^
A
A
A

Λοίμωξη της ουροδόχου κύστης σε σκύλους (κυστίτιδα)

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Η κυστίτιδα είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που αναπτύσσεται στην επένδυση της ουροδόχου κύστης. Σε σκύλους, τόσο αρσενικά όσο και θηλυκά, η εμφάνιση κυστίτιδας συχνά προηγείται από μόλυνση της ουρήθρας. Άλλοι παράγοντες προδιάθεσης είναι η ηλικία, ο σακχαρώδης διαβήτης και η παρατεταμένη χρήση των κορτικοστεροειδών. Σε μη ευνουχισμένους σκύλους, η ασθένεια μπορεί να αναπτυχθεί σε φόντο προστατίτιδας. Σε σκύλους που για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν αδειάζουν την ουροδόχο κύστη, ο κίνδυνος εμφάνισης λοίμωξης της ουροδόχου κύστης είναι πολύ μεγαλύτερος.

Ως αποτέλεσμα της κυστίτιδας, μπορεί να εμφανιστούν πέτρες στα ούρα. Σε αυτή την περίπτωση, τα βακτήρια σχηματίζουν μια εστία (το κεντρικό σημείο), γύρω από την οποία σχηματίζεται μια πέτρα.

Το κύριο σημείο της κυστίτιδας είναι η συχνή επώδυνη ούρηση. Τα ούρα μπορούν να γίνουν θολά και να έχουν παθολογική οσμή. Το θηλυκό με κυστίτιδα μπορεί να γλείψει τον αιδοίο και να έχει κολπική έκκριση. Η διάγνωση επιβεβαιώνεται από μια εξέταση ούρων στην οποία ανιχνεύονται βακτήρια, λευκά αιμοσφαίρια και συχνά ερυθρά αιμοσφαίρια.

Θεραπεία: η θεραπεία της κυστίτιδας πρέπει να ξεκινήσει αμέσως, προκειμένου να αποφευχθεί η ανάπτυξη της μολυσματικής διαδικασίας στα νεφρά. Ο κτηνίατρός σας θα συνταγογραφήσει δισκία αντιβιοτικών που θα είναι αποτελεσματικά κατά των ανιχνευόμενων βακτηριδίων. Τα αντιβιοτικά συνταγογραφούνται για δύο ή τρεις εβδομάδες, μετά τα οποία γίνονται επαναλαμβανόμενες δοκιμές ούρων για να εξασφαλιστεί η πλήρης εξάλειψη της λοίμωξης.

Για να αποφευχθεί η προσκόλληση βακτηρίων στο τοίχωμα της ουροδόχου κύστης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν οξυνιστές ούρων. Για τον ίδιο σκοπό, χρησιμοποιούνται ουσίες που ονομάζονται ελλαγιτανίνες και περιέχονται σε βατόμουρα και σμέουρα. Το ίδιο αποτέλεσμα έχει τα βακκίνια, όλα αυτά τα μούρα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του ρΗ των ούρων. Η επανειλημμένη επίθεση περιλαμβάνει δευτερεύον πρόβλημα, όπως πέτρες στην κύστη, και πρέπει να αξιολογείται από κτηνίατρο. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να γίνει εξέταση ακτίνων Χ ή υπερήχων. Μια επαναλαμβανόμενη επίθεση αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά που επιλέγονται με βάση τις δοκιμασίες καλλιέργειας και τον προσδιορισμό της ευαισθησίας των βακτηριδίων σε αντιβακτηριακούς παράγοντες. Επαναλαμβανόμενη ανάλυση ούρων με την καλλιέργειά της διεξάγεται 1-2 μήνες μετά την παύση της θεραπείας. Η χρόνια μορφή κυστίτιδας μπορεί να απαιτεί τη χρήση ουροπλαστικών ή την παρατεταμένη χρήση πριν από την κατάκλιση των αντιβιοτικών.

Η γλυκοζαμίνη και η θειική χονδροϊτίνη έχουν δείξει την αποτελεσματικότητά τους στην πρόληψη της επαναμόλυνσης σε μερικές γάτες. Αυτά τα πρόσθετα είναι ασφαλή για χρήση σε σκύλους, αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις για την θετική τους επίδραση στα προβλήματα με το ουροποιητικό σύστημα σε σκύλους.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.