είναι αυτή τη στιγμή με μεγαλύτερη πιθανότητα εξασθένισης της εγκυμοσύνης ή άλλων παθολογιών. Σε σχέση με αυτό, διεξάγονται μελέτες εξέτασης ειδικά για αυτές τις κρίσιμες φάσεις, οι οποίες καθιστούν δυνατή την έγκαιρη διάγνωση των επιπλοκών της εγκυμοσύνης.

Η αύξηση των τιμών hCG δείχνει πώς μεγαλώνει και αναπτύσσεται το έμβρυο. Ως εκ τούτου, η ανάλυση της hCG μαζί με τη μελέτη του αίματος σε άλφα-φετοπρωτεΐνη και οιστριόλη περιλαμβάνεται στο σύμπλεγμα της προγεννητικής διάγνωσης των παθολογιών της εμβρυϊκής ανάπτυξης.

Σε διάφορες παθολογικές καταστάσεις της εγκυμοσύνης η ανάλυση της hCG μπορεί να δαπανηθεί σε δυναμική, δηλ. με διάστημα 2 ημερών. Το γεγονός είναι ότι κατά τη διάρκεια της κανονικής κύησης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου υπάρχει διπλασιασμός της χοριακής γοναδοτροπίνης στο αίμα. Με την έκτοπη εγκυμοσύνη και ακόμα περισσότερο όταν η εξασθένιση του εμβρύου, η αύξηση της hCG είναι πολύ λιγότερο έντονη.

Προετοιμασία και τεχνική ανάλυσης

Για τον προσδιορισμό του επιπέδου της χοριακής γοναδοτροπίνης κατά την εγκυμοσύνη, χρησιμοποιούνται διάφορες μέθοδοι εργαστηριακής διάγνωσης. Η απλούστερη παραλλαγή της ανάλυσης είναι δοκιμαστικές ταινίες, ο μηχανισμός δράσης της οποίας βασίζεται ακριβώς στην αύξηση του επιπέδου της hCG μετά τη σύλληψη.

Η δοκιμή εγκυμοσύνης μπορεί να αγοραστεί σε οποιοδήποτε φαρμακείο και ακόμη και σε σούπερ μάρκετ παντοπωλείων. Είναι μια ελαφριά λωρίδα με ένα αντιδραστήριο που εφαρμόζεται σε αυτό, το οποίο αλλάζει το χρώμα κατά την επαφή με τα ούρα, με αποτέλεσμα μια δεύτερη λωρίδα που δείχνει την εγκυμοσύνη.

Το θέμα είναι ότι μετά από 6-8 ημέρες μετά τη σύλληψη στα ούρα υπάρχει ήδη επαρκές επίπεδο γοναδοτροπίνης για διάγνωση της εγκυμοσύνης. Ένα άλλο πράγμα είναι ότι η ευαισθησία των περισσότερων δοκιμών σας επιτρέπει να ανιχνεύσετε την εγκυμοσύνη μόνο μετά από 2 ή περισσότερες εβδομάδες. Οι πιο ακριβείς είναι οι δοκιμές ψεκασμού μελάνης και οι ψηφιακές δοκιμές, οι οποίες δεν πρέπει να χαμηλώνονται σε ένα δοχείο με ούρα ή στάγδην στα ούρα τους, αλλά να διανέμονται κάτω από ένα νέο ρεύμα.

10 δευτερόλεπτα επαφής της δοκιμαστικής ταινίας με ούρα αρκεί για να ξεκινήσει η αντίδραση και το αποτέλεσμά της μπορεί να παρατηρηθεί μετά από 1-10 λεπτά, ανάλογα με το επίπεδο της hCG. Αλλά αν οι συνήθεις δοκιμασίες για τη συγκέντρωση των ορμονών και τον χρόνο εγκυμοσύνης μπορούν να κριθούν κυρίως από την ένταση του χρώματος της εκδηλωμένης λωρίδας, η ηλεκτρονική έκδοση της δοκιμής θα παρέχει πληροφορίες σε ψηφιακή μορφή.

Μια τέτοια ανάλυση για την hCG είναι αρκετά κατάλληλη για τον προσδιορισμό της εγκυμοσύνης, αλλά μπορεί να πει λίγα για το χρόνο και τη φύση της πορείας. Δηλαδή. Οι συνήθεις εξετάσεις για την hCG με έκτοπη εγκυμοσύνη θα είναι ελάχιστα ενημερωτικές. Θα δείξουν την παρουσία της εγκυμοσύνης σε κάθε περίπτωση, αλλά το επίπεδο της γοναδοτροπίνης και η δυναμική της ανάπτυξης της μπορεί μόνο να μαντέψει. Ο ύποπτος μπορεί να φανεί ανεπαρκώς έντονο χρώμα της δεύτερης λωρίδας ή η απουσία της κατά τις επαναλαμβανόμενες επιθεωρήσεις.

Η ψηφιακή δοκιμασία από αυτή την άποψη είναι πιο ενδιαφέρουσα, διότι σας επιτρέπει να αξιολογήσετε τη συγκέντρωση της ορμόνης και στη δεύτερη ανάλυση αξιολογείτε ακόμη πόσο το επίπεδο της hCG έχει αυξηθεί σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Τέτοιες αλλαγές δίνουν μεγαλύτερο ποσοστό πραγματικών αποτελεσμάτων κατά τους πρώτους 2 μήνες της εγκυμοσύνης, μετά από τα οποία είναι πιθανά τέτοια περιστατικά ως αρνητικό αποτέλεσμα μιας τεστ εγκυμοσύνης.

Με παρόμοιο τρόπο, τα ούρα αναλύονται για τη χοριακή γοναδοτροπίνη στο εργαστήριο. Μια έγκυος γυναίκα σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί να περάσει μια νέα πρωινή ανάλυση ούρων. Γιατί το πρωί; Επειδή η συγκέντρωση της γοναδοτροπίνης επηρεάζει τον όγκο του υγρού που πίνετε. Όσο περισσότερο νερό καταναλώνει μια γυναίκα, τόσο χαμηλότερη είναι η συγκέντρωση της ορμόνης εγκυμοσύνης, γεγονός που θα διαστρεβλώσει τα πραγματικά αποτελέσματα. Την ημέρα πριν από τη λήψη της δοκιμής, δεν συνιστάται επίσης να πίνετε πολλά υγρά, ιδιαίτερα πριν πάτε για ύπνο.

Με έκτοπη εγκυμοσύνη και άλλες επιπλοκές, η καταλληλότερη είναι η διεξαγωγή εξετάσεων αίματος για hCG. Στο αίμα η γοναδοτροπίνη ανιχνεύεται ταχύτερα απ 'ότι στα ούρα και τα αποτελέσματα της δοκιμασίας αίματος θεωρούνται τα πιο ακριβή. Λαμβάνεται αίμα από τη φλέβα, μετά από το οποίο διαχωρίζεται ένα υγρό μέρος με τη βοήθεια φυγοκεντρητή και προστίθενται αντιδραστήρια. Ο αναλυτής μετατρέπει τα ποσοτικά αποτελέσματα σε ψηφιακό, το οποίο χρησιμοποιείται για τη διάγνωση της πορείας της εγκυμοσύνης.

Οποιαδήποτε ανάλυση έχει διαγνωστική αξία, εάν τα αποτελέσματά της είναι αξιόπιστα, επομένως, απαιτείται κάποια προετοιμασία πριν την ανάλυση. Στην ιδανική περίπτωση, το αίμα, όπως τα ούρα, πρέπει να λαμβάνεται το πρωί πριν το πρωινό, λίγο μετά το ξύπνημα. Αλλά ακόμα και αν το αίμα πρέπει να ληφθεί σε άλλη χρονική στιγμή, για να βελτιωθεί η ακρίβεια της έρευνας, συνιστάται να μην καταναλώνετε και να περιορίζετε τη χρήση του νερού και 5-7 ώρες πριν πάρετε αίμα για ανάλυση.

Έκτοπη κύηση

Σχεδόν κάθε γυναίκα ονειρεύεται σε μια τέλεια στιγμή για να γίνει μια ευτυχισμένη μητέρα του δικού της μωρού. Αλλά γι 'αυτό πρέπει να συλλάβει και να υπομείνει ένα παιδί. Η γονιμοποίηση του αυγού λαμβάνει χώρα μετά την απελευθέρωσή του στον σαλπίγγα, αλλά αυτό δεν αρκεί για την κανονική ανάπτυξη της εγκυμοσύνης. Ακολούθως duo, το οποίο σχηματίζεται από ανθρώπινο έμβρυο (έμβρυο) θα πρέπει να ακολουθήσει την σάλπιγγα απ 'ευθείας εντός της μήτρας, όπου στερεώνεται για μόνιμη κατοικία 2-3 εβδομάδες μετά την εμφάνιση σύλληψη.

Αλλά μερικές φορές συμβαίνει ότι το ωάριο στον κατανεμημένο χρόνο δεν έχει χρόνο για να διεισδύσει στη μήτρα και πρέπει να "εγκατασταθεί" αλλού. Τις περισσότερες φορές, ο τόπος εντοπισμού του είναι ο ίδιος ο σωλήνας της μήτρας, λιγότερο συχνά το εμβρυϊκό ωάριο είναι σταθερό κοντά στην ωοθήκη, στην κοιλιακή κοιλότητα ή τον τράχηλο της μήτρας. Σε κάθε περίπτωση, αν το έμβρυο αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα, κάποιος μιλά για μια παθολογία που ονομάζεται "έκτοπη εγκυμοσύνη".

Η κατάσταση αυτή θεωρείται ακατάλληλη για την κανονική ανάπτυξη του παιδιού, ειδικά εάν το έμβρυο είναι εδραιωμένο μέσα στον σωλήνα της μήτρας. Οι διαστάσεις του αυλού των σαλπίγγων δεν έχουν σχεδιαστεί για να αυξήσουν το γονιμοποιημένο ωάριο που έρχεται με την αύξηση και ανάπτυξη του εμβρύου, έτσι ώστε το έμβρυο θα μείνει πίσω στην ανάπτυξη και θα πεθάνει σύντομα. Για να κρατήσει μια τέτοια εγκυμοσύνη απλά δεν έχει νόημα.

Επιπλέον, η έκτοπη εγκυμοσύνη αποτελεί απειλή για τη ζωή μιας εγκύου γυναίκας. Ένας μικρός αυλός της σάλπιγγας και η ανεπαρκής ελαστικότητα των τοιχωμάτων του είναι ένας παράγοντας κινδύνου για ρήξη οργάνων καθώς μεγαλώνει το έμβρυο. Πρόκειται για μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση, στην οποία υπάρχουν σοβαροί πόνοι και άσχημη εσωτερική αιμορραγία. Αν ο ασθενής δεν βοηθήσει εγκαίρως, η γυναίκα αντιμετωπίζει θάνατο. Ακόμη και αν οι γιατροί κατορθώσουν να σώσουν τη ζωή τους, δεν θα είναι δυνατή η αποκατάσταση του κατεστραμμένου μητρικού σωλήνα, οπότε η πιθανότητα να μείνουν έγκυες θα είναι εξαιρετικά χαμηλή. Εξάλλου, ακόμη και μετά από μια έγκαιρη παρέμβαση, οι πιθανότητες εγκυμοσύνης μειώνονται κατά το ήμισυ.

Κατά τους πρώτους μήνες μετά τη σύλληψη, είναι σχεδόν αδύνατο να διακρίνουμε την έκτοπη εγκυμοσύνη από το φυσιολογικό χωρίς ειδικές μελέτες. Μια γυναίκα μπορεί ακόμη και να αναπτύξει μια τοξικότητα στα πρώιμα στάδια, να πρήξει τους μαστικούς αδένες, να σταματήσει την εμμηνόρροια ή να μετατραπεί σε ένα μηνιαίο πενιχρό λάδι.

Ανεξάρτητα από τον εντοπισμό εμβρύου περιβάλλει κέλυφος περίκλεισης (χορίου), η οποία παράγει την ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη, και ως εκ τούτου τα επίπεδα της hCG όταν έκτοπης κύησης είναι αυξημένη. Τι, λοιπόν, μπορεί να βοηθήσει στην ανάλυση σε μια τέτοια κατάσταση; Και το γεγονός ότι η hCG στην μήτρα και την έκτοπη κύηση είναι σημαντικά διαφορετική.

Το επίπεδο της hCG στην έκτοπη κύηση

Η έκτοπη κύηση είναι μια κατάσταση κατά την οποία το έμβρυο δεν μπορεί να αναπτυχθεί κανονικά. Ενώ είναι μικρό και μπορεί να τοποθετηθεί με ασφάλεια στον αυλό του μητρικού σωλήνα, η ανάπτυξη μπορεί να προχωρήσει κανονικά, όπως αποδεικνύεται από το τακτικά αυξανόμενο επίπεδο χοριακής γοναδοτροπίνης. Αλλά σταδιακά αλλάζει η δυναμική της ανάπτυξης της hCG στην έκτοπη εγκυμοσύνη.

Για να κατανοήσετε καλύτερα τη διαφορά μεταξύ της αύξησης της hCG στην μήτρα και την έκτοπη κύηση, πρέπει να γνωρίζετε το επίπεδο της χοριακής γοναδοτροπίνης σε περίπτωση απουσίας εγκυμοσύνης. Πιστεύεται ότι η συγκέντρωση αυτής της συγκεκριμένης ορμόνης αλλάζει κάθε 1,5-2 ημέρες, κατά την οποία οι δείκτες αυξάνονται σχεδόν δύο φορές. Δηλαδή, αφού έλαβε μετρήσεις της hCG σε διαστήματα ακόμη και σε μερικές μέρες, είναι ήδη δυνατό να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα σχετικά με την πορεία της εγκυμοσύνης.

Δεν έχει νόημα να ζωγραφίσει τις καθημερινές αλλαγές της hCG στην εγκυμοσύνη είναι αρκετό για να εξετάσει το φυσιολογικό εβδομάδες στην κανονική ανάπτυξη του εμβρύου, και να συγκρίνετε τις τιμές της hCG με τους δείκτες που παρατηρούνται στην έκτοπη κύηση.

Εάν μια γυναίκα δεν είναι έγκυος, η γοναδοτροπίνη στο αίμα της μπορεί να μην ανιχνευθεί ή να περιέχεται σε ποσότητες που δεν υπερβαίνουν τις 5 IU / mL. Αυτό είναι το λεγόμενο σημείο αναφοράς, που ονομάζεται αναφοράς. Περαιτέρω αύξηση της hCG θα δείξει ήδη την εγκυμοσύνη στις γυναίκες ή την ογκολογία στους άνδρες. Ωστόσο, καθώς η χοριακή γοναδοτροπίνη αρχίζει να απελευθερώνεται ήδη από τη στιγμή της σύλληψης του εμβρύου, στην πρώτη εβδομάδα της εγκυμοσύνης οι δείκτες της μπορούν να ανέλθουν σε 20-35 IU / ml.

Κατά τη διάρκεια 1-2 εβδομάδων εγκυμοσύνης, όταν το έμβρυο είναι ακόμη στο δρόμο προς τη μήτρα, η περιεκτικότητα της hCG στο αίμα της γυναίκας κυμαίνεται από περίπου 20 έως 350 IU / ml. Τονίζουμε τη λέξη "περίπου", διότι διαφορετικά εργαστήρια καθορίζουν τη συγκέντρωση της γοναδοτροπίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με διάφορες μεθόδους που μπορούν να δώσουν διαφορετικά αποτελέσματα. Ως εκ τούτου, σε κάθε ίδρυμα αυτής της φύσης, ανέπτυξαν δικά τους τραπέζια που καθορίζουν τους ρυθμούς της hCG σε φυσιολογικές και παθολογικές εγκυμοσύνες.

Ακολουθεί ένα παράδειγμα ενός τέτοιου πίνακα, όπου η πρώτη στήλη θα αντικατοπτρίζει την περίοδο κύησης κατά εβδομάδες και το δεύτερο ανώτερο και κατώτερο όριο της hCG σε IU ανά ml αίματος.

1-2

25-156

2-3

101-4870

3-4

1110-31500

4-5

2560-82300

5-6

23100-151000

6-7

27300-233000

7-11

20900-291000

11-16

6140-103000

16-21

4720-80100

21-39

2700-78100

 

 

Εάν τα αποτελέσματα των χειρόγραφων εξετάσεων εντάσσονται στο πεδίο εφαρμογής του παραπάνω πίνακα, αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί δικαιολογία για πανικό. Ο πίνακας προορίζεται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς και στη βάση του μπορούμε να δούμε πώς πριν από τις 7-11 εβδομάδες της εγκυμοσύνης, τα ποσοστά hCG εκτοξεύονται και στη συνέχεια αρχίζουν να μειώνονται σταδιακά.

Εξετάσαμε τη δυναμική της χοριακής γοναδοτροπίνης στη φυσιολογική πορεία της εγκυμοσύνης και τη σωστή θέση του εμβρύου και ποια είναι η hCG στην έκτοπη κύηση; Σε γενικές γραμμές, η εικόνα είναι ίδια: πρώτον, υπάρχει μια αύξηση στις τιμές hCG, και στη συνέχεια η πτώση της. Αλλά εδώ η αύξηση του επιπέδου της hCG σε αυτή την περίπτωση είναι σημαντικά χαμηλότερη από την κανονική ανάπτυξη της εγκυμοσύνης.

Έτσι, κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων εβδομάδων εγκυμοσύνης, η διαφορά στην ανάπτυξη της χοριακής γοναδοτροπίνης μπορεί να μην παρατηρηθεί. Αλλά ήδη στους δείκτες 3-4 εβδομάδες μπορεί να είναι λιγότερο από 2 και περισσότερες φορές από ό, τι είναι απαραίτητο για αυτή την περίοδο. Η μέγιστη στάθμη hCG στην έκτοπη κύηση συνήθως δεν ξεπερνά τις 75.000 IU / ml, ενώ σε κανονική κύηση την ίδια περίοδο οι δείκτες θα φτάσουν τα 291000 IU / ml.

Όπως μπορείτε να δείτε, η διαφορά είναι φανερή. Τα χαμηλά επίπεδα της ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης είναι μια ένδειξη ότι ο καρπός είναι καχεκτική, και στη θέση της μέσα στην φαλλοπειά σάλπιγγα είναι αναπόφευκτη. Και δεν έχει σημασία πόσο φρούτα σχεδιάστηκε. In vitro γονιμοποίηση, το γονιμοποιημένο ωάριο όταν κάθεται απ 'ευθείας εντός της μήτρας της γυναίκας, επίσης να παρουσιαστεί μια κατάσταση όπου το έμβρυο αλλάζει τη θέση του, η ολίσθηση στη σάλπιγγα ή της κοιλιακής κοιλότητας, όπου οι σταθερές και στη συνέχεια αυξάνει. ΛΣ με έκτοπη κύηση μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση έχει τα ίδια δυναμική όπως και στην φυσική σύλληψη, δεν έχει τελειώσει κινείται το αυγό στη μήτρα.

Εάν η έκτοπη εγκυμοσύνη δεν ανιχνευθεί τις πρώτες εβδομάδες μετά τη σύλληψη, παρατηρείται αργή ανάπτυξη της hCG έως περίπου 7-8 εβδομάδες και στη συνέχεια πέφτει. Αυτή τη στιγμή, το ξεθώριασμα του εμβρύου παρατηρείται συχνότερα, όταν παύει να αναπτύσσεται και καταρρέει, το οποίο, εάν δεν βρίσκεται σωστά, είναι πολύ πιθανό. Αλλά ένα τέτοιο διάλειμμα μπορεί να συμβεί πριν.

Το επίπεδο της hCG στη νεκρή εγκυμοσύνη δεν φθάνει ποτέ σε υψηλό επίπεδο και μετά το θάνατο του εμβρύου αρχίζει να μειώνεται γρήγορα. Αλλά για τις κανονικές μη έγκυες επίπεδα, μπορεί να προσεγγίσει μόνο μετά από μια αποβολή ή άμβλωση, και το Dlish ότι αν το σώμα της μητέρας δεν παραμένει σωματιδίων ιστού του εμβρύου ή του πλακούντα.

Με την έκτοπη εγκυμοσύνη και την καθυστέρηση του εμβρύου στο σάλπιγγα, δεν υπάρχει ανεξάρτητη απόρριψη του εμβρύου, ακόμη και αν το έμβρυο καταψυχθεί. Σε αυτή την περίπτωση, με συνεχιζόμενη παθολογική εγκυμοσύνη, το επίπεδο της hCG θα είναι εξαιρετικά χαμηλό και χωρίς χειρουργική επέμβαση δεν μπορεί να διαγραφεί.

Οι αλλαγές στην hCG στην έκτοπη εγκυμοσύνη, διαφορετικές από τον κανόνα, επιτρέπουν σε κάποιον να υποψιάζεται παθολογία, αλλά αυτό δεν αρκεί για να γίνει ακριβής διάγνωση. Η μείωση των δεικτών αυτής της ορμόνης παρατηρείται επίσης όταν υπάρχει κίνδυνος αποβολής, που προκαλείται από καθυστέρηση στην ανάπτυξη του εμβρύου ή από ανεπάρκεια του πλακούντα. Ακόμη και τα συμπτώματα όπως οι πόνες στην κάτω κοιλιακή χώρα και η λεύκανση της καφέ ή της κόκκινης εκκρίσεως δεν είναι συγκεκριμένα και είναι αδύνατο να τα διαγνώσουν. Επομένως, για να επιβεβαιωθεί η έκτοπη εγκυμοσύνη, τα αποτελέσματα υπερήχων είναι επίσης σημαντικά, γεγονός που θα δείξει την απουσία εμβρύου στη μήτρα παρουσία άλλων συμπτωμάτων της εγκυμοσύνης.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.