^
A
A
A

Τυφλότητα στα σκυλιά

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Οποιαδήποτε κατάσταση που έχει ως αποτέλεσμα έναν αποκλεισμό φωτός που πέφτει στον αμφιβληστροειδή διαταράσσει την όραση σε σκύλους. Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει ασθένειες του κερατοειδούς και καταρράκτη. Άλλες σημαντικές αιτίες τύφλωσης σε σκύλους είναι το γλαύκωμα, η ραγοειδίτιδα και οι νόσοι του αμφιβληστροειδούς.

Οι περισσότερες από τις αιτίες της τύφλωσης δεν μπορούν να ανιχνευθούν με γενική εξέταση των ματιών. Αλλά υπάρχουν μερικές ενδείξεις που δείχνουν ότι το σκυλί δεν βλέπει όπως και πριν. Για παράδειγμα, ένας σκύλος με μειωμένη όραση μπορεί να πατήσει πολύ ψηλά ή πολύ προσεκτικά ή να βγει σε αντικείμενα που συνήθως παρακάμπτονται, χτυπάει σε έπιπλα ή κρατά τη μύτη κοντά στο έδαφος. Τα σκυλιά που παγιδεύτηκαν εύκολα αντικείμενα που ρίχτηκαν από αυτά μπορεί να ξεχάσουν. Η μειωμένη δραστηριότητα των ηλικιωμένων σκύλων απλώς απλώς διαγράφεται για ηλικία, αλλά αυτό μπορεί να οφείλεται σε μείωση της όρασης.

Η κατεύθυνση ενός λαμπρού φωτός στο μάτι του σκύλου για τον προσδιορισμό της στενότητας του μαθητή δεν είναι μια ακριβής δοκιμή, επειδή ο μαθητής μπορεί να μειωθεί μόνο αντανακλαστικά. Αυτή η εξέταση δεν σας βοηθά να καταλάβετε αν ένα σκυλί μπορεί να σχηματίσει μια οπτική εικόνα.

Ένας τρόπος για να ελέγξετε την όραση μπορεί να βάλει ένα σκυλί σε ένα σκοτεινό δωμάτιο με έπιπλα redone. Όταν ο σκύλος ξεκινά με τα πόδια, παρατηρήστε αν κινείται με αυτοπεποίθηση ή διστάζει και συναντά έπιπλα. Ενεργοποιήστε το φως και ελέγξτε ξανά τη δοκιμή. Ένα εντελώς τυφλό σκυλί θα κάνει το ίδιο και στις δύο δοκιμές. Ένα σκυλί με κακή όραση θα δείξει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη όταν το φως είναι ενεργοποιημένο. Τέτοιες δοκιμές μπορούν να δώσουν ποιοτικές πληροφορίες σχετικά με την όραση, αλλά το επίπεδο της μείωσης μπορεί να καθοριστεί μόνο όταν εξεταστεί από κτηνίατρο.

Η διάγνωση της τύφλωσης ή της μη αναστρέψιμης απώλειας της όρασης δεν αποτελεί καταστροφή. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα από τα σκυλιά, ακόμη και με κανονική όραση, δεν βλέπουν πολύ καλά. Στηρίζονται περισσότερο στην οξεία ακοή τους και την αίσθηση της όσφρησης. Με μείωση της όρασης, αυτά τα συναισθήματα γίνονται ακόμη πιο οξείες. Αυτό επιτρέπει στα σκυλιά με μειωμένη όραση να περιηγούνται εύκολα στις περιοχές που γνωρίζουν. Ωστόσο, δεν πρέπει να αφαιρέσετε τυφλό σκυλί από ένα λουρί σε άγνωστα μέρη για να αποφύγετε τραυματισμούς. Στο σπίτι, προσπαθήστε να μην μετακινήσετε έπιπλα, επειδή το σκυλί σας έχει ένα χάρτη της θέσης των διαφόρων αντικειμένων στο μυαλό του. Αν ο σκύλος έχει κακή όραση, προσπαθήστε να περιορίσετε την κίνηση του στο δρόμο. Το περπάτημα σε ένα λουρί θα είναι απολύτως ασφαλές workouts. Ο σκύλος θα μάθει να βασίζεται στον πλοίαρχο του ως οδηγό.

Είναι πολύ σημαντικό ενώ ο σκύλος μπορεί να δει για να προετοιμαστεί για πιθανή τύφλωση. Αυτό μπορεί να γίνει με την εκπαίδευση της αντίδρασης του σκυλιού στις βασικές εντολές, όπως "stand" και "to me". Όταν ο σκύλος γίνεται τυφλός, η υπακοή μπορεί να σώσει τη ζωή του.

trusted-source[1]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.