^
A
A
A

Χρόνια γαστρίτιδα σε σκύλους

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Σε σκύλους που πάσχουν από χρόνια γαστρίτιδα, ο εμετός εμφανίζεται περιοδικά καθ 'όλη τη διάρκεια των ημερών ή των εβδομάδων. Αυτά τα σκυλιά φαίνονται υποτονικά, έχουν θαμπό μαλλιά και χάνουν βάρος. Το Vomit περιέχει συχνά ξένες ουσίες και τρόφιμα που καταναλώθηκαν την προηγούμενη μέρα.

Μια κοινή αιτία χρόνιας γαστρίτιδας είναι μια τροφική αλλεργία. Άλλοι λόγοι μπορεί να είναι: η συνεχής κατανάλωση γρασιδιού. επαναλαμβανόμενη κατανάλωση φαρμάκων, χημικών ουσιών ή τοξινών · κατάποση κυτταρίνης, πλαστικού, χαρτιού και ελαστικού. Η τριχόπτωση εμφανίζεται πιο έντονα την άνοιξη και καταπιεί ο σκύλος όταν γλείφει ή τραβιέται έξω το παλτό. Τα μαλλιά και άλλες ξένες ουσίες μπορούν να συνδυαστούν σε μια πυκνή μάζα, που ονομάζεται bezoar. Οι Bezoars μπορούν να αναπτυχθούν σε τέτοιο μέγεθος ώστε να τους επιτρέπουν να εγκαταλείψουν το στομάχι. Πρέπει να σημειωθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις η αιτία χρόνιου εμέτου παραμένει άγνωστη.

Η υπερτροφική γαστροπροπάθεια είναι μια πάχυνση της βλεννογόνου μεμβράνης στο κάτω μέρος του στομάχου, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε απόφραξη του στομάχου και καθυστέρηση της τροφής. Ο εμετός μπορεί να συμβεί μετά από τρεις ή τέσσερις ώρες μετά το φαγητό. Η υπερτροφική γαστροπάθεια εμφανίζεται συχνότερα σε σκύλους μικρών φυλών στη μέση ηλικία. Στις φυλές brachycephalic των σκύλων, όπως τα μπουλντόγκ και ο βοριάς τεριέ ταύρος, μπορεί επίσης να συμβεί ως ένα συγγενές πρόβλημα που ονομάζεται πυλωρική στένωση. Σε ηλικιωμένους σκύλους, η αιτία αυτής της ασθένειας είναι άγνωστη, αλλά σε μερικούς σκύλους μπορεί να σχετίζεται με την απελευθέρωση ισταμίνης από όγκους μαστοκυττάρωσης.

Η χρόνια ατροφική γαστρίτιδα οδηγεί σε αραίωση του τοιχώματος του στομάχου. Συχνά εμφανίζεται στο Νορβηγικό Λαϊκά και μπορεί να αναπτυχθεί λόγω προβλημάτων με το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ηωσινοφιλική γαστρίτιδα - μια κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται από μια συσσώρευση ηωσινοφίλων (ένας τύπος λευκοκυττάρων) στο γαστρικό βλεννογόνο μαζί με ούλωση και πάχυνση του τοιχώματος του. Η αιτία αυτής της πάθησης είναι άγνωστη, αλλά υπάρχουν προτάσεις για συμμετοχή στη διαδικασία τροφικών αλλεργιών ή παρασίτων. Η ηωσινοφιλική γαστρίτιδα συχνότερα από άλλους τύπους γαστρίτιδας σχετίζεται με έλκη και αιμορραγία.

Τα έλκη του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε σποραδικό εμετό. Εξάλλου, αν δεν υπάρχει προφανής εξήγηση για επεισόδια εμέτου, ο σκύλος μπορεί να πάσχει από συστηματικές ασθένειες όπως ηπατική ή νεφρική ανεπάρκεια, οι οποίες μπορούν να διαγνωσθούν με βάση τα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος.

Θεραπεία: τα σκυλιά με χρόνιο έμετο πρέπει να εξετάζονται από κτηνίατρο. Ο γρηγορότερος τρόπος για τη διάγνωση χρόνιας γαστρίτιδας είναι η γαστροσκόπηση με βιοψία του τοιχώματος του στομάχου.

Η θεραπεία περιλαμβάνει τη μετάβαση σε μια δίαιτα διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, για παράδειγμα, μπορείτε να τροφοδοτήσετε το σκυλί σας με βρασμένο ρύζι και πιεσμένο τυρί cottage. Προσπαθήστε να τροφοδοτείτε συχνά το σκυλί, σε μικρές μερίδες, για να αποφύγετε μεγάλες μερίδες. Καθώς ο σκύλος ανακάμπτει, εισάγετε σταδιακά υψηλής ποιότητας τροφές για σκύλους στη διατροφή ή συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο-διατροφολόγο για μια ισορροπημένη διατροφή, τα πιάτα για τα οποία μπορείτε να προετοιμάσετε τον εαυτό σας.

Στην περίπτωση της υπερτροφικής γαστροπαιμίας, οι παρεμποδιστές ισταμίνης, όπως η σιμετιδίνη, η φαμοτιδίνη και η ρανιτιδίνη, μπορούν να βοηθήσουν. Παρόλο που δεν επιτρέπεται η χρήση αυτών των φαρμάκων σε σκύλους, μπορούν να χρησιμοποιηθούν υπό την επίβλεψη του παιδίατρου σας.

Η ηωσινοφιλική γαστρίτιδα ανταποκρίνεται καλά στη θεραπεία με κορτικοστεροειδή, αλλά μερικοί σκύλοι χρειάζονται άλλα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα και μια υποαλλεργική διατροφή που έχει συνταγογραφηθεί από τον κτηνίατρό σας. Η γαστρίτιδα που σχετίζεται με γαστρική απόφραξη αντιμετωπίζεται όπως περιγράφεται σε σχέση με τα γαστρικά και δωδεκαδακτυλικά έλκη.

trusted-source[1], [2]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.